תרופה חדשנית לסרטן הריאה

צילום: Shutterstock
סרטן הריאה הוא אחת ממחלות הסרטן הנפוצות והקשות ביותר לטיפול. בשנים האחרונות נתגלה שב-15-20 אחוז מגידולי סרטן הריאה ניתן למצוא מוטציה בגןEGFR - קולטן גורם גדילה אפיתליאלי. מוטציה זו גורמת לגן להיות פעיל יותר מהרגיל, ובכך גורמת לסרטן לצמוח. הבדיקה לזיהוי המוטציה נמצאת בסל הבריאות ובשימוש רוטיני כיום בשלב האבחנה של סרטן ריאה.
קיימות תרופות שמעכבות את הגן הזה ויכולות, במקרים שבהם מזוהה המוטציה, להביא לנסיגה של הגידול או למנוע את גידולו לאורך זמן. תרופות אלה ניתנות ככדורים, הן בדרך כלל נסבלות יותר מכימותרפיה, עם תופעות לוואי קלות לרוב המטופלים, ומהוות את אחת מפריצות הדרך בטיפול בסרטן הריאה.
למרות יעילות התרופות הללו, בשלב מסוים מפתחים הגידולים עמידות, ולמרות המשך הטיפול בהן, הסרטן גדל. אחת האפשרויות לטיפול במצב זה הוא מתן מעכבי EGFR מהדור השני, שלעתים גורמים לנסיגת הגידול גם במצב המתואר של עמידות לטיפול. אחד המעכבים, תרופה בשם אפטיניב ("גילוטריף"), אושרה לאחרונה על ידי מנהל התרופות האמריקני (FDA) כטיפול בקו ראשון בחולי סרטן ריאה מתקדם עם מוטציה בגן EGFR. האישור ניתן בעקבות מחקר שבו הוכחה יעילות התרופה לעומת טיפול בכימותרפיה בחולים עם מאפיינים כאלה.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
התרופה טרם אושרה לשימוש בישראל, אולם במכון האונקולוגי במרכז הרפואי שיבא מתקיים כיום מחקר שבו ניתן אפטיניב לחולי סרטן הריאה. במסגרת המחקר ניתנת התרופה לחולי סרטן ריאות שגידולם הגיב לטרסבה או לאירסה בעבר, אולם הפך לעמיד לטיפולים אלה.
יוזם המחקר והחוקר הראשי הוא ד"ר יאיר בר, מנהל היחידה לגידולי ריאה ובית חזה במרכז הרפואי שיבא. "מדובר על טיפול שאינו פשוט", אומר ד"ר בר. התרופה יכולה לגרום לשלשולים ולפריחה עורית. עם זאת, ברוב המקרים ניתן לשלוט על תופעות הלוואי. בחלק מהחולים ניתן להשיג שליטה על הגידול בעזרת תרופה זאת".
חדשות בריאות נוספות: |
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....