חזרה לניו אייג'

איך להיות שמחים יותר, ובריאים יותר

אחרי 15 שנים כרופאה ד"ר דינה אייזן פצחה בקריירה שנייה, עם "סטנדאפ בריאות" שמעודד חשיבה חיובית, ובעקבותיה - בריאות טובה יותר. קבלו את הטיפים שלה לחיים שמחים
עדי כץ 09/03/17
איך להיות שמחים יותר, ובריאים יותר
איפה זה כיס המרק? ד'ר דינה אייזן. צילום: יחסי ציבור

 

 

 

אנו שומעים לא מעט על עובדים שפרשו ממקצוע מסוים, והחליטו להתמקד בתחום אחר. אבל הסיפור של ד"ר דינה אייזן שונה - היא עזבה קריירה ארוכה כרופאת משפחה, והמציאה תחום חדש - "סטנדאפ בריאות", במסגרתו היא מעניקה כלים לחיים שמחים ובריאים יותר. אייזן, בת 60, נשואה ואם לשניים מיישוב תמרת, כבר לא פוגשת פציינטים במרפאה אלא אולמות מלאים בקהל, ומעבירה להם הרצאה על הקשר בין צחוק ובריאות, כשהכל שזור בלא מעט פאנצ'ים שאספה במהלך חייה כרופאה.

 

חומרים קומיים לא מעטים היא שואבת ממטופליה לשעבר, שלדבריה, רק יצאו מורווחים מעזיבתה את התחום. היא נזכרת למשל במטופל שסיפר לה שהוציאו לו את "כיס המרק", במטופל אחר שהתלונן על כאבים ב"מפוחית השתן" ובמטופלת שתהתה האם סטרס זה סוג של בד. "בכל פעם שיש לי דפיקות לב", היא מספרת לקהל, "אני נזכרת במטופל שסיפר שיש לו כאבים בחזה, ואמר 'זה בטח פסיכומטרי. עם פסיכומטרי אני כבר אסתדר'".   

 

בהרצאה של אייזן, "שינוי בדרך האופטימית", אותה תישא בכנס "חיים בריא 1" (סינמה סיטי גלילות, 31.3), היא מספרת על השינוי האישי שעברה. "עזבתי את הרפואה לפני 15 שנה וזה היה צעד קשה", היא משחזרת. "מאוד אהבתי את העבודה ואת המטופלים. היה לי קשר נפלא איתם והעבודה הייתה מספקת, אבל לא הרגשתי שהמטופלים שלי לומדים לטפל בעצמם".

 

אייזן הייתה רופאה במשך 15 שנים. "הלכתי ללמוד רפואה בגיל צעיר, כדי לעשות משהו שיעזור לאנושות", היא מספרת, "מאוד אהבתי את התחום והחלטתי להתמחות ברפואת משפחה". לאחר שכיהנה כרופאת משפחה היא שימשה מרכזת המתמחים ברפואת משפחה בבית חולים "העמק" בעפולה. "כמי שהייתה אחראית על אישורים רפואיים, הבחנתי שרוב התקציבים הולכים לבדיקות ולטיפול בחולים, אבל כמעט שאין תקצוב למניעת מחלות. אף אחד בעצם לא עוסק ברפואה מונעת. זה נראה לי אבסורד".

 

לא הרגשת שאת עוזרת לאנשים כמו שחלמת?

 

"הבנתי עם השנים שאני לא מרפאת אותם, אני יכולה רק לשמור את המחלות שלהם על אש קטנה. למשל בסוכרת או יתר לחץ דם, אני רק מאזנת את המטופל בעזרת תרופות, שהוא לעולם יהיה תלוי בהן. הבנתי גם שאין לי שום מושג בבריאות. כלומר באכילה נכונה, במערכות יחסים, בפעילות גופנית, בשינה, בצחוק. לא לימדו אותי את הדברים האלה בבית ספר לרפואה". 

 

 

"לרגשות ולמצב הרוח יש השפעה על המצב הפיזי"

 

סטרס נמצא היום בראש רשימת גורמי הסיכון למחלות. המנעו ממנו. צילום: Shutterstock

 

 

הדחיפה הראשונה לצאת לדרך חדשה הייתה על רקע אישי. "בגיל 40 סבלתי מעודף משקל חמור והבנתי שלא אצליח להחלים דרך הרפואה המערבית, כי אין לה פתרונות. הבנתי שכדי להציל את עצמי אני חייבת לעשות שינוי".

 

דינה גילתה את קבוצות התמיכה של 'אכלני יתר אנונימיים'. "הייתי המומה לגלות עולם שלא היה לי מושג על קיומו. אנשים מרפאים אחד את השני באמצעים רוחניים. המילה 'רוחני' מעולם לא נכתבה בספרי הרפואה, ושאלתי את עצמי איך זה יכול להיות. הורדתי מהתפריט את הקמח והסוכר, והשלתי 36 קילוגרמים שלא חזרו מאז".

 

בעקבות הניסיון הפרטי שלה, החליטה דינה לחפש דרך אחרת מעולם הרפואה כדי לעזור לאנשים לעזור לעצמם, ואף למדה את שיטת ימימה לחשיבה הכרתית. היא הוציאה ספר בשם "מסע אל ממלכות פנימיות" ובימים אלה כותבת ספר נוסף, על הקשר בין מצבנו המנטלי לבריאותי. "לרגשות ולמצב הרוח יש השפעה על המצב הפיזי", היא אומרת, "הם משפיעים על מערכת החיסון, על מערכת העיכול, על הלב, אפילו על הדבקויות בזיהומים. סטרס נמצא היום בראש רשימת גורמי הסיכון למחלות".

 

האושר, לדבריה, הוא הבסיס לא רק לבריאות, אלא גם לכל הישג או הצלחה. "אם נהיה יותר מאושרים, גם הבריאות תבוא וגם ההצלחה. אתה לא נהיה מאושר כי אתה יותר רזה או יותר עשיר, ההיפך - בעקבות האושר מגיע כל השאר".

 

נראה שאין מתאים יותר מחג פורים, שבו אנו מצווים לשמוח ולצהול, כדי לאמץ אורח חיים שמח ומאושר יותר, ובעקבות כך - בריא יותר. לפניכם הטיפים של ד"ר דינה אייזן לחיים שמחים, מאוזנים ובריאים יותר:

 

 

8 טיפים לחיים שמחים ובריאים יותר:

 

 

 כמה מילים טובות אתם אומרים זה לזו? צילום: Shutterstock

 

 

1. להודות

 

"להגיד תודה על מה שיש ולא לקחת שום דבר כמובן מאליו. ככל שלומדים להתרכז במה שיש ולא במה שאין ולהודות עליו, מבינים שהחיים הם נס אחד גדול. כשאני צועדת, אני לוקחת איתי שרשרת תפילה מחרוזים, מעבירה חרוז חרוז ועם כל אחד אומרת תודה על משהו טוב שקרה לי היום. בהתחלה התקשיתי למצוא מספיק דברים, עם הזמן אני רואה שזה אינסופי".

 

 

2. לדבר חיובי

 

"חשוב לשנות את אוצר המילים שלנו ולדעת להשתמש בו נכון. אפשר להיות מאושרים רק מהחלפה של מילה שלילית במילה חיובית. בין בני זוג, למשל, יחס הקסם הוא 1:5, כלומר על כל הערה שלילית או ביקורתית יש לומר חמש הערות חיוביות, אוהבות ומכילות. אצל זוגות מאושרים, היחס הוא 1:20. שימוש במילים כמו חמלה, סליחה, אהבה, קבלה והודיה, משפר את מצב הרוח ואת רמת האושר".

 

3. להתחבק

 

"מגע גופני מאוד משמעותי למצב הרוח. מחקרים מראים שחיבוק שנמשך לפחות 20 שניות, גורם להפרשה של אוקסיטוצין, המוכר בשם 'הורמון האהבה', שיש לו השפעה מרגיעה ומעודדת. לא משנה עם מי מתחבקים אגב, זה יכול להיות גם עם הכלב או החתול שלכם".

 

4. לחייך ולצחוק

 

 חייכו, ותשתדלו להתכוון לזה. צילום: Shutterstock

  

 

"להבעת הפנים ולתנוחת הגוף יש השפעה על מצב הרוח. נסו לחייך, לזקוף את הגו ולהרים את הראש, וההרגשה תשתפר. מדובר בדבר קטן שאפשר לעשות כאן ועכשיו, לא צריך ללמוד שינוי חשיבה. להפוך לאופטימי ממש זו עבודה של שנים, כי יש לנו דפוסים ישנים בראש. כדאי כמובן גם לצחוק. לבחור ללכת למקומות שבהם אפשר לצחוק וללמוד איך להכניס חיוך או הומור גם בסיטואציות קשות. אפשר גם להשתתף בסדנאות צחוק, למרות שאני מאמינה שהצחוק צריך לבוא באופן טבעי ולהיות מחובר למציאות. צחוק מלאכותי עלול לגרום ל'ריבאונד' של עצבות אחר כך".

 

5. לשחק ולהפתיע

 

"בהמשך לסעיף הקודם, משחקים מכל סוג שהוא תמיד יגרמו לנו לצחוק. זה יכול להיות משחק פיזי או משחק חשיבה, העיקר הוא שעצם המשחק מעודד רוח ילדית, נותן הפוגה מכובד החיים ומפעיל יצירתיות. כדאי גם להקדיש מחשבה מדי פעם איך להפתיע מישהו קרוב, אפילו במחווה קטנה. בזוגיות, זה אחד הדברים שמביאים לאושר ולשמחה".

 

6. להיות בקשר

 

"קשה להיות מאושר לבד. צריך לדאוג למערכות היחסים, כי משם תבוא באמת השמחה. ידוע שבדידות היא גורם סיכון לדיכאון ולמחלות, בוודאי בעידן שלנו, כשכולם יושבים מול המחשב. קרבה לאנשים אחרים נחוצה לאושר שלנו והם גם יכולים ללמד אותנו דברים, שאנחנו לא יכולים ללמוד לבד. כדי להיות מאושרים, כדאי להיעזר באנשים אחרים. בחברים, בקבוצת תמיכה, אפילו במאמן אישי. אנשים שיאירו לנו את הדרך. אנחנו צריכים עזרה מבחוץ והיא לא תבוא מהאינטרנט".

 

7. לתת

 

"אחת הדרכים הטובות להיות מאושר וגם להשיג מטרות, היא לתת למישהו אחר את הדבר שאתה רוצה. אני מחפשת זוגיות? אנסה לחבר בין אנשים שמחפשים גם הם. אני רוצה להיות בריאה? אעזור לאחרים להיות בריאים. אני רוצה להיות מאושר? אגרום לאחרים סביבי להיות מאושרים. בקבוצת האכלנים האנונימיים שעובדת על פי "שיטת 12 הצעדים", הצעד ה-12 אומר שכדי להישאר שפוי, בריא וחופשי, אתה חייב להעביר הלאה את מה שאתה יודע ולעזור למישהו שעדיין סובל. בשבילי זו הייתה הארה. המתכון לאושר בעיני הוא נתינה, ובאופן ספציפי, נתינה של דברים שאתה רוצה לעצמך".

 

 

 פילאטיס מזרן ישנה את חייכם. צילום: Shutterstock

 

 

8. לזוז

 

"אי אפשר לחיות בלי פעילות גופנית. הגוף שלנו חייב לזוז והיום יודעים שישיבה ממושכת מסוכנת יותר לבריאות מאשר השמנה, ואפילו עישון. הנעת הגוף טובה לא רק פיזית אלא גם נפשית, ומחקרים מראים שבמקרי דיכאון קל עד בינוני, היא שוות ערך לטיפול תרופתי. ההמלצות הן 150 דקות בשבוע של פעילות מתונה, או חצי מזה בפעילות נמרצת - ולא יותר מדי. עודף פעילות גופנית עלול לגרום לנזק, ואנחנו רואים היום אנשים שמתמכרים לספורט. את הפעילות הגופנית צריך להכניס ליומן לפני הכל, וסביבה לבנות את שאר סדר היום. פעילות טבעית ויומיומית עדיפה על מכשירים בחדר הכושר. נסו עבודה בגינה או בבית, הליכה ברגל במקום נסיעה במכונית, טיפוס במדרגות במקום שימוש במעלית. במקביל מומלץ לתרגל שיטות כמו פילאטיס, יוגה, פלדנקרייז או צ'י קונג, שמעוררות חלקים בגוף שאנחנו לא משתמשים בהם בחיי היומיום. תענוג ואושר צרוף".

 

 [#middleBanner]


 הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה!

 

 

קואצ'ר יעזור לכם להתרכז בבריאות

 

זה מדעי: רגשות שליליים תורמים לבריאות

 

 

הכל על דיכאון קל בגיל המבוגר

  

עכשיו הזמן - טיפול נפשי בגיל מבוגר 

 

שלושה תרגילים פשוטים לעידוד מוטיבציה פנימית

 
תגובות  1  אהבו 

09/03/17
נכדים ומשפחה- זה הטיפ הטוב ביותר! זה הזמן לחזק קשרים, אנחנו בפנסיה תצאו לחגוג ולבקר את המשפחה איפה שלא תהיה. אני נוסע בכל הארץ כדי להיות עם הנכדים שלי- אין דבר מאושר מזה!!  הלוואות כרטי...
נכדים ומשפחה- זה הטיפ הטוב ביותר! זה הזמן לחזק קשרים, אנחנו בפנסיה תצאו לחגוג ולבקר את המשפחה איפה שלא תהיה. אני נוסע בכל הארץ כדי להיות עם הנכדים שלי- אין דבר מאושר מזה!! 









הלוואות

כרטיסי אשראי
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בניו אייג'

דברו איתי אחרי החגים: להתמודד עם דחיינות

הסיפור הזה חוזר על עצמו מדי שנה, ואם להיות מדויקים יותר - מדי תשרי. רצף של חגים גורם לנו להתבלבל (כמה פעמים...

לקריאת הכתבה
חטאנו לפנינו: למה אנחנו מרגישים אשמה?

"אשמנו, בגדנו, גזלנו, דיברנו דופי, העווינו", על פי סדר האלף-בית, הם רק חלק מהחטאים שעליהם מתוודים ביום...

לקריאת הכתבה
תיקון שבועות: לחשב מסלול מחדש

תיקון שבועות הוא המנהג המרכזי אצל יהודיים דתיים בחג השבועות. מדובר במנהג עתיק שבמסגרתו לומדים תורה בלילה,...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה