צילום: Shutterstock
תזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ב-30%, בלי צורך לספור קלוריות. כך עולה ממחקר גדול שפורסם בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine.
תזונה ים תיכונית מבוססת על הרבה פירות וירקות, אגוזים, קטניות, שמן זית, דגים ועוף, יחד עם כמויות מתונות של יין עם הארוחות, והפחתה במוצרי חלב, בשרים אדומים או מעובדים ומתוקים.
עד עתה התבססו העדויות לכך שתזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון למחלות לב בעיקר על מחקרים שהראו כי לאנשים במדינות ים תיכוניות סיכון מופחת למחלות לב - דפוס שעשוי היה לנבוע מגורמים אחרים ולא מהתזונה. המחקר החדש הוא מחקר קליני התערבותי.
החוקרים הספרדים חילקו את 7,447 משתתפי המחקר לשלוש קבוצות, כל אחת התבקשה להקפיד על תזונה מסוימת: תזונה ים תיכונית מועשרת בשמן זית, תזונה ים תיכונית מועשרת באגוזים או תזונה דלת שומן.
בקבוצות התזונה הים תיכונית הנחקרים הונחו לצרוך לפחות שלוש מנות של פירות ושתי מנות של ירקות ביום, וגם לאכול דגים וקטניות לפחות שלוש פעמים בשבוע. הם הונחו גם לאכול עוף במקום בשר אדום, ולאלה שנוהגים לשתות - לשתות לפחות שבע כוסות יין בשבוע עם הארוחות. עודדו אותם להימנע מחטיפים וממאפים מתועשים ולהגביל את צריכת מוצרי החלב, הבשרים המעובדים והמשקאות הקלים. בנוסף, חברי קבוצה אחת קיבלו שמן זית כתית מעולה והונחו לצרוך לפחות ארבע כפות ממנו ביום. חברי הקבוצה השנייה קיבלו קומבינציה של אגוזי מלך, שקדים ואגוזי לוז והונחו לאכול כרבע כוס ביום.
החוקרים התרכזו בסוגים מסוימים של מזונות, ולא בספירת קלוריות. המשתתפים הורשו לצרוך כמה קלוריות שרצו, ולא קיבלו הנחיות לגבי פעילות גופנית.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
כל משתתפי המחקר היו בסיכון למחלות לב בשל סוכרת, עישון או מצבים אחרים, אך לא היו להם בעיות לב וכלי דם בתחילת המחקר. החוקרים עקבו אחר הנחקרים, שהיו בני 55 עד 80 במשך כמעט חמש שנים.
בהשוואה לאלה שהתבקשו לאכול מזון דל שומן, הנחקרים שעברו לתזונה הים תיכונית היו בעלי סיכון נמוך בכ-30% להתקף לב, שבץ ומוות ממחלות לב וכלי דם.
החוקרים הפסיקו את המחקר מוקדם מהמתוכנן, לאחר שהבחינו ביתרון ברור לתזונה הים תיכונית, שנראה שהייתה גם פופולרית יותר בקרב המשתתפים - פחות אנשים שהיו בקבוצות התזונה הים תיכונית נשרו מהמחקר.
החוקרים מסבירים כי ברוב מחקרי הדיאטה, אנשים שמתבקשים להפחית שומן מתקשים לשמור על הדיאטה. לדבריהם, אחד מיתרונות התזונה הים תיכונית הוא שרוב האנשים לא מתקשים לעמוד בה בטווח הארוך, כיוון שהיא מספקת מגוון, שובע והנאה.
חלק מיתרונות התזונה הים תיכונית נובעים משומנים בריאים ללב כמו אומגה 3 הנמצאת בדגי ים ושומנים חד-בלתי-רוויים הנמצאים בשמן הזית.
עוד על בריאות הלב:
הקשר בין תוספי סידן לבריאות הלב
נישואים עושים טוב ללב
דיאטת יו-יו מזיקה ללב
הכתבה "תזונה ים תיכונית מפחיתה סיכון למחלות לב ושבץ" פורסמה במקור באתר כמוני
|