מוטקה > בלוגים > הבלוג של ששת שצ > שיעור גבוה של עוקץ קשישים

שיעור גבוה של עוקץ קשישים

מתוך דוח ועדת הכנסת
שיעור גבוה של עוקץ קשישים

דוברות הכנסת

דובר ועדת הכלכלה

ירושלים, כ"ה באייר התשפ"ג

16/05/2023

הודעה לעיתונות

הרשות להגנת הצרכן בוועדת הכלכלה: 20 עד 60 אחוז מהקשישים נפלו קורבן להונאה צרכנית – העוקץ הפיננסי גורם לנזק של יותר מחצי מיליארד שקל בשנה

היו"ר ביטן קרא לפעול לחיוב אישי של נושאי משרה בחברות שפוגעות בקשישים; הרשות להגנת הצרכן: הטלנו דרישות חיוב של למעלה מ-100 מיליון שקל – פועלים להחיל חיוב אישי על נושאי משרה

קישור לתמונות מהדיון (קרדיט סטילס: דוברות הכנסת, דני שם טוב): https://photos.app.goo.gl/7ptCTXSY6bGh9eoT6

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, ציינה את היום המיוחד "והדרת פני זקן", שיזם ח"כ ישראל אייכלר, ודנה בתכנית לחיזוק המאבק נגד עוקץ וניצול צרכנים אזרחים ותיקים. ח"כ אייכלר אמר כי הונאת קשישים זה אחד הדברים המזעזעים ואי אפשר להיות סבלני כלפי תופעות מסוג זה. ח"כ יבגני סובה הוסיף, כי האוכלוסייה המבוגרת מתקשה לעיתים בשפה או בטכנולוגיה ולכן לפעמים קל לפגוע בהם. לדבריו, צריך לטפל בקלות הבלתי נסבלת הזו כדי לתת לאוכלוסייה המבוגרת אפשרות להרגיש מוגנים.

ראש אגף חקירות ומודיעין ברשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, אניטה יצחק, אמרה אחרי שעוקץ הקשישים במתכונתו הקודמת, של מכירת מוצרים שהם לא צריכים, צמח העוקץ הפיננסי שגורם לנזק של למעלה מחצי מיליארד שקל בשנה. היא ציינה כי הרשות מבצעת אכיפה והטילה הודעות קנס של כ-100 מיליון שקל. לפי הנתונים שמסרה, קשישים מתחת לגיל 70 מפסידים כסף פי 5 משאר האוכלוסייה  בגלל "האותיות הקטנות", בני 85-90 מפסידים כמעט פי 5 משאר האוכלוסייה בגלל "אדיבות יתר, ובין 20-60 אחוז מהקשישים נפלו קורבן לניסיונות הונאה צרכנית.

עוד עלה מהנתונים שמסרה יצחק לוועדה, כי 10% מכל הפניות שמגיעות לרשות מגיעות מצרכנים בני 65 ומעלה. עוד ציינה יצחק, כי באוקטובר 2020 קיבלה הממשלה החלטה לתכנית חירום להגנה על צרכנים פגיעים מפני עוקץ, והתכנית בשלבי יישום ובין היתר הוקם מאגר "אל תתקשרו אלי".

היו"ר ביטן אמר כי צריך לחייב באופן אישי נושאי משרה בחברות שפוגעות בקשישים. יצחק התייחסה לכך ואמרה כי הדבר לקראת שינוי.

ראש מחלקת קהילה במשטרה, ניצב משנה הוד לוי, אמר כי בוצעה הסברה בכל תחנות המשטרה באשר להתמודדות עם עוקץ והונאות כאלה ואחרות. הוא הוסיף כי המשטרה פועלת בשיתוף פעולה עם המשרד לשוויון חברתי, ואמר כי רק בפעולה משותפת אפשר להגיע לתוצאות טובות. "בשנים האחרונות רואים עלייה בכתבי האישום, כי אנו מצליחים להביא לדין הרבה אנשים", אמר. רב פקד שרון סויסה הוסיף, כי מ-2020 ועד היום יש כ-2,000 תיקים בהם הקורבן הוא קשיש, והוגשו כ-200 כתבי אישום בשנה שזה ב-10% מהמקרים, וכי יש שיתוף פעולה עם הרשות להגנת הצרכן.

נציג הסתדרות הגמלאים, משה אשכנזי, אמר כי העונשים על מעשים כאלה הם שנתיים מאסר, והחקיקה הקיימת אינה אפקטיבית. "עונש של 15 שנה היה יכול להרתיע ולבלום את הדבר הזה, בנוסף צריך הרמת מסך וכניסה לכיס האישי של עוקצי הקשישים", אמר. היו"ר ביטן אמר כי הוא סבור שהעונש קל מדי, אבל מי שקובע אותו זה בית המשפט. ח"כ עופר כסיף אמר כי הבעיה העיקרית היא שאנשים כאלה הם טרף קל.

היו"ר ביטן סיכם את הדיון, ואמר כי מדובר בנושא חשוב מאוד שצריך לטפל בו. הוא בירך על עבודת המשטרה והרשות להגנת הצרכן, והוסיף כי הוא שמח על הכוונה לטפל בנושא החיוב האישי של נושאי המשרה.

תגובות  2  אהבו 

108
ישנו גם שיעור גבוה של עוקץ תמימים שמתביישים לספר שעבדו עליהם...
ישנה שיטה פשוטה להתגבר על זה אבל הפוליטיקאים לא יסכימו כי רבים מהם גם בקומבינה...
18/05/23
נושא חשוב כמובן. נקווה שכל מה שהומלץ אכן ייושם
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

החיים על פי פנסיה
פנסיה והחיים המון אנשים מחכים לפנסיה , מתכננים את הטיולים והחופשים הבילויים והמסעדות כל מה שלא היה זמן...
לקריאת הפוסט
ט"ו בשבט גם לאצות:
ט"ו בשבט מתקרב ובמרכז 'מגלים' חוגגים לא רק את האילנות, אלא גם את האצות. במהלך חודש פברואר, לכבוד ט"ו בשבט,...
לקריאת הפוסט
כל יום הוא היום האחרון לשארית חיי
צַוָּאָה הָיִיתִי כּוֹתֵשׁ אֶת הַדְּמָעוֹת שֶׁלִּי עַד דֹּק לְאַבְקָה תַּמְצִית הַכְּאֵב. מִפַּעַם...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה