הפעם אל תהיו נפש כזו טובה – הילחמו על כל כרטיס של "נשמה טובה" ע"פ הנפש הטובה מסצ'ואן בשכונת התקווה
מאת: צח אוריין
"אני מצטערת אבל לא אני האשמה פה, אלא אתן, אתן שיושבות במרומים, אתן שבניתם את עולמנו, איזה מן עולם, איזה מן חיים? צרות עין היא השולטת, האכזריות היא דרך ארץ. לשם מה בניתן עולם כזה, בשביל מה, איך אפשר להישאר הגיוני, איך אפשר להחזיק בטוב, איך אפשר לא להשתגע?"
נשמע מוכר? נכון, ברטולד ברכט, מתוך המחזה הנפש הטובה מסצ'ואן (שנכתב על ידי ברכט בשיתוף עם מרגרטה שטפין ורות ברלאו, החל משנת 1938 והושלם בשנת 1943 כשברכט היה בגלות בארצות הברית), והפעם בגרסה קאמפית מהפנטת, "נשמה טובה" , עם עיצוב במה ואסתטיקה מענגות ועם עומק אמנותי ופרשנות מרתקת של הבמאי עמית אפשטיין לרעיונות הפילוסופים מאחורי מחזה זה.
והציטוט המדויק ומעורר המחשבה הנ"ל, המועלה לקראת סיום המחזה המוזיקלי, שעיבד אפשטיין על פי הקלאסיקה של ברכט, לקוח מתוך סצנת בית המשפט של הנפש הטובה, שן-טה, המתנהל בפני שלוש אלות, שמאסו באנושות ובתוהו ובוהו השולטים בעולם האכזר וירדו חזרה אל עולמנו, להיות השופטות במשפט המקומם שמתנהל נגדה.
סעיף "האשמה" של הזונה טובת הלב מתמצה, ברצון הבלתי אפשרי שלה גם להישאר טובה וגם לשרוד. היא תלמד במהלך המחזה, כי המרוץ בעולם הוא לא בין האנשים המוכשרים אלא בין התוקפנים והאכזריים ביותר, כי הכסף הוא המדד ("תעקבו אחרי הכסף!") וכי כאשר הכוח הופך לשגרה, החברה קורסת. אך הנאשמת הופכת למאשימה, את הדת ואת ערכי המוסר עליהם אנו גדלים.
פעמים רבות כבר השתפכתי בכתבות-עבר בהתלהבות וברגשנות, מהפקות שונות של תלמידי הסטודיו לאמניות התיאטרון מיסודו של יורם לוינשטיין ולא רק בשל מעורבותי בוועד המנהל של מוסד חשוב הזה.
כך גם בהפקה נפלאה זו. ראשית בשל המחזה והתרגום המצוין של שמעון זנדבנק, וכאמור, עיצוב תפאורה ותלבושות מקורי, מפתיע וחכם (אלונה רודנב) המשרתים ביצירתיות אין קץ את המחזה, לצד שירים מקוריים ונוקבים שנכתבו במיוחד עבור הפקה זו (יוני גבורה) קאסט מופלא ועבודת שחקנים מפעימה, המוסיפים עומק, משמעות ורגש לתיאטרון אפי האופייני לברכט.
העולם אמנם שרד, האלות שירדו לארץ ממרומים מצאו נפש טובה, אחת. אך עדיין לא ברור, האם העולם ישתנה כדי שהטוב יכול לחיות בביטחון.
לטובת חובבי תיאטרון יודעי חן וציידי כישרונות במה: תרשמו לפניכם את שמות שחקני הקאסט של הפקה זו ובעיקר את השמות הבאים – אליאנה שניצר ודאלי שכנאי. הבמאי עמית אפשטיין, בליווי אמנותי של לילך סגל, סחטו מהם כל גרם של כישרון ואת מה כל שצוות מורי הסטודיו השקיע בהם בשנים האחרונות. מומלץ.
לפרטים ורכישת כרטיסים 03-6886514 שלוחה 1
ל-15 הצגות בלבד
כל ערב החל -8/2 בשעה 20:30
ובימי שישי בשעה 14:00
אולם עבאס, רח' חנוך 19, שכונת התקווה, תל אביב
בהשתתפות:
וואנג, מוכר המים – דאלי שכנאי
הנאורות – רחלי נועם, קורל אנבל לוקץ׳ ועדי פיירניק
שן טה – אליאנה שניצר/הגר נחמיאס
הטייס – מייק אלי
שן שין – סיוואר סעדי
האיש – רפאל ואקנין
האישה – הגר לוב
האח – עילאי עוזיאל
כלה בהריון – שני כהן
מר פו – אפיק וקסברג
עיצוב תפאורה ותלבושות: אלונה רודנב
עיצוב תנועה: טל קון
מוזיקה מקורית, לחנים ועיבודים: יוני גבורה
עיבודים קוליים: אלעד פרץ
עיצוב תאורה: ברוכי שפיגלמן
מנהל הפקה: אייל תבורי
ע. מנהל הפקה: רמי לאסרי
צילום סטילס וטריילר: רדי רובינשטיין
