חזרה למגזין אוכל

רוצים להאריך ימים? תאכלו שקדים

תורמים למערכת החיסון, לפעילות המוח, להארכת תוחלת החיים וגם לעור בריא וחיוני. כל מה שלא ידעתם ששקדים יכולים לעשות, וגם מתכון לעוגיות שקדים משגעות
מאת קרן אוחיון 20/01/19
רוצים להאריך ימים? תאכלו שקדים
מבריאות טובה ועד טיפוח - שפע של יתרונות לשקד. צילום: Shutterstock

 

 

 

בט"ו בשבט השקדייה פורחת? אז יצאנו לבדוק מה ייצא לנו מבחינה תזונתית מנשנוש של שקדים - האם כדאי לאכול אותם טבעיים או קלויים, כמה קלוריות הם מכילים ואיך בזכותם נשיג עור פנים וגוף מטופח וחלקלק.

 

 

ערכים תזונתיים מרשימים

 

"הערך התזונתי של השקד הטרי גבוה", אומר משה שמאי, הומיאופת, חבר ועד האגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית. "השקד עשיר במגנזיום, סידן, ברזל, חומצות שומן וסיבים תזונתיים. השומן ואחוז החלבון - 18.5 גרם לכל 100 גרם שקדים - שהשקדים מכילים נחשבים לאיכותיים ומומלצים".

 

את השקדים ניתן לצרוך בצורתם הטבעית או להפיק מהם שמן וחלב מזין עם טעם מתקתק, שיתאים במיוחד לרגישים ללקטוז. ברפואה העממית יש מי שמאמינים שצריכה של חלב שקדים מגבירה את כוח הגברא, ואנחנו אומרים ששווה לנסות, בבחינת "לא יועיל – בטח לא יזיק".

 

 

שקדים ברפואה העממית

 

מכילים נוגדי חמצון חשובים למניעת מחלות לב וסרטן. צילום: Shutterstock

 

 

כבר בימי קדם לשקדים היו שימושים רבים ברפואה העתיקה. בעבר השקד היה ידוע כמסייע לטיפול במחלות ריאה, ובמקרים של הרעלות קיבה ותולעים. עד היום יש מי שממליצים על חליטה של שקדים טבעיים למניעה או לטיפול בצרבות (ניתן לשתות גם את המים בהם השרינו את השקדים). השקדים הטבעיים יכולים לסייע במצבים של כאבי ראש, שיעול ואפילו דלקות אוזניים.

 

השקדים מכילים גם נוגדי חמצון החשובים למניעת מחלות לב וסרטן ולהאטת תהליכי הזדקנות, והם מכילים גם כמות מספקת של ויטמינים כמו מגנזיום ואשלגן, שקריטיים למי שזקוק לשמירה ולאיזון של לחץ דם או לסובלים מהתכווצות שרירים.

 

 

טובים למוח, למערכת החיסון ולהארכת תוחלת החיים

 

 אפשר גם להכין חלב שקדים מתקתק ובריא. צילום: Shutterstock

 

 

לשקדים יש השפעה מיטבית גם על המוח, משום שהם עשירים בריבופלאבין וL- קרניטין המשפיעים על הפעילות הקוגניטיבית של המוח. צריכה מבוקרת של שקדים עשויה, לפי מחקרים שונים, לסייע בהקטנת הסיכון למחלות דמנטיות שונות.

 

מחקר שהוצג בשנה שעברה בכנס השנתי של ASCO (איגוד האונקולוגים הקליניים בארה"ב) ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן בישראל מצא, כי אכילת שקדים מפחיתה משמעותית את הסיכון לחזרת מחלת הסרטן אצל חולי סרטן מעי שלב 3, שעברו טיפולי כימותרפיה.

 

 

מקום של כבוד גם בקוסמטיקה

 

 שמן שקדים לטיפוח העור. צילום: Shutterstock

 

 

שמן שקדים, כפי ששמו מעיד, מופק מהשקד עצמו וצבעו צהוב בהיר. שמן השקדים הטבעי עשיר בחומצות שומן חיוניות, בעיקר בחומצה אולאית (מעל 60%) וחומצה לינולאית. בנוסף לסגולותיו הטובות השקד נחשב כאחד השמנים העמידים והיעילים ביותר.

 

גם כאן העידן המודרני לא המציא דבר כי כבר בתנ"ך הוזכר השימוש בשיח שקדים, וביוון העתיקה נהגו להשתמש בשמן שאותו משחו על העור כדי להרחיק מזיקים. במחקרים מהעת המודרנית עולה כי למיצוי איכותי של שקדים יש תכונות הגנה אנטי-אוקסידנטיות, ושימוש מבוקר בשמן מסייע לעור לשמור לאורך זמן על רמת לחות גבוהה. ההרכב הכימי של השמן שמפיקים מהשקדים דומה להרכב של הלפידים (מרכיבי השומן בעור), ולכן מסייע באופן טבעי להשיג עור חלק ומוגן מנזקים סביבתיים.

 

 

שומרים על העור

 

שמן השקדים הוכח כמרכיב שמצליח להתמודד בהצלחה עם תהליך הזדקנות העור, לעודד זרימת דם ועוד. כל זאת הודות לוויטמינים מסוג K ו-E שידועים כמסייעים לעור להתחדש ולהיות גמיש ואלסטי. בנוסף, השמן חוסם את הקרינה האולטרא-סגולית ולכן, בניגוד לשמנים אחרים, הוא מתאים במיוחד לחשיפה לשמש.

 

והנה טיפ למי שסובלים מעיגולים שחורים ושקיות מסביב לעיניים: טבלו שמן שקדים בצמר גפן ומרחו בעדינות מתחת לעיניים לפני השינה. את התוצאות תראו בבוקר.

 

 

מסייעים בשריפת שומנים

 

 

 אכילת שקדים מסייעת להצר היקפים ולרדת במשקל, אבל לא צריך להגזים - בשקדים יש הרבה קלוריות. צילום: Shutterstock

 

 

מחקר שנערך באיטליה הצליח להוכיח איך הקליפה של השקד עשויה לחזק את תגובות המערכת החיסונית לזיהומים. מחקר אחר מאוניברסיטת פנסילבניה שפורסם במגזין האמריקאי של איגוד רופאי הלב תמך בתוצאות מחקר זה - וגילה ששקדים יכולים לתרום לסיוע בהורדת שומן בטני ואפילו להצרת היקפים.

 

לפי המחקר, צריכה של 42 גרם שקדים עשויה להאריך חיים, לשפר את תפקודי הלב וגם לשרוף שומנים. במחקר נבדקו שתי קבוצות, ולמרות שלא נמצאו הבדלים במשקל ביניהן מתברר שאצל חברי הקבוצה שאכלה שקדים נמדדו ערכים נמוכים יותר של שומן בטני, והיקפים מעט יותר צרים.

 

עם זאת, השקדים מכילים קלוריות רבות: ב-100 גרם שקדים יש כ-600 קלוריות. צריכה של 7-8 שקדים טבעיים או קלויים ללא שמן (קולים על מחבת לוהטת) יכולה בהחלט להעניק לכם את הערכים התזונתיים הטובים, בכמות מספקת לאדם בריא יחסית.

 

 

ועכשיו – למתכון:

 

עוגיות ביסקוטי טעימות ומפנקות עם שקדים

 

 צילום וסטיילינג: יולה זובריצקי

 

 

מצרכים:

 

לביסקוטי:

3 כוסות קמח מנופה

1.5 כוסות סוכר חום

1 שקית אבקת אפייה

1 שקית סוכר וניל

2 כפיות תמצית וניל

2 כפיות מיץ תפוחים

1/2 כפית מלח

1 כף גרידת לימון

3 ביצים גודל L

1.5 כוסות אגוזי לוז טבעיים

1.5 כוסות שקדים

1/2 כוס פקאנים טבעיים

 

לציפוי:

1/2 כוס ממרח טחינה עם סילאן

3 כפות שברי "ברס" (תערובת שברי אגוזים ושבבי קרמל, ניתן למצוא בחנויות מתמחות)

3 כפות שברי פיסטוקים

3 כפות שברי פקאן מסוכר

 

ההכנה:

 

1. מחממים תנור ל- 180 מעלות. בקערה בינונית מערבבים את החומרים היבשים: קמח, סוכר, אבקת אפייה, סוכר וניל ומלח יחד עם האגוזים, השקדים והפקאנים.

 

2. בקערה נוספת מערבבים את החומרים הרטובים: תמצית וניל, מיץ תפוחים, ביצים וגרידת לימון. מכניסים את החומרים הרטובים ליבשים ומערבבים היטב עד שנוצר בצק אחיד.

 

3. מחלקים את הבצק לארבעה חלקים ובידיים רטובות יוצרים 4 כיכרות. מניחים במרווח די גדול על תבנית אפייה משומנת (מומלץ לאפות בשתי תבניות נפרדות).

 

4. אופים את הכיכרות 20-30 דקות או עד שהן מזהיבות מבחוץ ומרכז הגליל קשה למדי. מצננים לחלוטין בטמפרטורת החדר.

 

5. מורידים את טמפרטורת התנור ל- 150 מעלות.

 

6. כשהכיכרות התקררו לחלוטין חותכים לעוגיות בעובי של כ-1 ס"מ ומסדרים בצפיפות על רשת אפייה. אופים למשך כ- 10-15 דקות נוספות מכל צד ועד שהביסקוטי יבשים. מצננים לחלוטין.

 

7. לציפוי הביסקוטי: טובלים קצה אחד של כל ביסקוטי בממרח טחינה עם סילאן ומצפים בשברי ברס, פקאנים או פיסטוקים ומניחים בקופסא. ניתן לשמור בקירור או במקום יבש.

 

המתכון באדיבות "טחינה אחווה"

 

סייעו בהכנת הכתבה: סיגל קדם המדריכה הראשית בחברת תפוח טכנולוגיות, ד"ר ג`ני שטיימן – המדריכה הראשית בחברת מאג`יריי.

 

 

עוד לט"ו בשבט: מתכונים חגיגיים עם פירות יבשים 

15 שימושים מפתיעים בבצל

לחיות עד 150 שנה זה אפשרי

6 סיבות טובות לצרוך ג'ינג'ר

קר לכם? המאכלים שיחממו אתכם במבפנים

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

 

1  תגובות 0 אהבו


התמונה של תגונה
שושנה זילברמן 22/01/19
תודה!!
קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

שולפים קוצים: הכל על הסברס (ומתכון נפלא)
כישראלים אנחנו נוהגים לחשוב שצמח הצבר הוא ישראלי, וכשאנחנו אוכלים סברס אנחנו מרגישים הכי ישראלים. אבל...
לקריאת הכתבה
שקשקו את זה: 5 מתכוני שייקים בריאים
שייק הוא לא סתם עוד משקה. אם מכינים אותו נכון, שייק יכול לתת בוסט מרוכז של בריאות לגוף. אם עושים אותו סמיך...
לקריאת הכתבה
מתכונים מרעננים עם פירות קיץ
עם החום הלוהט של הקיץ מגיעים גם פירות העונה, והם מגוונים משאר ימות השנה: אננס, אבטיח, מלון, מנגו, שזיפים,...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה