חזרה להחיים הטובים

הטבע השתגע

החורף היבש שפוקד אותנו משפיע על המערכת האקולוגית כולה. מה קורה לצמחים, לחיות וגם לנו, וכיצד הטבע מתגבר על הבצורת
עדי כץ 24/02/14
הטבע השתגע

צילום: Shutterstock 

 

מי שיוצא לטייל בטבע בימים אלה כבר יכול לראות את רישומו של החורף-לא-חורף שעובר עלינו בדמותם של פרחי בר שמקדימים לפרוח, אבל בגרסה מוקטנת. לדברי עמיר בלבן מהחברה להגנת הטבע, ההשפעה של מיעוט הגשמים על צמחיית הבר עלולה להיות קשה ולהשפיע על המערכת האקולוגית כולה, וגם עלינו.


"באזור שלנו, שנמצא בין שטחי המדבר לאזור הים תיכוני, תמיד היו תנודות בכמות המשקעים", אומר בלבן. "תופעה של בצורת היתה קיימת גם בתקופות קדומות ומוזכרת גם בתנ"ך. התוצאה היא פגיעה בטבע, כי המערכת הטבעית מכווצת את הפעילות. צמחים עם גופי אגירה תת קרקעיים, כמו בצלים או שורשים מעובים, נאלצים להשתמש באנרגיה מהחורף שעבר, ואנחנו רואים שהם מלבלבים ופורחים השנה, אם בכלל, רק בחצי הכוח. בגבעת התנ"ך בירושלים, למשל, שבנובמבר מתכסה בסתווניות, כמעט שלא יצא השנה פרח אחד. גם הכלניות שפורחות עכשיו מגיעות רק לחצי מהגובה הרגיל שלהן, והתפרחת גם כן קטנה בחצי".


ומה ההשלכות של הפגיעה בצמחייה על שאר המערכת?


"כשהצמחייה דלה ונמוכה, יש פגיעה בבעלי החיים. תנובת המזון יורדת, ולכן בשנים כאלה אחוזי ההצלחה של הרבייה בחיות בר נמוכים. לאוכלי העשב המזון ייגמר השנה במאי-יוני במקום באוקטובר, ויהיו תופעות של רעב ותת תזונה. יעלים שיגיעו לחפש מעט עשב לצידי כבישים, עלולים להידרס. לצבייה שממליטה עופר בעשב הנמוך אין אפשרות להסתיר אותו, ואחוזי ההישרדות שלו קטנים.


"כשיש מעט זרעים ומעט חרקים, גם אוכלוסיית החוגלות נפגעת, ואחריה העופות הדורסים שניזונים מהן וכו' וכך אנחנו רואים איך פגיעה בחלק אחד של המערכת פוגעת בכולה, ועוד לא הזכרנו את היצורים שנפגעים בצורה המשמעותית ביותר בבצורת, הדו-חיים (צפרדעים, קרפדות וכד'), שזקוקים לבריכות חורף כדי להשלים את הגלגול שלהם ולהתרבות".


ואיך הטבע מתגבר על זה?


"חלק מההתמודדות אצל צמחים הוא חיסכון באנרגיה, על ידי צימוח מוגבל. יש גם מיני צמחים שנערכים בצורה מתוחכמת יותר, כמו מין של קוץ בשם 'כרבולת מקרינה' ששומר בתרמיל זרע אחד שיפרח אחרי שנה ואחד עם מנגנון השהייה לשנתיים. בבריכות החורף יש 'ביצי קיימא' של מיני סרטנים ירודים, שמסוגלות לשרוד בבריכה יבשה במשך שנתיים.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק


"אצל חיות בר יותר גדולות ההגנה מבוססת על מספרים גדולים. כשיש הרבה מאוד צבאים, גם אם הרבייה לא מוצלחת, יש מספיק פרטים שיאוששו אותה בשנה הבאה. הבעיה היא שאוכלוסיות חיות הבר מצטמצמות ממילא, בגלל הפיתוח והרס בתי הגידול, כך שגם החוסן שלהן להתמודד עם שנות בצורת ומשברים אחרים, הולך ויורד".


ומה ההשלכות של הבצורת עלינו?


"כשאין גשם יש פגיעה ביבולי הבעל (המתבססים על משקעים טבעיים), אין מרעה לצאן ולבקר. ללא צמחייה יש תופעות של איבוד והיסחפות קרקע והסעה על ידי רוח. הצמחייה גם ממזגת את הסביבה, ויש לה השפעה ישירה על בני אדם ועל איכות החיים שלנו".


ואפשר בכל זאת לראות בימים האלה פריחות?


"יש אזורים, כמו ביתרונות רוחמה בנגב, שמורת אירוס הארגמן בנתניה, רמות מנשה, הגולן, שרואים בהם ירקרקות ופריחה, אבל בגדול, המצב לא טוב. כמות הגשמים בחורף הזה רחוקה מהכמות הנחוצה. גם אם יהיו גשמים באביב, זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי".

 

עוד על טבע ואקולוגיה:

ירוקות אבל נעים

לאן נעלמות הדבורים 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה