תזונת העתיד: הרבה יותר בריאה

הקיץ המתקרב, המחייב לבוש קליל ובהכרח חושפני יותר, מעורר כמדי שנה מחשבות נוגות על משקל והיקפים. כ-43 אחוז מהישראלים, כך עולה ממחקר אינטרנטי שנערך בחודש מאי החולף בהזמנת חברת הרבלייף ישראל, מתכוונים להיכנס למשטר דיאטה לקראת הקיץ. 12.2 אחוז מהנשאלים כבר נמצאים בהליכי הרזיה. הסקר מראה גם שלמרות הרצון הכן להיכנס למשטר לקראת בוא בגד הים, מרבית הישראלים מגלים בורות בנושאי אכילה נכונה. 42 אחוזים מהם נוהגים למשל לאכול אחרי 10 בלילה 3-4 פעמים בשבוע, ו-48 אחוזים אוכלים בדרך כלל בעמידה או חוטפים משהו בין לבין. הסקר פורסם לקראת בואו לישראל של פרופ' דיוויד היבר, מדען אמריקני ומבכירי החוקרים של תזונת העתיד.
"אם נשקיע את אותו מאמץ בייצור ובפיתוח תזונת עתיד בריאה יותר, כפי שאנחנו משקיעים בייצור המכונית שלנו", אמר היבר במסיבת עיתונאים שערכה חברת הרבלייף בתל אביב, "העולם יהיה מקום בריא יותר". היבר, שייסד את "המכון לתזונה אנושית" בבית הספר לרפואה באוניברסיטת UCLA בקליפורניה, שימש כיו"ר המועצה לתזונה רפואית באיגוד התזונה האמריקנית ומשמש כיו"ר הוועדה המדעית העולמית של הרבלייף, פרסם עד כה 200 מאמרים מדעיים בנושא תזונה וספרי תזונה ודיאטה כמו "תרופות טבעיות ללב בריא", "הדיאטה הסופית", "איזה צבע הדיאטה שלך" ו"דיאטת LA לחזרה לגזרה". תחומי המחקר העיקריים שלו הם טיפול בעודף משקל ותזונה למניעה ולטיפול בסרטן. "אנחנו חיים בעולם שמן", הוא אומר, "כשהשמנה מוגדרת כעודף בשומן גוף ולא כעודף משקל. מגיפת ההשמנה העולמית היא בראש ובראשונה בעיה של סגנון חיים. לא רק מה שאנחנו אוכלים, אלא סגנון החיים שאנחנו מנהלים, שהוא פחות ופחות פעיל".
מקורותיה של מגיפת ההשמנה, לדברי היבר, היא חוסר תיאום בין התפתחות הגנום האנושי להתפתחות היצע המזון. "מבחינה אבולוציונית, הגנום האנושי השתנה בקצב איטי של 0.5 אחוז למיליון שנה, בעוד שאספקת המזון השתנתה מהותית במשך כמה מאות שנים. לגנום האנושי לא היה זמן להתרגל לשינוי, וכך נוצרה ההשמנה". השמנה מסוכנת לא מתבטאת רק בממדי גוף גדולים, אלא גם באזורי הגוף שבהם מתרכז השומן. זוהי, לדברי היבר "ההשמנה הנסתרת", ובה טמונה הסכנה האמיתית. במחקר שהתפרסם במגזין Obesity 2009, נמצא של-45 אחוז מהנשים ול-60 אחוז מהגברים שה- BMI שלהם נורמלי (20-25), יש רמות שומן פנימי גבוהות. "כלומר, מראה חיצוני רזה אינו אומר בהכרח שאותו אדם אינו סובל מעודף שומן, העוטף את האברים הפנימיים וגורם לסוכרת. התחזית היא, שבשנת 2030 יגדל משמעותית מספר האנשים המתמודדים עם השמנה הגורמת לסוכרת, Diabesity (או בתרגום חופשי לעברית, "סוכרס").
רופא הספורט ד"ר יוני ירום הזכיר שהחלבון הוא ממרכיבי התזונה החשובים. הוא מרכיב את כל רקמות הגוף, מפעיל את ההליכים בגוף ומגן עליו מזיהומים. כיוון שרק חלק מחומצות האמינו הנוצרות מהחלבון החיוניות נוצרות בגוף, חלקן צריך להגיע ממקור חיצוני, כלומר ממזון, מהחי או מהצומח. כשבאים לצרוך חלבון מן החי יש לזכור, לדבריו, שבשר אדום מכיל גם שומן, ובשר מעובד קשור במחלות לב וכלי דם ובעודף כולסטרול. חלבון ממקור צמחי בריא יותר, אך לא תמיד מכיל את כל קבוצות האמינו. חוסר חלבון נפוץ, לדבריו, במדינות המתפתחות ומוביל להפרעות בגדילה ובהתפתחות, לירידה במסת שריר ועוד. מזון עשיר בחלבון קשור לירידה במחלות לב, ועל פי מחקר שנערך על 80 אלף נשים לאורך 20 שנה חלה ירידה של 30 אחוז במחלות לב בעקבות צריכת תזונה עשירה בחלבונים. מזון עשיר בחלבון קשור גם בירידה במחלות ממאירות, כיוון שהוא מביא לירידה במשקל. החלבון יעיל במניעת רעב, עקב זמן עיכול ממושך יותר. הספיגה האיטית שלו לדם מביאה להשפעה מתונה על רמת הסוכר, ועקב הספיגה המוגבלת כולל החלבון פחות קלוריות במאזן הכללי.
עוד על תזונה נכונה:
תמר: הרבה בריאות, הרבה סוכר
צמחונות וטבעונות: להשלים את החסר
מלח: הפחיתו את הכמויות
אוכל למחשבה - תזונה לגוף ולמוח
משפחת המצליבים: ירקות עם הרבה בריאות
ארוחת בוקר: להתחיל נכון את היום
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה: פורום תזונה נכונה
לקהילת בריאות ואיכות חיים: לחצו
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...