חזרה להכסף שלי

25 מיליארד שקל: האוצר מטפל בפנסיה

שר האוצר הנכנס מתכנן רפורמה מקיפה בשוק החסכונות הפנסיוני, שמטרתו לאחד חסכונות, לפשט את השוק ולהקל על החוסכים
נפתלי בן סימון 15/06/15
25 מיליארד שקל: האוצר מטפל בפנסיה
האוצר יוצא לעשות סדר בחסכונות הפנסיונים. צילום: Shutterstock

 

 

שר האוצר משה כחלון והממונה על הביטוח ושוק ההון באוצר דורית סלינגר הכריזו שיקטינו את היקף החשבונות המוקפאים בקרנות הפנסיה. בראש ובראשונה מבקשים באוצר לצמצם את החשבונות הלא פעילים בקרנות הפנסיה, מהלך שסלינגר כבר הכריזה עליו. כיום כשליש מכספי החוסכים בקרנות הפנסיה הם בעצם חשבונות מוקפאים בעקבות מקרים של הפסקת עבודה. לאחריהם, גם אם החוסך חזר לעבוד במקום אחר, הוא "שכח" לאחד את החשבונות והחשבון הקודם נותר קפוא ודמי הניהול בו זינקו לדמי הניהול המקסימלים. לפי הרפורמה המתוכננת, הכספים בחשבונות הלא פעילים יועברו לחשבונו הפעיל של החוסך.



לפי ההוראות, קרן הפנסיה אליה מצטרף עובד שמצטרף למקום עבודה חדש תידרש להציע לו לאחד את החשבונות שלו עם חשבונות פנסיה קודמים.

 

במסגרת ההודעה שיצאה מלשכת שר האוצר, נאמר רק באופן כללי כי "הכספים בחשבונות לא פעילים יועברו לחשבונו הפעיל של החוסך, כשהמטרה היא לפשט את המערכת הפנסיונית, ליצור רצף ביטוחי, להפחית את עלויות הניהול והכיסויים הביטוחים ולמנוע תופעות של כספים אבודים.

 

כיום מדובר ב-1.7 מיליון חשבונות לא פעילים, כמחצית מהחשבונות בקרנות, ומנוהלים בהם כ-25 מיליארד שקלים, מה נגבים דמי הניהול המקסימליים המותרים. המהלך צפוי לחסוך דמי ניהול של עשרות מיליוני שקלים בשנה, כך לפי הערכות באוצר.

 

 

הצטרפו לקהילת הכסף שלי

 

.

  

מה מקור החשבונות הלא פעילים?

 

ריבוי החשבונות הלא פעילים נובע, בין השאר, מכך שעובדים משנים את מקום העבודה שלהם לעיתים תכופות, ולרוב בוחר מקום העבודה לפתוח לעובד תוכנית פנסיונית חדשה עם הצטרפותו לארגון.

 

 השר כחלון הבטיח כי "מדובר בצעד ראשון, מתוך סדרת צעדים ברפורמה שנועדה להגביר את התחרות, להקל על ציבור החוסכים ולהוזיל את העלויות בתחום החיסכון הפנסיוני".

 

הדגש ברפורמה הנוכחית הוא לאסור על המעסיק להתנות את שיעורי ההפקדה לחיסכון הפנסיוני בסוג המוצר הפנסיוני באופן שיעודד למשל חוסך לבחור במוצר עם הפקדות גבוהות יותר, אף על פי שהוא יקר יותר במונחי דמי ניהול. מצב זה עלול להוביל לבחירת מוצר פנסיוני שאינו מתאים לעובד ולפגוע בהיקף החיסכון.

 

 

 

כמה אתם משלמים על ניהול חשבונות הבנק שלכם?

 

 

הרפורמה הבאה: שוק הקצבאות

 

להקל על החוסכים. צילום: shutterstock

 

הרפורמה השלישית נוגעת לפיתוח שוק קצבאות – נושא שגם הוא המטופל תקופה ארוכה באוצר. הרעיון הוא להגדיל את היצע המוצרים בשוק על ידי מתן אפשרות לקבל קצבה מקופת גמל באמצעות משיכה תקופתית ורכישת ביטוח אריכות ימים ממבטח חיצוני. כיום, חוסכים בקרנות פנסיה וביטוחי מנהלים יכולים לקבל קצבת פנסיה רק מקרן הפנסיה או חברת הביטוח בה חסכו. זאת על בסיס מקדם קצבה (שעל פיו נקבעת הקצבה החודשית), שבמקרה של ביטוחי המנהלים קבוע מראש ובמקרה של קרן הפנסיה מתעדכן בהתאם להתארכות תוחלת החיים.

 

חוסכים בקופות גמל לעומת זאת, צריכים לחפש גוף שיסכים לשלם להם קצבת פנסיה – ועליהם לפנות לקרן פנסיה או לחברת ביטוח כדי לקבל הצעות, שכן קופת גמל לא יכולה לשלם קצבה.

 

הקצבאות המוצעות היום הן לכל חיי הפנסיונר – אם החוסך מת לפני שהסכום שצבר נגמר, יש אפשרות להעביר תשלומים חודשיים לשאריו, אך אם אין לו כאלו הסכום נותר אצל קרן הפנסיה או חברת הביטוח. הרעיון הוא לפתוח את שוק הקצבאות לתחרות ולאפשר לקבל קצבה גם מקופת גמל וגם לפרקי זמן קצרים יותר, כאשר במקביל יוכל החוסך לרכוש ביטוח במצבים שבהם יאריך חיים מעבר לתקופה שבה יקבל קצבה.

 

הרפורמה אמורה להגביר גם את השקיפות במוצרי החיסכון הפנסיוני ולקבוע מוצרים אחידים בשוק במטרה לפשט את השוק. לא כל כך ברור במה מדובר, שכן כיום ממילא נאסר לשווק ביטוחי מנהלים עם מקדם קצבה מובטח, וכמעט כל שוק החיסכון הפנסיוני הנוכחי מבוסס על קרנות פנסיה.

 

 

רוצים לדעת מה ההבדל בין קופת גמל, קרן השתלמות וקרן פנסיה?


עוד במדור הכסף שלי

 

האם ממתינים לכם כספים בקופת הגמל?

 יוצאים לפנסיה? יתכן שאתם זכאים להחזרי מס

איך לקרוא את דוחות הפנסיה שלכם

 

הצטרפו לקהילת הכסף שלי

 

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהכסף שלי

הטעויות בחישוב הפנסיה שלכם שאתם לא מודעים להן

הגעתם לגיל פרישה ויש לכם תוכניות מפורטות לשנות הפנסיה. אולי אתם מתכננים לרכוש מקצוע או תחביב חדש, אולי...

לקריאת הכתבה
סדר כלכלי: איך לשפר את המצב הפיננסי

בפסח אנחנו עושים סדר כמעט בכל דבר – בבית כמובן, בארון הבגדים, בארון התרופות ובנפש. אבל מה עם הארנק? במטרה...

לקריאת הכתבה
לקראת פרישה: חיים יותר ודואגים לעתיד

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל שנה כ-70,000 איש מגיעים לגיל פרישה (נשים בגיל 62 וגברים בגיל 67)....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה