אמהות ובנות מבשלות יחד

 

מערכות יחסים בין אמהות ובנות יכולות לספק שפע של חומרים לתוכניות סאטירה אך למרות המתח הבין דורי שקיים, יש אמהות ובנות שלא רק מצליחות לשמור על יחסים טובים אלא אף לנהל ביחד עסק. ולא סתם עסק, אלא כזה שבו שתיהן מבשלות יחד לפרנסתן, זו לצד זו. הן קמות מדי בוקר ומגיעות לעבודה שבה הן נפגשות בין הסירים, מעל קרשי החיתוך כששתיהן מאובזרות בסינר, היסטוריה משפחתית ויכולות אינדיווידואליות. התוצאה היא רקמה עדינה של מערכות יחסים שאין דרך אחרת לומר זאת: פשוט ראויות להערצה. לנהל עסק בתחום הסעדה, הוא לא דבר פשוט בישראל של 2018.  לעשות את זה יחד עם אמא, זה אתגר שכנראה שמור ליחידות סגולה.

 

״אמא שלי צוחקת עליי שלמדתי כלכלה ואני עוסקת בכלכלת בית״ , אומרת חגית שחם, בוגרת בהצטיינות של החוג לכלכלה באוניברסיטת באר שבע. חגית היא דור שני לחקלאי ערבה שהקימה משפחה בישוב עין יהב, בו נולדה. כיום היא נשואה ואם לשלושה. יחד עם אמה, יהודית אסקפה, 70 פלוס, היא מנהלת כבר קרוב לעשרים שנה את ״דברים של טעם״.

״זה התחיל מקורס קייטרינג שעשיתי כדי לפתח אפיקים חדשים ובסיומו גררתי לתוך הקייטרינג את אמא שכל חייה עבדה בחקלאות", מספרת חגית שמייד גם מגלה שאחרי כמה שנים התעייפו השתיים מלצאת לאירועים עם  והחליטו להתמקד באפיה. "מאז, אנחנו כבר 14 שנה נפגשות מדי בוקר ואופות ביחד במטבח הביתי שלי עוגות שמרים ועוגות בחושות, עוגות יום הולדת מעוצבות, קישים, עוגיות ומיני דברי מאפה נוספים".

את המוצרים שלהן הן מוכרות מהבית, בהזמנה מראש. מחיר עוגות פס שלהם עומד על 30- 40 שקלים וקישים גדולים עולים 80 שקלים. את מוצרי האפיה של חגית ויהודית אפשר למצוא גם בישובים פרן שבדרום ערבה וגם בישוב צופר אצל חברותיה של חגית שמחזיקות במקפיא דיפ פריז עמוס בדברים טובים שייצרה חגית ואמא שלה.

 

אוכל מרוקאי ביתי ו...טבעוני

 

כשמתרחקים אל עבר ישובי הפריפריה, אפשר לפגוש הרבה יוזמות פרטיות מצליחות אבל מסתבר שיש כאלה גם בלב הפועם של מדינתנו, תל אביב. בדרום העיר, בשכונת פלורנטין רלי טרשר ובתה לין מיטשל פותחות פעמיים בשבוע את ״מאמא לינה״, מסעדה ביתית טבעונית שמגישה מאכלים מסורתיים.״אמא שלי תמיד הייתה בשלנית דגולה וכל החברים שלי רצו לבוא אליי כדי לאכול מהאוכל שלה. כשעברתי לגור בפלורנטין והבנתי שאין כאן אוכל טבעוני ביתי ואיכותי, שכנעתי את אמא לבוא לבשל איתי אצלי בבית״, אומרת לין. אחרי שהצליחה לגייס את אימא למיזם שלה, כל מה שנותר לה הוא לתרגם את המטבח הטריפוליטאי המשפחתי לשפה הטבעונית וכך נולד השילוב בין דאבא הודית (מסעדת פועלים בהודו) לבין מסעדה טריפוליטאית טבעונית. כבר כמעט שלוש שנים, בימי שלישי, השתיים מכינות את הקוסקוס המפורסם של רלי ובימי שישי את הטאלי המרוקאי-טבעוני שהשתיים פיתחו (מחיר ממוצע למנה: 30 שקלים). מלבד הטאלי הן מגישות גם תבשילים הודיים וסמוסה - אוכל רחוב הודי, סוג של כופתאות ממולאות בירקות. אפשר להזמין את האוכל במשלוח, אפשר לבוא לאכול במקום ואפשר לבוא ולקנות קופסאות הביתה שיהיה לכל השבוע. על האירוח במרפסת אחראית לין ועל הבישול מופקדות שתיהן יחד.

 

״הכל התחיל בחזון של לין לייצר אלטרנטיבה טעימה לאוכל טבעוני אסלי ביתי עם נשמה״ אומרת רלי. ״התחלנו לפני כמעט שלוש שנים ולאט לאט, בעזרת פייסבוק ופרסום מפה לאוזן בלבד, הרעיון תפס תאוצה ואנחנו ממשיכות להתפתח. טיילנו במזרח, השתתפנו בקורסי בישול וחזרנו מצוידות בחומרי גלם ובציוד מקצועי. בשלוש השנים הללו גם עברנו 3 דירות כי כל פעם היה צריך מטבח גדול יותר ומרפסת שיכולה להכיל יותר אנשים״, משלימה לין.

 

לנהל עסק בבית הוא לא דבר מובן מאליו, כי בעסקים ביתיים נדרשת התכווננות נפשית ויכולת להפוך את הסביבה הביתית לחוזקו של העסק. מרים ואלה לקחו את זה צעד אחד קדימה ופתחו יחד מסעדה:״שתי מרוקאיות במטבח אחד זה לא מובן מאליו״, אומרת אלה, ״ואנחנו גם אמא ובת, דמייני לך לאיפה זה יכול להגיע אם אנחנו לא מסתדרות או לא מסכימות על משהו״, היא צוחקת.

 

אמא ובת מבשלות בשוק הפשפשים

 

המסעדה המרוקאית ״מאמות״ ששוכנת במבנה עתיק בעל תקרות מקושתות במתחם שוק הפשפשים התחילה בכלל ממיזם חברתי ״מאמות מבשלות״. ״זו הייתה מסעדה קטנה שפעלה ברחוב נחלת בנימין בתל אביב ובה בישלו מאמות אמיתיות, נשים חד הוריות שעבורן זו הייתה הזדמנות תעסוקתית ואפשרות להתפרנס בכבוד״ מסבירה אלה. ״כשהוחלט לסגור את המסעדה אני ואמא שלי לא יכולנו לשאת את המחשבה שהפרויקט הזה ילך לטמיון, אז החלטנו לפתוח אותה מחדש, רק אני והיא כאן בשוק הפשפשים. עכשיו אנחנו עובדות יחד, אמא מבשלת ואני מנהלת את המקום״.

 

ההתמחות של מרים היא באוכל מרוקאי. מנת הדגל של המסעדה היא טאג׳ין כבש (99 שקלים), מנה אותה היא מכינה רק בימי שישי לרגל השבת. מלבד הטאג׳ין מרים מכינה גם אוכל אתני עדכני כמו כריכים בתוך לחם פרנה המרוקאי (59 שקלים) לצד המאכלים המרוקאיים הקלאסיים כמו קוסקוס, קציצות דגים וחריימה לוקוס (79 שקלים).

 

אוכל הודי,  אומץ לב ותעוזה

 

יש שאופות, יש שמבשלות, יש מי שמעדיפות להתפרנס מהבית ויש מי שאומץ הלב והתעוזה הובילו אותן לפתוח יחד מסעדה. אליזבט כץ ובתה גל עֹמרי עושות קצת מהכול ומשלבות בין קייטרינג, סדנאות בישול הודי (330 שקלים למשתתף), אירועי פופ אפ של אוכל הודי (350 שקלים לארוחה צמחונית ו-450 שקלים לארחה בשרית), והן גם מספקות שירותי ״שף עד הבית״, מנהלות קבוצת פייסבוק על אוכל הודי ולפעמים אף מקימות דוכן של אוכל הודי באירועים ובהפנינגים. את כל זה הן עושות יחד במסגרת מיזם ״אמא הודית״ שהקימה הבת גל לפני שנתיים וחצי. ״גל היא היזמת, המוח הלב והנשמה של הפרויקט והיא גם המנהלת שלי״ אומרת אליזבט.

 

אליזבט נולדה בהודו למשפחה אמידה וגדלה בבית מלא משרתים. ״למרות כל הפאר, אמא שלי הייתה היחידה שבישלה. כשהיא הלכה לעולמה ב-2000 חזרתי לבשל אוכל הודי, גם לזכרה וגם כחלק מתהליך החזרה לשורשים ההודיים, אותם זנחתי כשנישאתי לבן קיבוץ ממוצא אשכנזי. כשגל הציעה לי להצטרף אליה ל״אמא הודית״ זה היה כמו להחיות מחדש את המסורת של אמא שלי״, מספרת אליזבט.

 

 

בסדנאות שאליזבט ובתה מעבירות הן מלמדות על תרבות האוכל ההודי, עושות למשתתפים היכרות עם טכניקות הבישול המיוחדות ומציגות את התבלינים הייחודיים למטבח ההודי. ״כשאני מכינה אוכל הודי אני מרגישה שאני מחזירה את אמא שלי לחיים, שהיא עדיין כאן איתי". אומרת אליזבט. גל: ״אמא שלי מבשלת מדהים ואת ההחלטה להקים את המיזם שלנו קיבלתי באחת התקופות הקשות בחיי כי ידעתי שביחד יש לנו עוצמה שאי אפשר לנצח. אנחנו קוראות אחת את השניה בלי לדבר כי אנחנו מתקשרות ברמה של אנרגיות וזה מדהים לעבוד ביחד״.

למעלה
חזרה