תפוח זהב: חג הקרטושקעס
מי לא אוהב תפוחי אדמה? שרוף במדורה, בתנור עם קצת שמן זית, כפירה או כצ'יפס, אבל רבים לא יודעים שבעולם יש כ-3,000 זנים של תפוחי אדמה, בצורות ובטעמים שונים. מי שרוכש אותם בסופרמרקט אולי מביט רק על הצורה ועל המחיר, אבל מאחורי הירק הפופולרי עומדת תפיסת עולם שלמה. לא סתם הפיוט הקולינרי של אייל שני חקוק לרבים מאיתנו בראש - תפוח אדמה הוא באמת תפוח של אדמה.
לעשות ל"ג בעומר כמו גדולים
שיר הלפרן, יוזמת ומבעלי שוק האיכרים ושוק נמל תל אביב, לא צריכה פיוטים בשביל לתאר את המצב בשטח. "אנשים אוהבים לקנות תפוחי אדמה", היא מצהירה ומוסיפה שבשנים האחרונות נחשף הציבור הישראלי לטעמים ולזנים חדשים, שחלקם מוצעים אצלה בשוק למכירה בדוכן של אורי רבינוביץ'. רבינוביץ', דור שלישי לחקלאים ממושב צופית הסמוך לכפר סבא, שקל בתחילה להפסיק לגדל את הזנים המיוחדים ולהתמקד בתעשייתיים, אבל אחרי שהציב בדוכן ערימה של תפוחי אדמה "רגילים" ולצדם שני זני "פרמיום": ה"ראטה", בעל גוון זהוב וטעם של חמאה וה"ויטולט", בעל גוון סגול וטעם של ערמונים, גילה להפתעתו שהם נחטפים שבוע אחרי שבוע.
אנשים מחפשים תפוחי אדמה בטעם של פעם. צילום באדיבות שוק האיכרים
את הלפרן זה לא הפתיע בכלל. "אנשים מחפשים תפוחי אדמה שיש להם טעם של פעם", היא אומרת ומסבירה שהזנים הרגילים, המגודלים באופן תעשייתי, מלאים במים וטעמם בהתאם. "כשאוכלים את הראטה אי אפשר להפסיק. יש לו טעם של אדמה, כמו של תפוחי אדמה 'אמיתיים' שטעמתי באירופה ובארצות הברית". רבינוביץ' מוסיף: "את הזנים המיוחדים לא אוכלים בשביל לשבוע, אלא כדי ליהנות".
צהוב מבפנים ומבחוץ
חלק מחדוות היצירה היא לפתח זנים חדשים. צילום באדיבות שוק האיכרים
העבודה החקלאית סביב גידול תפוחי האדמה היא ממחושבת לחלוטין, משלב השתילה ועד שלב הקטיף, אבל רבינוביץ' בטוח שזה לא פוגם באלמנט הרומנטי של עבודת הכפיים. "זה ממש לא הורס. ההפך, כך יש יותר זמן בבית לשפר את הזוגיות", הוא מציין ומספר שחלק מחדוות היצירה שלו היא לפתח ולגדל עוד זנים מיוחדים. הוא מקווה שבקרוב ימכור תפוחי אדמה בצבעי כחול-לבן, סגול-לבן, שחור, ואפילו צהוב מבפנים ומבחוץ.
בימים אלה הוא מתחיל את התהליך הדו-שנתי שבמסגרתו מוציא מהאדמה את זן תפוחי האדמה המכונה "נשיקות". הזן פותח במשך עשרות שנים וסימן ההיכר שלו הוא שפתיים כחולות בקצה של ירק לבן וגדול. הוא מתוק מאוד ומתאים לגרסאות מיוחדות של צ'יפס או לאפייה בתנור. "כשתראה אותו במרכול - תדע שהוא טעים", הוא משוכנע. את זן הנשיקות שותל רבינוביץ' פעמיים בשנה בינואר ובאוקטובר, והכמות מספיקה לכל השנה. לאחר שהוא מוציא אותם מהאדמה הוא מאחסן אותם בקירור ומספק לשווקים השונים על פי הצורך.
"תפוחי אדמה הם טעימים בצורה בלתי רגילה", טוען רבינוביץ'. "הם מלאים באשלגן שטוב לבריאות ויכולים להגיע לצלחת באינסוף צורות – מבושלים, אפויים, מטוגנים ועוד. כולנו גדלנו עליהם". הלפרן מוסיפה שהיא שמחה שכיום ילדים פתוחים גם לזנים אחרים. "כבר שמעתי יותר מילד אחד שלא מוכן לאכול פירה שהוא לא מתפוחי אדמה מסוג ראטה", היא מספרת בחיוך. בל"ג בעומר השבוע גם היא תעטוף את הראטה בנייר כסף ותכניס למדורה. "כל תפוח אדמה טעים במדורה", היא אומרת, אבל מבטיחה שהפעם "טעים" הוא לא תיאור מספיק כדי להסביר את התוצאה.
אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
גם אתם יכולים לגדל ירקות בגינה
אנחנו אולי מסתובבים עדיין עם בגדים קצרים במשך היום, אבל הערבים הקרירים והשקיעות המוקדמות לא מותירות מקום...
ראש השנה עם מנות הדגים מאחורינו, ועכשיו הזמן לחשוב על ארוחת החג הבאה – סוכות. סוכות הוא החג היהודי היחיד...
אם אתם מתכננים לצום בכיפור, אתם בוודאי יודעים שהארוחה המפסקת שונה מכל ארוחה אחרת, שכן עליה לספק לגוף...