חזרה למגזין אוכל

6 נשנושים מפתיעים למדורת ל"ג בעומר

תפוח אדמה ומרשמלו תמיד יככבו במדורה, אבל מתי בפעם האחרונה זרקתם אליה בטטה, תפוח עץ, אגס או בצל? קבלו את הירקות והפירות שהולכים מצוין עם החג, ואתם בכלל לא ידעתם שהם כאלה
מאת עדי כץ 23/05/19
6 נשנושים מפתיעים למדורת ל
תוסיפו שיפוד למדורה (של פירות וירקות). צילום: Shutterstock

 

 

תפוח אדמה לוהט ומפויח הוא ללא ספק הכוכב של מדורת ל"ג בעומר ושל קומזיצים בכלל מזה שנים. מאז הצטרף אליו המרשמלו, שננעץ על שיפוד ובמגע עם האש נמס לטופי דביק ומתוק להחריד, עטוף בשכבת פיח שחורה.

 

נכון שהציפיות שלנו מל"ג בעומר בגזרה הקולינרית מלכתחילה אינן גבוהות - תנאי השטח, הישיבה סביב המדורה והעדרו של שולחן אוכל לא מבטיחים חוויה קולינרית מסעירה. ועדיין, אפשר לגוון גם בתנאים האלה, ולהרכיב ארוחת נשנושים טעימה, ועדיין דיאטטית ובריאה.

 

האופציה הקלה היא להביא מאכלים מוכנים מהבית ולאכול אותם על צלחות הפלסטיק החד פעמיות, אבל אם כבר התכנסנו סביב המדורה, למה שלא ניתן לה להכין לנו את הארוחה? בישול במדורה לא חייב להיות תבשיל פויקה מורכב, הדורש טרחה והרבה סבלנות - אפשר להסתפק בכמה אופציות קלות יותר וטעימות לא פחות. 

 

לא חייבים כמובן לוותר על הקרטושקס המסורתיים, אבל גם אין חובה לחרוך אותם על האש. חלקים חרוכים במזון עלולים להכיל חומרים מסרטנים, ולכן עדיף לעטוף אותם תחילה בנייר כסף.

 

בכלל, נייר הכסף הוא מצרך חובה בל"ג בעומר. אם יהיה אטום היטב, מה שבתוכו יעבור בישול ואידוי ללא מגע עם הלהבות, וייצא רך וטעים. מה אפשר לעטוף בנייר כסף ולזרוק למדורה? המון דברים, כשהאופציות הבריאות יותר הן ירקות ופירות. הם יכולים להיות שלמים או אפילו חתוכים לקוביות, מתובלים מראש בבית בשמן זית, כמה שיני שום ותבלינים, או בסוכר, כשמדובר בפירות.

 

הנה ההצעות שלנו לתוספות בריאות ודלות קלוריות למדורת ל"ג בעומר:  

 

בטטה

 

 

בניגוד למיתוס, בטטה אינה משמינה. צילום: Shutterstock

 

 

החברה הבריאה יותר של תפוח האדמה, הבטטה, תצלח מאוד כאוכל מדורה - כמובן עטופה היטב בנייר כסף - ותצא מהאש מתוקה ונימוחה.

 

בניגוד למיתוס, בטטות אינן משמינות, וזאת בשל תכולת הסיבים הגבוהה שבהן. כמו כל ירקות השורש, הבטטה היא מחסן לאגירת חומרים מזינים וגם מקור מעולה לפחמימות מלאות. הצבען שנותן לבטטה את הצבע הכתום הוא בטא קרוטן, נוגד חמצון חזק. בגוף הוא הופך לוויטמין A, המשפיע על מערכת הראייה, על מצב העור ועל מערכת העיכול והשתן, מחזק את מערכת החיסון ומונע סרטן.

 

בבטטה יש נוגדי חמצון נוספים כמו ויטמין C  ו-E המורידים את הכולסטרול הרע, ויטמינים מקבוצת B החיוניים לפעילות מערכת העצבים, לחילוף חומרים ולתקינות מערכת החיסון, סידן המחזק את העצמות, ברזל שמונע אנמיה, וגם אשלגן ומגנזיום התורמים ללחץ דם תקין. למרבה המזל, הבטא קרוטן אינו נהרס בתהליך הבישול, אבל רצוי לאכול את הבטטה עם הקליפה, שמכילה חומרים מזינים.

 

חציל

 

 

חציל שעבר את אש המדורה. רק להוסיף מלח, שמן זית וטחינה ולאכול בהנאה. צילום: Shutterstock

 

 

עוד ירק שישמח להתלבש בכסף ולהיזרק למדורה הוא החציל. אחרי שייצא ממנה אפשר פשוט לבצוע אותו, לטפטף מעט שמן זית, טחינה ביתית וקצת מלח, ולאכול בהנאה מתוך הקליפה.

 

החציל, כוכב המטבח הבלקני והים תיכוני, הוא דל קלוריות ונטול כולסטרול, ומרבית תכולתו היא מים. עם זאת, יש בו לא מעט רכיבים תזונתיים כמו חומצה פולית, אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן, ויטמינים A,K  וויטמינים מקבוצת B, חומצות שומן רב בלתי רוויות, סיבים תזונתיים וקרוטנואידים, שהם נוגדי חמצון.

 

תירס

 

 

 כל כך הרבה יותר טעים מתירס מבושל. תירס במדורה. צילום: Shutterstock

 

 

קלחים של תירס חם הם מסמלי הילדות שלנו, אבל ניסיתם פעם להכין אותם ממש בתוך מדורה? הקלחים משתלבים מצוין בכל מנגל, בשל הקלות שבקלייתם ובאכילתם בתנאי שטח, ובתוך אש המדורה הם מקבלים ארומת שטח נוספת, שרק מוסיפה להם טעם.

 

חוץ מהיותו טעים, התירס הוא דגן מזין. תכולת הפחמימות הגבוהה שבו מספקת אנרגיה, וכדגן מלא הוא מכיל סיבים תזונתיים, עשיר בוויטמין C, בוויטמינים מקבוצת B, בחומצה פולית, בזרחן, במגנזיום, אשלגן, סידן ובחומצות שומן רב בלתי רוויות. צבעו הצהוב מעיד על הימצאותן של תרכובות חשובות כמו לוטאין - נוגד חמצון ממשפחת הקרוטנואידים, שחיוני לבריאות העיניים.

 

בצל

 עדיין לא טעם של טבעות בצל, אבל מוסיף לכל מדורה כשהוא נזרק לתוכה. בצל. צילום: Shutterstock

 

 

אולי לא כולם יאהבו את טעמו של הבצל המאודה בנייר כסף, אבל הוא יכול להוות ללא ספק תוספת בריאותית לתפריט החג.

 

הבצל מצוין נגד הצטננות, ליחה ושיעול וגם מונע מחלות לב, מוריד את רמות הכולסטרול והסוכר וקוטל טפילי מעיים. יש בו כמות גבוהה של אשלגן וגם זרחן וסידן, ויטמיןC , ויטמינים מקבוצת B, ויטמין E וסלניום. בנוסף, הוא מכיל תרכובות גופרית שמסייעות במניעת סוגי סרטן שונים ומונעות טרשת עורקים, מחלות לב ושבץ. מרכיב נוסף בשם קוורצטין בבצל מאט תהליכי הזדקנות, נוגד דלקות, מחזק את מערכת החיסון, מעכב גדילת תאים ממאירים ויעיל לצפיפות העצם. 

 

אפשר להתייחס לבצל בל"ג בעומר קצת כמו שמתייחסים אליו בצלחת החומוס: לא הכוכב העיקרי, אבל בהחלט מרענן מפתיע.

 

תפוח עץ

 

 

 תפוח עץ בתנור. אל תשכחו את נייר הכסף לפני. צילום: Shutterstock

 
 

גם פירות יצלחו כמזון קומזיצים בריא, ומה יותר קל מהכנת תפוח אפוי במדורה? רק להוציא את העוקץ, לפזר קצת סוכר וקינמון מעל, ולעטוף בנייר כסף.

 

התפוחים הם דלי קלוריות ומלבד תכולת המים הגבוהה  שבהם, הם מכילים פקטין וחומצה טרטרית שמשמשים כקוטלי חיידקים. זאת בנוסף לתכולת ויטמינים יפה (C , A, K, E וקבוצת B), מינרלים (אשלגן, זרחן, סידן, מגנזיום וברזל), וחומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6. לא כדאי לוותר גם על קליפת התפוח, המכילה בין השאר נוגד חמצון בשם רוטין, המסייע למניעת סרטן ומחלות אוטואימוניות, וגם מחזק את נימי הדם. אכילת תפוחים טובה גם להורדת כולסטרול, לייצוב לחץ הדם, להסדרת העיכול ולמניעת מחלות לב.

 

אגס

 

מפתיע, אה? אגס במדורה.  צילום: Shutterstock

 

גם אגס אפוי יכול להיות קינוח טעים, בריא ודיאטטי לארוחת ל"ג בעומר, ואותו רק צריך לעטוף בנייר כסף ולהשליך למדורה. התוצאה: רכה, מתוקה ונימוחה.

 

אגס בינוני מכיל רק 50 קלוריות ואפס כולסטרול, אבל כמות גדולה של אשלגן - מינרל חיוני לשמירת לחץ דם תקין ותפקוד מערכת העצבים והשרירים, לצד מינרלים אחרים כמו זרחן, סידן ומגנזיום. יש באגס גם הרבה סיבים תזונתיים, ויטמין C ונוגדי חמצון אחרים, המונעים נזק לתאים ולרקמות ומאטים תהליכי הזדקנות. בנוסף, באגס ויטמינים מקבוצת B, החיוניים לפעילות מערכת העצבים.

 

מחקרים מצאו שצריכה קבועה של אגסים ותפוחים תורמת לירידה בהופעת סרטן הריאות ומחלת ריאות חסימתית, וגם להפחתת סוגי סרטן אחרים, מחלות לב וכלי דם, ולהסדרת פעילות המעיים. האגס עשיר אמנם בפרוקטוז, סוכר הפירות, אבל תכולת הסיבים הגבוהה "מנטרלת" את ההשפעה. הוא גם פרי היפואלרגני, ולכן מתאים גם לסובלים מאלרגיות שונות.

 

אז אם הבטחתם לנכדים הקטנים שתצטרפו השנה למדורה המשפחתית, או שאולי אתם בכלל מתכננים להדליק מדורה עם חברים קרובים, עשו לעצמכם טובה וגוונו את התפריט המוכר. מתקדמים יוכלו לנעוץ על שיפוד מגוון פירות וירקות, ואפילו לערבב בין פירות וירקות על אותו השיפוד (טיפ קטן: אם  הלכתם על שיפוד, הוסיפו גם כמה עגבניות שרי בין לבין). על הדרך, תוכלו לחשוף גם את הנכדים לטעמים החדשים סביב המדורה. חג שמח.

 

 [#middleBanner] 

ל"ג בעומר - גרסת המבוגרים

מי קאסה: תבשיל ברזילאי ביתי מפנק

מתכון לסלט חצילים גאוני

מה אומרים הצבעים שאנחנו אוכלים?

10 דרכים טבעיות להפחית כולסטרול

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

 

0  תגובות 0 אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

שולפים קוצים: הכל על הסברס (ומתכון נפלא)
כישראלים אנחנו נוהגים לחשוב שצמח הצבר הוא ישראלי, וכשאנחנו אוכלים סברס אנחנו מרגישים הכי ישראלים. אבל...
לקריאת הכתבה
שקשקו את זה: 5 מתכוני שייקים בריאים
שייק הוא לא סתם עוד משקה. אם מכינים אותו נכון, שייק יכול לתת בוסט מרוכז של בריאות לגוף. אם עושים אותו סמיך...
לקריאת הכתבה
מתכונים מרעננים עם פירות קיץ
עם החום הלוהט של הקיץ מגיעים גם פירות העונה, והם מגוונים משאר ימות השנה: אננס, אבטיח, מלון, מנגו, שזיפים,...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה