כמה טוב שבאת הביתה? לא בטוח

"יש ילדים זיגזג", כך מתארת היועצת המשפחתית והזוגית הדר קוגל, את המגמה הגוברת אצל צעירים לצאת ולחזור לסירוגין לבית ההורים. "הם יוצאים מהבית, חיים בחוץ למשך תקופה, ואז נתקלים בקושי וחוזרים להורים - לפעמים גם עם בן או בת זוג ועם ילדים קטנים", היא מסבירה.
קוגל עצמה חיה את הסיטואציה בימים אלה ממש. "הבן הצעיר שלנו עזב לפני כמה שנים את הבית", היא מספרת. "הוא עשה תואר באוניברסיטה וגר במעונות. שלוש שנים וחצי אחרי שעזב, הוא חזר הביתה עם התואר ועם בת זוג. כששאלו אותו לאחרונה מתי הוא ובת הזוג שלו יגורו לבד, הוא ענה: 'דיברתי עם ההורים, אבל הם לא מוכנים לצאת מהבית...'".
למרות ההומור שמסייע לה ולמשפחתה להתמודד, היא מודה שמדובר במצב לא פשוט. "אין ספק שזה לפעמים מאד לא נוח", היא מודה. "ההורים לא יכולים להיות ספונטניים בבית של עצמם, הם מאבדים את הפרטיות ואת חופש הפעולה לעשות מה שהם רוצים, ולהסתובב איך שנוח להם. זה מצב שבו אתה כל הזמן לבוש, תרתי משמע.
"חזרה של הילד הביתה משמעותה גם שההורים ממשיכים, בדרך כזו או אחרת, לקיים אותו כלכלית. הם עבדו כל השנים כדי לצאת בבגרותם לרווחה כלכלית, ועכשיו הם שוב עומדים בפני הוצאות שוטפות של גידול ילדים".
בנוסף, לדבריה, צעירים שחוזרים לבית ההורים לרוב לא נמצאים במצב אידיאלי. בין אם מדובר בפיטורים ממקום העבודה, בין אם בגירושין ובין אם בקושי כללי למצוא את דרכם בחיים - הרי שעל הרקע הזה יכולים להתעורר חיכוכים עם ההורים. "צעיר שלא היה לו מרחב לגבש חיים משלו, ממשיך לנהל עם ההורים מריבות בנוסח גיל ההתבגרות", אומרת קוגל. "הוא רוצה להיות עצמאי, ומצד שני תלוי בהם וזה מרגיז".
"בעבר לזוגות לא היה נוח בבית ההורים, היום זה השתנה"
במצב אידיאלי זה נראה כך. צילום: Shutterstock
קוגל מוסיפה, כי התופעה של צעירים החוזרים לתקופות שונות לבית ההורים, עם או בלי בני זוג וילדים, הולכת ומתרחבת. "יש לכך שתי סיבות עיקריות: כלכלית ופסיכולוגית", היא מפרטת. "הסיבה הכלכלית היא, כמובן, יוקר המחייה. חבר'ה צעירים מבינים שהשקעה בשכר דירה מערערת את התשתית הכלכלית שלהם.
"זה לא בהכרח שהם חסרי עצמאות, או לא מסוגלים לנהל את חייהם טכנית או פיננסית. הם יכולים היו להסתדר, אבל תשלום שכר דירה חודשי - שהוא היום גבוה מאד - הוא בזבוז של כסף שיכול לשמש אותם לבניית המשך החיים, לקניית דירה או עסק".
הסיבה הפסיכולוגית, לדבריה, קשורה בהורות של תקופתנו. "בעבר לא היה לזוג צעיר נוח לחיות בבית ההורים, כי פירושו של דבר היה להתאפק עם הצרכים החברתיים והרומנטיים, בגלל פער הדורות. היום הקרבה בין הורים לילדים גדולה יותר, האווירה חברית, ההורים מבינים ומתחשבים ולכן זה פיתרון נוח יותר".
- אולי גם הבתים היום גדולים יותר?
"יש אכן משפחות שיש להן מרתף או יחידת דיור נפרדת, וקל יותר לשכן שם זוג או משפחה צעירה. יש גם כאלה שמראש לקחו את האפשרות בחשבון, והכינו יחידת דיור לבן או לבת. אבל זה קורה גם בבתים קטנים יותר. אצלנו הבן ובת זוגו גרים בחדר הנעורים שלו, אין להם יחידה נפרדת".
- משתמע שההורים מעודדים לעיתים את המגורים המשותפים.
"פעמים רבות ההורים אכן שותפים לעניין, מתוך רצון לגונן על הבן או על הבת וגם מתוך צורך במשמעות חדשה בחיים. הם פרשו מהעבודה או נמצאים על סף פרישה, והאפשרות לעזור לילדים ממלאת איזשהו חסך. ההורה יכול להתלונן, אולי, שהוא מקריב את המרחב ואת הפרטיות שלו, אבל אם נבדוק לעומק, נראה שהחוזה משרת את שני הצדדים".
הזוגיות של ההורים יכולה דווקא להרוויח
אם לזוגיות בסיס טוב ומשתמשים גם בהומור, אפשר להרוויח מהעניין. צילום: Shutterstock
את התועלות שמפיקים מהסידור בני הזוג הצעירים, בעיקר אם הם מטופלים בילדים, קשה לדבריה למנות. "יש להם שמרטפים צמודים שגם עוזרים בחינוך הילדים, שמסיעים ומחזירים לאן שצריך. יש שירותי בישול, ניקיון וכביסה, החשבונות משולמים".
- מה זה עושה לזוגיות של ההורים המבוגרים?
"אם יש לזוגיות בסיס טוב ומפעילים הרבה הומור, לפעמים זה יכול לאחד ולא בהכרח לפרק. זה מאריך את הסיטואציה של 'להישאר ביחד עבור הילדים', ומספק נושאי שיחה. אולי אפילו מדגיש את הצורך לבלות בזוג. אצלנו, כשהבן וחברתו יוצאים ומשאירים אותנו לבד, יש 'שגעת' בבית. אנחנו גם נוסעים יותר לחופשות זוגיות, יש לנו את מקומות הבריחה שלנו".
קוגל מציינת, שנוכחות צעירה בבית, במיוחד של ילדים, יכולה להכניס גם אנרגיה ושמחה. "בהזדקנות יש מכאובים ומחלות והמון שיחות על תרופות, וכשיש אנשים צעירים מסביב, יש גם תכנים אחרים".
- המגורים המשותפים מביאים לטשטוש הגבולות בין ההורים לבין הילדים ומשפחותיהם?
"הגבולות כאן באמת יותר דקים וצריך לערוך הסכמים מראש, או לגלות רגישות יתר, כי על דברים שקורים מתחת לאפנו קשה לנו שלא להגיב. אנחנו רואים ושומעים ולפעמים גם הצעירים משתפים יותר. אין ספק שזה מעכב את התגבשות המשפחה הצעירה סביב עצמה. עד שהזוג הצעיר לא יחיה בבית משלו, הוא לא יוכל למצות את הזוגיות כפי שצריך".
מצד שני, לדבריה, המגורים בבית אחד מאפשרים פתיחות רבה יותר, ולפעמים יש ערך ותרומה לשיתוף, כי אפשר גם להיעזר בניסיונם של ההורים בפתרון בעיות.
להגביל בזמן את המגורים בבית ההורים
[#middleBanner]
"הכל מאד תלוי גם במרקם היחסים במשפחה לאורך השנים", היא מציינת. "אם היחסים התאפיינו בקבלת שירותים מההורים כמובן מאליו, הדבר יכול להימשך גם לאחר החזרה של הילדים לבית ההורים עם משפחותיהם. אם היה מאמץ הדדי לראות את הזולת, אפשר להסתדר מאד יפה כשחיים בשיתוף שכזה. אצלנו הילדים מכבסים ומבשלים לעצמם. אני לא בתפקיד האימא והם יותר בתפקיד של דיירים. כולנו ערניים אחד לשני, מתחשבים ויודעים לתת את המרחב, אבל אשמח כשהם ילכו לדרכם".
- יש מקום להעמיד לילדים דד ליין ליציאה?
"ברור. הרבה פעמים הם באים להתנחלות קצרה, והיא מתארכת מתוקף כל מיני נסיבות ויכולה להימשך שנים. גם אם הסידור מוצלח יחסית, אני ממליצה להורים שלא להגיע למצב של קורבנות. זה מסוכן מאד, גם כלפי מי שאתה מיטיב איתו, כביכול".
לסיום, מציעה קוגל במידת הצורך לתת לילדים דחיפה קטנה, לתכנן ולהבהיר מראש בכמה זמן שהייה אצל ההורים מדובר, ולהיות ענייניים. "בקלות אפשר ליפול לרחמים ולרגשות אשמה, או לצורך בשליטה מצד שני, ולא כדאי להגיע למקומות האלה".
לא תאמינו מה הסבא הזה הביא לנכדים שלו
הבן חזר בתשובה? כך תמנעו נתק במשפחה
יותר טוב בשניים: כך תרכשו חברים חדשים בגיל מבוגר
חיפשה מידע על אמה, ומצאה משפחה
סבתא-דולה: קורס הכנה ללידה לסבתות טריות
תגידו צ'יז: כך תפיקו צילום משפחתי מוצלח
הנכדים באים: יום כיף או בילוי מעייף
חמותי וצרות אחרות: כך תחיי בשלום עם כלתך
5 סרטי חובה לצפייה עם הנכדים המתבגרים
ומה אתם חושבים? הצטרפו לקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה
"כאבם העז ושבריריותם אינם נראים ואינם נשמעים. קבוצה שקופה מבחינת הממסד והחברה, אך לצערנו הולכת וגדלה –...
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...
משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...