לא רק בחורף: מה הסיבות לשפעת קיץ?

הדבר האחרון שאנחנו מצפים לו בימי הקיץ החמים הוא לחטוף שפעת. הלוק שכולל אף אדום ודולף, טישו צמוד וכוס תה ביד, אינו הולם במיוחד את העונה החמה, בעיקר בישראל, שבה קיץ הוא בהחלט קיץ.
אבל המחלה הטורדנית ואף המסוכנת לעיתים, המחרבת לנו את החורף, יכולה בהחלט לתקוף גם בימים חמים. "מחלת השפעת נגרמת מווירוס שתוקף יותר בחורף ובסתיו, אבל יכול לתקוף במהלך כל השנה, גם אם בקיץ זה קורה פחות", מסבירה ד"ר קארין שטיינפלד, רופאת משפחה ומנהלת מרפאת "כללית" בקריית אונו.
השפעת תוקפת יותר בחורף לאו דווקא בגלל הקור, וגם לא בגלל שיצאנו החוצה עם שיער רטוב, כמו שהזהירו אותנו הסבתות. "בחורף אנחנו נמצאים במקומות סגורים", מסבירה ד"ר שטיינפלד, "ולכן קל יותר להידבק. ההדבקה נעשית על ידי רסיסי רוק זעירים שנפלטים מפיו של אדם חולה, גם בזמן דיבור וכמובן בזמן שיעול או עיטוש. בחדר סגור, יש יותר סיכוי שהם יחדרו לכלי הנשימה שלנו".
ומה הסיבות לשפעת קיץ?
"הסיבות להידבקות הן אותן סיבות, כי הווירוס חי כל השנה. שהייה של שעות רבות בחדר לא מאוורר, קרבה לאדם חולה, מגע בחפצים שהוא נגע בהם ובכלל מגע בכפתורי מעלית, עגלות סופר, ידיות של דלתות וכיו"ב – אביזרים בהם נוגעים אנשים רבים - כל אלה מעלים את הסיכון להידבקות בווירוס השפעת, גם בקיץ.
"בנוסף, יש בקיץ מחלות ויראליות אחרות, הדומות בסימפטומים שלהן לשפעת, ולכן קל להתבלבל. לא כל הצטננות או וירוס בטן זה שפעת. יש כאלו שקוראים לגסטרואנטריטיס -וירוס הגורם להקאות, שלשולים, חום וכאבי בטן - 'שפעת הבטן' באופן שגוי. חלק מהסימפטומים יכולים להיות דומים, אבל המחלות נגרמות על ידי וירוסים שונים".
"שפעת מזגנים", יש דבר כזה בכלל?
קור המזגנים עלול להשפיע, אך זו לא הסיבה המשמעותית לשפעת קיץ. צילום: Shutterstock
קור מהמזגן מחליש את המערכת החיסונית?
"ניתן לומר שזה עלול להשפיע, אבל זו לא הסיבה המשמעותית, כך גם לגבי מעברים תכופים מקור המזגן לחום שבחוץ. הסיבה העיקרית להידבקות היא מגע עם רסס - טיפות רוק זעירות של אדם חולה, או מגע ידיים שנגעו קודם לכן באף או בפה של אדם חולה".
יש אנשים שמועדים יותר להידבק בנגיף השפעת?
"כל אחד יכול להידבק בשפעת, גם אנשים בריאים לחלוטין. לרוב מי שנדבקים יותר הם ילדים, שנמצאים בקרבת ילדים רבים אחרים בגן ובבית הספר, והם אלה שמדביקים את שאר בני הבית. כשמדובר על קבוצות סיכון, ההתייחסות היא למי שעלולים לפתח סיבוכים של המחלה ואלה הם בני ה-65 ומעלה, ילדים צעירים, נשים בהריון וחולים במחלות כרוניות, שהמערכת החיסונית שלהם מוחלשת".
התסמינים של שפעת קיץ לא שונים מאלה של החורף: לרוב החום עולה, יש כאבי שרירים, כאבי ראש, חולשה, שיעול, כאבי גרון, נזלת וליחה. שפעת, בשונה מהתקררות רגילה, מתאפיינת יותר בחום גבוה, בחולשה ניכרת ובכאבי ראש ושרירים מאשר בנזלת ושיעול, והיא לרוב גם ארוכה יותר ויכולה להימשך שבוע עד עשרה ימים. יש אנשים, בעיקר ילדים, ששפעת יכולה לגרום להם גם לשלשולים והקאות.
ומתי המצב מצריך פנייה לרופא? "צריך להגיע לרופא אם סובלים מחום גבוה של מעל 38 מעלות למעלה משלושה ימים, אם ישנם כאבי ראש עזים המלווים בקושי לסבול אור, ואם יש הקאות. תסמינים נוספים שמחייבים בירור הם שיעול שהולך ומחמיר, ליחה מוגלתית, כאבים בחזה וקוצר נשימה, ובאופן כללי אם מרגישים שזה קצת יותר חמור מהצטננות רגילה. אם יש ספק אז אין ספק, בעיקר אצל מבוגרים וחולים כרוניים במחלות לב, סוכרת ומחלות ריאה".
מהם הסיבוכים האפשריים של השפעת?
"הסיבוך העיקרי הוא דלקת ריאות, אבל יכולה להופיע גם דלקת שריר הלב, דלקת של המוח שהיא נדירה יותר, או 'תסמונת גיליאן ברה', שמתאפיינת בשיתוק שמתפשט בגוף ויכול להגיע לשרירי הנשימה. במקרים חמורים, שפעת שהסתבכה יכולה להביא לקריסת מערכות ואף למוות, גם אצל אנשים צעירים ובריאים".
אנטיביוטיקה לא תעזור
תזונה נכונה, שינה מספקת ופעילות גופנית חיוניות לשמירה על מערכת חיסון חזקה. צילום: Shutterstock
בשפעת הקיץ מטפלים בדיוק כמו בשפעת החורף: נחים בבית, לוקחים משככי כאבים ומורידי חום, מקפידים לשתות הרבה, זוחלים אל מתחת לשמיכה ומשתדלים לא להדביק אף אחד.
"אנטיביוטיקה לא תעזור כאן, כי המחלה נגרמת על ידי וירוס ולא חיידק, והיא אפילו תחליש את הגוף", מזהירה ד"ר שטיינפלד. "יש תרופות אנטי-ויראליות, שיכולות לקצר את משך המחלה אם מקבלים אותן ב-48 השעות הראשונות מתחילת התסמינים, אבל נהוג לתת אותן בעיקר לחולים בסיכון לסיבוכים ותמותה ולא באופן שגרתי, בגלל תופעות לוואי".
איך לא מדביקים גם את שאר בני הבית? רוחצים ידיים לעיתים תכופות, משתעלים ומתעטשים לתוך המרפק ולא לכף היד שנוגעת בחפצים, עוברים לישון בחדר נפרד ומאווררים את הבית. ההדבקה יכולה להיעשות בתקופת הדגירה של המחלה, כשהחולה עוד לא יודע שהוא חולה, וגם בימים הראשונים שלה.
תזונה נכונה, שינה מספקת ופעילות גופנית, חיוניות לדברי ד"ר שטיינפלד לשימור הבריאות והמערכת החיסונית, אבל הדרך האולטימטיבית להימנע משפעת, בקיץ ובחורף, היא קבלת חיסון השפעת השנתי. "זה למעשה הדבר החשוב ביותר לעשות", היא אומרת. "מתחילים לחסן בקופות החולים מסוף ספטמבר ועד מרץ, וזה נותן כיסוי לכל השנה".
[#middleBanner]
מה תאמרי לאנשים שנרתעים מהחיסון?
"שהרתיעה לגמרי לא מוצדקת. החיסון מכיל וירוס מומת. אי אפשר לחלות ממנו והוא בטוח גם לנשים בהריון ולילדים. מקסימום מרגישים לפעמים קצת חולשה יום-יומיים אחריו אבל זה עובר.
"צריך לזכור ששפעת זה לא רק טישו ונזלת, זו מחלה שיכולה להרוג. מדי שנה נפטרים משפעת כחצי מיליון איש בעולם. ב-1918, בסוף מלחמת העולם הראשונה, מגפה של 'השפעת הספרדית' הרגה מיליוני אנשים - טוענים שיותר מאשר במלחמה עצמה".
חיסון השפעת מגובה על ידי ארגון הבריאות העולמי, שמדי שנה עורך סטטיסטיקות כדי לחזות איזה זני שפעת יתקפו בשנה הקרובה, ולפיהן מכינים את החיסונים. ברוב המקרים, אומרת ד"ר שטיינפלד, יכולת הניבוי שלהם גבוהה. "מי שהתחסן, גם אם ידבק, יעבור את השפעת בקלות ובמהירות רבה יותר".
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...