חזרה להחיים הטובים

כל מה שרציתם לדעת על תיירות חמי המרפא

למרות השכלולים הטכנולוגיים וטרנד המודעות והנופש האלטרנטיבי, תיירות חמי המרפא נקשרת בעיקר למבוגרים. היא טובה כל השנה, מציעה שפע טיפולים באתרים המדהימים ביותר בעולם. אז הנה, אחת ולתמיד, המדריך השלם לאתרים הללו ולמה שיש לבדוק לפני שיוצאים לחופשה/טיפולים בהם. כתבה ראשונה
ד"ר רן כהן 10/04/07
כל מה שרציתם לדעת על תיירות חמי המרפא
אם אתם חושבים שתופעת חמי המרפא היא טרנד חדש שהתעורר בעקבות הפופולריות הגואה של אתרי נופש שאימצו את הרפואה האלטרנטיבית והספא למיניו, טעות בידכם. לחמי המרפא מסורות ותרבות ייחודיים, ובתרבויות מזרח אסיה ואגן הים התיכון היא קיימת כבר למעלה מאלף שנה. השימוש הראשוני בה החל כתרבות של ניקיון והיגיינה, ולאו דווקא כאמצעי מרפא "אלטרנטיבי". עם הפיכת החמאם (בית המרחץ) של התרבות הערבית למוסד חברתי הוא הופך בראשית המאה ה-12 למוסד של ממש לטיפוח היופי, לעיסויים ולפינוקים שאינו נופל במהותו ממיטב מכוני החן והיופי של ימינו. בחמאמים אלו היתה הפרדה מוחלטת בין המינים, וכבר אז גבו מחיר על בסיס שעות תוך שילוב תרבות המרפא (ספא). גם לתרבות היהודית מסורת יציבה וארוכת שנים של טבילה לשם טהרה במרחצאות ובמקוואות ציבוריים ? כך מעלות חפירות ארכיאולוגיות רבות. על פי המסורת היהודית הטבילה מהווה סגולה לבריאות ולאריכות ימים. הכנסייה הנוצרית, לעומת זאת, נקרעה בקונפליקט שבין הטבילה והרחיצה לבין הבעיות המוסריות שעוררו עינוגי וחטאי הגוף. אלה גרמו לנוצרים לראות במרחצאות הרומיים סמל לניוון ושחיתות, ועקב כך גם נמנעו מרחצה. המרחצאות הציבוריים פרחו רק מהמאה ה-11, אחרי שהצלבנים נחשפו לתענוגות "החמאם המזרחי". הכנסייה ניסתה, מצידה, להילחם בתופעה עד חורמה, אבל רק כתוצאה ממגיפת הדבר במאה ה?14 נסגרו המרחצאות לפרק זמן של 300 שנה. החלל שנוצר איפשר במהלך המאות ה-18-17 לגל חדש של מרכזי טבילה להיפתח באתרים של נביעות חמות, תוך התפתחות אמונה ומיתוסים עממיים שייחסו למים סגולות מרפא ובכך התגברו על התנגדות הכנסייה. זו גם הסיבה העיקרית לכך שכמעט כל סגולות המרפא מיוחסות למעיינות באזורי ההשפעה של הכנסייה הנוצרית, ושתופעת מעיינות המרפא כמעט שלא התפתחה מחוץ לאירופה. בתרבויות אחרות, לעומת זאת, נמצא את השימוש במים התרמיים אך ורק לצורכי הנאה וניקיון ללא ייחוס של סגולות מרפא.
מהזרקות מים ועד טיפול במערכת העיכול
מרחצאות המרפא הגיעו לשיאם באירופה באמצע המאה ה-19 בתמיכת הממסדים הרפואיים והחברתיים. החיפוש אחרי תרופות ואמצעי ריפוי חדשים הוביל את הממסד הרפואי בשלהי המאה ה-18 לאמץ את "התדמית הרפואית" של חמי המרפא תוך ניצול נושאי ריכוז המלחים והמינרלים שבהם. רק באמצע המאה ה-19 התפתחה רפואת המעיינות לכלל "מדע", תוך פיתוח שיטות טיפול שונות למים, לאדים, למלחים שהופקו מהמים ולבוץ, וכן הולידה התמחות רופאים בנושאי המעיינות.


בהתאם לסגולותיו של המינרל המימי וחומרי הלוואי אנו עדים לטכניקות שונות של משטר מים, הזרקות מים יחודיות, טיפול במערכת העיכול, טכניקות של עיסוי וחבישת בוץ, טיפולים בשרירים ובעצמות, ועוד. בתחילת המאה ה-20, עם התקדמות הטכנולוגיה הרפואית, אנו עדים לירידה חדה בשימוש בשיטות הסבתא. המודרניזציה גורמת לקריסה חדה של אתרי מרפא שהשתמשו עדיין בשיטות מיושנות ומצד שני מביאה לפריחה של מכשור אלקטרוני וחשמלי המחליף אותן. מסוף מלחמת העולם השנייה ועד עצם היום הזה מתבססים מעיינות המרפא על אוכלוסייה מבוגרת של צרכנים שהספיקו לרכוש את הרגלי המרפא בתחילת המאה. אנו רואים ירידה משמעותית בנפח הביקור ובהתפתחות האתרים באירופה. אחד הביטויים המחמירים עם הענף הינו הפיכתם של אתרים ובתי מלון לבתי-אבות עונתיים. המצב בארצות מזרח-אירופה אינו ברור דיו, וחמי המרפא שבמדינות אלה שימשו במשך השנים כשסתום בין שיפור הרפואה והתחליף לרפואה המודרנית לבין המסורות העתיקות שהונהגו בחמי המרפא. ניסיונן של מדינות אלה לשווק את חמי המרפא לתיירות יחזיק מעמד בכפוף וביחס ישיר ל"תנודות" הבורסה. בעולם המערבי המודרני, שבע התהפוכות והשינויים, נמצא דרישה גוברת והולכת לשירותי רווחה, נופש, פינוק וטיפוח ? הן העצמי והן הרוחני - המשקפים את העלייה המתמדת ברמת החיים וכתוצאה מכך גם את העלייה בדרישת התיירות להתפלגות והתמקצעות בפלחי תיור חדשים. העלייה בנפחי התיירות העולמית עקב הגיאות הכלכלית, מצד אחד, והפתיחות התקשורתית של המדיה, מצד שני, מאפשרים גישה נוחה לכל הנקודות על גבי הגלובוס, מה שמוביל לפיתוח אתרי נופש ייחודיים חדשים. במסגרת זו ניתן לכלול את הפלח ההולך וגדל של אתרי נופש המבוססים על מנוחה, התרגעות וטיפולי גוף מפנקים מצד אחד ועל פעילות ספורטיבית-אקטיבית מצד שני. באתרים הללו הפעילות החדשה קשורה לשני נקודות בסיסיות: ברמת הטיפולים האקזוטיים המוצעת לקליינטורה, הישנה והחדשה, וברמת הטיפול האישי הניתן (מספר ידיים ללקוח). אתרי נופש-מרגוע-פינוק אלה מושכים אליהם קהל צעיר יותר מאשר חמי המרפא עצמם. הקו המנחה בהם הינו בילוי ביחידים ובזוגות ללא ילדים. הכוח המנחה והמניע באתרים אלה הוא החיפוש אחרי פינוקים וטיפולים, דבר שהוביל את הענף לפיתוח מגוון של טיפולי מים שונים שחלקם מבוסס על מים מינרליים רגילים (לא טרמליים), וחלקם על מים מחוממים, או מים מינרליים מועשרים המיובאים או מוכנים באתר עצמו. פעילות זו של נופש פעיל+פינוק אינה מיועדת רק לאנשים חולים, אחרי ניתוחים, ולהבדיל - מבוגרים. התייר מצפון וממערב אירופה נשאב היום אל החידוש שבאתרים ההיסטוריים במדינות כמו צ'כיה, סלובקיה, הונגריה, רומניה, בולגריה, ליטא, לטבייה, פולין, קרואטיה, ועוד. גורם נוסף, חדש ומרענן המצוי בתהליכי ההתפתחות שלו כיום בעולם הוא פלח התיירות האקולוגית. תיירות זו, המחפשת לנצל את משאבי הטבע באופן מבוקר שיאפשר לאדם למחזר ולשמר את יפי הטבע ואת אוצרותיו תוך ניסיון למנוע נזק והתדלדלות משאבי הטבע, יוצרת את תנועת השיבה אל המקורות - ?back to past?. במדינות רבות נערכים היום ניסיונות רחבי-היקף כדי לשמר את העבר ולשקמו כדי להמחישו לתושביו העתידיים של כדור הארץ. מגמות אלה יאפשרו פיתוח ושיווק לקהלי יעד חדשים, קהלים שישלבו את הטבע עם פעילות גופנית, נפשית ופינוקית באופן שיביא לפריחת מרכזים ישנים/חדשים אלה לתועלת העולם כולו.



תיירות המרפא: מושגי יסוד ויעילות
* רפואה: ההיבט הרפואי מתמקד באנשים חולים, ובמקרה שלנו - ביכולתם של טיפולים, מים תרמיים וכדומה לרפא מחלות, או להקל על סבלם של חולים או אנשים לאחר ניתוחים. * בריאות: ההיבט הבריאותי מתייחס לאוכלוסיה בריאה בעיקרה. בהקשר שלו למעיינות או לחמי מרפא ? הסיוע של טיפולים שונים (המוגדרים לעיתים כ"פינוקים") במים תרמיים למניעת מחלות ולשמירה על הבריאות. אמנה בקצרה את ההיבטים הרפואיים מול אלה הבריאותיים של אתרי המרפא (חמי המרפא). היבטים רפואיים 1. טיפולי מים עוזרים בבעיות של מערכות שרירים ושלד - הקלת תנועה ושיקום. 2. טיפולי מים המאטים את קצב התפתחות המחלה, למרות שקשה לבודד את המרכיב המדויק מתוך הטיפול המניפולטיבי, ו/או הטיפול במים (מסג' ופיזיותרפיה, הידרו-בלנותרפיה). 3. בכל מקרה, השפעת הטיפולים זמנית בלבד. 4. צמצום תלות בתרופות שלחלקן השפעות לוואי קשות. היבטים בריאותיים יש לציין, כי אין ביכולתנו למדוד באופן מדעי רציני את נושא השיפור וההטבה המושגים כתוצאה מהטיפול במים התרמיים. האפקטים המוכרים והנחשבים כאמינים בסביבות אתרי המרפא / חמי המרפא מבחינה בריאותית הם: שיפור כושר, יופי ותחזוקת הגוף, הארכת תוחלת החיים ומניעת מחלות. כתוצאה מהמטענים הרגשיים והדתיים (אמונה) החזקים המהווים חלק בלתי נפרד מנושא אתרי המרפא - חשוב לזכור כי קיים פער תמידי בין מטרות הפרט ובין מטרות היזם. קשה למצוא היום בספרות המקצועית הוכחות חותכות להשפעה הבריאותית של המים התרמיים ומוצרי הטיפוח והטיפול המבוססים עליהם. מצד שני, קשה להתעלם מתופעות הקיימות מאות בשנים ואשר עולות ויורדות גם בעולם המודרני בהתאם לאופנות הבריאותיות. למיתוסים הקשורים לרחצה בחמי המרפא יש חיוניות וכוח התמדה שאינו ניתן לביטול. במובן זה, די אם האדם מפיק מהרחצה בחמי המרפא תועלת סובייקטיבית?פסיכוסומטית.
חמי מרפא ומעיינות חמים בישראל
סגולות המים החמים לאורכו של השבר הסורי-אפריקני ידועות עוד מתקופת התנ"ך והן היוו גורם עיקרי להקמת מערך המרחצאות ההיסטוריים בטבריה (כבר ב-1000 לפני הספירה נטען על ידי נוסעים כי בטבריה היו שמונה מעיינות מים חמים שעוברים ושבים נהגו לטבול בהם). האתרים, רובם באזור טבריה ובים המלח, פרחו לפני קום המדינה כאשר נוסעים ממדינות האזור היו באים לטבול במים הייחודיים. לאחר קום המדינה חלה ירידה בפעילות בהתאם לירידה שחלה באותה תקופה באירופה. לאחרונה חל מהפך בגישה לנושא בארץ, תוך הבנת הפוטנציאל הגלום בו. הביקוש לטיפולי ריפוי התפשט מעבר למגזר המצומצם ולקבוצת הגיל הצרה שאיפיינה אותו בעבר (עשירים מבוגרים), תוך ביקוש לשירות ולטיפול טובים יותר. במקביל לעולם החלה להתפתח בארץ תיירות נופש/פינוק/טיפול שעיקרה בילוי "זמן פנאי" במטרה לאגור אנרגיות חיוביות תוך שימוש מוגבל במים החמים (התרמיים). פלח נוסף של תיירות המוצר החדש/ישן מבוסס על אוכלוסייה שונה מזו המגיעה למלונות היוקרה בים המלח או בטבריה. פלח זה ? שהתרחב מאוד לאחר העלייה ממדינות הגוש הסובייטי לשעבר - מבוסס על טבילה ציבורית ועממית תוך אמונה בסגולותיו הרפואיים של המשאב התרמי. הוא מתרכז ופועל במקומות כגון חמי יואב, הנגב, טבריה, חמת גדר, געש, ועוד. ניתן לאפיין את קהלי היעד בארץ ולעמוד מראש על ערך הביקוש לתיירות זו. * האוכלוסייה הקרויה מזרחית, שצמחה על רקע ותרבות בתי המרחץ בסגנון החמאם ובה ניתן לראות שני תתי-קבוצות: אוכלוסיה יהודית יוצאת ארצות ערב, צפון אפריקה ואגן הים התיכון, ואוכלוסיית מיעוטים מקומית בעלת מסורות דומות. * האוכלוסייה המזרח-אירופאית, שגדלה גם היא על מסורת אתרי הנופש וחמי המרפא. * האוכלוסייה הדתית-אשכנזית, שגדלה על מסורת המקוואות וסגולות המרפא של המים המינרליים. * האוכלוסיה הצעירה?מודרנית, המהווה גורם חשוב בתיירות הנופש-מרפא-פינוק. זו נרתעת באופן טבעי מכל אספקט רפואי, אך מוכנה לסגל לעצמה מנהגים שניתן בהחלט לקשור למעיינות תרמיים. * חולים, בדרך כלל במחלות פרקים שונות, המהווים קהל-יעד יציב של ביקורים חוזרים. ---------------------------------- תודות ל"טופ ספא" מחברת "טופז טורס בע"מ" על העזרה בהכנת הכתבה.
בכתבה הבאה: אתרי הספא הגדולים באירופה, ומה הטיפים שכל אחד שנוסע אליהם צריך לדעת
.

לכתבה - לחץ



למדריך אתרי הספא הטובים בעולם - לחץ

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה