חזרה למגזין אוכל

רימון, סלק, תמר: מתכונים לסימני ראש השנה

לפני סעודת ראש השנה נוהגים רבים לקיים את סדר ראש השנה עם הסימנים המיוחדים והברכות המתאימות להם: תפוח בדבש, רימון, תמר, סלק, לוביה, כרישה, ראש של דג ועוד. לפניכם מתכונים לסימנים השונים
חגית מור 06/09/10
רימון, סלק, תמר: מתכונים לסימני ראש השנה

תמרים ממולאים בבשר. צילומים: יואל זוהר


כל אחת מעדות ישראל חוגגת את החגים באופן המסורתי שהיה נהוג בביתה מדורי דורות. אולם אחד המנהגים אשר הצליח להיכנס לבתיהם של בני עדות רבות הוא מנהג "סדר ראש השנה", שבמסגרתו נהוג לקיים בסעודת ראש השנה טקס מיוחד, הכולל אכילת מאכלים סימבוליים המכונים "סימנים" ואמירת ברכות על אותם המאכלים. 

מקור המנהג בתלמוד, שם מצויינת אכילה של "קרא" (דלעת או קישוא), "רוביא" (מין שעועית או חילבה), "כרתי" (כרישה), "סלקא" (סלק, תרד או עלי מנגולד) ו"תמרי" (תמרים). עוד מאכלים מוזכרים בתקופת הגאונים, שם נכתב גם על אכילת דבש, בשר שמן וראש כבש. אכילת רימון, תפוח ודגים מוזכרים בתקופת הראשונים. רק בסוף תקופת הראשונים אוחד המנהג של אכילת תפוח עם מנהג אכילת דבש בקרב יהדות אשכנז, ומשם הוא התפשט לקהילות ישראל השונות.

לכל מאכל מתלווה ברכה (תפילה) הדומה לצליל שמו, לדוגמה: באכילת ראש דג מברכים "שנהיה לראש ולא לזנב", באכילת סלק מברכים "שיסתלקו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו". מיני מזונות אלו, מסמלים ביהדות את השמחה ואת הברכה שבשנה החדשה (דלעת, תפוח בדבש), את השאיפה לפרות ולהתרבות (רימון ודגים) ובקשה להשמדת אויבי ישראל (כרישה, סלק, תמרים). 

לפניכם המזונות והברכות המקובלות הנלוות לאכילתם. הוספנו להם מתכונים מיוחדים לשולחן החג, בהשראת הסימנים והברכות של סדר ראש השנה: 

תפוח בדבש

נוטלים פלח של תפוח מתוק, טובלים אותו בדבש ומברכים "ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם בורא פרי העץ" טועמים מן התפוח ומוסיפים: "יהי רצון מלפניך אבינו שבשמים שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".

מתכון: ריבת תפוחים

חומרים:
1 ק"ג תפוחי עץ מסוג גראנד
1 ק"ג סוכר
חצי כוס מים

אופן ההכנה: 
· מקלפים את התפוחים ופורסים לפלחים.
• מכניסים את התפוחים לסיר עם הסוכר ועם המים ומרתיחים.
• לאחר שהתפוחים מגיעים לרתיחה מנמיכים את האש ומבשלים למשך שעה.
• מגישים עם קרקרים או עם חלת החג.

מתכון: בטטה עם דבש ורוזמרין
(10 מנות)

חומרים: 
5 בטטות חתוכות
4 כפות דבש
3 ענפי רוזמרין
1 כף רוטב סויה
3 שיני שום כתושות
מלח גס
פלפל גס

אופן ההכנה: 
• מניחים את הבטטות החתוכות בתבנית אפייה.
• מפזרים את יתר המצרכים על הבטטות ואופים בחום של 180 מעלות צלזיוס כשעה.


רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק


תמרים

אוכלים תמרים ומברכים עליהם: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיתמו שונאינו ואויבינו". 

מתכון: תמרים ממולאים בבשר

חומרים: 
35 תמרים מיובשים, מגולענים (מסוג מג'הול)
400 גרם בשר בקר טחון
1 בצל קצוץ
מלח פלפל
1 כפית רכז רימונים

לרוטב:
2 כפות רכז רימונים
3 כפות סילאן
שלושת רבעי ציר בקר
מלח 
פלפל

אופן ההכנה: 
• מטגנים את הבצל עד לשקיפות ומוסיפים את הבשר, את רכז הרימונים, מלח ופלפל ומטגנים עד שהבשר מוכן. מניחים לתערובת להתקרר.
• חוצים את התמרים וממלאים כל תמר בכפית מתערובת הבשר.
• מערבבים את כל החומרים לרוטב.
• יוצקים מעל התמרים את הרוטב ואופים בתנור בחום של 170 מעלות צלזיוס למשך חצי שעה.


רימון

פרי העץ השלישי (תפוח, תמר ורימון) שעליו נוהגים לברך בסעודת ראש השנה ואחד משבעת המינים. במסורת היהודית נהוג לומר כי מספר הגרעינים ברימון הוא כמספר המצוות בתורה (תרי"ג). על הרימון מברכים: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו כרימון".

מתכון: טאבולה רימונים
(10 מנות)

חומרים: 
1 כוס בורגול
צרור פטרוזיליה קצוצה
1 כוס רימון 
נענע
חופן אגוזי מלך
גבעול נענע
1.5 לימונים
1 כוס מים
מלח
פלפל
שמן זית

אופן ההכנה:
· משרים את הבורגול במיץ מלימון אחד ובכוס מים למשך שעה.
• מסננים את הבורגול ומוסיפים את גרעיני הרימון, הפטרוזיליה והנענע.
• מתבלים את הסלט בחצי לימון, בשמן זית ובפלפל, מערבבים היטב ובוזקים מעל את אגוזי המלך.

קרא

קרא שייך למשפחת הדלועים, לכן נוהגים לאכול דלעת (אפשר גם קישוא). על פי צליל שמו, מסמל ה"קרא" את התפילה ש"יקרע" גזר דיננו הרע ויוותרו רק מעשינו הטובים. הברכה הנהוגה היא: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתיקרע רוע גזר דיננו ויקראו לפניך זכיותינו".

מתכון: דלעת אפויה
(5 מנות)

חומרים: 
3 דלעת ערמונים
שמן אגוזים 
תבלינים - קינמון, אגוז מוסקט, סוכר חום או סילן

אופן הכנה: 
• מכניסים את הדלעת למים רותחים ומבשלים במשך דקה או שתיים.
• חותכים את הדלעת לאורכה ומקלפים את הקליפה.
• מערבבים את התבלינים ואת שמן האגוזים עד שנוצרת משחה, שאותה מורחים היטב על פלחי הדלעת.
• אופים בתנור בחום של 180 מעלות צלזיוס במשך 50 דקות. 


רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק


רוביא

לאחר אכילת הקרא עוברים לאכילת הרוביא (שעועית ירוקה, לוביה או פול. ישנן גם עדות המזהות את הרוביא כשומר או כשומשום). על הרוביא מברכים "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו ותלבבנו".

מתכון: סלט לוביה
(7 מנות)

חומרים:
1/2 ק"ג לוביה טרייה 
1 בצל סגול קצוץ 
2 כפות שומשום קלוי 
10 עגבניות שרי מסוג תמר חתוכות לרבעים
שמן זית 
מלח 
1 לימון סחוט 
3 כפות של שקדים מולבנים

אופן ההכנה: 
• חולטים את הלוביה במי מלח רותחים במשך כשלוש דקות ומעבירים מיד למי קרח.
• מערבבים עם שאר המצרכים, מתקנים תיבול ומגישים.

כרתי

הכרתי (כרישה/ פראסה) הוא סמל לתפילה כי "ייכרתו" אויבינו ושונאינו, ומברכים עליו: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שייכרתו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו".

מתכון: פשטידת כרישה
(15 מנות)

חומרים: 
3 בצלים גדולים קצוצים
4 גבעולי כרישה חתוכים לעיגולים
2 כוסות פטריות שמפיניון חתוכות 
5 כפות שמן 
3 ביצים 
חצי כוס קמח תופח
מלח
פלפל
אגוז מוסקט

אופן ההכנה: 
• מאדים במחבת את הבצל, הכרישה והפטריות.
• מוסיפים לתערובת הירקות המאודים את יתר המצרכים ומערבבים היטב.
• מעבירים לתבנית משומנת ואופים כ-40 דקות בתנור בחום של 180 מעלות.
• נועצים קיסם ובודקים אם הפשטידה מוכנה

סילקא

הסילקא (תרד, עלי מנגולד או שורש סלק) הוא האחרון מבין מזונות פרי האדמה (דלעת, לוביה, כרישה וסלק) שעליהם מברכים בסעודת ראש השנה. על פי צליל שמו, הסילקא מסמל את הבקשה לכך ש"יסתלקו" חטאינו ונידון רק לכף זכות, ועליו נוהגים לברך: "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיסתלקו עוונותינו". 

רימון, סלק, תמר: מתכונים לסימני ראש השנה

קציצות תרד ומנגולד

מתכון: קציצות תרד ומנגולד
(30 קציצות)

חומרים:
2 חבילות עלי תרד שטופים 
2 חבילות עלי מנגולד שטופים
1 בצל קצוץ
חצי צרור פטרוזיליה 
500 גרם חזה עוף טחון
חצי כוס פירורי לחם
2 ביצים
מלח פלפל
שמן לטיגון

אופן ההכנה:
· חולטים את עלי התרד והמנגולד למשך חמש דקות, מוציאים מן המים הרותחים וסוחטים היטב.
• כשהעלים מצטננים קוצצים דק, מוסיפים את יתר המצרכים ומערבבים לתערובת אחידה.
• יוצרים קציצות קטנות ומטגנים משני הצדדים בטיגון חצי עמוק.

ראש כבש או דג

אכילת ראש דג על פי היהדות היא סמל להנהגה ולהצלחה. דגים מסמלים גם ריבוי ופיריון, אולם יש הנוהגים לאכול במקום דגים ראש של כבש או ראש איל. הברכה הנלווית אליהם הינה "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב". 

מתכון: דג בתנור בעשבי תיבול
(מנה אחת. מכינים לפי מספר הסועדים)

חומרים:
דג ים/בריכה שלם
1/2 כוס שמן זית
1/3 כוס מיץ לימון
1/3 כוס יין לבן
2 ראשי שום כתושים
2 ענפים של רוזמרין טרי 
2 ענפים טימין טרי 
1 לימון פרוס
מלח
פלפל גרוס

אופן ההכנה:
• מערבבים את כל החומרים (למעט הדג) ליצירת מרינדה.
• מורחים את הדג במרינדה. מקפידים למרוח היטב מכל כיוון, כולל בתוך הדג.
• מכניסים את פרוסות הלימון לתוך בטן הדג.
• אופים את הדג בתנור בחום בינוני במשך 20 דקות.

קייטרינג גוונים הוא מיזם עסקי-חברתי המופעל על ידי נערות בסיכון. המיזם, המעניק לנערות מסגרת מקצועית, מאתגרת ומחנכת המכשירה אותן להשתלבות בעולם העסקי בעתיד, מופעל על ידי עמותת "שחל", בליווי פרויקט "עשינו עסק", ששותפים בו "ציונות 2000", "אשלים" ו"הקרן לנוער בסיכון של ביטוח לאומי", עמותת "מתן" ו"הבנק הבינלאומי הראשון".אתר גוונים: www.gvanimk.co.il




לקהילת אוכל:
לחצו

לכל מתכוני מוטק'ה
לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

אוזני המן אלפחורס כבר טעמתם?

אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...

לקריאת הכתבה
חורף חם: חגיגת דגנים וקטניות

הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...

לקריאת הכתבה
מיוחד לימים הקרים: 3 תבשילי בשר

כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה