קסם של אפונה: מתקתקה ודיאטטית

אנחנו רגילים לפגוש אותה קפואה, משומרת או מיובשת, אבל בימים אלה של תחילת האביב, האפונה נקטפת בשדות ואפשר למצוא אותה בשווקים טרייה ורעננה, בתוך התרמיל. גם אם איננה זמינה בכל מקום כדאי לחפש אותה: בגרסה הטרייה, האפונה בריאה וזולה יותר מחברותיה המעובדות.
כמו אצל הפול הירוק, החומוס והאדממה, תרמילי האפונה אינם אכילים. כשקונים אותה טרייה, יש לבקע אותם ולחלץ את הפולים. הפולים הקטנים יותר יהיו מתוקים יותר, ואפשר לנשנש אותם ככה, טריים, או אחרי אידוי קצרצר. מלאכת הקילוף יכולה להיות מפרכת או מרגיעה, תלוי בנקודת המבט, ובכל מקרה היא נושאת ניחוח נוסטלגי מעבודות המטבח של פעם.
איזה ירק מתורבת
האפונה, הנקראת בבוטאנית "אפון מתורבת", היא צמח מטפס בן למשפחת הקטניות, שכנראה הוכלא משני מיני אפוני בר. הפולים הירוקים והכדוריים בעלי הטעם המתקתק, שהם החלק הנאכל בצמח, הם למעשה הזרעים שבעזרתם הוא מתרבה. הם מתפתחים בתוך תרמיל, שבטבע מתבקע עם בשלותו ומניח להם להתפזר ולנבוט לצמחים חדשים.
האדם גילה את האפונה כבר די מזמן. שרידי אפונים ששימשו למאכל, נמצאו באתרים ארכיאולוגיים בני 10,000 שנה בטורקיה, עיראק וישראל. גם בעת העתיקה, באתונה וברומא, אכלו אפונה ובימי הביניים היא שימשה מרכיב מרכזי בתזונה. לאפונים ייחסו בתרבויות שונות גם תכונות קסם. בסיפור הקלאסי "ג'ק ואפון הפלא", למשל, מביאים האפונים שצומחים לשיח ענק, עושר לילד עני ולאמו האלמנה.
השילוב הקלאסי: אפונה וגזר. צילום: shutterstock
בישראל מגדלים כמה זני אפונה, בהם בעלי שמות כמו בוגי, בוורלי, אמבסדור ואורקל. מרביתם מיועדים לתעשיית האפונה הקפואה והמשומרת, עם או בלי בן הזוג הנצחי, הגזר. הזנים המיועדים לשיווק טרי הם בעיקר "קלוודון וונדר" ו"אקסלנס".
אוהבים אוכל? עוד במדור האוכל של מוטק'ה
מחזקת עצמות
כדאי לשלב אותה בתפריט גם בגלל הטעם המתקתק והמרקם הפחמימתי, וגם בגלל הערכים התזונתיים. היא עשירה בחלבונים, יש בה סיבים תזונתיים, אומגה 3, נוגדי חמצון כמו בטא קרוטן ולוטאין, ויטמינים מסוגים שונים ומינרלים כמו אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן וברזל. נוגדי החמצון שבה מונעים מצבי דלקת, מאזנים את רמות הסוכר בדם, מונעים היצרות עורקים ומחלות לב, ויטמין K מועיל לחוזק העצמות ולמניעת אוסטאופורוזיס.
והיא טובה גם לדיאטה. האפונה אמנם מתקתקה, אבל הערך הגליקמי שלה ממוצע למדי ועומד על 51 והיא גם לא עתירת קלוריות. ב- 100 גר' אפונה יבשה מבושלת יש 118 קלוריות ובאפונה טרייה מבושלת, רק 65 קלוריות.
כשקונים אותה טרייה, יש להקפיד שצבע התרמילים ירוק ורענן והם נקיים מכתמים, וכדאי לבדוק האם מרקם האפונים שבפנים פריך. את התרמילים יש לאחסן בקירור עד השימוש, לא יותר משבוע. יש הגורסים שהאפונים אכילים גם ללא בישול כלל, היישר מהתרמיל, אבל ערכם התזונתי והמרקם הפריך לא ייפגמו בהרבה, גם אם יבושלו במעט מים לחמש עד עשר דקות.
את האפונה אפשר לאכול כמנה בפני עצמה או לשלב בתבשילי ירקות, אורז, קינואה, בורגול או פסטה, אך להוסיף אותה לסיר רק בחמש הדקות האחרונות כדי לשמור על המרקם והטעם. אפשר להפוך את גרגרי האפונה גם למחית או למרק, לשלב אותם מבושלים בתוך סלטי ירקות טריים, להכניס אותם לסלט תפוחי אדמה קר, או לירקות מוקפצים.
אפונים ירוקים אפשר למצוא גם בצורה הקלויה, עם או בלי ציפוי ווסאבי חריף, באגף הפיצוחים, ולגוון איתם את שולחן הפיצוח או לשלב בסלט ירקות חי, במקום קרוטונים. אצלנו אוהבים את האפונה בתבשיל קארי, בעל ניחוח הודי ושפע בריאות.
אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה!
היכונו לקארי מפתיע על בסיס אפונה. צילום: shutterstock
מתכון: אפונה עם קישואים וברוקולי ברוטב קארי
המרכיבים
2 כוסות אפונה טרייה או קפואה
1 בצל קצוץ
5 שיני שום קצוצות
2 קישואים חתוכים לקוביות
2 כוסות ברוקולי מופרד לפרחים קטנים
צרור כוסברה או פטרוזיליה קצוצים
2 כפיות אבקת קארי
חצי קופסת קרם קוקוס
מלח
שמן זית או קנולה
ההכנה
מזהיבים את הבצל בסיר עם השמן, מוסיפים את שיני השום ומערבבים, מוסיפים את הקישואים ופרחי הברוקולי ומאדים בסיר כעשר דקות על אש קטנה.
מוסיפים את שאר המרכיבים וממשיכים לבשל עוד עשר דקות על אש קטנה.
טועמים ומתקנים את התיבול. הולך מצוין עם אורז.
בקיץ אנחנו מחפשים לאכול ארוחות קלילות, כאלה שגם לא יגרמו לנו להזיע במטבח (מזה יש לנו בשפע בחוץ), וגם לא...
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...