חזרה לבריאות טובה

7 דברים שחייבים להגיד לרופא

לפעמים אנחנו מתביישים מהרופא שלנו, לא חושבים שנתון מסוים רלוונטי לטיפול או סתם לא מודעים לחשיבותו. בכל זאת, יש כמה דברים שחשוב להגיד לרופא
אלה הר-נוי 14/05/17
7 דברים שחייבים להגיד לרופא
זכרו שהבריאות שלכם מעל הכל. צילום: Shutterstock

 

 

מערכת היחסים בין רופא למטופל רגישה מטבעה. בין אם מדובר ברופא המשפחה הקבוע שלכם או ברופא מומחה, אתם סומכים עליו בדבר החשוב ביותר – הבריאות שלכם. אתם לא רוצים להיות "המטופל המעצבן", לפגוע ברגשותיו או לחשוף בפניו דברים שעלולים לגרור תגובות לא נעימות. זה מובן.

 

אבל חשוב להבין כי הבריאות שלכם היא קודם כל באחריותכם. ככל שאתם תדעו יותר על מצבכם וככל שהרופא ידע יותר עליכם, כך תעלה הסבירות שיתקבל הטיפול הטוב ביותר – וזו מטרה משותפת של שניכם.

 

ריכזנו דברים שחשוב במיוחד להגיד לרופא שלכם. אם אתם מרגישים שאתם לא יכולים לעשות זאת, כדאי לשאול את עצמכם אם אתם מטופלים על ידי הרופא המתאים.

 

 

1. אני רוצה לדעת עוד על הטיפול ועל החלופות

 

אל תחששו "להטריד" את הרופא בשאלות ענייניות על הטיפול הרפואי שניתן לכם. אתם אלה שהולכים להתמודד עם הטיפול ועם השלכותיו, וחשוב שתדעו כל מה שניתן, ובפרט מהי מטרת הטיפול, מהם סיכויי ההצלחה שלו, עד כמה הטיפול צפוי להועיל, מתי הוא צפוי להתחיל להשפיע, כיצד נכון ליטול אותו, מהן תופעות הלוואי או הסיבוכים האפשריים, האם הוא דורש התאמות מסוימות בחיים ובמקרה של פרוצדורה רפואית – מה צפוי בתהליך ההחלמה.

 

חשוב שתשאלו גם על סיכויים וסיכונים של טיפולים רפואיים חלופיים או של העדר טיפול רפואי, כדי לוודא שאתם מקבלים את התמונה המלאה.

 

 

2. רגע – אני רוצה לכתוב

 

בקשו הסבר נוסף על מה שלא ברור ואל תתביישו לכתוב. צילום: Shutterstock

 

 

המפגש עם הרופא לרוב מתאפיין בתחושת לחץ – גם בשל הזמן הקצר שמוקצב למפגש וגם בשל דאגות המטופל באשר למצבו הבריאותי. הלחץ הזה עלול להביא לכך שלא תשימו לב לפרטים, לא תבינו כל מה שהרופא אומר ולא תזכרו חלק מהדברים לאחר הפגישה. לכן חשוב לכתוב את מה שהרופא אומר ואם משהו אינו מובן לכם לחלוטין, בקשו הסבר נוסף.

 

 

3. קיבלתי חוות דעת שנייה

 

אם קיים סיכוי שקבלת חוות דעת נוספת באשר לאבחנה או לטיפול תעזור לכם, אפילו רק להפחתת החרדה ולידיעה שהטיפול שכבר ניתן הוא הבחירה הנכונה עבורכם – פנו לעוד חוות דעת רפואית. זאת זכותכם המלאה. אבל אל תסתירו - אם קיבלתם חוות דעת נוספת, חשוב לעדכן בכך את הרופא המטפל, במיוחד אם בעקבות הייעוץ נערכה בדיקה או שניתן טיפול כלשהו/ ניתנה המלצה שונה מהטיפול הקיים. זהו מידע שהרופא יכול להפיק ממנו ידע, שעשוי להועיל לטיפול.

 

 

4. אני לא מקפיד לקחת את התרופות

 

שכחתם לקחת את התרופה? עדכנו את הרופא, כדי שלא יסיק מסקנות שגויות לגבי הטיפול. צילום: Shutterstock

 

 

גם במצבים רפואיים קלים יחסית וגם במצבים מורכבים וקשים, קורה שמטופלים לא מתמידים בנטילת הטיפול, אם בגלל שכחה, קושי בהתמודדות עם תופעות הלוואי או כל סיבה אחרת. מובן כי אם אתם חוששים לשתף את הרופא שפספסתם טיפול או שהפסקתם ליטול תרופה שרשם לכם, אבל חשוב מאוד לעשות כך. אם הרופא לא ידע שדילגתם על טיפול או על כמה טיפולים, הוא עלול להסיק מסקנות שגויות באשר למצבכם הגופני ובאשר להמשך הטיפול. לדוגמה, הוא עלול להעלות את המינון של תרופה.

 

בנוסף, אם יתגלה שקשה לכם להתמיד בטיפול, ייתכן שהרופא יבחר באסטרטגיה טיפולית אחרת – אם מתאפשרת כזו, או ייתן לכם כלים שיעזרו לכם להתמיד בטיפול הנוכחי, למשל - אמצעים להפחתת תופעת הלוואי.

 

 

5. אני נוטל תוסף תזונה/ ויטמין/ צמח מרפא/ תרופה ללא מרשם

 

לכל הטיפולים, גם תרופות ללא מרשם וגם טיפולים משלימים למיניהם, עלולות להיות השלכות על מצבכם הגופני, על הטיפול הקונבנציונלי שאתם מקבלים, על מדדים שונים בגוף ועל מהלך המחלה.

 

תרופות ללא מרשם וגם חומרים טבעיים כגון צמחי מרפא, ויטמינים ותוספי תזונה אחרים עלולים ליצור אינטרקציות מסוכנות עם הטיפולים שהרופא רשם לכם. מטופלים עלולים גם לסבול ממצבים מסוימים, בהם תרופות ללא מרשם שונות או תוספי תזונה/ צמחי מרפא מסוימים עלולים לסכן אותם. בנוסף, ישנן תופעות גופניות שמתרחשות בעקבות טיפולים משלימים שונים, ואם הרופא לא ידע על הטיפול המשלים, הוא עלול לייחס את התופעות באופן שגוי למחלה, לטיפול הקונבנציונלי או לבעיה אחרת.

 

אם אתם כבר נעזרים בטיפול כלשהו כמו תרופה ללא מרשם, צמחי מרפא או תוספי תזונה, עדכנו את הרופא שמטפל בכם. ודאו שהרופא מעודכן בטיפולים הנוספים גם בכל פעם שנערך שינוי בטיפול תרופתי שהוא רושם לכם, ולפני פרוצדורות רפואיות כמו בדיקות פולשניות או ניתוחים. אם אתם שוקלים לפנות לטיפולים משלימים חדשים – התייעצו עם הרופא לפני כן, כדי לוודא שאתם לא מעמידים את עצמכם בסיכון.

 

 

6. אני בדיכאון / סובל ממתח נפשי

 

מצב נפשי יכול להסביר תופעות גופניות, לכן חשוב שהרופא ידע על כך. צילום: Shutterstock

 

 

אם אתם חשים מדוכאים או סובלים ממתח נפשי, ספרו זאת לרופא. קיים קשר בין גוף ונפש. מצב נפשי יכול להסביר תופעות גופניות שונות, ויכול גם לתת לרופא את הפרספקטיבה הנכונה. לדוגמה, אם הרופא לא יידע שהמטופל שלו תחת לחץ נפשי, הוא עלול לייחס תופעות מסוימות שנובעות מהלחץ באופן שגוי למחלה או לטיפול, מה שעלול להשפיע על הטיפול התרופתי.

 

בנוסף, הרופא, גם רופא המשפחה, יכול לכוון לטיפולים שעשויים לשפר את המצב הנפשי ואת איכות החיים. חשוב לספר לרופא גם אם אינכם ישנים טוב, ואם אתם עייפים בצורה יוצאת דופן. 

 

 

7. אני שותה אלכוהול / מעשן (וכמה בדיוק(

 

למרות שלא תמיד נעים למסור את המידע הזה, חשוב שהרופא שלכם ידע אם אתם מעשנים (גם אם "רק פה ושם"), נוהגים לשתות אלכוהול בכמויות גדולות או משתמשים בסמים. אלה עלולים לעיתים להשפיע על בדיקות שמומלץ שתעברו, על האבחון ובעיקר עשויים להשפיע על יעילות ובטיחות הטיפול. זכרו כי הרופא אינו שם בשביל לשפוט אתכם אלא בכדי לשמור על בריאותכם, והמידע הכרחי למטרה זו.

 

 

למדריך לחולה הכרוני המתחיל באתר כמוני לחצו כאן

 

 

נוטלים תרופות רבות? דעו את הסכנות

 

כל הסיבות הבריאותיות לישון עירומים בלילה

 

מחפשים מידע רפואי ברשת? כך תעשו זאת נכון

 

לא רק גנים: כך תאריכו ימים

 

הבדיקות שאסור לוותר עליהן אחרי גיל 50

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק׳ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

לחייך מחדש: המהפכה בעולם השתלות השיניים

בשיתוף ד"ר יגאל בלן

חיוך בריא ויפה הוא הרבה יותר מנכס אסתטי – הוא חלק בלתי נפרד מאיכות החיים. אובדן...

לקריאת הכתבה
הכי נוח בבית: המהפכה בעיצוב הציוד הרפואי הביתי

בשיתוף עמינח מדיק

הגיל השלישי מביא איתו ניסיון, חוכמת חיים וזמן פנאי, אבל גם אתגרים חדשים בחיי היום-יום....

לקריאת הכתבה
הכל על התמכרות למשככי כאבים

משככי כאבים הם תרופות שמשתייכות לקבוצות שונות המיועדות להקלה עלכאביםמסוגים שונים. כחמישית מהמטופלים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה