חזרה לבריאות טובה

תזונה בגיל מבוגר על פי הרפואה הסינית

אפשר לשפר את התזונה ואת הבריאות מבלי לפגוע בטעם, בכיף ובהנאה שבאכילה. כמה טיפים פשוטים וקלים ליישום שישדרגו את איכות המזון שלכם
הדס אברהם 30/05/11
תזונה בגיל מבוגר על פי הרפואה הסינית
מדענים ורופאים מאשימים יותר ויותר את התזונה המערבית כמקור למחלות שונות, שחלקן הפכו למגיפה. אחת הדוגמאות המובהקות לכך היא מחלת הסוכרת מסוג 2, המתפתחת כמעט תמיד בגלל תזונה לקויה, אשר נפוצה יותר בזמננו מאשר בעבר ויותר נפוצה בתרבויות מערביות מאשר בתרבויות מתפתחות. לאורך דורות רבים נחשבה הסוכרת מהסוג הזה למחלה של זקנים, ואילו כיום גם ילדים, בני נוער וצעירים לוקים בה. לתזונה טובה יש יתרונות נוספים: מלבד הפחתת הסיכון לסוכרת, פוחתת הנטייה לסבול מלחץ דם גבוה או ללקות בטרשת עורקים, במחלות לב ובסרטן. כמו כן תפקוד הגוף משתפר, מערכת העיכול פועלת בצורה טובה יותר, הריכוז משתפר, עור הפנים, הציפורניים והשיער בורקים, יש פחות נפיחויות וגזים, והתחושה הכללית חיונית ומלאת אנרגיה. כשהגוף מקבל את ההזנה שלה הוא זקוק, המערכות מתפקדות היטב והנפש רגועה. לכל טיפ היתרון הבריאותי שלו, וכולם יחד מציעים ממה להימנע, איך לבחור נכון, ובעיקר מראים שאפשר גם אחרת. כלומר, אפשר בהחלט לשפר את התזונה באופן משמעותי מבלי לפגוע בטעם, בכיף ובהנאת האכילה. מבוגרים צריכים לשים לב לדברים הבאים:
מרקם:
ישנם מרקמים שפחות מומלצים למבוגרים, כגון מרקם קשה מדי (למשל סוגים שונים של אגוזים) או לחילופין מרקם דביק (כמו זה של פירות יבשים).
טעם:
היכולת להרגיש טעמים פוחתת עם הגיל וישנו אובדן מסוים של טעם. מצד שני בגילים מבוגרים יש רגישות לטעמים המחוזקים בחומרי טעם וריח העלולים ליצור צרבות וריפלוקס (עלייה של תוכן חומצי לכיוון הוושט).
איכות המזון:
על האוכל להיות מזין ככל הניתן כיוון שלגוף יש פחות מאגרי אנרגיה (ברפואה הסינית צ'י). אוכל מזין הינו אוכל שלא עבר תהליכי עיבוד ודומה ככל הניתן למצבו הטבעי. לדוגמה: קציצת ירקות מעובדת קפואה מוכנה לעומת ירקות מרוסקים עם עוף טחון שמהם מכינים קציצה .
מספר טיפים לבישול למבוגרים לפי הרפואה הסינית

1. ירקות מבושלים
הם פריט חובה בתפריט היומי. הם מאוזנים מבחינת המרקם - לא יבשים,לא גורמים לעצירות ולא גורמים לנפיחות בטנית. עצם היותם מבושלים מסייע לעיכולם בקיבה, והגוף יכול להפיק מהם אנרגיה בקלות יחסית לאנרגיה הדרושה לעיכול אוכל נא, כגון ירקות חיים. איך מבשלים ירקות קפואים: ערכם התזונתי של ירקות קפואים כמעט שווה לזה של ירקות טריים, וזאת כיוון שהוקפאו בסמוך לקטיפה, ואילו ירקות טריים עוברים שטיפה, הובלה, ארגון לארגזים, ושכיבה של כמה ימים במרכולים. בקיצור, עוברים כמה ימים מקטיפתם ועד שהם מגיעים למטבח. כשמשתמשים בירקות קפואים יש לבשל אותם ישר ממצב קפוא ולא להפשיר קודם, כדי למנוע איבוד רכיבים תזונתיים חיוניים. איך מבשלים ירקות: כשמבשלים ירקות (טריים או קפואים) יש להוסיף אותם למים רותחים ולא להרתיחם יחד עם המים, כדי לשמור על ערכם התזונתי ככל שניתן.
2. אורז מלא.
יכול להיות מעולה אם משינים אותו נכון. השלב הראשון הוא בחירת האורז. יש לבחור באורז עגול (נמכר בבתי טבע במחיר סביר מאוד) או באורז בסמטי מלא - שני הסוגים האלה, במיוחד הבסמטי המלא, מוצלחים וטעימים מאוד. יש להשרות את האורז במים לילה קודם (כך נפטרים מטעמי הלוואי ומהעמילן הלא רצוי) ולמחרת לסנן אותו ולטגן עם בצל בשמן זית בתוספת פטריות טריות, מים, מלח ופלפל שחור. מקבלים מאכל טעים מאוד ובריא מאוד. שימו לב: בישול אורז מלא נמשך כ-40 דקות על אש נמוכה לאחר הרתיחה. ניתן לשלב אורז מלא עם אורז לבן באותו תבשיל (יחס של 1 כוס אורז לבן לחצי כוס אורז מלא).
3. ביצה קשה
היא הדרך הבריאה ביותר לאכול ביצה (כלומר, יש לבשל אותה במים). הביצה, ובמיוחד החלמון (הצהוב) העשיר בכולסטרול, מכילה שמנים רוויים שמתחמצנים בקלות בטיגון ממושך, ועל כן עלולים לפגוע בכלי הדם ובגוף כולו. אם אתם מוכרחים לטגן אותה, כדאי לעשות זאת על להבה נמוכה מאוד ולכסות במכסה, כך שהטמפרטורה שהביצה נחשפת אליה לא תהיה גבוהה במיוחד וכך יימנע חמצון. בכל מקרה עדיף לאכול את הביצה מבושלת.
4. תירס חם.
בבישול התירס יש להשתמש בכמות קטנה ככל האפשר של מים להרתחה, ואחר כך מומלץ מאוד להשתמש באותם מים להכנת מרק, כי הם מכילים הרבה ויטמינים ומינרלים וטעמם עשיר במיוחד. כשהתירס מוכן הוציאו אותו מיד מהמים. בישול יתר ושהייה ממושכת במים פוגמת בערכו התזונתי. לסיכום, תזונה בריאה היא מקור לבריאות טובה ומשמעותית מאוד באיכות החיים. באמצעות מספר עקרונות פשוטים וקלים ליישום ניתן לשדרג את איכות המזון ואת איכות האנרגיה שממנה אנחנו נהנים.
עוד על תזונה נכונה:

בשר: לעשות את זה נכון

המלצות חדשות למניעת מחלות לב

אגוזי מלך: הבריאים ביותר ללב

תזונה נכונה לבריאות המוח

תזונה נכונה מאריכה את החיים

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום תזונה נכונה

פורום רפואה משלימה, רפואה אלטרנטיבית
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

על האש: המדריך המלא למנפנפים

מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...

לקריאת הכתבה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה