חזרה לחדשות היום

שמישהו ינער כבר את מערכת המשפט

עומס תביעות ואיטיות הטיפול בבתי המשפט גורמים לגלגלי הצדק לטחון לאט. גדעון רייכר סבור שאם הצדק מתעורר באיחור – מוטב שלא יגיע כלל. רייכר מתרגז
גדעון רייכר 11/09/17
שמישהו ינער כבר את מערכת המשפט
טחנות הצדק טוחנות לאט. צילום: Shutterstock

 

 

החלטות בית המשפט הנוגעות לערכים עילאיים כמו חופש הביטוי למשל, נרדמות אי שם באחת ממגירות השופטים. הפער האדיר בין מספרן המתעצם והולך של תביעות משפטיות לבין האיטיות בטיפול בהן מחמת מחסור בשופטים, או אולי מערכת מסורבלת, פוגע בזכות החיונית ביותר של אזרחי מדינה דמוקרטית: חופש ההתדיינות במערכת הצדק.

 

הוכחה? בבקשה. לפני שמונה שנים הפגינו כשלושים איש נגד הגיוס לצבא. השוטרים פיזרו את ההפגנה בכוח. המשטרה הגישה כתבי אישום נגד אחדים מהמפגינים באשמת הפגנה בלתי חוקית ותקיפת שוטרים. המשפט התנהל באיטיות רבה. חמש שנים תמימות הוקדשו לשאלה שניתן לכאורה לפסוק בה במהלך יום דיונים אחד ארוך. השופט שמאי בקר זיכה את המפגינים ומתח ביקורת על מעשי המשטרה. 

 

המפגינים שהואשמו לשווא לא ויתרו, והגישו תביעה נגד התנהלות המשטרה שעצרה אחדים מהם. לטענת אחד התובעים, הוא זכה לשפע של קללות כגון "חתיכת חרא", ועוד פנינים כגון "יא פלצן", והשיא: "מוצץ זרע של קופים". הוגשה תביעה על ידי המפגין ואחדים מחבריו, בה נטען כי המשטרה פגעה בהם שלא כדין.

 

ושוב נמשך המשפט שנים אחדות. ההכרעה הסופית ניתנה שמונה שנים מהרגע שבו התרחש האירוע. בית המשפט שנמנם קמעה על משמרתו פסק 7000 שקלים כפיצוי לשני מפגינים שנעצרו שלא כחוק.

 

 

איפה שרת המשפטים?

 

הנמנום הזה פוגע קשות בעקרונות היסוד של הדמוקרטיה. צילום: Shutterstock

 

 

זו רק דוגמא אחת מיני רבות למערכת הצדק המשתבשת והולכת בארצנו. שהרי לא ייתכן שיחלפו שנים ארוכות, לעיתים למעלה מעשור, מהרגע שבו מתבקשת המערכת לפסוק הלכה ועד שהיא זעה ברפיון ופוסקת את פסוקה.

 

יש לטלטל את המערכת הזו טלטלה גדולה.

 

שרת המשפטים איילת שקד רבת האנרגיה, לעיתים התזזיתית, איננה משמיעה את קולה או מקבלת החלטה לגבי הפיגור הזה של המערכת החיונית הזו. הנמנום הזה פוגע קשות בעקרונות היסוד של הדמוקרטיה. שהרי כל פנייה לבית המשפט היא חיונית. אם נאשם מורשע בתום עשר שנים מהרגע שבו הובא לדין, או אף מזוכה, הרי שהמערכת החמיצה את העיקר: הלקח המיידי, מוסר ההשכל ועוצמת ההרתעה הנובעים מהחלטתה. אם הצדק  מתעורר באיחור - מוטב שלא יופיע כלל, פסק המשורר לפני שנות דור.

 

יש גם להגביר בהרבה את מערכת הגישור, המקבלת החלטות במהירות וביעילות. יש למנות שופטים רבים יותר ויש אף להורות למערכת שלא לחבר פסקי דין המהווים יצירות אמנות ספרותיות, המשתרעות על פני עשרות עמודים, אלא לקבל החלטות מנומקות ביעילות ובקיצור רב יותר. הגיעה שעת המהפך.

 

 

עוד ברייכר מתרגז

 

 

פניות לגדעון רייכר - [email protected]

 

גם אתם התרגזתם? הצטרפו לפרלמנט של מוטק'ה  

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

האם החיסון נגד שפעת לא יעיל בגיל השלישי?

מדי שנה מושיטים את זרועותיהם מאות אלפי קשישים ומתחסנים כנגד מחלת השפעת, וחיוך של נחת עולה על שפתיהם. הם...

לקריאת הכתבה
אם כל הסיוטים: תחבורע ציבורית

אנחנו נוהגים לשאת את ראשינו בגאווה וקובעים ביהירות: אנחנו עם סגולה, אין כמונו בסביבה. האמנם? ואולי הגיע...

לקריאת הכתבה
מר בנימין נתניהו, קבל כבר החלטה

ראש הממשלה בנימין נתניהו חוזר ומצהיר: כל עוד הפלשתינאים לא יכירו במדינת ישראל, לא ננהל איתם משא ומתן...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה