שותפות מסוכנת: לצרף את הילד לחשבון הבנק

כל השנים ניהלתם את ענייני הבית, את חשבונות הבנק ואת ההון המשפחתי בכישרון רב, מבלי להזדקק לעזרתו של איש. אבל ככל שהשנים חולפות, אתם מרגישים שכדאי לצרף אדם נוסף לחשבון, על כל מקרה שלא יהיה. החשיבה על העתיד והדאגה ליום המחר, שבו אולי כן תזדקקו לעזרה, נכונות. ומי מתאים יותר להיכנס כשותף לחשבונכם אם לא אחד מילדכם? הרי רבים עשו את זה קודם, אז בטח מדובר בהחלטה מצוינת. אז זהו, שלא לגמרי.
אם תחשבו על זה רגע לעומק, תגלו שלבחירה הזו, למרות שהיא פשוטה ומקובלת, אין יתרונות ממשיים – אלא אם אינכם בעלי כשירות משפטית. במקרה כזה, עליכם למנות את הילד, או כל גורם אחר שעליו אתם סומכים, לאפוטרופוס ולא לשותף בחשבון.
אבל כל עוד אתם בעלי כשירות משפטית, הסיבה המרכזית שמניעה את המהלך של צירוף אחד הילדים לחשבון הבנק היא נוחות. העניין הוא שבמקרים רבים, נוחות היא הדבר האחרון שמקבלים מצירופו של גורם נוסף לחשבון.
אתם מאמינים שאתם מכירים את הילדים שלכם לאורך ולרוחב, ואצלכם במשפחה הרי לא רבים על כסף. כל זה כנראה נכון, אבל הילדים שלכם באים בעסקת חבילה עם המשפחות שלהם, וכאן, לעיתים, יש סיבה לחשוש.
הבן התגרש, וחשבון ההורים עוקל
העתיד אינו צפוי. צילום: Shutterstock
גם אם ילדיכם נשואים מזה שנים באושר ובעושר, ואתם מכירים את בני ובנות זוגם לעומק ושמחים על בחירתם – עדיין העתיד, כהרגלו, אינו צפוי. במצב שבו אחד הילדים מתחיל הליך גירושין, בעודו שותף בחשבונכם, עלול להיווצר מצב שבו החשבון שלכם - זה שעבדתם עבורו במשך כל חייכם - יעוקל עד תום ההליכים.
מקרה כזה התרחש אצל משפחת אשל: ערן ומיכל היו נשואים באושר במשך עשר שנים. כשהוריו של ערן הזדקנו, הם ביקשו ממנו שיכנס כשותף לחשבונם, מתוך דאגה לעתידם. הם לא חששו לרגע לזוגיות שלו ושל מיכל, שהפגינו חיי משפחה יציבים עם שלושה ילדים.
אלא שלמרבה הצער, כשנתיים אחרי שערן הצטרף לחשבון הבנק של הוריו, סדק שהיה קיים בנישואיו עם מיכל נפער לתהום, והם פתחו בהליך גירושין. בעצת עורך דין, החליטה מיכל לבקש זכויות על חשבון הבנק שבו שותף בעלה, בטענה שמוסתרים שם כספים השייכים לה מחיי הנישואין שלהם. כך עוקל חשבון הבנק של ההורים לתקופה ארוכה, והם מצאו את עצמם חסרי אונים, ללא יכולת תזרימית על לסיום הפרשה.
במקרים אחרים, הבעיות עלולות לצוץ מכיוון אחר, כלכלי: אם הבן שלכם, למשל, הוא עצמאי מוכשר בעל עסק מצליח, גם אם אתם גאים בו מאד וכבר שנים מספרים לכולם את סיפור ההצלחה שלו, אין לדעת מה צופן העתיד. עסק כמו עסק מתאפיין בעליות ובמורדות. אם הבן יהיה שותף בחשבונכם, בתקופה של ירידות והפסדים החשבון שלכם עלול להיות מעוקל על ידי נושים שונים, ולכם לא יהיה הרבה מה לעשות בעניין.
המקרה הבא ממחיש את הבעייתיות הזאת: לאחר מות אמם, נכנסו רונן ואיתמר כשותפים בחשבון הבנק של אביהם, משה, לבקשתו. כבעל עסק מצליח בתחום מיזוג הרכב, רונן לא חשש לרגע מנפילה כלכלית. אלא שלצערו, הוא נתקל בנוכל, שבמרמה הוציא ממנו סחורה בשווי רב, והעסק נכנס לסחרור חובות של מיליונים. הנושים לא איחרו לבוא, ומשה, בעל החשבון, מצא עצמו לתקופה במציאות של חשבון מעוקל.
ייפוי כוח עדיף על צירוף לחשבון
נקטו במשנה זהירות. צילום: Shutterstock
זה לא אומר שמעתה ואילך אתם אמורים לחשוד בילדיכם ובמשפחותיהם, אבל כן כדאי לנקוט במשנה זהירות. יש מספר פעולות שכדאי לבצע, אם בכל זאת החלטתם לצרף שותף:
הבנת המשמעות: לפני ביצוע תהליכים הקשורים לכספים שלכם, חשוב שתבינו את המשמעות של כל פעולה ופעולה. שבו עם הבנקאי שלכם או עם כל איש מקצוע רלוונטי, ובקשו הסבר על המשמעויות ועל ההשלכות של העניין.
ייפוי כוח: הבחירה הטובה ביותר היא לתת לילדים ייפוי כוח, ולא להכניסם כשותפים בחשבון. לבחירה זו יש השלכות פשוטות יותר. ייפוי כוח ניתן לבטל באופן חד צדדי בכל עת, אבל להוציא את הילד מהחשבון ללא הסכמתו - לא ניתן.
הסכם: אם החלטתם בכל זאת להכניס את הילד כשותף בחשבון, ערכו איתו הסכם מקיף. זה אולי כרוך באי נעימות מסוימת, אבל יחסוך לכם אי נעימות גדולה הרבה יותר בהמשך.
מדי פעם אנחנו שומעים מהסביבה הקרובה או מהתקשורת, על ילדים ששוכחים את הוריהם לעת זקנה, וזה עוד במקרה הטוב. במקרה הגרוע יותר, ילדים מנצלים את הוריהם לטובת האינטרסים האישיים שלהם. דווקא על המשפחות ה"רגילות", אלה שאומרות "אצלי זה לא יקרה", אנחנו שומעים פחות. אתם יודעים, משפחות שבהן היחסים בין האחים והאחיות טובים, שבהן אין חשש לסכסוכי ירושה, והאווירה היא של לקיחת אחריות וחלוקת נטל הדאגה להורים.
מרבית הסיכונים במשפחות הללו עולים, כשננקטים צעדים מבלי לתפוס או להבין את התמונה כולה. היערכות מקדימה, הבנת המציאות ובעיקר הידיעה, כי העתיד דינמי ולא תמיד תלוי בנו ובילדים - גם אם כוונותיהם טובות - יעזרו לכם להתמודד בהצלחה עם הנושא, ולהימנע מתוצאות לא נעימות.
הכותבת היא עו"ד שירי מלכה, בעלת משרד עו"ד העוסק בסכסוכים במשפחות - דיני משפחה, ירושה וגירושין, ומחברת הספר "איך להתגרש מבלי להרוס לילד שלך את החיים?".
עוד במדור משפחה
כמה עולה ניהול חשבון הבנק שלכם?
לנהל את חשבון הבנק – בלי לזוז מהספה
להיערך מבחינה כלכלית להזדקנות ההורים
האם כדאי להוריש לילד שמצוי בפשיטת רגל?
הבן חזר בתשובה? כך תמנעו נתק במשפחה
מרבה נכסים? מרבה דאגה - לדור הבא
מתגרשים בגיל הזהב? כך תעשו זאת נכון
הצטרפו לקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה
בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...
"כאבם העז ושבריריותם אינם נראים ואינם נשמעים. קבוצה שקופה מבחינת הממסד והחברה, אך לצערנו הולכת וגדלה –...
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...