חזרה לבריאות טובה

תמרור אזהרה: מתי האוכל שלנו הופך למקולקל?

למה תפוח אדמה שמצמיח קרניים הופך לרעיל, האם שאריות בצל במקרר עדיין ראויות למאכל, ואיך יודעים אם הלחם מקולקל עוד לפני שלב העובש? 12 סימני אזהרה
מאת אתי בונה 28/01/18
תמרור אזהרה: מתי האוכל שלנו הופך למקולקל?
יש לא מעט סימני אזהרה המעידים על מזון מקולקל. צילום: Shutterstock

 

 

"אם זה מריח בסדר, זה בסדר" - למי מאיתנו לא יצא להפטיר את המשפט הזה, או לשמוע אותו, בעת ויכוח על טריות המזון? אין ספק שמדובר באחד הנושאים המדוברים ביותר בכל מטבח. העידן המודרני מאפשר לנו לאחסן מזון בקירור ולהתעדכן בתאריך פקיעת התוקף - ועדיין, מזונות מתקלקלים לנו לפעמים מתחת לאף, וכדאי שנעקוב אחריהם ונדע להמנע מצריכת מזון מקולקל. חיידקים שונים שזוחלים למזון שלנו ומתרבים בתוכו, עלולים לגרום לנו להרעלת קיבה מציקה במקרה הטוב - ולמחלות של ממש, במקרה הרע.

 

הנה כמה דרכים לדעת שהמזון שלנו מתחיל להתקלקל:

 

תפוח אדמה עם "קרניים"

 

זהירות! תפוח אדמה רעיל לפניך. צילום: Shutterstock

 

 

לא צריך לחכות שהם יסריחו או יראו לנו חלקים שלמים רקובים. תפוח אדמה מתחיל להתקלקל כשהוא מצמיח נבטים. יש האומרים כי התחלת הקלקול אינה הסוף, ואפשר לאכול אותו עדיין אחרי שנפטרנו מהנבטים, בעוד שאחרים יעדיפו לזרוק, משום שמדובר ברעלנים. שימו לב: אם תפוח האדמה נשאר קשיח יחסית, הוא עוד לא מקולקל לגמרי, אבל אל תשתמשו בו לפני שטיהרתם אותו היטב מהנבטים שצומחים עליו.

 

שאריות בצל

מה עושים עם שאריות הבצל? צילום: Shutterstock

 

 

כמו תפוח האדמה, גם אצל הבצל - נבטים שמתחילים לצוץ עליו אינם סימן טוב, ועדיף לזרוק. אבל מה עושים עם שאריות בצל, אחרי שחתכנו חלק מבצל טוב? הדעות חלוקות - המחמירים טוענים כי בצל מושך אליו יותר חיידקים מירקות אחרים, ויש לזרוק כל שארית ולא להשתמש למחרת. אחרים טוענים שבחלקים שנשארו אפשר לעשות שימוש בטיגון, אבל לא כבצל חי בסלט, למשל. ויש שדווקא מאשרים את השימוש, בתנאי שהבצל יישמר עטוף בניילון נצמד או בקופסא סגורה היטב, במקרר.

 

בשר שמשנה את צבעו ומרקמו

 

שכבה צמיגית על הבשר, שינוי צבע ומרקם מעידים על בעיה בבשר. צילום: Shutterstock

 

 

המלכוד הגדול עם בשר הוא שאחרי בישולו קשה לדעת אם אכלתם בשר מקולקל. האחריות כאן היא על הטבח, לשים לב שכל נתח של בשר או עוף שהוא עתיד לעבוד איתו הינו במרקם רגיל ומוכר, ושאין שכבה צמיגית שהתמקמה עליו. גם שינויי צבע הם תמרור אזהרה, אם כי לא תמיד הבשר ישמור על צבע קבוע במקרר - לעיתים הוא מושפע מהאוויר ומהאור. עם זאת, שינוי צבע ומרקם ביחד הוא סימן ברור להיפטר מהנתח.

 

גזר צמיגי

 

אם הגזר הופך צמיגי, כדאי לוותר עליו. צילום: Shutterstock

 

 

גזרים נוטים להתרכך במקרר, אבל שימו לב שלא פיתחו שכבה צמיגית מעל הקליפה שלהם. אם כן - נאמר להם שלום.

 

מוצרי חלב ששינו מרקם וריח

 

לא תמיד תאריך התפוגה הוא האינדיקציה היחידה למוצרי חלב מקולקלים. צילום: Shutterstock

 

 

מי מאיתנו לא רחרח קופסא של גבינה, מיכל חלב או גביע יוגורט, נחרד מהתוצאה וחיפש את פח הזבל הקרוב? אבל לא תמיד מוצרי החלב מריחים כל כך גרוע כשהם מתקלקלים, ולפעמים חוש הריח שלנו ממילא לא בשיאו. במקרה כזה, שימו לב גם למרקם של מוצרי החלב - אם הוא השתנה במשהו ממה שאתם מכירים, למשל החלב כבד יותר, הגבינה נוזלית יותר, היוגורט מלא בגושים - זה לא היום שלכם עם המוצרים האלה, ועדיף להיפרד. כן, גם אם תאריך התפוגה מראה אחרת.

 

לחם מנוקד

 

 

עוד לפני שמופיע העובש, יופיעו על לחם מקולקל נקודות כחולות או שחורות. צילום: Shutterstock

 

 

לא צריך לחכות לעובש הנורא - אם יש ספק באשר לטריות הלחם שאתם עומדים לאכול, חפשו בפרוסת הלחם נקודות כחולות או שחורות, שמעידות על תחילת ההתקלקלות. והיזהרו - לא כדאי להריח לחם מקולקל, הנבגים שיוצרים החיידקים חובבי הלחם, עלולים להכנס למערכת הנשימה ולגרום לנו לחלות. אם הלחם רק התייבש ולא התקשט בנקודות, אתם עדיין יכולים להנות ממנו, להכין טוסט, קרוטונים או ברוסקטה טעימה.

 

ביצים שצפות במים

 

 

כדי לדעת אם הביצה טובה או לא, יש את מבחן הביצה הצפה. צילום: Shutterstock

 

 

ביצים אמנם מגיעות מהמרכול עם תאריך פקיעת תוקף עליהן, אבל לעיתים החותמת מטושטשת ולא תמיד ברור מתי הביצה באמת תשרת אותנו כהלכה. כאן כדאי להשתמש בטריק ידוע: מניחים את הביצה בקערה עם מים קרים, ורואים אם היא שוקעת או צפה. הביצה ששוקעת תנצח, זו שצפה - ביי ביי. האוויר שחדר את הקליפה הוא זה שמשנה את המשקל הסגולי, גורם לה לצוף ומעיד על בעיה.

 

דגים – לפי הריח, המרקם והקשקשים שנושרים

 

מרקם הדג צמיגי, הקשקשים נושרים והריח לא רגיל? סימן שהדג מקולקל. צילום: Shutterstock

 

 

היו שיפוטיים כלפי הדגים שלכם לפני בישולם. הביטו בהם וענו בכנות - האם הם נראים כמו שנראו כשיצאתם מהחנות? אם הדג משנה את צורתו, מרקמו הופך לצמיגי יותר, קשקשים נושרים ממנו והוא איבד מקשיחותו - הוא בתהליך קלקול, ולא כדאי לקחת איתו סיכון. מובן שריח גם הוא אינדיקטור - ככל שהחיך שלכם מפותח יותר, תדעו לזהות מתי זה ריח רגיל של דג, ומתי זה ריח של דג שעדיף לברוח ממנו.

 

עגבניות שנוטפות נוזל

 

 עגבנייה שהתרככה ונוטף ממנה נוזל יכולה לשמש מקסימום למרק. צילום: Shutterstock

 

 

לא קשה לזהות עגבנייה מקולקלת, עם מכות קור ופצעים לא מחמיאים. אבל עוד לפני שלב הגועל והעובש, עגבנייה מסמנת לנו שהיא מתחילה להתקלקל כשהיא מתרככת ונוטפות ממנה טיפות נוזל. זה השלב להציל אותה אם אפשר, מקסימום בגספצ'ו טעים.

 

חסה עם נוזל צמיגי

 

חסה עם עלים כהים ונוזל צמיגי לא ראויה למאכל. צילום: Shutterstock

 

 

חסה ועלים ירוקים אחרים יתחילו להתרכך, להכהות ולהצמיח שכבה של נוזל צמיגי עליהן, כשהזמן שלהן עומד לפקוע.

 

תפוחים ותפוזים שהתרככו

 

פירות עם קליפה שהופכים רכים - מתחילים להתקלקל. צילום: Shutterstock

 

 

פירות עם קליפה מתנהגים דומה כשהם מתחילים להתקלקל, ומזהירים לנו על כך על ידי הפיכתם לרכים יותר. בשלב זה הם גם בדרך כלל לא מהנים כל כך לאכילה - אבל כן יכולים לשמש לריבה נהדרת.

 

תותים כהים

 

תותים רכים שמשנים את צבעם הם לא כאלה שכדאי לאכול. צילום: Shutterstock

 

 

כמו הפירות בסעיף הקודם, גם התותים הופכים לרכים עם הזמן, אבל כאן יש סימן נוסף - הם עלולים לשנות את צבעם ולהפוך לכהים יותר. תות שהכהה הוא לא תות שתרצו לאכול בשמחה.

 

 [#middleBanner] 

12 תופעות לוואי משונות של אכילת פירות וירקות

20 מזונות שלא כדאי לשמור במקרר

 

רגישים למזון? כך תתמודדו

 

איזו תזונה תעזור לנו לשפר את הזיכרון?

 

כל מה שלא ידעתם שקפה יכול לעשות

 

 

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

 

1  תגובות 0 אהבו


התמונה של תגונה
נחמה _718_ 08/02/18
תודה אתי .כתבה חשובה . כל העמוד עם הלינקים הנוספים הקשורים לנושא ,מעניין .
קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד בבריאות טובה

נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
לקריאת הכתבה
לא רק בגלל הטעם: למה כדאי לאכול אבטיח?
אבטיח הוא אולי הפרי הכי ישראלי וקיצי שיש, וכיף לאכול אותו כך סתם או בליווי השידוך המושלם, גבינה בולגרית....
לקריאת הכתבה
חם מדי? כל מה שמומלץ לאכול בקיץ
הטמפרטורות הגבוהות והלחות הכבדה גורמים לנו לאכול דברים שאינם בהכרח בריאים לגופנו. זה קורה בגלל שאנחנו...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה