תזונה ים תיכונית ירוקה טובה יותר לבריאות

הדיאטה הים תיכונית עשירה במאכלים מהצומח וקשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב, שבץ מוחי וסוכרת והינה דיאטת הבחירה לפי קווי ההנחייה הקרדיולוגיים לתזונדה למניעת מחלות לב וכלי דם. נראה כי צריכה תזונתית גבוהה יותר של שומנים 'בריאים' וסיבים, בד בבד עם צריכה נמוכה של חלבונים מן החי הם הגורמים המשפיעים לטובה.
פרופ' איריס שי וד"ר גל צבאן מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב רצו לברר, יחד עם צוות המחקר הבינלאומי שלהם, באם גרסה 'ירוקה' של הדיאטה הים- תיכונית, המשלבת מקורות מזון ירוקים על בסיס חלבון צמחי יחד עם צריכת בשר אדום נמוכה יותר, ישפיעו בצורה טובה יותר על הורדת הכולסטרול הרע (LDL).
שיטת המחקר נעשתה על ידי חלוקת אקראית של 294 אנשים עם השמנת יתר בינונית (BMI של 31) וגיל ממוצע של 51, לשלוש קבוצות תזונה:
- הקבוצה הראשונה קיבלה הדרכה בנושא הגברת הפעילות הגופנית והנחיות בסיסיות לתזונה בריאה.
- הקבוצה השנייה קיבלה הכוונה זהה וייעוץ לפעילות גופנית בשילוב תזונה ים תיכונית דלת פחמימות עם הגבלת קלוריות (1500–1800 קק"ל ביום לגברים ו- 1200–1400 קק"ל ביום לנשים). דיאטה זו הייתה עשירה בירקות וכללה 28 גרם אגוזי מלך ליום, מוצרי עוף ודג היוו תחליף חלקי לבשר אדום.
- הקבוצה השלישית קיבלה הכוונה וייעוץ לפעילות גופנית בשילוב דיאטה ים תיכונית ירוקה הזהה קלורית לדיאטה הים תיכונית, אשר כללה הימנעות מבשר אדום/מעובד, 28 גרם אגוזי מלך ליום, 3-4 כוסות ליום של תה ירוק ו- 100 גרם קוביות קפואות של מנקאי (ירק-על טבעי, עשיר בפוליפנולים , פיטוסטרולים, ברזל,B12 וחלבון מלא), שהחליף חלקית חלבון מן החי.
לאחר שישה חודשים הוערכה ההשפעה של כל אחת מהדיאטות על ירידה במשקל ועל גורמי סיכון לבביים ומטבוליים:
- נמצא שבשני סוגי הדיאטה הים תיכונית הנחקרים הורידו יותר משקל- בדיאטה הים תיכונית הירוקה- 6.2 ק"ג; ים תיכונית- 5.4 ק"ג; תזונה בריאה- 1.5 ק"ג.
- היקף המותניים, המהווה סמן להשמנה מרכזית חולנית, פחת בממוצע ב- 8.6 ס"מ בקרב אלו בדיאטה הים תיכו