חזרה למגזין אוכל

5 תבשילי קדרה נהדרים

עם עוף או צמחוני, בתוספת ירקות שורש או בשר מעושן – לא צריך יותר מתבשיל קדרה שבושל באטיות כדי להפוך את החורף לנעים יותר. השף אסף גרניט ומקצוענים נוספים תרמו מתכונים
מאת לין לוי 26/12/18
5 תבשילי קדרה נהדרים
מפיץ ניחוחות הכל הבית. תבשיל קדרה, צילום: Shutterstock

 

 

 

אפשר להגיד שהחורף סוף סוף הגיע, גם אם הוא עדיין מתעתע, ואין כמו תבשיל קדרה כדי לחמם את הגוף ואת הנפש. את תבשילי הקדרה נהוג לבשל בבישול ארוך בחום בינוני-נמוך. תהליך הבישול האיטי מעניק לכל דבר שתכניסו לתוך הקדרה נימוחות, ואם מדובר על קדרת חרס שנקראת גם ״סיר טרה קוטה״, טעמו של התבשיל יקבל גם עומק. מכיוון שכלי חרס סופח שומנים, משמר את הוויטמינים ואינו מצריך שימוש בשמן, מדובר גם על שיטת בישול הנחשבת בריאה. ומה לגבי הטעם? השיטה הזו מבטיחה טעמים ארומתיים נהדרים, כי במהלך הבישול הארוך הירקות סופגים את טעמי הבשר, ולהפך.

 

בין אם עשויה מחרס ובין אם מחומר אחר, לקדרה יש יתרון נוסף: תבשיל קדרה יכול להוות ארוחה מלאה בסיר אחד, שתספיק כדי להשביע משפחה שלמה. המאכלים הנפוצים ביותר בבישול קדרות הם חמין וגולש. בנוסף לשני אלה יש אינסוף וריאציות צמחוניות ובשריות, עם קטניות או עם ירקות שורש, ויש אפילו קדרות עם בשר מעושן.

 

לפניכם מספר מתכונים לתבשילי קדרה חורפיים מושלמים, שיהיה לכם כיף להתרפק עליהם בימים הקרים. הם ימלאו לא רק את הבטן בחמימות אלא גם את כל הבית בריחות נהדרים של בישול ארוך. הגשת הקדרה לשולחן האירוח תוסיף לארוחה אלמנט כפרי ואווירה חורפית, כי מעבר למראה הרומנטי, מדובר בכלי בישול שמפיץ סביבו חמימות, המעניקה לארוחה כולה אווירה של פעם.

 

 

קדרה של בשר עם חצילים קלויים

 

צילום: Shutterstock

 

 

המצרכים:

 

1 ק"ג בשר כתף חתוך לקוביות

3 חצילים קלויים ומקולפים, רצוי על אש גלויה (על המנגל/ להבת הגז), וזה בסדר אם נשארת מעט (אבל ממש מעט) קליפה שרופה

8 שיני שום טרי

עלים משלושה גבעולי טימין

4 תרמילים של משייה (הקליפה של אגוז המוסקט)

1 כפית פלפל שחור

1 כפית מלח ים אטלנטי (או יותר, לפי הטעם)

1 כף גרגירי כוסברה

שמן זית

 

ההכנה:

 

1. מחממים סיר שטוח עד שיעלה מעט עשן.

2. מוסיפים 6 כפות שמן זית ואת קוביות הבשר.

3. מטגנים על אש גבוהה עד שישנו צבע לחום מכל הצדדים.

4. מוסיפים את המשייה ולטגן עוד 2-3 דקות.

5. מוסיפים את שיני השום ולהמשיך לטגן יחד עוד 2-3 דקות.

6. לוקחים עלי ומכתש (לכתישת תבלינים) ולהכניס פנימה את גרגרי הכוסברה, הפלפל השחור, המלח ועלי הטימין ולכתוש יחד היטב (אפשר גם להשתמש בתבלינים מוכנים).

7. שופכים את התבלינים על הבשר ולהמשיך לערבב תוך כדי טיגון.

8. מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, להנמיך את האש ולבשל עם סיר חצי מכוסה 45 דקות.

9. קוצצים את החצילים הקלויים ולהוסיף לסיר.

10. מבשלים יחד עוד חצי שעה על אש קטנה.

 

 

קדרה של עוף עם תפוחי אדמה ובטטה

 

 צילום באדיבות אלונה זוהר

 

 

המצרכים (ל-3 מנות):

 

6 תפוחי אדמה בינוניים קלופים ופרוסים

3 בטטות בינוניות קלופות ופרוסות

6 שוקיים של עוף

1 ראש שום טרי

 

לרוטב:

1/3 כוס סילאן

1/3 כוס שמן קנולה

4-5 כפות רוטב סויה (תלוי במידת המליחות שאתם אוהבים)

1 כף שום כתוש

1 כף ג’ינג’ר מוחמץ עם הנוזל (אפשר לקנות במחלקת המזרח הרחוק בכל סופר)

עלים מ-3 ענפים של רוזמרין טרי

 

ההכנה:

 

1. שמים את כל חומרי הרוטב (למעט הרוזמרין) בקערה ומערבבים עד איחוד.

 

2. בתבנית מתאימה לתנור, מניחים את תפוחי האדמה והבטטה. באמצע שמים את ראש השום.

 

3. מסדרים את השוקיים מעל תפוחי האדמה והבטטה.

 

4. שופכים מעל את הרוטב, מערבבים ומעסים את השוקיים והירקות.

 

5. מפזרים מעל הכל עלי רוזמרין טרי.

 

5. מכסים את התבנית בנייר כסף ושמים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות למשך שעתיים.

 

6. אחרי שעתיים מורידים את נייר הכסף ובעזרת כף יוצקים את הרוטב על השוקיים והירקות. משאירים בתנור לעוד 10 דקות.

 

שני המתכונים באדיבות אלונה זוהר, בעלת ערוץ היוטיוב "כשאוכל ואהבה נפגשים"

 

 

קדרה צמחונית

 

צילום: Shutterstock

 

 

המצרכים:

1 בצל חתוך לקוביות גדולות 3 שיני שום פרוסות 3 כפות שמן זית טוב 2 גזרים חתוכים לטבעות גסות 1 בטטה קטנה חתוכה לקוביות גדולות 1 תפוח אדמה גדול חתוך לקוביות 1 שורש סלרי קלוף וחתוך לקוביות גדולות 1 שורש פטרוזיליה חתוך לטבעות 3 גבעולי סלרי עלים חתוכים גס 3 עלים של עלי סלק חתוכים גס 1 רסק עגבניות קטן 2 עגבניות 1/2 צרור פטרוזיליה או כוסברה (מה שאוהבים) 1 כוס ציר ירקות 1 כוס שעועית או חומוס מבושלים מלח, פלפל אנגלי, פלפל שחור, עלי דפנה

ההכנה:

1. לסיר רחב שיכול להיכנס לתנור מוסיפים שמן זית ומטגנים את הבצל עד שנעשה שקוף.

 

2. מוסיפים את השום ואת כל הירקות הקשים, חוץ מהבטטה ותפוחי האדמה, ואת כל התבלינים היבשים.

 

3. כעבור 5 דקות מוסיפים את תפוחי האדמה והבטטה ומערבבים.

 

4. מרסקים בבלנדר את העגבניות עם ציר הירקות. מוסיפים את הכוסברה או הפטרוזיליה ואת רסק העגבניות וממשיכים לרסק.

 

5. מוסיפים לסיר את השעועית והרוטב מהבלנדר, מכסים ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-150 מעלות למשך חצי שעה.

 

המתכון באדיבות עידית קוסטיצקי טישל, ״מלכת המטבח״ - סדנאות בישול ואירוח ביתי

 

 

קדרת חמין מקרוני

 

צילום: Shutterstock

 

 

המצרכים:

 

2 בצלים פרוסים דק

3 כרעיים

3 תפוחי אדמה גדולים

3 כוסות ציר עוף

2 כפות רסק עגבניות

3 כפות שמן קנולה

2 שיני שום

½ כפית קימל טחון (לא חובה)

1 כף פפריקה

½ כף כמון

½ כפית משייה טחונה

¼ כפית קינמון

עלים מ-2 גבעולי טימין

1 חבילה פסטה בוקטיני

מלח פלפל לפי הטעם

 

ההכנה:

 

1. מבשלים את הפסטה חצי בישול, מורידים מהאש ומסננים.

 

2. מטגנים את העוף עד להזהבה ומסירים מהאש.

 

3. באותו הסיר מטגנים את הבצל והשום עד להזהבה ומוסיפים את התבלינים והרסק.

 

4. ממשיכים לטגן עוד חצי דקה ומוסיפים את ציר העוף.

 

5. מגרדים את המשקעים מתחתית הסיר ומורידים מהאש.

 

6. בקדרה (עדיפות לסיר ״טרה קוטה״ - קדרת חמר אובלית בעלת מכסה) מסדרים פרוסות תפוחי אדמה.

 

7. מערבבים את תערובת הציר והתבלינים עם הפסטה המסוננת והכרעיים ומוסיפים לסיר.

 

8. מכסים בנייר אפייה ומעליו את המכסה של הסיר.

 

9. אופים בתנור במשך שעה בחום בינוני (כ-180 מעלות), ואז מורידים את האש ל-95 מעלות ואופים 7 שעות נוספות.

 

המתכון באדיבות השף אסף גרניט

 

 

קדרת בקר שורשים, גרגרי חומוס ופלפלים קלויים ים-תיכונית

 

 צילום: Shutterstock

 

 

המצרכים (ל-8-6 מנות):

 

2 קילו צוואר/ צלעות /חזה עגל פרוס לפרוסות עבות

2 בצלים גדולים קצוצים גס

2 קולורבי חתוכים גס

4-5 גזרים חתוכים גס

4-5 גבעולי סלרי קצוצים גס

3 פלפלים קלויים אדומים

12 שיני שום כתושות

1/2 קילו גרגירי חומוס שהושרו 12 שעות קודם (את מי ההשריה יש להחליף לפחות פעמיים)

4-5 תפוחי אדמה חתוכים גס מאוד

1/2 כף כמון

1 כף פפריקה מתוקה

1/2 כף צ'ילי יבש טחון

1/4 כף חוויג׳ למרק

1 ליטר ציר בקר

גרדה ומיץ מלימון אחד ומליים אחד (אם לא ניתן להשיג, אפשר להשתמש בלימון קטן) 3 כפות דבש/ סילאן

שמן זית לטיגון

מלח ופלפל שחור

ההכנה:

1. את הבשר מתבלים בפלפל שחור גרוס ומלח גס וצולים עד השחמה במחבת ברזל. לאחר הצלייה פורסים לקוביות גדולות.

 

2. בסיר כבד/ קדרה מחממים שמן זית ומתחילים בטיגון הבצל עד להשחמה.

 

3. מוסיפים את הסלרי, הקולורבי והגזר ומטגנים עוד מספר דקות עד השחמה קלה.

 

4. מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים עוד כ-1-2 דקות.

 

5. מוסיפים את ציר הבקר ומביאים לרתיחה.

 

6. מוסיפים את כל התבלינים למעט המלח כולל דבש, מיץ לימון וגרדת לימון ומביאים לרתיחה. מוסיפים את גרגרי החומוס ואת הפלפלים הקלויים.

 

7. אם חסר נוזלים לכיסוי המרכיבים יש להוסיף מעט ציר או מים רותחים.

 

8. שוב מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-3-2.5 שעות.

 

9. כעבור שעתיים וחצי מוסיפים את תפוחי האדמה והמלח ומבשלים 40 דקות נוספות עד לריכוך תפוחי האדמה.

 

המתכון באדיבות אבי ברקו – סדנאות לימודי עישון והפנינג בשרים מעושנים

 

 

חמין וטעים: מתכונים לטשולנט חורפי

הנחמה הפרסית: קדירה מהבילה

 

מתכון לצלי בקר מושלם

קדירת הבשר האולטימטיבית

 

המדריך המלא לממולאים

משהו חם וטוב: מרקים מכל העמים

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

1 תגובות 0 אהבו


התמונה של תגונה
שושנה זילברמן 26/12/18
טעים.. תודה..
קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

דווקא בקיץ: 3 מתכונים עם דלעת
חם לכם? יש מי שמדובר במזג האוויר האידיאלי עבורו - לדלעת ולדלורית זהו מזג האוויר המושלם, והן מגיעות לשיא...
לקריאת הכתבה
מועדון ארוחת הבוקר: 4 מתכונים עם טוויסט
ארוחת הבוקר הפכה לארוחה שסוגדים לה. המסעדות יוצאות מגדרן כדי לרגש אותנו עם ארוחות בוקר שפורצות את גבולות...
לקריאת הכתבה
נפלאות המטבח הבולגרי
טראטור, באניצה, ראקיה ומאסטיקה – אם השמות הללו לא נשמעים לכם סינית, כנראה שאתם משתייכים לעדה הבולגרית או...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה