תעסוקת מבוגרים: דרוש שירות תעסוקה ייעודי

(צילום: Shutterstock)
במאמר שכתב פרופ' אמנון כספי מהמכללה האקדמית בצפת של אוניברסיטת בר אילן, תחת הכותרת "שילובם של בני ובנות 67+ בשוק העבודה החופשי: יתרונות ואתגרים", מדווח החוקר על מחקר הערכה שבחן את "המרכז לתעסוקת מבוגרים", פרויקט השמה ניסיוני שנמשך שנתיים ובוצע על ידי עמותת "חמישים פלוס מינוס" במימון הקרן למפעלים מיוחדים בביטוח הלאומי.
המרכז הוקם כפרויקט ניסוי ופעל בין 2004 ל-2006. בתקופה זו נרשמו במרכז 3000 מחפשי עבודה. 241 מעסיקים היפנו למרכז 364 הזמנות עבודה (שלעתים כללו דרישה ליותר מעובד אחד). למשרות אלה הופנו 1022 מועמדים. במשך התקופה נרשמו במרכז 284 דיווחים על השמות של נרשמים - 71 מהן היו של נרשמים שהופנו לעבודה על ידי המרכז (לא כולל עבודות לפי שעות). עוד 213 דיווחים על התחלת עבודה של נרשמים שמצאו עבודה בכוחות עצמם. כמחצית מהנרשמים שנסקרו דיווחו כי הם עובדים, ולמעלה מ-60% מהמועסקים חיפשו עבודה אחרת. שביעות רצון הנרשמים מהטיפול הייתה נמוכה יחסית.
מנגד, כ-70% מהמעסיקים דיווחו על שביעות רצון ברמות שונות. הערות המעסיקים התמקדו ב"שליחת אנשים לא מתאימים" ו"העדר מעקב לאחר השליחה".
כספי מציין כי סדר העדיפויות הממשלתי בנושא התעסוקתי הוא בעל השפעה רבה. על סדר עדיפויות מצער זה אפשר ללמוד מדו"ח אקרשטיין שהוגש לשר התמ"ת בשנה שעברה. הדו"ח קובע יעדים כמותיים בתחום התעסוקה ומסמן את העדיפויות העתידיות. שיבוצם של בני 67+ לא כלול בדו"ח כלל.
כספי ממליץ כי אם וכאשר יוקם שירות תעסוקה ייעודי למבוגרים, הרי:
1. זה יהיה שירות פרואקטיבי - שיעשה ככל יכולתו להגיע גם אל המועמדים וגם אל המעסיקים, אך בהטיה מסוימת לצד העובדים.
2. המאמץ הראשוני יהיה בהדגשת המועמדים - כישוריהם, העדפותיהם, ניסיונם והרשתות החברתיות והמקצועיות שבהן הם מצויים. הארגונים שלהם יוצעו עובדים אלה יאותרו גם כאשר אין הם מצויים בשוק כמחפשי עובדים פעילים. מאמץ "מכירת" המועמדים לארגון יתבסס על התאמתם ועל פוטנציאל התרומה שלהם לארגון.
3. השירות לא ישקיע משאבים בהכשרה או בהדרכה.
4. השירות יוביל את החיפוש, אך בשיתוף מלא עם המועמד.
5. השירות יינתן ללא תשלום לעובד או למעסיק, מה שמכתיב מראש צורת ארגון וגיוס משאבים להקמתו והפעלתו לאורך זמן.
כספי מוסיף כמה המלצות על מבנה השירות המוצע:
1. השירות ייבנה כמרכז מולטידיסציפלינרי שבו מתמזגות גישות סוציולוגיות ופסיכולוגיות, מומחי שוק העבודה ואנשי משאבי אנוש, תיאורטיקנים ואנשי שטח. הפעילות כולה תתואם לאפיוני האוכלוסייה - כלי הבדיקה והראיון, ייעוץ בהכנת מסמכי קורות החיים וההמלצות וכדומה. דגש יושם על שימוש באינטרנט וברשתות חברתיות. אמנם ממצאי הסקרים מראים על שימוש וחשיפה נמוכים יחסית של מבוגרים למדיה האלקטרונית, אך שיעורם בקרב האוכלוסייה שאליה מתכוונן השרות גבוה יותר - והוא ילך ויגדל בעתיד.
2. פעילות השירות תהיה "מוטת מחקר", ותתבסס על בחינתם של ניסיונות קיימים וקודמים, בארץ ובעולם, כאשר "הערכה מעצבת" תלווה את הפרויקט מתחילתו.
3. בהתחשב בנתוני העלויות שהוצגו, ובגישה מחמירה ושמרנית, תוערך עלות השמתו של עובד ב- 10,000 שקל. אם נניח יעד ההשמה השנתי הוא 10,000 איש, התקציב המוערך יהיה 100 מיליון שקל. בהנחה שהתוספת לתוצר תהייה כ-600 מיליון שקל לשנה, זוהי השקעה מוצדקת.
ב-29 בנובמבר יתקיים בבית ציוני אמריקה בתל אביב יריד תעסוקה ראשון לבני 60 פלוס בהשתתפות נציגים של כ-15 מעסיקים גדולים. לפרטים: לחצו
לקהילת עבודה ותעסוקה בגיל השלישי: לחצו