"זוגיות היא מקצוע לכל דבר"

הרצון באהבה קיים בכל גיל. אבל כשהיא סוף סוף מגיעה, לא תמיד אנחנו יודעים מה לעשות איתה, בטח ובטח כאשר ברקע מרחפת נוכחותם של בן או בת הזוג שהלכו לעולמם.
הניסיון הזה, לאהוב מחדש ולקיים זוגיות וחיים משותפים, נמצא במרכזו של הסרט "זוג או פרד", בבימויו של טומי לנג ובכיכובם של רוברט הניג ושלומית טריגר-הגואל. הניג מגלם את פטר, אלמן ואב לשני בנים, שעובר לגור עם בת זוגו נגה (הגואל), לאחר שלוש שנים של זוגיות. ביחד איתם עוברים לגור ילדיהם בנפרד, אביה של נגה (הוגו ירדן בתפקיד שובה לב), וגם רוחה של אשתו המנוחה של פטר.
במהלך הסרט מתמודדים פטר ונגה עם בעיות קשות, לכאורה כאלה שאינן קשורות לזוגיות ביניהם, אך בפועל, אותן בעיות מונעות מהם ליצור קרבה עמוקה ואמיתית.
במאי הסרט לנג, 69, שבעצמו התאלמן בגיל 55 ונמצא בזוגיות שנייה קרוב ל-13 שנה, מספר כי מאז שיצא הסרט לאקרנים, הוא הפך למעין יועץ זוגיות. "יש המון אנשים שנמצאים בגילאים אלה בזוגיות שנייה, שלישית או רביעית, או שמחפשים להיכנס לאחת", אומר לנג.
הוא מספר, כי אחת השאלות שחוזרת על עצמה בדיונים המתקיימים לאחר הקרנת הסרט, נוגעת במצבה הנפשי של הדמות הראשית. "הדמות של פטר כל כך קשורה לאישה המנוחה וכל כך לא מסוגלת להיפרד ממנה", מסביר לנג. "מצד אחד הוא נורא רוצה להתקדם ולהקים משפחה חדשה, אבל הוא עושה את זה בדרכו שלו. כל עוד התמונה של אשתו על המזנון והוא מריח את הריח המיוחד שלה, זה לא יקרה".
התחיל לעשות סרטים בגיל 62
"האהבה היא אותה אהבה, רק אין גוף לחבק או לכעוס עליו". טומי לנג. צילום באדיבותו, מתוך עמוד הפייסבוק שלו
בסרט משולבים אלמנטים אוטוביוגרפים מחייו של לנג: בשנות ה-70-80 היתה בבעלותו חברה מצליחה שהתבססה בגרמניה, ולאחר מכן – בדיוק כמו פטר בסרט – עבר לעסקי הקמה וניהול של קניונים. "ב-2001, אחרי שאשתי נפטרה, החלטתי שאני מפסיק לעבוד וחוזר לעשות דברים שכיף לי איתם", מסביר פטר את המעבר לקולנוע. בגיל 62 הוא ניגש ללימודי תואר שני בקולנוע, וחזר לעשות סרטים.
"זוג או פרד" לא מצולם בצורה שגרתית. לנג בחר לביים את הסרט ללא שימוש בעזרים מלאכותיים: צילום מהכתף בלבד, ללא עזרי תאורה, ועם סאונד טבעי. לדבריו, הבחירה הזו מגבירה את כוחו הריאליסטי של הסרט. "זוג או פרד" הוא למעשה סרט המשך של סרטו הקודם של לנג, "טיארה", העוסק באלמן טרי שמחפש בת זוג חדשה, בו בזמן שהבן שלו מתחיל לצרוך סמים. "פטר ונגה מכירים בסרט הקודם, ולמרות כל הקשיים הם מחליטים לפתח את הקשר ביניהם", אומר לנג. כך, "זוג או פרד" מתרחש מספר שנים לאחר מכן, אך גם מי שלא צפה בסרט הראשון, יצליח לעקוב אחר המתרחש.
- בסרט נראה כי פטר עדיין מאוהב לחלוטין באשתו המנוחה, ואילו נגה נמצאת שם בעיקר כדי שלא יהיה לבד.
"באחד הראיונות שנתתי שאלו אותי מה קורה לאהבה לבן הזוג שנפטר. היא ממשיכה, מפסיקה, מתגברת? לדעתי האהבה היא אותה אהבה, היא לא משתנה, פשוט אין גוף להתחבר אליו או לכעוס עליו או לחבק".
מעבר לכך, עם הזמן אותה אהבה זוכה לאידיאליזציה. "יש דברים שפעם היו עולים לך על העצבים, ועכשיו אתה סולח וזה לא חשוב", מספר לנג. "אצלי, למשל, הקשר הראשון היה נפלא – אבל אם אני יורד לפרטים, גם לנו היו מריבות וצרות שיש לכל זוג. עם הזמן אתה סולח על הכל. לפעמים אתה מצטער שלא עשית דברים אחרת ולא יכול לשנות".
"ילד שמתנגד לקשר יכול לחסל אותו, בכל גיל"
ככל שהילדים גדלים, המכשולים בקשר החדש גוברים. הילדים בסרט. צילום: באדיבות לנג
- ואיך בכל זאת מצליחים לנהל קשר חדש תחת הצל הכבד הזה?
"יש שתי החלטות שצריך לקחת: רגשית ורציונלית. הרציונלית היא 'וואלה, היא מוצאת חן בעיניי אז בוא נלך על כל הקופה'. גברים לא מאד אוהבים להישאר לבד. הם פחות מתפקדים כשאין מישהו שנותן להם רשימה בבוקר מה לעשות - אם אני מקבל בבוקר רשימה, אני מאושר. גם פטר עושה את ההחלטה, שנגה די מוצאת חן בעיניו. הוא צריך נורא מעט כדי להסכים למחויבות אחרי שלוש שנים של חברות. נגה אמרה לו בתחילת הסרט: אחרי שלוש שנים אנחנו עוברים לגור ביחד. זה לא רציונלי. הוא יושב על הקבר של אשתו ומספר לה שהוא עובר לגור בדירה חדשה".
בסרט, הקשר המורכב המתפתח בין בניו של פטר לבתה של נגה תופס מקום משמעותי ומכריע בהתפתחות מערכת היחסים של הזוג. לנג מבחינתו מצביע עליהם – ועל ילדים ככלל - כעל אחד המכשולים העיקריים העומדים בפני זוגיות חדשה בגיל השלישי.
"המורכבות של מערכת יחסים כזאת, שמעורבים בה ילדים, יכולה להביא לסופו של כל קשר", הוא קובע. "ילד שמתנגד לקשר מחסל אותו - וזה נכון לגבי זוגות רבים". דמותו של פטר בסרט כושלת באופן ברור בהתמודדות עם ילדיו, וכאשר אני מעלה סברה כי זו דרך של פטר להגביה את החומה שבינו לבין נגה, הוא שולל זאת. "הדמות של פטר לא מאד מפותחת", אומר לנג. "הוא לא באמת יודע מה לעשות עם הזוגיות ועם הילדים, אין לו מיומנות. כשאדם מתעורר לסיטואציה שהוא פתאום לבד, אין לו מושג מה עושים עם הילדים".
לנג סבור, כי המכשול שמציבים הילדים בסיכוי לקשר גדל ככל שהם מבוגרים יותר. "כל עוד הילדים קטנים, יש עוד סיכוי לחיבור. ברגע שהם בגילאים מבוגרים יחסית, הם כל כך מבולבלים מהניסיון הזה, שהם הופכים לקורבנות של המבוגרים. אתה מקריב את הילדים שלך בשביל החידוש של החיים שלך".
"אנשים מתייעצים איתי אחרי הסרט, הפכתי ליועץ זוגיות"
לנג מסתובב עם הסרט ועם סרטו הקודם ברחבי הארץ, ומקרין אותו באולמות ובהקרנות פרטיות. ההקרנה הבאה של "זוג או פרד" תתקיים ביום ראשון, 29 בנובמבר, בשעה 19:00.
למרות הנושא האישי כל כך, הוא מספר שאנשים נוטים להיתפס לסצנה בסרט הנוגעת אליהם באופן אישי, ומגיבים בפתיחות גדולה. "הסרטים האלה כל כך משפיעים על אנשים, שתוך שתי דקות הם מספרים את הסיפור של עצמם", אומר לנג. "הפכתי ליועץ זוגיות ומה שאני אומר זה קדוש – מתייעצים איתי לגבי מה עושים ואיך עושים. הסרטים מאוד נוגעים באנשים".
לדעתו של לנג, זוגיות היא מקצוע לכל דבר. "אני בזוגיות שנייה כמעט 13 שנה והפכתי מקצועי בזה, אבל אני חושב שאדם צריך להיות מאד מיומן כדי ליצור זוגיות", הוא אומר, ומספר על שיחה שניהל עם אלמנה בשנות השישים לחייה, לאחר הקרנה פרטית שאליה הוזמן. "היא אמרה שהיא מאד רוצה בן זוג אבל לא יודעת איך לעשות את זה. שאלתי אותה מה היא מחפשת, והיא התחילה לתאר מישהו שיעבוד, שידבר איתה, שיבלה איתה, שיעזור לה עם הקניות בסופר - כל הפונקציות האפשריות שיש. אז אמרתי לה: 'את תישארי לבד, דיברת על עשרה גברים שונים - אני לא מאמין שאת יכולה למצוא מישהו כזה'. ייעצתי לה להיות יותר אסרטיבית וריאלית בחיפוש".
לדבריו, אנשים לא מתחברים ביניהם ולא מוצאים זוגיות שנייה, כי יש להם ציפיות מאוד גדולות, אלא שבחיים מוצאים הרבה פחות. "יש אנשים שמחפשים ולא מוצאים. עם הגיל אתה מבין שצריך לעשות פשרות".
בדיוק כמו שני סרטיו האחרונים, גם סרטו הבא של לנג, "הולכת שבעה" בכיכובה של מיקי קם, עוסק בפרידה - הפעם בפרידה מחברה קרובה שהולכת לעולמה במפתיע. "שלושת הסרטים שלי עוסקים בפרידות", מאשר לנג, "פרידה זה משהו שמנהל לנו את החיים".
כל הדרכים למצוא אהבה באינטרנט בגיל השלישי
מעבדות לחירות: גירושים בגיל 50 פלוס
עכשיו זה מדעי: זוגיות טובה, סקס טוב
עשרת הסרטים הרומנטיים של כל הזמנים
ורדה רזיאל ז'קונט ואמנון ז'קונט בראיון מיוחד: "טיפים לזוגיות טובה? הכל מזל"
זוגיות בפרק ב': להקשיב ללב ולא לסביבה
מתגרשים בגיל הזהב? כך תעשו זאת נכון
כן דופקים חשבון: הסכמי ממון בפרק ב'
למה אנחנו בוגדים גם בגיל מבוגר?
זוגיות פרק ב': כשהילדים מתנגדים
מעל גיל 50 ומחפשים זוגיות? הכנסו לקהילת הפנויים פנויות של מוטק'ה ואולי תמצאו!
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...
במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...
5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...
לפני 30 שנה לערך, יצא ספר (המקור באנגחלית ותורגם לעברית ) בשם ,אחרי הגרושין'.
הספר הינו עבודה אקדמית של&n...
לפני 30 שנה לערך, יצא ספר (המקור באנגחלית ותורגם לעברית ) בשם ,אחרי הגרושין'.
הספר הינו עבודה אקדמית של שתי חוקרות מארה"ב שמעלות את כל האפשרויות למצב של פרק ב' בחיי משפחה וכל זה מתוך מעקב וראיון עם כאלו שהתנסו בפרוד מתוך התאלמנות ו/או גרוןשין, כולל התייחסות ילדים וכיו"ב מהמעגל קרוב.
ככל הידוע לי נתן מצוא כיום את הספר בספריות מקצועיות.
מומלץ ביותר