חזרה לבריאות טובה

בעירה פנימית: איך אפשר למנוע צרבת?

אם אתם מכירים מקרוב את הצריבה המציקה הזו באזור הוושט, אתם ודאי יודעים שצרבת היא מתנה מפוקפקת מאוד - אבל היא לא חייבת להיות גזירת גורל. הנה כמה דברים שכדאי לדעת עליה
עדי כץ 26/03/17
בעירה פנימית: איך אפשר למנוע צרבת?
הצרבת מבקרת אחרי ארוחה כבדה. צילום: Shutterstock

 

 

היא מזדחלת מהבטן ומטפסת לגרון, מהווה תזכורת צורבת למה שאכלנו זה עתה וגם לכמה שאכלנו. הצרבת היא אמנם לרוב סוג של עונש על אכילה לא בריאה, אך לא כדאי להקל בה ראש. צרבות תכופות עלולות להעיד על בעיה פיזיולוגית, ולא פחות גרוע - אותן חומצות קיבה לא רק צורבות את הוושט, הן עלולות במשך הזמן לגרום לכיבים לאורך הוושט ואפילו לסרטן.

 

"צרבת נגרמת כאשר חומצה מהקיבה עולה לכיוון הוושט", מסביר ד"ר לב ליכטנשטיין, ממחלקת הגסטרו במרפאת "קונקורד" של שירותי בריאות כללית. "כשהחומצה באה במגע עם רירית הוושט, היא יוצרת תחושת צריבה שמורגשת בחזה ובגרון".

 

בין הסיבות לצרבת אפשר למצוא שתיים שנובעות מליקויים אנטומיים, שהטיפול בהם הוא לעיתים כירורגי. "השכיחה ביותר היא דלקת בשסתום שבין הקיבה לוושט, המכונה 'שריר השוער'", אומר ד"ר ליכטנשטיין. "השסתום אמור לחסום את הקיבה ולא לאפשר למיצים לעלות. אם האזור מודלק, השריר לא מתפקד. סיבה נוספת יכולה להיות בקע סרעפתי, שמביא לכך שחלק מהקיבה והחומצות שבה גולש אל תוך הוושט. ניתן בניתוח להקטין את החור בסרעפת ולהחזיר את הקיבה לחלל הבטן".

 

 

לגנטיקה ולגיל אין השפעה על הצרבת

 

 תופעה חולפת או סימן לבעיה? צילום: Shutterstock

 

 

מלבד אלה, הסיבות לצרבת תלויות בהתנהגות, בהן אכילת יתר. "צרבת אופיינית לאנשים עם עודף משקל", מבהיר ד"ר ליכטנשטיין. "עודפי השומן בבטן יוצרים לחץ מוגבר על הקיבה ועל הסרעפת, שגורם לפתיחת שריר השוער שבתחתית הוושט ולעליית החומצה".

 

אם אכלתם ארוחה כבדה ונזרקתם על הספה מיד אחריה, צפו גם כן לבוא הצרבת. "במצב שכיבה, מעבר הוושט-קיבה לא לגמרי מתפקד. אדם שמתלונן על צרבת, אני מיד שואל אותו מתי זה קורה. אם זה קורה בלילות, השאלה היא מתי הוא אוכל את ארוחת הערב. מכיוון שהמזון נמצא בקיבה שעתיים לאחר האכילה, אנחנו לוקחים עוד שעה וממליצים לחכות שלוש שעות בין הארוחה האחרונה, לבין שכיבה או פרישה לשינה. מובן שלאכול משהו קטן בין לבין זה בסדר".

 

לגנטיקה וגם לגיל אין לדבריו השפעה על הופעה של צרבת. "יש נקודות גנטיות שקשורות לכך בעקיפין, כמו אכילת יתר ועודף משקל. אם לגיל יש השפעה, זה רק מכיוון שהוא מביא לעיתים לצבירת משקל".

 

במרבית המקרים, הצרבת היא תופעה חולפת, שאפשר למגר בשינוי אורח החיים ותרופות ללא מרשם רופא. אם היא מופיעה בתדירות של יותר מפעמיים בשבוע או מתלווים לה כאבים או קושי בבליעה, כדאי לפנות לרופא גסטרו.  

 

"בצרבות חוזרות חשוב לבצע גסטרוסקופיה - בדיקה שבה מוחדר סיב אופטי עם מצלמה לקיבה, כדי לוודא שהחומציות לא גרמה לנזק", מתריע ד"ר ליכטנשטיין. "חשוב לדעת, שמעבר לתחושה הלא נעימה שהחומצה גורמת, היא עלולה להוביל במקרים מסוימים להתפתחות של כיבים ואפילו לגידול סרטני בוושט".

 

לכן, לדבריו, אדם שסובל מצרבות חייב לקבל טיפול כדי לשפר את איכות החיים והדרכה כיצד להימנע ממלכודות, אבל לא פחות חשוב - לוודא שהחומצה ששוטפת לו הוושט, לא מסבכת אותו בריאותית.

 

 

מהם הטיפולים הקיימים לצרבת?

 

 

 קיימות שלוש קבוצות תרופות לטיפול בצרבת. צילום: Shutterstock

 

 

"ההמלצה הראשונית היא לשנות את אורח החיים. להוריד במשקל, לא להרבות במזון שומני ובמזון שמתעכל באיטיות כמו בשר אדום. להימנע ממזון חריף, חמוץ ומטוגן. יש שמוסיפים לזה את המנטה, שמרפה את השריר בין הקיבה לוושט, ויש שמוסיפים גם קפה ושוקולד מאותה הסיבה. מובן שכדאי להימנע מעישון, שמגביר את ההפרשה של חומצה בקיבה".

 

כשהשינוי באורח החיים לא מתקדם כצפוי או לא משפר את המצב, נכנס לתמונה הטיפול התרופתי. "יש שלוש קבוצות של תרופות נגד צרבת", מסביר ד"ר ליכטנשטיין. "קבוצה אחת היא תרופות סותרות חומצה, שניתן לקבל בבית המרקחת ללא מרשם רופא. טאמס, למשל. בנוסף לטאמס, שמנטרל חומציות רק בקיבה, יש תרופה נוגדת חומצה בשם מאלוקס, שמגיעה גם בצורת נוזל, ומספקת כיסוי לרירית הוושט בשכבת הגנה אנטי חומצית. כדי לשפר את האפקט עוד יותר, הוסיפו למאלוקס חומר צמיגי שמופק מאצות ים, והתרופה המשופרת נקראת גביסקון".

 

קבוצה שנייה של תרופות היא חוסמי רצפטורים להיסטמין מסוג 2. "אלה תרופות שלא סותרות חומצה, אבל מונעות מהקיבה להפריש חומצה. יש בהן תרופות כמו טגמט, פמוטידין או גסטרו. החיסרון שלהן הוא שאצל חלק מהמטופלים, הקיבה מסתגלת ויוצרת מנגנון עוקף, ואז יש להפסיק את הטיפול".

 

קבוצת התרופות השלישית והחזקה ביותר, לדברי ד"ר ליכטנשטיין, נקראת PPI. "אלה תרופות שמעכבות משאבות פרוטונים: בקיבה יש משאבה שמפרישה חומצה, וקבוצת התרופות הזו עוצרת את ההפרשה. אפשר למצוא כאן תרופות כמו אומפרדקס, לוסק, לנטון וקונטרולוק".

 

לדבריו, את רוב התרופות נגד צרבת יש ליטול חצי שעה לפני הארוחה, כלומר יש לתכנן את זמני הארוחות. "תרופה נוספת מהקבוצה הזאת, ששמה נקסיום, פועלת לאורך 24 שעות, מה שמאוד מקל וחוסך משטר שעות אכילה. בנוסף אליה, נכנסה לאחרונה לשימוש בקופות החולים תרופה חדשה בשם דקסילנט, שנלקחת פעם ביום. את כל התרופות הללו ניתן ליטול במשך שלושה חודשים, או עד שהצרבת חולפת. אם הטיפול לא עזר, יש לחזור לביקורת".   

 

 

כיצד ניתן למנוע צרבת – ללא תרופות?

 

 כן לאבוקדו, לא לשוקולד. צילום: Shutterstock

 

 

1. הימנעו ממאכלים הידועים כמחוללי צרבת: מזון חריף, פירות הדר, מנטה, מאכלים מטוגנים, מאכלים שומניים, מוצרי חלב, שוקולד, מרגרינה, פיצוחים, קצפות ומשקאות עתירי סוכר. 

 

2. הרבו בצריכת מאכלים המנטרלים את החומציות ומצננים את מערכת העיכול, בהם אבוקדו, תפוח אדמה, שקדים לא קלויים וירקות ירוקים כמו פטרוזיליה, מלפפון וחסה.

 

3. הסתפקו בארוחות קטנות, אכלו בנחת ולעסו היטב את המזון, כדי להבטיח עיכול נכון. 

 

4. סובלים מהשמנה? הורידו במשקל, גם כדי למנוע את הלחץ התוך בטני המביא לצרבת.

 

5. הפסיקו לעשן והורידו בכמויות האלכוהול והקפה. החומר הפעיל בקפאין מעלה את חומציות הקיבה. האלכוהול מצידו גורם להרפיית שרירים, בהם שריר השוער המפריד בין הקיבה לוושט.

 

 

 ללעוס, ללעוס, ללעוס. צילום: Shutterstock 

 

 

6. הרבו בשתיית נוזלים, שעוזרים לשטוף את הוושט, אבל התרחקו ממשקאות מוגזים, המנפחים את הבטן ולוחצים את מיצי הקיבה למעלה.

 

7. לעסו מסטיק. הוא מגביר את כמות הרוק בפה - ברוק יש חומר בסיסי הסותר את החומציות ומקל על הצרבת.

 

8. שתו חליטות של צמחי מרפא נוגדי חומציות כמו דרדר כחול, שומר, קמומיל, ציפורני החתול, פיליפנדולה ואולמוס.

 

9. אל תזללו לפני השינה ואל תעברו למצב מאוזן לפחות שלוש שעות אחרי ארוחות גדולות.

 

10. בשכיבה, הרימו את ראש המיטה או הגביהו את הראש בעזרת כריות, כדי למנוע את מעבר החומצה לוושט. 

 

 

נפטרים מהשיעול בדרכים טבעיות

מיואשים מהאלרגיות העונתיות?

איך למנוע דלקת ריאות?

כל הדרכים לקבל ויטמין D

2017 - השנה שבה תפסיקו לעשן

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה