שווה בדיקה: כל המידע על בדיקות וחיסונים
אתר חדש, הפועל בחסות משרד הבריאות והסתדרות הרופאים, מרכז למענכם מידע מסודר לגבי בדיקות, חיסונים ורפואה מונעת
עדי כץ
18/08/09

עורו ההיפוכונדרים. הנה המקום שבו תוכלו לרוות נחת ולקבל לגיטימציה מלאה למנהגכם לגשת לקופת חולים ולהיבדק, אם צריך או לא, ולנטייתכם לחרוש את האינטרנט ואת הספרות המקצועית בחיפוש אחר מחלה שאולי חליתם בה.
ועכשיו ברצינות. ידוע לכול שאורח חיים בריא, בדיקות לגילוי מוקדם וחיסונים יכולים למנוע מחלות, ואפילו חכמינו גרסו שכדאי להקדים תרופה למכה. כדי שלא נתבלבל בין שפע ההמלצות לביצוע בדיקות וסריקות, שחלקן נגוע באינטרסים או שנוי במחלוקת, הוקם אתר חדש בשם "שווה בדיקה" (www.shavebdika.org.il), שבו תוכלו למצוא מידע מסודר לגבי הבדיקות והחיסונים שעליכם לערוך, בהתאם לנתוניכם האישיים.
המטרה היא, עם כל הכבוד לרופא המשפחה, לאפשר לכם לקחת אחריות על בריאותכם. בנוסף להמלצות הכלליות לאכול בריא ומאוזן, לעסוק בפעילות גופנית, להפסיק לעשן, לישון טוב ולטפל בדיכאון שלכם, אם יש כזה, תלמדו באתר אילו בדיקות לגילוי מוקדם של מחלות, סקירות של תפקודי הגוף וחיסונים עליכם לעבור על פי הגיל, המין, הגובה, המשקל והמחלות המתרוצצות במשפחתכם. בנוסף, תוכלו לברר האם ה-BMI (מדד מסת הגוף) שלכם תקין, כלומר, אינכם סובלים מהשמנה או מרזון לא בריאים.
את הקמת האתר יזם ד"ר יצחק ברלוביץ', מנהל המרכז הרפואי וולפסון ומומחה ברפואת ילדים ובמנהל רפואי, והוא פועל בחסות משרד הבריאות והסתדרות הרופאים בישראל. ברלוביץ' הגה את הרעיון כבר ב-1996, בהיותו המשנה למנכ"ל ומנהל הרפואה במשרד הבריאות. "הבנתי שיש צורך לעשות סדר בנושא", אמר במסיבת עיתונאים לרגל השקת האתר. "לצערי הביצוע נדחה עד היום, אבל עכשיו יש לנו מסמך לאומי, עם עמדה אחת לגבי הבדיקות ופעילויות המניעה, בהתאם לנתונים הספציפיים של כל אדם. כיוון שהאינטרנט הוא מדיום הנגיש למרבית האוכלוסייה, זה היה המקום המתאים ביותר ליידע לגבי בדיקות ואילו מהן כלולות בסל הבריאות, ולספק המלצות כלליות לגבי אורח חיים בריא".

בפרויקט לקחו חלק גם פרופ' חוה טבנקין, מנהלת המחלקה לרפואת המשפחה בבית חולים העמק ומחוז הצפון של שירותי בריאות כללית, חברת סגל באוניברסיטת בן גוריון ויו"ר המועצה הלאומית לבריאות האישה, וד"ר רבקה שפר, מומחית בבריאות הציבור ורופאת נפת רחובות מטעם משרד הבריאות. "אני מאמינה שצריך לדבר על בריאות ולא על חולי", אמרה פרופ' טבנקין במסיבת העיתונאים. "רפואה אמיתית, צריכה לעסוק בבריאות, ברפואה מונעת ובאיתור מוקדם של מחלות".
לדבריה, כיוון שאורח החיים המודרני מביא ללא מעט מחלות כרוניות כמו יתר לחץ דם, מחלות לב, סוכרת וסרטן, שניתן למנוע בעזרת מודעות, כל אדם צריך לקחת אחריות על בריאותו ועל בריאות ילדיו. "לצערנו, המרפאות עמוסות ורופא המשפחה לא תמיד זוכר להמליץ לכל מטופל על כל הבדיקות המתאימות, ועדיף שהמידע יהיה נגיש בדרך אחרת".
ד"ר שפר הוסיפה, שבקרוב יתורגם המידע באתר גם לרוסית ולערבית ושהוא מבוסס על המלצות לרפואה מונעת הניתנות בארצות הברית, בהתאמה לנתונים הייחודיים של מערכת הבריאות בישראל. "יש בדיקות שקיימים לגביהן חילוקי דעות בין אנשי מקצוע. אנחנו לא כללנו אותן, אלא רק את אלה שיש לגביהן קונצנזוס".
כיוון שבעלי המודעות ממילא נבדקים, חשוב לפנות לאדישים ולעצלים שבינינו ולאלה המאמינים שלהם זה לא יקרה, בקריאה נרגשת: לכו להיבדק. המלאכה, אגב, לא תהיה קלה, ויש להצטייד בהרבה זמן וסבלנות. אישה בריאה בת 65, לצורך ההדגמה, שאינה סובלת מעודף משקל, אינה מעשנת ואין במשפחתה נטייה גנטית למחלה כזו או אחרת, צריכה לעבור מספר לא קטן של בדיקות. ברשימה אפשר למצוא בדיקת ממוגרפיה לאיתור סרטן השד אחת לשנתיים, בדיקת דם סמוי בצואה לגילוי סרטן המעי הגס אחת לשנה, סריקת פאפ לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, בדיקת לחץ דם אחת לשנה או שנתיים, בדיקת שומנים בדם לפחות פעם אחת, בדיקת צפיפות עצם, בדיקת שמיעה ובדיקת ראייה. בחזית החיסונים, מופנית אותה אישה לקבלת חיסון למניעת דיפטריה וטטנוס אחת לעשר שנים (החל מגיל 20), חיסון חד פעמי למניעת זיהום בחיידק הפנוינמוקוקוס וחיסון למניעת שפעת בחורף.
כדי שאיש לא יוכל לטעון "לא ידעתי", מקווים יוזמי הפרויקט שבעתיד יוצבו בכל מרפאות קופות החולים עמדות מחשב שבהן ניתן יהיה להתעדכן בנושא הבדיקות בזמן אמיתי. בסוף התהליך ניתן להדפיס את ההמלצות, החתומות בידי ד"ר ברלוביץ', ולהציג את המסמך בפני הרופא המטפל.
לסיום מבקשים רופאי האתר להדגיש, שאין בכוחן של ההמלצות באתר להחליף את שיקול הדעת של הרופא המטפל. אם לא תסתפקו במה שברשימה ואם יש בכך צורך, הוא יכול כמובן להמליץ על בדיקות נוספות.
עוד על רפואה מונעת:
שפעת החזירים: כך נתגונן
קולונוסקופיה: לא נעים? לא נורא
כאבי קיץ: להיערך ולהתמודד
המדריך למסנני קרינה
כיצד נמנע נזקי עור בקיץ
אלרגיות: מניעה וטיפול
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תרופות, ייעוץ תרופתי
פורום בדיקות רפואיות, בדיקות דם

עוד על רפואה מונעת:
שפעת החזירים: כך נתגונן
קולונוסקופיה: לא נעים? לא נורא
כאבי קיץ: להיערך ולהתמודד
המדריך למסנני קרינה
כיצד נמנע נזקי עור בקיץ
אלרגיות: מניעה וטיפול
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תרופות, ייעוץ תרופתי
פורום בדיקות רפואיות, בדיקות דם
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות