"לאמן המבוגר לא עוזר שקוראים על שמו רחוב"

קשה מאוד לראות ענקי תרבות, כמו המלחין וחתן פרס ישראל נחום היימן ז"ל, מסיימים את חייהם בעוני. היימן, שנפטר לפני כשבועיים וחצי, לא לבד - אמנים רבים אחרים, מוכשרים, נערצים ומצליחים ככל שהיו, סובלים לא פעם ממחסור לעת זקנה. "אמנים מבוגרים נמצאים במצב קשה", אמרה לא מזמן הזמרת דפנה ארמוני, שהתגייסה לארגון אמ"י כדי לנסות לשפר את הדברים. "כולם מתביישים לדבר על המצב שהם נמצאים בו, אבל זאת האמת".
עם מותו של היימן, לאחר מספר שנות מצוקה כלכלית ועוד מספר חודשים לפני כן, כשהזמר גבי שושן שם קץ לחייו בעקבות קשיים כלכליים והדיכאון שחווה עמם, עלה שוב הנושא הכאוב. "בתמימותנו לא ראינו את עניין הכסף, אלא את היצירה", אמר הזמר עוזי פוקס לאחר מותו של שושן. "צריך היום לדאוג לאמנים שזקוקים לעזרה".
"עבודתו של אמן אינה קבועה", מנסה השחקן יואל ליבה בן ה-64, מנהל הפרויקטים של איגוד האמנים אמ"י, להסביר את הסיבות למצב. "זה לא אדם שעובד במפעל עם משכורת קבועה ופנסיה. מספיק שחודשיים, שלושה או חצי שנה אין לאמן עבודה, והוא נאלץ לאכול את הרזרוות. ככל שהוא מתבגר פחות מזמינים אותו להופעות, וכך נוצרת ההידרדרות".
- גם עצמאי יכול לחסוך לפנסיה.
"אז חלקם חוסכים, אבל יש תקופות שאין ברירה, צריך להשתמש בחסכונות".
"אי אפשר להיכנס למכולת ולהגיד 'אני גיטריסט'"
"רק המוזיקה עניינה אותי, לא חשבתי לדאוג לדירה ולפרנסה". יצחק קפלטר, צילום מסך מתוך יו טיוב
"אם הייתי מהנדס חשמל היתה לי פרנסה יותר טובה", אמר לפני כמה שנים בוגר "כוורת", המוזיקאי והגיטריסט המחונן יצחק קלפטר, שגם הוא הידרדר כלכלית והיה מחוסר בית במשך שנתיים מחייו. "תמיד רק המוזיקה עניינה אותי, היא היתה בשבילי הכול. לא חשבתי שצריך לדאוג לדירה ולפרנסה. אני חושב שזה נבע מתמימות. ממוזיקה אי אפשר לחיות, אתה לא יכול להיכנס למכולת ולהגיד 'אני גיטריסט'".
וליבה מוסיף: "זה המקצוע היחיד בעולם שאדם מקבל תפקיד על הבמה, ולמחרת מתחילים בחזרות מבלי שהוא שואל כמה ולמה. האמן חושב רק על העבודה. אמנות זה משהו שנולדים אליו, אחרת אין הסבר לבחירה הזאת".
בנוסף להיעדרם של חסכונות ולירידה בהכנסות מהופעות בגיל מבוגר (אלא אם קוראים לך שלמה ארצי), אמן שהוא דמות מוכרת מתקשה, לדברי ליבה, להשלים הכנסה בדרכים אחרות. "לא מדובר באדם אנונימי", הוא מסביר. "אנשים זוכרים את האמן מההופעות, מהתקליטים, מהטלוויזיה. פתאום הם נתקלים בו מוכר בחנות למוצרי חשמל ומתחילים לשאול שאלות, וזה מביך. גם בעל הבית לא רואה בעין יפה את ההתעניינות במוכר החדש ואת השיחות שמתפתחות. באת לעבוד או לספר את סיפור חייך?".
"רוב האמנים חיים מהיום למחר, מהפקה להפקה"
הזמר אהרון עמרם ביחד עם הזמר והנגן יהודה קיסר בהצדעה לאמני ישראל הוותיקים. תמונה: באדיבות אמ"י
באירופה, הוא מספר, אמן שעובר את גיל 55 זוכה לתמיכה מהממשלה. "באירופה גאים באמנים שלהם ומכבדים אותם גם לעת זקנה, לא נותנים להם להגיע להשפלות. בארץ המערכת לא מכירה את זה. שולחים אמנים מבוגרים לקבל דמי אבטלה, אבל אמן ידוע לא ייגש בחיים ללשכת האבטלה, מהבושה. רבים מהם בכלל פרילנסרים שלא זכאים לדמי אבטלה. חוץ משחקנים עם קביעות בתיאטרון ממוסד, הרוב חיים מהיום למחר, מהפקה להפקה".
זו היתה הסיבה, לדבריו, להקמתו של ארגון אמ"י לפני 38 שנה, ארגון אמני ישראל המאגד זמרים, שחקנים, רקדנים, בדרנים ושאר אנשי במה תחת קורת גג אחת. "לא היה מי שיגן על האמנים האלה", מסביר ליבה, "מי שידאג להם לעת זקנה. אנחנו נאבקים על הזכויות שלהם, על שיפור השכר ותנאי העבודה, נותנים להם הלוואות ללא הצמדה, מגישים טפסים לקבלת מענקים, עוזרים בייעוץ משפטי ללא תשלום ועושים כל מאמץ לעזור להם ולמשפחות שלהם".
נחום היימן זכה גם הוא, לדברי ליבה, לתמיכה של ארגון האמנים. "תמכנו בו לאורך כל הדרך ואני אישית נסעתי מספר פעמים לביתו במושב בית אריה כדי לדבר איתו ולעזור לו, אבל התקציב שלנו לא אינסופי. אנחנו איגוד שחי מהמעט שהחברים נותנים. אנחנו לא גוף פיננסי".
"האמנים המבוגרים רוצים להמשיך לעבוד ולהרגיש את אהבת הקהל"
גבי שושן ז"ל בהופעתו האחרונה. צילום: אסף לב
אחת הדרכים הטובות לסייע לאמנים ותיקים היא כמובן לספק להם עבודה בתחומם, ויוזמות כאלה צצות פה ושם. ב-2013 יזם המשרד לאזרחים ותיקים בראשות השר אורי אורבך ז"ל, סדרת מופעים חינמיים לקהל מבוגר ברחבי הארץ של אמנים ותיקים, בהם ישראל גוריון, חנן יובל, חיים משה, רוחמה רז, ריקי גל, ננסי ברנדס ואחרים. "אזרחים ותיקים אוהבים אמנים ותיקים", אמר אז אורבך, "אלו האמנים שמלווים אותם מאז צעירותם. זה לא קהל של תרבות הסלבס, אבל הם קהל חם, מכיר תודה ואוהב".
בחודש שעבר יצא לדרך מיזם נוסף בשם "דור מכבד דור" של אמ"י והסתדרות הגמלאים, בתמיכת שרת התרבות מירי רגב. "במסגרת המיזם מופיע אמן צעיר יחד עם אמן ותיק, ומשתתפים בו זמרים כמו עדנה גורן, קובי רכט, שולה חן ואחרים", מספר ליבה. "נוצרים חיבורים נהדרים. אנחנו מצפים שמשרד התרבות ימשיך לתקצב אותנו. למופעים שהיו הגיעו מאות אנשים".
מעבר לתרומה הכלכלית, מופעים כאלה לדבריו הם דרך לתת לאמנים הוותיקים להרגיש רלוונטיים. "הם לא פרזיטים שרוצים לחיות על חשבון מישהו אחר. הם רוצים להופיע, לעבוד, להרגיש את אהבת הקהל - והם מסוגלים לזה. אי אפשר לתת לאנשים שתרמו כל כך הרבה לתרבות להישכח בזקנתם. שרתם, רקדתם, צחקתם ונהניתם מהאמנות שלהם? תנו להם את הכבוד, ועוד בחייהם. לא בבית הקברות. לאמן לא עוזר שקוראים רחוב על שמו, כשאין לו דרך לשרוד".
"החיים קצרים, אל תפחדו להתנסות"
שיר חדש, 9 תחנות: חייו של יוסי בנאי
קובי אשרת: "המוזיקה היום תעשייתית, הכל אינסטנט"
להגשים חלום: קריירה מוזיקלית בגיל 70
רוק סטארס: הכוכבים של שנות השישים
הצטרפו לקהילת הפנאי והתרבות של מוטק'ה
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...
במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...
5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...
אומנים (לא מכלילה את כולם) מרויחים יפה מאד מדוע לא דואגים לזיקנתם??
חיים חיי מלכים ,כמו אין מחר חלק מבזבז בקזינו וסמים
ואחכ בוכים
אם היתי חיה כמותם גם היתי צריכה לבכות,,,
אותי למדו בבית,,בחלק מהכסף לחיות חלק ,וחלק לשמור ליום עתיד
אבל מי יותר על חיי מותרות??
לא הכללתי את כולם אבל הרבה מאד ,,סוג של חיים