מוטקה > כל הקבוצות > אוכל > פוסט בקבוצה

אחד המזונות הבריאים ביותר, יותר נכון, צורת הכנת המזון היותר בריאה - למעט אכילה טריה ירוקה - הינה החמצה/כבישה של ירקות ופירות.

בכבישה המזון מותסס והחיידקים המתעוררים לחיים הופכים את הירקות לחמוצים.
החיידקים נמצאים בקליפות הירקות והופכים את הסוכרים לחומצה.זה קורה שהם באים במגע עם מים ומלח.
התהליך הרגיל הינו להכניס את הירקות למיכל עם מים ומלח ולחכות שיהפכו לחמוצים.

היתרון הינו החיידקים המלבלבים בירקות והמוסיפים פרט לטעם טוב וליווי מרענן למזון - חיידקים רבים טובים המשתכנים במערכת העיכול שלנו. החמוצים נשמרים לאורך זמן ובהיותם למעשה פרוביוטיים הם מסייעים רבות בשמירה על בריאותינו.
מערכת העיכול ובעיקר המעיים מלאים בחיידקים. כשאוכלים מאכלים פרוביוטיים כמו יוגורט או חמוצים (או נוטלים תוסף בצורת כמוסות פרוביוטיקה) תורמים למערכת החיסונית. הפרוביוטיקה הינה מעין אנטיביוטיקה..
בצד ייצור החומרים האנטיביוטיים ע"י החיידקים הפועלים במי המלח על הירקות, נוצרים גם אנזימים וויטמינים התורמים כאמור לבריאות.. בין השאר ויטמין B12 החסר בד"כ לטבעונים..המזונות הפרוביוטיים מסייעים בטיפול בבעיות במערכת העיכול, העור, המערכת החיסונית, המערכת הנשית,

הירקות המוחמצים עוברים מעין תהליך בישול ולכן ניתן לאוכלם כמו שהם.. כידוע..
כשמוסיפים עשבי תיבול מגוונים את הטעמים ומוסיפים עוד לבריאות..

מדובר בהחמצה באמצעות מלח ולא באמצעות חומץ.. החומץ מונע התרבות החיידקים.. יש המוסיפים לחמוצים במי מלח עלי סלרי.. הסיבה הינה המליחות בנוסף לארומה המייחדת את הסלרי.. מלח סלרי משמש גם לוקים בלחץ דם גבוה (במקום מלח).. כשתוסיפו עלי סלרי לחמוצים, הפחיתו את כמות המלח כדי למנוע מליחות יתר..

חשוב להשתמש בירקות טריים כאלה שתהליך ריקבון טרם התחיל בהם, למלא את הכלי עם המים כך שיכסה את הירקות בשלמות. כדי למנוע התרבות חיידקים מרקיבים הנוצרים כתוצאה ממגע עם האוויר.. דאגו שהירקות יהיו מכוסים לגמרי במים ואז השאירו בין המים למכסה כמה ס"מ ריקים כדי לאפשר לגזים הנוצרים לצאת מהמים.

ירקות קשים כמו לפת כרוב או כולורבי כדאי לעסות במלח או בסלרי כדי להחדירו מעט לתוך הירק לפני הכנסתם למים..

יחס המלח במים בכלי הינו בד"כ 3 כפות מלח ל1 ליטר מים.. השאירו את הירקות ימים ספורים בחום החדר ובאור. ולאחר מכן המשיכו את תהליך ההתססה החמצה במקרר.. לפני הכנסת הכלי למקרר פתחו מדי פעם את המכסה ושחררו את הגזים.. אם בכ"ז מתפתח קצף לבן, הסירו אותו. במידה והירקות הוורידו (קיבלו צבע ורוד) זרקו אותם סימן. שתהליך צמיחת החיידקים לא צלח בשל ריכוז גבוה מדי של מלח. טעמו את הירק ובדקו האם יש צורך לחדד טעם מסויים שרציתם..

קבלו מתכון של חיים כהן האגדי


המתכון הרומני של וילי, הבעלים וממשיך המסורת של מסעדת "חיים גריל רומני" מרחוב נס ציונה בתל-אביב, שעברה מאז לידים אחרות.


תגובות  31  אהבו 

ומה אם חומץ שושקה???
חומץ יקבל מקום של כבוד בפוסט מיוחד.. בקרוב..
לחומץ מעלות רבות..
אחד החסרונות הינו, כפי שכתבתי, הורג חיידקים..
חמוצים בחומץ בריאים גם הם.. אסביר בפוסט על החומץ..
22/06/16
אני מכין בצורה דומה ( בלי חריף) כרוב
נתחי כרוב לבן, סלרי , תמיסת מלח-חומץ- סוכר
שמיר ושום
מתכון?? כמויות..

כרוב הינו ירק עתיר יתרונות וחשוב מאד לבריאותנו..
חברות חברים הוסיפו מתכונים.. גם אתה מונטי גיא!!
אני מכינה חמוצים ממבחר ירקות ביחד.לפת - קולורבי - גזר - סלק - כרוב - צנון - כרובית. גם אני ממיסה מלח גס במים חמים חו...
אני מכינה חמוצים ממבחר ירקות ביחד.לפת - קולורבי - גזר - סלק - כרוב - צנון - כרובית. גם אני ממיסה מלח גס במים חמים חומץ סוכר.והשאר מים רתוחים מצוננים.כמויות קשה לי לתת כי אני מכינה לפי העין.
נסי להתאמץ.. נשמע מאד מעניין..
תודה - לכם - אני מבקשת כמויות - חומץ - בבקשה אני עוקבת ורושמת - תודה מראש
22/06/16
אחד הדברים החשובים בהתנהלות עם חמוצים הוא לא להוציא אותם בידים מהכלי.
יש לנו על הידים נבגים של פטריות שהן הגורמות לשכבת החומר הלבנבן בכלי החמוצים גם בקנוי.
אבשי- תודה על הטיפ - זה ממש עוזר - יום נעים ומהנה
לפני חודשים רבים, אולי שנה-שנתיים, כתבתי בקהילה כי החומוס שאני מכינה \"מחזיק\" אצלי במקרר חודש ימים תמים.. חברות אחדות לא האמינו לי והיה להן מה להגיד.. בהקשר לדברי אבשי, אין מכניסים כף או כלי אוכל אחר...
לפני חודשים רבים, אולי שנה-שנתיים, כתבתי בקהילה כי החומוס שאני מכינה \"מחזיק\" אצלי במקרר חודש ימים תמים.. חברות אחדות לא האמינו לי והיה להן מה להגיד.. בהקשר לדברי אבשי, אין מכניסים כף או כלי אוכל אחר לפה ואחכ לכלי. לא משנה האם הינו חומוס או חמוצים. ברגע שיד אדם/רוק נוגעת במזון, הינו מתקלקל!!
23/06/16
אגב מלח לימון שומר על זמן המדף של החומוס
כן כל מגע אדם מקלקל
23/06/16
אני עושה חומוס כבר שנים עם מלח לימון.האמת שאני לא מחזיק אותו הרבה זמן במקרר החמוס שלי נדיף.שלושה ארבעה ימים והוא מתנדף.אני בדרך כלל מכין חומוס מחצי קילו גרגירים מבושלים.ומאכסן אותו בהקפאה בכלים של כ 2...
אני עושה חומוס כבר שנים עם מלח לימון.
האמת שאני לא מחזיק אותו הרבה זמן במקרר
החמוס שלי נדיף.
שלושה ארבעה ימים והוא מתנדף.
אני בדרך כלל מכין חומוס מחצי קילו גרגירים מבושלים.
ומאכסן אותו בהקפאה בכלים של כ 250 -300 גר..
23/06/16
אני מקפיא במנות ליומיים וןהכמות שאני מכין מבוס וחצי עד שניים מספיקה לי לשבוע וחצי
לפני יומיים עשיתי מלפפונים כבושים , נראה איך זה ייצא , קניתי מלפפונים רגילים קטנים ככל האפשר ,העמדתי אותם בצנצנת פלסטיק גדולה,שמתי עליהם 5- פלחי שום ,חצי צרור שמיר,פלפל ירוק חריף חצוי לשניים, מלאתי מי...
לפני יומיים עשיתי מלפפונים כבושים , נראה איך זה ייצא , קניתי מלפפונים רגילים קטנים ככל האפשר ,העמדתי אותם בצנצנת פלסטיק גדולה,שמתי עליהם 5- פלחי שום ,חצי צרור שמיר,פלפל ירוק חריף חצוי לשניים, מלאתי מים עם כפית מלח לכל כוס מים,,הוספתי חצי כוס חומץ,הוספתי עוד מספר מלפפונים מעל הכבודה,מעליהם עוד חצי צרור שמיר ,שום,את חציו השני של הפלפל ויאללה ליד החלון של המטבח, כעת נשאר לי לחזות בפלא ההולך ומתהווה לנגד עיני המשתאות ,איך המלפפונים משנים צבעם והופכים להיות המלפפונים בטעם של ילדותי
אני לא כובשת בכלי פלסטיק בטח לא להעמיד בחלון ....קרני שמש ..... מחמם את הפלסטיק. גם מאד לא בריא --- פלסטיק בחום ,משחרר רעלים .וגם מוסיף טעם לוואי.רק צנצנת זכוכית.
בילדותי בבית... אמא ז\"ל כבשה \\החמיצה מלפפונים וכל שאר הירקות למיניהם... זה היה בית עם אוכל פולני טיפוסי... עם המון!!! סוכרים באוכל ובכלל!!! עד שאחי הגדול חזר מהצבא והביא מילה חדשה פלפל חריף!!! שחור...
בילדותי בבית... אמא ז\"ל כבשה \\החמיצה מלפפונים וכל שאר הירקות למיניהם... זה היה בית עם אוכל פולני טיפוסי... עם המון!!! סוכרים באוכל ובכלל!!! עד שאחי הגדול חזר מהצבא והביא מילה חדשה פלפל חריף!!! שחור!!! אמא ז\"ל קנתה ומאז הופיע בכל המאכלים בבית... ודחק את השימוש בסוכר הצידה... וכן עשתה ריבה מפיטנגו שגדל בחצר הבית... ומכל שאר פירות העונה בקיץ... כמובן עם המון!!! סוכר בצנצנת... תודה!!! ושבת-שלום!!!
25/06/16
חמוצים - מתכון של אחותי.לפרוס מלפפונים, להמליח אותם ולהשהות כ-3 שעות.( אני פורסת אלכסונים ולא ממליחה ומחכה 3 שעות).להרתיח חומץ:מים ביחס 1:1 להוסיף 2 כפות זרעי חרדל, ½ כפית כורכום, 2-3 כפיות סוכר , מלח...
חמוצים - מתכון של אחותי.
לפרוס מלפפונים, להמליח אותם ולהשהות כ-3 שעות.
( אני פורסת אלכסונים ולא ממליחה ומחכה 3 שעות).להרתיח חומץ:מים ביחס 1:1 להוסיף 2 כפות זרעי חרדל, ½ כפית כורכום, 2-3 כפיות סוכר , מלח (שלא שמתי על המלפפונים קודם) .
להוסיף את המלפפונים,בצל פרוס, פרוסות שום, גמבה או פלפלת גזרת פרחי כרובית - כל ירק אפשרי.
כאשר רותח - להמשיך לבשל עוד כ-10 דקות על אש קטנה.
לבשל את המלפפונים??
מאד מאד מעניין!!
את המיכל מפלסטיק איני מעמיד בשמש אלא ליד החלון הכלי אינו רואה אור שמש רק את אור היום
 @|^ 
26/06/16
כן, מבשלת אותם, למעשה זה בישול קצר. במיוחד בגלל שאני לא משרה אותם במלח כמה שעות. כך הם רכים ובמידה. לא הבנתי מה \"מאוד מעניין\"......
בישול המלפפונים והתיבול!!
אני אוהבת מאד כורכום, פרט לעובדת היותו בריא.. אך מעולם לא אכלתי מלפפונים עם כורכום.. מאד מאד מעניין!!
26/06/16
אני לא אוהבת כורכום, אבל בחמוצים האלה הוא לא מפריע לי בכלל. מה גם שהכמות לא גדולה.
נסי וספרי איך היה..........
אני מוסיפה כורכום גם לחביתת טונה.. חביתת גן עדן עלי אדמות..
26/06/16
אפרופו חביתות... אחותי קנתה אספרגוס \"שמן\" , נשאר אחד אצלי. היום חלטתי אותו במים והוספתי לחביתה עם בצל מטוגן. היה טעים!
המלפפונים שהחמצתי יצאו טובים מאד ,חלקם קצת רכים אמנם, אך בסה\"כ הייתי אומר שזאת הצלחה בהתחשב בדמות שטרחה על הנושא...
מושקוביץ.. יפה מאד..
החמוצים מכילים אנזימים -- הנה סיבה טובה לצרוך אותם.
ביכולת לפרק המזון ולמנוע כאבי בטן מאי פירוק שעושה הגזים.
02/07/16
משה
. הנה לך קריירה שלישית
משה הכובש
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
אודות הקבוצה

בקהילת האוכל תוכלו לשתף מתכונים, לבקש עצות וטיפים לבישול, לבקש מתכונים והוראות הכנה. לדבר על מסעדות מומלצות, יין מובחר,&...
בקהילת האוכל תוכלו לשתף מתכונים, לבקש עצות וטיפים לבישול, לבקש מתכונים והוראות הכנה. לדבר על מסעדות מומלצות, יין מובחר, אלכוהול משובח, קינוחים שווים ועוד. והכי חשוב מתכונים מקוריים שלכם נסיונות המטבח שלכם.ו
קטגוריות
קבוצות לפי איזורים
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה