תקווה לחולי סוכרת: שיקום רגליים פגועות
מחקר שבוצע באוניברסיטת תל אביב עשוי לסייע לשקם כלי דם פגועים אצל חולי סוכרת ולמנוע קטיעת רגליים
מערכת מוטק'ה
22/03/10

פפטידים שהתגלו באוניברסיטת תל אביב, עשויים להציל בעתיד סוכרתיים מקטיעת רגליים, כך עולה ממחקר שערכה קבוצה בראשותה של ד"ר בריטה הרדי, מנהלת מעבדת מחקר במכון פלסנשטיין למחקר רפואי ומרצה בכירה בבית ספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב.
במחקר, שהתפרסם השבוע בכתב העת European Journal of Vascular and Endovascular Surgery חושפת ד"ר הרדי את המנגנון שבאמצעותו גורמת הזרקת פפטידים אלה לשיקום מערכת כלי הדם ברגל הסוכרתית. בניסויים במעבדה במודלים מחקריים הוכח כי שיקום מלא בזרימת הדם אורך כשלושה שבועות בלבד.
ד"ר הרדי ועמיתיה אפיינו מספר פפטידים - חלבונים זעירים, המכילים צירופים של 12 חומצות אמינו, אשר בניסויים קודמים הצביעו על כך שהם גורמים להתפתחות כלי דם קטנים ברקמות הסובלות מחוסר אספקת חמצן והמריצים תהליך של שיקום כלי דם פגועים. עבודת זיהוי אותם פפטידים היתה ממושכת, אולם בסופו של דבר התגלו הצירופים הרלוונטיים, והם הועברו לסינתוז ולייצור בכמות גדולה לצורך הניסויים.
"הפפטידים שחשפנו נקשרים לתאים המצפים את דפנות כלי הדם וחושפים חלבון מטרה המתבטא בתנאים שבהם כלי הדם נמצא בחוסר חמצן - אחד ממשפחת חלבוני העקה. לאחר שמצאנו את הצירוף הנכון ממלאי פפטידים אקראי, חיפשנו רצפים דומים בתוך חלבונים הנמצאים בגוף האדם. גילינו שחלק חשוב מאותו פפטיד שקודם זוהה ממאגר אקראי קיים בגוף גם כנגזרת של חלבון טבעי", מסבירה ד"ר הרדי. "ראינו שכאשר אנחנו מזריקים את הפפטידים הללו משני המקורות השונים לבעלי חיים שבהם יש רקמה איסכמית, הם משפרים באופן ניכר את מצבה".

על פי מחקרים שפרסמה הקבוצה בשנה שעברה, הוספת פפטידים אלה, הקושרים את חלבון העקה על דפנות התאים, מונעת את מותם של תאים הנגרם מאיסכמיה. כיוון שהיה ברור שגם מותם של כלי הדם הקטנים בכפות רגליהם של חולי סוכרת נובע כתוצאה מאיסכמיה, ביקשו חברי הצוות לערוך ניסויים שיאששו זאת. ואכן ד"ר הרדי בחנה את פעילות הפפטידים ברקמות איסכמיות על רקע מחלת הסוכרת. מתברר שבעוד שברקמה איסכמית ללא סוכרת פועלים גם מנגנונים טבעיים ליצירת כלי דם שמכילים פקטורי גדילה, הרי שברקמות איסכמים עם רקע סוכרתי מנגנונים אלה לא פעילים, ואילו הפפטידים שפועלים במנגנון שונה - שלא כפקטורי גדילה - לא הושפעו מהרקע הסוכרתי.
"בתוך זמן קצר ראינו יצירה של קפילרות - תאי האב של צינורות הדם וכן כלי דם זעירים. בתוך שלושה שבועות התמזגו כלי דם אלה וחוברו למחזור הדם. במודלים מחקריים של חיות ניסוי שבהם זרימת הדם הייתה מוגבלת בשל הסוכרת הצלחנו לשקם לחלוטין את כלי הדם ולהציל את רגליהם.
" רגליהם של בעלי חיים סוכרתיים שקיבלו במעבדה הזרקה של הפפטיד שוקמו, הם הפסיקו לצלוע בתוך שלושה שבועות, כמו חבריהם שאינם סוכרתיים, ומצבם היה משופר לאין ערוך לעומת חבריהם הסוכרתיים שלא טופלו בפפטידים. היה זה צעד קטן לקראת מחקר יישומי בבני אדם."
בכך יש תקווה חדשה לחולי סוכרת, שנגוזה לאחר שמחקרים קודמים שבחנו חומרים אחרים המכונים פקטורי גדילה באותה שיטת ניסוי הראו כי אותם חומרים מסוגלים לשפר רק את מצבם של עכברים פצועים שאינם חולי סוכרת, ואולם מרבית קטיעות הרגליים מתבצעות בקרב חולי סוכרת, ולאלה לא היה מענה עד כה.
בעתיד מבקשת ד"ר הרדי לבצע ניסויים קליניים ולהזריק את הפפטידים לחולי סוכרת הממתינים לכריתת רגל. "שלא כמו מחקרים בתרופות אחרות, תוצאות קליניות בכלי דם הן מיידיות. בתוך זמן קצר רואים אם מתרחשת צמיחה מחדש של כלי דם או לא. הטכנולוגיה שלנו מבטיחה לגדל כלי דם בצורת רשת, כאשר הרגל עצמה תצמיח עוד כלי דם ותחבר אותם לרשת. בעתיד הרחוק הזרקת פפטידים לגוף תייתר את הצורך בכריתת רגליים".
עוד על סוכרת:
סוכרת: איזון באמצעות תזונה נכונה
סוכרת: סדנת איזון בדרך טבעית
יוצאים לטייל, שומרים על כף הרגל
פדיקור לרגליים סוכרתיות
המלצות לתזונה בעלת ערך גליקמי נמוך
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום סוכרת, אנדוקרינולוגיה

עוד על סוכרת:
סוכרת: איזון באמצעות תזונה נכונה
סוכרת: סדנת איזון בדרך טבעית
יוצאים לטייל, שומרים על כף הרגל
פדיקור לרגליים סוכרתיות
המלצות לתזונה בעלת ערך גליקמי נמוך
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום סוכרת, אנדוקרינולוגיה
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות