נאל איין איידעםהאב איך.שוין נישט אזא גרויסער קענער נאר אויך נישט קיין אבי-ווער.דער גוטער קאפ מיט דער שיינער האנט מיט דעם בלאט גמרא
מיטן שיינעם פיסק-אז ער רעדט שיטן זיך פערל א חיות צו הערן.
איין חסרון,נאר וואס,ער איז צו א אאידלער,כמעט א רוחניות,דאס הייסט ער איז נישט איבערק געזונט,דאס הייסט אפילו אז איר וועט א קוק טאן אויף אים,אזוי איז ער דאכט זיך גאר נישט...נאר וואס דען?
דאס וואס ער שוויצט,און דערצו נאך דער הוסט.
פון א צייט אז ער האט באקומען א פאסקודנע הוסט מיט א מין קוויטש און ס"איז אים שווער צו כאפן דעם אטעם.
דאקטוירים הייסן אים טרינקען מילך און פורן קיין בויבעריק אויף א דאטשע.
אהין פארן,זאגט מען אלע קראנקע.
דארטן זאגט מען איז פאראן א וואלד א זעלעכער וואס איז א רפואה צום הוסט.רעכן איך אז אם ירצה השם אויבער א יאר זומער,אז גאט וועט שענקען דאס לעבן זיך דורעך פארן מיט אים קיין בויבעריק.
דערווייל ביז ער וועט א מאל ווירן געזונט ליבט ער מיטן ווייב און קינדע,געווינטלעך אויף מיינע פלייצעס.עפעס א תרוץ?
היינ האב איך נאך איין איידעם,שוין גאר א פראסטן.נאר א הארעפאנישער יונג,דאס הייסט חלילה נישט קיין בעל-מלאכ,נישט קיין שניידער,נישט קיין שוסטער,נאר קיין חדר-יינגל אויך נישט.
ער איז א "פיליער"איז ער:ער האנדלט מיט פיש האנדלט ער.
זיין טאטע האנדלט מיט פיש,זיין זיידע האט געהאנדעלט מיט פיש,די גאנצע משפחה זייערע האט געהאנדלט מיט פיש.די גאנצע משפחה זייערע וויסן-נאר פיש און נאר פיש,און נאר פיש.דאס הייסט זיי זענען אפילו ערלעכע יידן,נאר פראסטע מענטשעלעך.וועט איר דאך פרעגן?ווי קומט צו מיר אזא איידעם.מסתמא איז דערינען פאראן א מעשה,ווי זאגט מען:אין א טייך ווערפן זיך דורעך אלעריי העכט.איז מיין טאכטער גליק אזוי,אז זי באדארף האבן אזא מאן.


מרגום קל
יש לי חתן שהוא לא מי יודע מה אבל יש לו ראש טוב וידיים יפות.ופה יפה.כשהוא פותח את פיו נשפחות אצלו פנינים.
יש לו חסרון אחד.הוא לא כל כך בריא.יש לו אסטמה מה שנקרא בימינו.קשה לו לנשום.
הרופאים אומרים שצריך לקחת אותו לבויבריק שם יש רפואה בשבילו.מרצשם בשנה הבאה אולי יתאפשר לי מזלי אסע איתו לבויבעריק.בייתיים שוכב הוא אצלי עם משפחתו.
יש לי עוד חתן שהוא אדם פשוט ממשפחה פשוטה.אנשים פשוטים אבל טוביםהוא עוסק בדייג מקצוע שמשפחתו עוסקת מדורי דורות.זה היה המזל של ביתי להתחתן עם אדם כזה

פרק אחרון בקרו

א גוט שאבעס
און זיי מיר געזונט

תגובות  8  אהבו 

14/01/16
בויבריק זה בני ברק??????????
תודה לשני הקוראים הנאמנים שלי על התגובה המהירה.
בויבריק זה לא בני ברק זה מקום שהיה בפולניה.
לא יודע היכן זה בויבריק, רק שבויבריק ויהופיץ הם ערים כמדומני של שלום עליכם.
נכון בויבריק ויהופיץ הן ערים בפולניה והן מופיעות בסיפורים של שלום עליכם
תודה לאלה על המשך סיפורו של שלום עליכם הכתוב ככל סיפוריו ב\'הומור יהודי\'.רציתי להוסיף את העיר \'כתריאליבקה\' המופיעה ברבים מסיפוריו.\'כתריאליבקה היא וורונקה העיר בה גדל הסופר.כמו כן נזכרתי בסופר הידו...
תודה לאלה על המשך סיפורו של שלום עליכם הכתוב ככל סיפוריו ב\'הומור יהודי\'.רציתי להוסיף את העיר \'כתריאליבקה\' המופיעה ברבים מסיפוריו.\'כתריאליבקה היא וורונקה העיר בה גדל הסופר.כמו כן נזכרתי בסופר הידוע ,זוכה פרס נובל,ש\"י עגנון שבנעוריו כתב סיפורים באידיש,גם אצלו מופיעה עיר בשם \'שבוש\' הלא היא בוצ\'אץ ,עירו של עגנון,[שנקרא פעם צ\'צ\'קס].
תודה רות 444 לזה אני מתכוונת שיש תגובה טובה למה שאני כותבת
ולא הרגשה שאני כותבת ל\"קיר\"
א גוט שבת
ברוך הבא לקבוצה שלנו ckosh ספר לנו על עצמך
תודה לשלמה שכטר על התגובה שבת שלום
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
אודות הקבוצה

התמונה של תגונה מנהל: אלה אשרי
מדברים יידיש מבית אך לא מוצאים עם מי לדבר? או שאולי מדובר בתחביב חדש וזקוקים לאנשים שיעזרו לתחזק ולשפר? חוג היידיש נפגש אחת לחודש ובקבוצה תוכלו לשוחח ביידיש כאוות נפשכם!
קטגוריות
דוברי שפות
מפגשים חברתיים
קבוצות לפי איזורים
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה