רק להושיט יד ולקטוף

דובדבנים בבוסתן בראשית בגולן, קיבוץ עין זיוון. צילום: רונן גלבוע
קטיף עצמי הוא קצת כמו מסעדת "אכול כפי יכולתך". תמורת סכום מוסכם מראש אתה יכול לצרוך שפע חלומי של מזון (במקרה זה דובדבנים, ליצ'י, פטל, תות שדה או ענבים), רק הושט היד וקח, לסלסלה או ישר לפה. הצלחתו של ענף הקטיף העצמי, המתמקד בעיקר בפירות (אך אפשר לקטוף גם ירקות, צמחי תבלין ופרחים), נובעת גם מהחוויה הראשונית והנוסטלגית של ליקוט מהטבע שהוא מספק. אין כאן אריזות קלקר וניילון נצמד ואין עגלות סופר. רק פירות בשלים וטריים, התלויים בחינניות על העץ ונקטפים לסלסילות קש.
תחילת חודש יוני מסמן את פתיחת עונת קטיף הדובדבנים. הדובדבן, כוכב החודש, הוא עץ מרהיב כשהוא פורח וגם כשהוא עמוס בפירות האדומים העגלגלים. הוא הובא לישראל בתחילת שנות השבעים של המאה הקודמת מאירופה וממדינת אורגון שבארצות הברית ומשגשג בעיקר באזורים הרריים, מעל 850 מטר מעל פני הים, שם מצויות מנות הקור שלהן הוא זקוק.
הדובדבן הוא פרי בעל ערך תזונתי גבוה וערך גליקמי נמוך (משפיע פחות על רמת הסוכר בדם). יש בו שפע של ויטמין C (בבישול הוא הולך לאיבוד), ויטמינים מקבוצת B, מינרלים ונוגדי חמצון. אפשר להחזיק את הדובדבנים במקרר עד שבוע, או להקפיא בתוך שקית ניילון, ואפשר להכין מהם ליקרים או ריבות.
עונת קטיף הדובדבנים קצרה יחסית ונמשכת כארבעה עד שישה שבועות. מטעי דובדבנים אפשר למצוא היום בהרי ירושלים, בצפון רמת הגולן ובגליל, ויש בהם זנים שונים כמו בורלא, בינג, סאם, צ'יינוק, היידל, סוויטהארט וזן צהוב בשם רנייר. לדברי אלכס קודיש, מנהל "בוסתן בראשית בגולן" לקטיף עצמי בקיבוץ עין זיוון שבצפון רמת הגולן, הדובדבנים השנה איכותיים מאוד בשל גשמי החורף המרובים, אבל הכמויות אינן גדולות, בשל מחסור בקור.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
אתרי קטיף עצמי אפשר למצוא היום במטעים, בבוסתנים, בשדות ובחממות בכל רחבי הארץ, כשהעונה נמשכת לרוב מהאביב עד לתחילת הסתיו. האתרים כוללים לרוב גם מזנון ופינות ישיבה ודוכן לממכר קונפיטורות, ליקרים או מוצרים אחרים המבוססים על תנובת המקום, וגם התנסות בהכנתם. ב"בוסתן בראשית בגולן" בעין זיוון, למשל, מתקיימת סדנה להכנת ליקר דובדבנים. ב"קטיף עצמי אלרום", שבצפון הגולן גם הוא, מקיימים אחרי בציר הענבים בקיץ דריכת ענבים וייצור תירוש.
בגליל המערבי אפשר למצוא אתרי קטיף עצמי ב"הבוסתן של שמואל ויעל" במושב בן עמי (זנים שונים של פטל, תות עץ ותות שדה) וב"להתאהב בטבע" בקיבוץ מצובה (זנים שונים של ליצ'י). במרכז ובדרום אפשר לקטוף ב"רוח שתות" בגן שמואל (תות שדה, פטל שחור ונוריות), ב"פטל קטיף עצמי" בגדרה (פטל, תות עץ שחור ופיטנגו), במשק ז"ק במושב שדה יעקב (תות עץ שחור, פטל ותאנים לבנות וסגולות), ב"מלוא הטנא" בכרמי יוסף (שסק, אנונה, פסיפלורה, רימונים) וב"שדות" בקיבוץ משמר השרון (פרחים ותות שדה).
עוד על אוכל: מאורז בן גוריון עד סושי וקינואה
לקהילת אוכל: לחצו |
אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...
הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...
כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...