ריקודי בטן: לגוף ולנפש
ריקודי בטן הם פעילות גופנית מהנה שיתרונותיה הבריאותיים רבים: מחיזוק שרירי רצפת האגן ועד בניית עצם, מיציבה נכונה ועד השפעה חיובית על הלב, מחיטוב הגוף ועד שיפור מצב הרוח
עדי כץ
28/11/11

גם אם מעולם לא דמיינתן את עצמכן לבושות בבגד מינימלי עטור פאייטים וצעיפים ומנענעות במרץ את הבטן והאגן לצלילי מוזיקה מזרחית, כדאי שתתחילו להתגמש. הריקוד המזרחי, הידוע בשמו העממי ריקודי בטן, הוא פעילות מהנה, כך תגלו, שתורם רבות לגוף והנפש.
איש לא מצפה מכן להופיע בפני עדת גברים משולהבת המנסה לתחוב שטרות לחזייתכן. את הריקוד אפשר לבצע במסגרת החוגים הרבים לריקודי בטן שצצו בשנים האחרונות, בהם כאלה המיועדים לגיל הזהב, וכמובן להתאמן בבית מול הראי. נשים שניסו מספרות שהריקוד תרם להעלאת דימוי הגוף שלהן, ליציבה נכונה, להעלמת כאבי הגב ולהרזיה.
ד"ר קלרה פרידמן, מומחית לרפואת משפחה בחוג לרפואה באוניברסיטת תל אביב, ערכה ביחד עם הפיזיותרפיסט יורי קולסניקוב מבית החולים מאיר בכפר סבא מחקר בנושא ומצאה שריקודי הבטן, הכוללים הפעלה של שרירים עמוקים שלא מופעלים בחיי היומיום, טובים לחיזוק שרירי רצפת האגן. הם מזכירים, לדבריה, לא מעט, תרגילי פיזיותרפיה בשיטת קיגל ותרגילים בשיטת פאולה, העובדים על השרירים הטבעתיים.
הרעידות, שהן חלק בלתי נפרד מהריקוד, מעניקות, לדבריה, עיסוי טבעי לחלקים שונים בגוף. ההפרדה בין חלקי הגוף השונים בזמן הריקוד משפרת את הקואורדינציה, מחזקת את השרירים והעצמות ומונעת אוסטיאופורוזיס ושינויים ניווניים.
מקורו של המחול המזרחי במזרח התיכון ובצפון אפריקה, והוא נפוץ מאוד במצרים. בעבר רקדו אותו גם גברים, אבל ככלל זהו ריקוד נשי. רוב הצעדים כוללים תנועות מעגליות של חלקי גוף שונים, כמו הכתפיים, החזה, הבטן, המותניים והאגן, המודגשים על ידי ניעור. במקור היה הריקוד המזרחי קשור לפולחנים דתיים עתיקים והרוקדות היו כוהנות דת, אך יש לו שורשים גם בריקוד העממי. במאות ה-18 וה-19 הגיע גם למערב, ומי שאימצה אותו בשעתו הייתה המרגלת והרקדנית ההולנדית מאטה הארי. בהמשך נוספו לו השפעות מהריקוד ההודי, הצועני והספרדי.
כיום, גם בישראל, מתחברות לריקוד המזרחי נשים מכל מוצא וגיל, המגלות את יתרונותיו הבריאותיים, בהם שיפור התפקוד המיני, הריכוז והשלווה, חיטוב הגוף, שיפור פעילות המעיים, חיזוק שרירי רצפת האגן ומניעת בריחת שתן והשפעה חיובית על הלב וכלי הדם. כיוון שהתנועות הקצביות מביאות לעלייה ברמת הסרוטונין, הריקוד תורם גם לשיפור מצב הרוח ומונע דיכאון וחרדות.
טל כהן (40), רקדנית ומורה לפילאטיס, מלמדת ריקודי בטן ומופיעה זה 11 שנים. כמי שנולדה בבית חצי אירופי וחצי מצרי, נחשפה למוזיקה המזרחית אצל הסבים, ולריקוד המזרחי כשצפתה איתם בסרט המצרי של יום שישי. בהמשך למדה מחול קלאסי, מודרני ופלמנקו, עד שהגיעה לריקודי הבטן ונשארה.
במרכז הקהילתי בנווה צדק מעבירה היום כהן חוגים לריקודי בטן לכל הגילים. יש גם קבוצה לגיל הזהב, שבה השיעורים מעט קצרים יותר ופחות אינטנסיביים, אבל כוללים את כל החבילה של עיגולי אגן, שמיניות, דגשי אגן מצד לצד, גלים וכיו"ב.
חשוב, היא מדגישה, לעשות את זה נכון, בעיקר בגיל המבוגר, כדי לא לגרום לנזק, ומאידך להפיק את מירב התועלת. "התועלת הבריאותית היא רבה. זה טוב נגד בריחת סידן, כי עובדים רוב הזמן בעמידה ומשקל הגוף על הרגליים, עוזר לעצם לבנות את עצמה. נענועי האגן עובדים על המפרקים. התזוזות מביאות להפקת נוזל שמשמן את המפרקים ומעסה את השרירים העמוקים של היציבה. הפיתולים העדינים סוחטים את עמוד השדרה ואת העצבים, התנועות מפעילות את רצועת האגן ומחזקות אותה".
מכיוון שמדובר בריקוד של נשים בלבד, משמעותית מאוד לדבריה גם החברותא שנוצרת. "אני מעדיפה לעבוד במעגל, כדי ליצור אנרגיה של 'ביחד', של אחוות נשים. בארצות ערב מביאים לגברים רקדנית בטן מקצועית, והנשים רוקדות ביחד, זו עם זו, וזה סוג של תרפיה. דרך הריקוד הן מביעות את כל הרגשות.
"אני מכניסה קצת מניירות. מלמדת לפלרטט תוך כדי תנועה. זה גם מביא לתנועה יותר שלמה וגם משחרר משהו. מאפשר להיות דברים שאנחנו לא מעזות ולהביע רגשות ותחושות בצורה קלילה. יש גם עיסוק ברקע התרבותי וההיסטורי של הריקוד, מעבר לטכניקה, לכיף ולתרומה לגוף. לחלק מהמשתתפות זה מתחבר, מן הסתם, לילדות".
הרפרטואר המוזיקלי נשען על עיבודים כליים ליצירות קלאסיות ערביות משל אום כולתום, פריד אל אטרש ואחרים, לצד שירי פופ ערבי מודרני, הנגיש לאוזן המערבית.
את האימון במסגרת החוג כדאי, לדבריה, להשלים בבית. "פשוט להכניס את זה ליומיום. בישיבה ליד השולחן לעשות תנועות של בית החזה, בזמן הדחת הכלים לעשות תנועות אגן. אפשר לנוע לצלילי כל מוזיקה. אלה תנועות שמאוד טבעיות לגוף, אבל אצל חלקנו הגוף שכח".
עוד על פעילות גופנית בגיל מבוגר:
זומבה גולד: מתאמנים תוך כדי ריקוד
שביל ישראל: מסלולים למבוגרים
הליכה במים: פעילות מומלצת למבוגרים
מסלולי הליכה: צעידה נעימה ובטוחה
שחייה בטוחה בגיל מבוגר
אופניים: לרכוב בכל גיל
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום כושר גופני
לקהילת לחיות בריא:
לחצו
עוד על פעילות גופנית בגיל מבוגר:
זומבה גולד: מתאמנים תוך כדי ריקוד
שביל ישראל: מסלולים למבוגרים
הליכה במים: פעילות מומלצת למבוגרים
מסלולי הליכה: צעידה נעימה ובטוחה
שחייה בטוחה בגיל מבוגר
אופניים: לרכוב בכל גיל
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום כושר גופני
לקהילת לחיות בריא:
לחצו
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות