קרחונים, יערות וזוהר צפוני: מסע בלפלנד

כדור הארץ המתחמם הוא סיבה טובה לפקוד את מחוזות השלג והקרחונים, לפני שהכול יימס. לפלנד, חבל ארץ צפוני וקסום שהתוודענו אליו בזכות הילדה אלה קארי ונחשב למולדתם של סנטה קלאוס ונילס הולגרסון, הוא מהיעדים שיכולים לספק מכת קור טובה, כשאצלנו החורף הישראלי הוא לא ממש חורף.
בנוסף לטמפרטורות שישכיחו מכם את קיומה של זיעה בעולם (מחוץ לכותלי הסאונה), לפלנד מציעה נופים קסומים המשלבים ערבות מושלגות, יערות עצי מחט, עדרי איילים וכמובן את הזוהר הצפוני. היא מלאה בחוויות אתגריות להרפתקנים - כמו טיולים באופנועי שלג או מזחלות, שיט בשוברת קרח, טיפוס על מפלים קפואים וביקור במלונות קרח. את כל הקיפאון הזה מפשירים כאן בסאונה הפינית המפורסמת, וגם באלכוהול בשפע ובמטעמי המטבח הלאפי.
מולדתו של סנטה קלאוס, צילום: Shutterstock
הזמן הטוב ביותר לבקר כאן הוא בסוף החורף, מפברואר עד אפריל. בחודשי החורף קר מדי ושעות האור מועטות, אם בכלל. בקיץ אי אפשר ליהנות ממכמני השלג והקרח. האביב הוא אידיאלי, ואפשר לתפוס בו את הזוהר הצפוני - אותה תופעת טבע מרהיבה שנראית כהבזקי אור צבעוניים בירוק, כחול ואדום המופיעים בשמיים.
ארבע מדינות, תרבות אחת
נשים סאמיות בלבוש מסורתי. צילום: Shutterstock
לפלנד משתרעת על פני חלקים של פינלנד, רוסיה, נורבגיה ושוודיה ובירתה היא העיר הפינית רובניימי. רובו של חבל הארץ נמצא צפונית לחוג הארקטי ומערבו זרוע פיורדים, קרחונים והרים, הגבוה בהם הוא הקבנקייסה שבשוודיה. יש כאן גם שטחי טונדרה ואזורי ביצות ואגמים, הגדול הוא אגם אינארי שבחלק הפיני.
תושביה הילידים של לפלנד, הלאפים, מעדיפים להיקרא "סאמים". בשונה מעמים ארקטיים אחרים כמו האסקימואים, הם צפון אירופאים מבחינת אתנית. בעבר חיו כנוודים והתקיימו מציד ומרעה איילים. כיום הם אזרחי ארבע המדינות, אך בעיניהם לפלנד כולה היא מולדתם, בלי קשר לגבולות פוליטיים. על תרבותם אפשר ללמוד במוזיאון המורשת בעיירה אינארי, הנחשבת כמרכז תרבות הסאמי.
לפרטים על הטיול המאורגן של מוטק'ה ללפלנד הפינית - לחצו כאן
סנטה קלאוס מגיע העירה
ברוכים הבאים לקוטב. מרכז העיר רובניימי. צילום: Shutterstock
את הטיול בלפלנד מומלץ לפתוח בבירתה, רובניימי. העיר נהרסה במלחמת העולם השנייה ונבנתה מחדש בצורת קרני אייל, כמחווה למורשת הלאפית. מכיוון שהיא ממוקמת על חוג הקוטב הצפוני, ניתן בקיץ לחזות בה בתופעת "שמש חצות" ובחורף, עד לתחילת האביב - לצאת בלילה לתפוס את הזוהר הצפוני. אחד מאתרי החובה בעיר הוא מוזיאון "ארקטיקום" לחקר הקוטב הצפוני, בו ניתן להתוודע לאורחות החיים באזור הקפוא הזה, לתרבות המקומית, המנהגים והפולקלור.
סנטה קלאוסים מכל הסוגים - ויש גם גדולים ואנושיים. צילום: Shutterstock
חמישה קילומטר מצפון לרובניימי, נמצא "הכפר של סנטה קלאוס", נקודה שלא כדאי לכם לפספס בטיולכם. סנטה, יש לציין, הוא אישיות שנלקחת כאן לגמרי ברצינות. המסורת מספרת כי מכפר זה הוא יוצא על גבי מזחלת האיילים שלו לפני חג המולד, לחלק מתנות לילדים.
הכפר, שנבנה על ידי הפינים עבור תיירים בשנות ה-80 של המאה ה-20, מאוד ציורי, מואר בנורות קטנטנות ומציע חנויות צבעוניות, בית דואר מקורי שאפשר לשלוח ממנו גלויות ברכה לחג המולד, בתי קפה ומסעדות, חנויות למזכרות ומלאכת יד, פסלי קרח מדהימים וגם מפגש עם סנטה קלאוסים שמנמנים.
טבילה קלה במי קרח
על שוברת הקרח, המאפשרת תעבורה ימית. צילום: Shutterstock
אחת מחוויות האקסטרים שמציעה לפלנד היא שיט בספינה "שוברת קרח". מדובר בכלי שיט עצום ממדים, שתפקידו לשבור את לוחות הקרח שנוצרו בחורף על פני הים, ולאפשר תעבורה ימית. הסיור כולל ביקור בקרבי הספינה והסברים על פעולתה והנועזים שבכם יכולים להתנסות בטבילה במים ה"קרירים" שבין שברי הקרח, כשהספינה עוצרת ומדוממת מנוע, לבושים, כמובן, בחליפה אטומה לקור ורטיבות. בילוי לאמיצים בלבד, ללא ספק.
אטרקציה נוספת היא שמורת הטבע של קניון קורואומה, הידוע בנופים מרהיבים ודרמטיים, עם מפלי קרח שמגיעים עד לגובה של 60 מטר. אפשר לצאת מהשמורה לטיולים רגליים במסלולי הליכה ביערות הפראיים שמקיפים את ערוץ הקניון, לדוג ואם אתם ממש הרפתקנים - גם להתנסות בטיפוס על קרח.
נשמע מעניין? לפרטים על הטיול המאורגן של מוטק'ה ללפלנד הפינית לחצו כאן
דב קוטב בגן בחיות "רנואה". צילום: Shutterstock
לא כדאי להפסיד גם את גן החיות "רנואה", הממוקם הממוקם 80 ק"מ דרומית לעיר רובניימי. בגן תוכלו להכיר מקרוב את בעלי החיים שמצליחים לשרוד בתנאי מזג האוויר הבלתי אפשריים של לפלנד, כמו שועלים ארקטיים, זאבים אפורים, סנאים אדומים וכמובן דובי קוטב. לסיום כדאי לפקוד את החנות של מפעל השוקולד "פייזר", הנמצאת בסמוך לגן החיות.
בתפריט: הרבה פינוק חורפי, מעט תיבול
מנה לאפית מסורתית: בשר איילים, מחית תפוחי אדמה ופירות יער. צילום: Shutterstock
האוכל המסורתי במדינות לפלנד הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות שלה. המטבח המקומי התפתח בהתאם לתנאי השטח ומזג האוויר - פירות וירקות לא גדלים היטב באדמה הקפואה, למעט תפוחי אדמה וירקות שורש, שהגיעו לכאן רק במאה ה-18 והצליחו להתאקלם ופירות יער.
התפריט מבוסס על בשר איילים, דגי הרינג וסלמון, וכן דגנים כמו שיבולת שועל, סולת, כוסמת ואורז, מהם מכינים בחורף דייסות חמות. גם מוצרי חלב נצרכים כאן בכמויות. את הדגים אוכלים כאן כשהם מעושנים, מאודים, אפויים או כבושים, או בתוך מרק דגים.
איילים בכל מקום, צילום: Shutterstock
בשל החורף הארוך, התפתחו כאן טכניקות לשימור ויישון בשר. הבשר הפופולרי כאן הוא בשרם של איילי הצפון, הנאכל כסטייק, כדורי בשר ונקניקיות. לנו אולי זה נשמע קצת עצוב לאכול כזו חיה יפה ואצילית, אבל בלפלנד מדובר בתרבות של שנים רבות. הבשר מלווה בתפוחי אדמה וירקות שורש, וגם פטריות למיניהן, הזמינות בארצות הצפון. תבלינים לעומת זאת לא היו כאן לאורך הדורות ולתיבול הסתפקו במלח.
הלחם המקומי הוא לחם שיפון מחמצת, שהולך טוב, כך אומרים, עם בשר איילים מעושן או סלאמי ועם גבינות מקומיות. אפשר למצוא גם לחמי חיטה ושיבולת שועל ואת לחם הפולה המתוק. פירות היער שמתחילים להבשיל באביב, משתלבים בקינוחים ובדייסה החורפית וגם במנות העיקריות.
בדרככם הביתה, תרצו להביא אולי בקבוק של וודקה פינלנדיה, ילידת המקום. תמצאו בלפלנד גם יינות המבוססים על פירות יער, ואולי תתכבדו במשקה יין חם, מתובל ומעורבב בברנדי ורום. מה שבטוח - חובבי הטיפה המרה לא יתאכזבו מהטיול הזה. האלכוהול הוא חלק בלתי נפרד מהחיים כאן, ומהווה את הדרך השמחה ביותר לצלוח את הקור הגדול.
רוצים גם? לפרטים על הטיול המאורגן של מוטק'ה ללפלנד הפינית לחצו כאן
האוכל המרוקאי: יותר טוב ממה שחשבתם
האיים הקריביים: גן עדן עלי אדמות
שיט לאורך הדנובה: טיול חוצה מדינות
הפיורדים באים: תופעת טבע מרשימה

כשאנחנו חושבים על יוון מיד עולים לראש האיים המוכרים והאהובים כמו קוס, מיקונוס, כרתים ורודוס, בחופשת בטן-גב...
כשדן עזרא מכפר סבא, 74, יצא לפני חמש שנים לפנסיה מתפקידו כמנהל חברה בארצות הברית הוא הרים את הידיים למעלה...
עם הוזלת מחירי הטיסה והרצון של חברות התעופה לחדש, נוספו מספר יעדים מעניינים ביותר למפת התיירות של...