חזרה למגזין אוכל

6 נשנושים מפתיעים למדורת ל"ג בעומר

תפוח אדמה ומרשמלו תמיד יככבו במדורה, אבל מתי בפעם האחרונה זרקתם אליה בטטה, תפוח עץ, אגס או בצל? קבלו את הירקות והפירות שהולכים מצוין עם החג, ואתם בכלל לא ידעתם שהם כאלה
עדי כץ 23/05/19
6 נשנושים מפתיעים למדורת ל
תוסיפו שיפוד למדורה (של פירות וירקות). צילום: Shutterstock

 

 

תפוח אדמה לוהט ומפויח הוא ללא ספק הכוכב של מדורת ל"ג בעומר ושל קומזיצים בכלל מזה שנים. מאז הצטרף אליו המרשמלו, שננעץ על שיפוד ובמגע עם האש נמס לטופי דביק ומתוק להחריד, עטוף בשכבת פיח שחורה.

 

נכון שהציפיות שלנו מל"ג בעומר בגזרה הקולינרית מלכתחילה אינן גבוהות - תנאי השטח, הישיבה סביב המדורה והעדרו של שולחן אוכל לא מבטיחים חוויה קולינרית מסעירה. ועדיין, אפשר לגוון גם בתנאים האלה, ולהרכיב ארוחת נשנושים טעימה, ועדיין דיאטטית ובריאה.

 

האופציה הקלה היא להביא מאכלים מוכנים מהבית ולאכול אותם על צלחות הפלסטיק החד פעמיות, אבל אם כבר התכנסנו סביב המדורה, למה שלא ניתן לה להכין לנו את הארוחה? בישול במדורה לא חייב להיות תבשיל פויקה מורכב, הדורש טרחה והרבה סבלנות - אפשר להסתפק בכמה אופציות קלות יותר וטעימות לא פחות. 

 

לא חייבים כמובן לוותר על הקרטושקס המסורתיים, אבל גם אין חובה לחרוך אותם על האש. חלקים חרוכים במזון עלולים להכיל חומרים מסרטנים, ולכן עדיף לעטוף אותם תחילה בנייר כסף.

 

בכלל, נייר הכסף הוא מצרך חובה בל"ג בעומר. אם יהיה אטום היטב, מה שבתוכו יעבור בישול ואידוי ללא מגע עם הלהבות, וייצא רך וטעים. מה אפשר לעטוף בנייר כסף ולזרוק למדורה? המון דברים, כשהאופציות הבריאות יותר הן ירקות ופירות. הם יכולים להיות שלמים או אפילו חתוכים לקוביות, מתובלים מראש בבית בשמן זית, כמה שיני שום ותבלינים, או בסוכר, כשמדובר בפירות.

 

הנה ההצעות שלנו לתוספות בריאות ודלות קלוריות למדורת ל"ג בעומר:  

 

בטטה

 

 

בניגוד למיתוס, בטטה אינה משמינה. צילום: Shutterstock

 

 

החברה הבריאה יותר של תפוח האדמה, הבטטה, תצלח מאוד כאוכל מדורה - כמובן עטופה היטב בנייר כסף - ותצא מהאש מתוקה ונימוחה.

 

בניגוד למיתוס, בטטות אינן משמינות, וזאת בשל תכולת הסיבים הגבוהה שבהן. כמו כל ירקות השורש, הבטטה היא מחסן לאגירת חומרים מזינים וגם מקור מעולה לפחמימות מלאות. הצבען שנותן לבטטה את הצבע הכתום הוא בטא קרוטן, נוגד חמצון חזק. בגוף הוא הופך לוויטמין A, המשפיע על מערכת הראייה, על מצב העור ועל מערכת העיכול והשתן, מחזק את מערכת החיסון ומונע סרטן.

 

בבטטה יש נוגדי חמצון נוספים כמו ויטמין C  ו-E המורידים את הכולסטרול הרע, ויטמינים מקבוצת B החיוניים לפעילות מערכת העצבים, לחילוף חומרים ולתקינות מערכת החיסון, סידן המחזק את העצמות, ברזל שמונע אנמיה, וגם אשלגן ומגנזיום התורמים ללחץ דם תקין. למרבה המזל, הבטא קרוטן אינו נהרס בתהליך הבישול, אבל רצוי לאכול את הבטטה עם הקליפה, שמכילה חומרים מזינים.

 

חציל

 

 

חציל שעבר את אש המדורה. רק להוסיף מלח, שמן זית וטחינה ולאכול בהנאה. צילום: Shutterstock

 

 

עוד ירק שישמח להתלבש בכסף ולהיזרק למדורה הוא החציל. אחרי שייצא ממנה אפשר פשוט לבצוע אותו, לטפטף מעט שמן זית, טחינה ביתית וקצת מלח, ולאכול בהנאה מתוך הקליפה.

 

החציל, כוכב המטבח הבלקני והים תיכוני, הוא דל קלוריות ונטול כולסטרול, ומרבית תכולתו היא מים. עם זאת, יש בו לא מעט רכיבים תזונתיים כמו חומצה פולית, אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן, ויטמינים A,K  וויטמינים מקבוצת B, חומצות שומן רב בלתי רוויות, סיבים תזונתיים וקרוטנואידים, שהם נוגדי חמצון.

 

תירס

 

 

 כל כך הרבה יותר טעים מתירס מבושל. תירס במדורה. צילום: Shutterstock

 

 

קלחים של תירס חם הם מסמלי הילדות שלנו, אבל ניסיתם פעם להכין אותם ממש בתוך מדורה? הקלחים משתלבים מצוין בכל מנגל, בשל הקלות שבקלייתם ובאכילתם בתנאי שטח, ובתוך אש המדורה הם מקבלים ארומת שטח נוספת, שרק מוסיפה להם טעם.

 

חוץ מהיותו טעים, התירס הוא דגן מזין. תכולת הפחמימות הגבוהה שבו מספקת אנרגיה, וכדגן מלא הוא מכיל סיבים תזונתיים, עשיר בוויטמין C, בוויטמינים מקבוצת B, בחומצה פולית, בזרחן, במגנזיום, אשלגן, סידן ובחומצות שומן רב בלתי רוויות. צבעו הצהוב מעיד על הימצאותן של תרכובות חשובות כמו לוטאין - נוגד חמצון ממשפחת הקרוטנואידים, שחיוני לבריאות העיניים.

 

בצל

 עדיין לא טעם של טבעות בצל, אבל מוסיף לכל מדורה כשהוא נזרק לתוכה. בצל. צילום: Shutterstock

 

 

אולי לא כולם יאהבו את טעמו של הבצל המאודה בנייר כסף, אבל הוא יכול להוות ללא ספק תוספת בריאותית לתפריט החג.

 

הבצל מצוין נגד הצטננות, ליחה ושיעול וגם מונע מחלות לב, מוריד את רמות הכולסטרול והסוכר וקוטל טפילי מעיים. יש בו כמות גבוהה של אשלגן וגם זרחן וסידן, ויטמיןC , ויטמינים

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה