רוצים לחיות יותר? תעזרו עם הנכדים

נמאס לכם לפעמים משירותי הבייביסיטר שמתלווים לתפקיד הסבתאות והסבאות? מחקר חדש קובע שיש גם בונוס: סבים וסבתות שמשתתפים בטיפול בנכדיהם זוכים לחיים ארוכים יותר. אבל כמו בכל עניין אחר, גם בזה אסור להגזים: מחקר קודם מגלה, שסבים שהם המטפלים העיקריים בנכדיהם, חיים דווקא פחות מהממוצע.
המחקר החדש, שפורסם השבוע בכתב העת הרפואי Evolution and Human Behavior, נערך בין השנים 1990-2009 על ידי חוקרים מאוניברסיטת באזל, אוניברסיטת אוסטרליה המערבית ומכון מקס פלאנק להתפתחות אנושית בברלין.
במחקר השתתפו כ-500 איש בני 70 ומעלה המתגוררים בברלין. חלקם היו "סבים מטפלים", אחרים סבים שאינם משתתפים בטיפול בנכדיהם, וקבוצה שלישית הורכבה ממבוגרים נטולי נכדים. לא נכללו במחקר סבים שהם המטפלים העיקריים בנכדיהם.
הנבדקים במחקר עברו ראיונות ובדיקות רפואיות אחת לשנתיים. הם נשאלו על תכיפות שירותי השמרטפות שהעניקו לילדיהם בשנה החולפת (כלומר: כמה זמן שהו עם הנכדים כשההורים אינם נוכחים), ומידת ה"טיפוליות" שלהם דורגה בסולם מ-1 עד 7. במקביל נאספו נתונים על מצבם הבריאותי, הכלכלי והחברתי, ומידע על ילדיהם ונכדיהם.
לסבים שעוזרים עם הנכדים סיכויי תמותה נמוכים בכ-40%
סבים וסבתות שעשו בייביסיטינג על נכדיהם חיו יותר: עשר שנים נוספות אחרי תחילת המחקר. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
בעבר כבר נחקר הקשר בין סבאות פעילה לבין בריאות פיזית וקוגניטיבית אצל מבוגרים, אך המחקר הנוכחי התמקד בנושא תוחלת החיים. תוצאותיו הראו שסבים וסבתות שעשו בייביסיטינג על נכדיהם מדי פעם, חיו יותר: עשר שנים נוספות אחרי תחילת המחקר. לעומתם, מחצית מהנבדקים שלא טיפלו בנכדים, סבים או לא, נפטרו בתוך חמש שנים מתחילת המחקר. לסבים המטפלים יש, על פי המחקר, 37% פחות סיכויי תמותה מאשר לאחרים.
"העדר קשר כלשהו לנכדים יכול להשפיע באופן שלילי על בריאותם של סבים וסבתות", הסבירה החוקרת הראשית, סוניה הילברנד. "הקשר הזה יכול להיות מנגנון שיש לו שורשים עמוקים בעבר האבולוציוני שלנו, כשטיפול בילדים היה קריטי להישרדות המין האנושי".
בתוצאות המחקר יש גם בשורה טובה עבור אנשים נטולי נכדים. נמצא שגם מי שעזרו לילדיהם הבוגרים או לאנשים אחרים בסביבתם, זכו באותו אפקט של בריאות. במילים אחרות - יש קשר בין נתינה באופן כללי לבין בריאות טובה ואריכות ימים.
מבקרי המחקר מציינים שקשה לשים את האצבע על סיבה ותוצאה, ולקבוע בוודאות שאכן הטיפול בנכדים הוא זה המאריך את החיים, וכי לא מעורבים כאן גורמים נוספים. אך החוקרים טוענים שהטיפול בנכדים מעניק לאדם המבוגר תחושת מטרה ומשמעות, וגם שומר עליו פעיל פיזית ומנטלית, ובכך מאריך את חייו.
"סבים צריכים להעניק חום, לא להפוך למטפלים העיקריים בנכדים"
להיזהר לא להפוך מסבים להורים. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
הגרונטולוגית (חוקרת זקנה) נורית מי דן סבורה, שתוצאות המחקר מאששות את מה שנראה בשטח. "בגדול, כל אינטרקציה בין מבוגר לבין כל אדם אחר, צעיר או לא, היא טובה. כשמדובר בקרובי משפחה ממעגל ראשון, בעיקר בנכדים, האמפתיה גדולה אף יותר וגם מידת השייכות, המעורבות בטיפול וההתייחסות. יש בזה מידה רבה של העשרה רוחנית עבור הסבא".
בנוסף, יש כאן לדבריה מפלט מאחת הצרות הגדולות של הגיל המבוגר: הבדידות. "הבדידות והפחד ממנה מובילים לדיכאון, לתסמינים גופניים ובסופו של דבר למחלות", היא אומרת. "אנשים בודדים מתאשפזים יותר בבתי חולים וסובלים מירידה קוגניטיבית, שבהחלט יכולה לקצר את החיים. האינטרקציה החברתית, עם הנכד במקרה זה, מונעת את התהליך הזה ומוסיפה מאגרים של אושר לחיי המבוגר".
מחקר אחר, לעומת זאת, מצא שטיפול אינטנסיבי מדי בנכדים מקצר את החיים.
"גם זה הגיוני. כשהילדים מצפים שההורה המבוגר יטפל בילדיהם במשרה מלאה, אין ספק שהתוצאות שליליות. ככל שאדם מתבגר, הוא מצפה שרמת התעסוקה שלו תרד ותתאים ליכולות ולרצונות שלו. ברגע שהילדים מעמיסים עליו את הנכדים, נוצר קונפליקט ועומס יתר, נפשי ופיזיולוגי. סבים לא אמורים לטפל פול-טיים בנכדים שלהם, מה גם שהסבים והסבתות של היום במקרים רבים עדיין עובדים, או לפחות פעילים ודואגים למלא את הזמן הפנוי שלהם".
ייתכן שהחיים הקצרים של הסבים המטפלים במשרה מלאה קצרים יותר מסיבות אחרות, מצב סוציו-אקונומי ירוד למשל?
"ברור שככל שהמצב של המשפחה כולה קשה יותר, מצבים כאלה עלולים לקרות. ככל שההורים הצעירים מתקשים כלכלית וחברתית, כך תהיה ציפייה מהסבים להתגייס. זה יכול להיות זוג דל אמצעים שעובד שעות נוספות כדי לכלכל את הבית, אם חד הורית וכיו"ב.
"בכל מקרה, הציפייה שהסבים יהיו אלה שיגדלו את הילד היא מאוד בעייתית. הסבים צריכים להיות שם בשביל לאהוב את הנכד שלהם, לחבק ולהעניק חום. ככל שהטיפול היומיומי נופל על כתפיהם, הם הופכים להורים ופחות לסבים, וזה לא נכון".
הסוד לאריכות ימים: לא להפסיק ללמוד
יוזמה חדשה: עזרה לקשישים בודדים
עובדים, מתפשטים, מדברים: כיף להזדקן
הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....
יום גיבוש לעבודים בנקאות פרטית