חזרה לבריאות טובה

אוצר של זיכרונות ומרשמים

ארבע עשרה סבתות וסבא אחד נידבו מהידע בריפוי טבעי שעבר במשפחותיהם והוסיפו זיכרונות. התוצאה: "ד"ר סבתא", ספר המאגד מרשמים ותרופות עם סיפורים מרתקים
עדי כץ 05/03/13
אוצר של זיכרונות ומרשמים
צילום: Shutterstock

 

גם אם יש הסכמה כיום שהתרופות שהסבתות שלנו והסבתות שלהן רקחו בעיתות מצוקה לא היו בגדר הבלים או אמונות טפלות, לא תמיד אנחנו טורחים להקשיב וללמוד מהן. עם התקרב חג הפסח, החג המשפחתי ביותר, החליטו בחברת הסיעוד "דנאל" ללקט זיכרונות מבית אמא וסבתא וטיפים לתרופות ששימשו במשפחות של פעם לטיפול בכל בעיה ומכאוב, משלשול ועד לאבנים בכליות.

 

"ד"ר סבתא", הספר החדש, הוא ספר נוסף בסדרה שמפיקה החברה (הספר הקודם, "סבתא בישלה סיפור", איגד סיפורי חיים עם מתכונים מסורתיים לפסח), שמטרתה לתעד מעט מהידע של בני הדור המבוגר. 14 סבתות וסבא אחד, מתפוצות ומרקעים שונים, העלו בו פרקים בעברם ונידבו מהידע בריפוי טבעי שעבר במשפחותיהם. לדברי סמנכ"ל חטיבת הסיעוד בחברה, דליה שגב-פרץ, התרופות הביתיות הללו הן אוצר בלום של ידע. "השאיפה שלנו היא לאגד את כל הידע של מטופלינו בנושא תרופות סבתא", היא אומרת, "במטרה לשמר ולהעביר אותו לדורות הבאים. הספר נותן במה לבני הגיל השלישי ומאגד מרשמים ותרופות עם סיפורים מרתקים".

בבית הוריה, מספרת שגב-פרץ בפרק הפותח, תרופות עממיות היו מוקצות, מאחר שאביה היה איש רפואה שגילה נאמנות לרפואה הקונבנציונלית. בשנים האחרונות היא התוודעה לשיטות ריפוי אלטנרנטיביות וכאלה העושות שימוש בצמחי מרפא ואף התנסתה בהן בהצלחה, ולראייה היא מביאה מתכון לתה מעלי שיבא (לענה), המשמש נגד כאבי בטן וצרבת ואף ל"גוגל מוגל" מחלמון ביצה וחלב חם מומתק לחיזוק הגוף לאחר צום.

הספר הוא מסע לזיכרונות הילדות בקהילות ובתרבויות שונות. משתתפי הספר חוזרים לבית ההורים, לאהבה הראשונה, לנישואין ולהקמת המשפחה, לעלייה ארצה, לעיסוקם המקצועי בעבר ולמה שגורם להם לחייך (כלבי המחמד, הסריגה או המשפחה המורחבת).

חג הפסח שבאופק היה מהפרקים שצפו ועלו בקרב כמה מהם, מהניקיון המסורתי ועד למאכלי החג. שרה מרש בת ה-86, ילידת תל אביב המתגוררת כיום בחולון, מספרת: "לא היינו דתיים מי יודע מה, אבל לפני פסח צחצחנו וקרצפנו את כל הצריף. לפני החג ערבים היו עוברים ואוספים את כל סירי הנחושת מכל הבתים ומצפים אותם בחומר מיוחד, שיהיו כמו חדשים. אני זוכרת שנה אחת שבה אבא שחט כבש לכבוד החג, בפרדס הסמוך. את ההגדה אבא היה מקריא בספרדית. על שולחן החג היו תמיד קציצות פראסה, לביבות מקמח מצה וחרוסת מצוינת שאמא היתה מכינה לבד".

 

"את ליל הסדר חגגנו תמיד עם המשפחה המורחבת", נזכרת חסיה ארשדי בת ה-77 ממושב נתיב השיירה, ילידת אזרבאיג'אן. "היינו מתאספים, אחים, אחיות, דודים, בני דודים. כולם מסביב לשולחן אחד עם מפה לבנה. בהתחלה היו מביאים לשולחן פיסטוקים, בוטנים, צימוקים ותמרים, כדי שלא ישעמם לילדים ושלא יהיו נודניקים עד שמגיע האוכל. את ההגדה אח שלי היה מקריא בארמית, שהייתה גם שפת הדיבור שלנו (ארמית בניב כורדי)".

 

כשעלתה עם משפחתה ארצה בערב פסח, נתקלה ארשדי בגרסה הישראלית למצות. "התחנה הראשונה שלנו בארץ היתה שער העלייה. זה היה יום לפני פסח. נתנו לנו לאכול מצות, שנראו שונות מהמצות שהכנו בפרס, וזיתים, שמעולם לא ראינו או אכלנו. אמא שלי התחילה לבכות: 'מה, באנו עד לירושלים כדי לאכול קרשים וגללי עזים?".

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק 

 

ויקטוריה סמואלוף בת ה-86 מבאר שבע, ילידת ארגנטינה, זוכרת לעומתן קיום מרפרף למדי של החגים בארץ הולדתה. "גם אם לא חגגנו כל חג כהלכתו, תמיד היה איזשהו סממן שסימל עבורנו את החג. בפורים אמא הכינה אוזני המן, בפסח קניידלעך ומצה, גם אם לא ערכנו ליל סדר. ביום כיפור סבא וסבתא היו אוכלים ארוחת בוקר, נוסעים לבית הכנסת, חוזרים בצהריים לאכול ושוב נוסעים לבית הכנסת... זאת היתה היהדות שלנו".

 

עבור מי שמפקפק ביכולותיו של מרתח מעלי עץ זית להוריד את רמת הסוכר בדם או באלה של עוגיות קצח להילחם באנמיה, ליוו את כתיבת הספר הילה בן הדור ויפעת קלפה, שתיהן נטורופתיות, הרבליסטיות קליניות ורפלקסולוגיות. בסוף כל מתכון עממי מובאות האסמכתאות המדעיות ליעילותם של הצמחים השונים, שמראות התאמה לשימושים העממיים שנעשו בהם. למרות היעילות המוכחת, ההמלצה היא שלא להחליף את התרופות הללו בהתייעצות עם בעל מקצוע.

 

בין התרופות המסורתיות המובאות בספר, אפשר למצוא ביצה קשה עם נענע נגד שלשולים (נענע, על פי נשות המקצוע, אכן סופחת גזים), עצירת הדם מפצע פתוח בעזרת אבקת כורכום (הכורכום מחטא ועוצר דימומים), חליטת פטרוזיליה נגד דלקות בדרכי השתן (פטרוזיליה ידועה כמשתנת, ובכך מקלה על זיהומים בדרכי השתן), תה עלי רוטה נגד כאבי ראש ועצבים (במחקרים נמצא שהרוטה, הידוע גם בשם פיגם, מכיל נוגדי חמצון וחומרים נוגדי עווית ואנטי דלקתיים) ומשחה מאבקת חרדל וקמח בתוך חיתול בד על בית החזה נגד גודש בריאות (בזרעי החרדל יש חומרים הממריצים את הדם וחומרים בעלי השפעה אנטיספטית ומכייחת).

 

לצפייה במהדורה הדיגיטלית של הספר: לחצו

 

 

 

 

עוד על תרופות  טבעיות וצמחי מרפא:

אבוקדו נגד ראומטיזם, פטרוזיליה לחיטוי פצעים

תרופות סבתא: מגוגל מוגל עד פטרוזיליה

צמחי תבלין ומרפא: מחולשה עד שיעול

מדריך חדש: צמחי מרפא בשימוש ביתי 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

"יש עוד דרכים לטפל בתסמיני גיל המעבר חוץ מהורמונים"

אם בעבר הרחוק גיל המעבר, שפעם עוד זכה לשם המעליב גיל הבלות, היה תופס נשים בעשור האחרון של חייהן, הרי שכיום,...

לקריאת הכתבה
גיל המעבר: מה מציעה הרפואה המשלימה

תופעות גיל המעבר, שמאפיינות נשים רבות בגיל 45-55, גורמות להן סבל לא קטן ועלולות לשבש את חייהן לגמרי. מעבר...

לקריאת הכתבה
ירוק ללב, כתום לכבד: ריפוי בצבעים

צבעים - הם נמצאים מסביבנו כל הזמן, אנחנו לובשים אותם, אוכלים אותם ומביטים בהם - אבל עד כמה אנחנו מודעים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה