מהערוגה לצלחת

צילום: Shutterstock
מאסתם בכימיקלים ובחומרי ריסוס כ"רוטב" לסלט הירקות, אבל החנות האורגנית רחוקה והתוצרת יקרה? גם פיסת קרקע פנויה בחצר או מכל על הגג יספיקו להקמת גינת ירק, שתניב שלל ירקות ותבלינים אורגניים וטריים, מהאדמה לצלחת.
אם החלטתם ללכת על האופציה הבריאותית והמהנה הזאת, תצטרכו להצטייד תחילה בכמה מצרכים. כלי עבודה, כמו מעדר, את חפירה, מגרפה ומקלטר, וגם קומפוסט לדישון (ותערובת שתילה אם אתם שותלים במכלים), צינורות וטפטפות, וכמובן - זרעים ושתילים.
איך מתחילים
תחילה יש לקבוע את מיקום הגינה. חשוב לבחור אזור שטוף שמש בגינה או במרפסת, למרות שגם חמש-שש שעות של שמש ביום יספיקו, זאת במידה שאתם לא מתכוונים להשתמש בחממות או באמצעים מלאכותיים אחרים, ולגדל את הגידולים בעונתם. אם אין לכם בגינה שטח רציף פנוי, ניתן לשתול ירקות וצמחי תבלין גם במפוזר במקומות שונים בגינה, אך לא מוצלים, בין צמחי הנוי.
אם אתם מתכוונים ליצור כמה ערוגות, כדאי להשאיר ביניהן רווח של 50 ס"מ לפחות למעבר ולגישה לצמחים. את הערוגות ניתן כמובן לעצב כפי שרוצים.
הכנת הקרקע
השלב הבא יהיה ניקוי הקרקע מעשבים שוטים ותיחוח האדמה במקלטר, פעולה מאמצת למדי מבחינה פיזית, שניתן לבצע אותה בשלבים. התיחוח הוא הכרחי להחדרת חמצן לאדמה, לשיפור ניקוז המים בבית השורשים של הצמחים ולריכוך הקרקע, שיאפשר את הצמיחה. לאחר מכן מדשנים את הקרקע על ידי פיזור קומפוסט על שטח הערוגות. את הקומפוסט ניתן לקנות מוכן, או לייצר לבד משיירים אורגניים בתוך מכל או בבור באדמה.
עת לזרוע ולשתול
אחרי הכנת האדמה, הגיעה העת להחליט מה מגדלים. כדאי לבחור את הירקות העונתיים ולא לשכוח את צמחי התבלין, שהם גם שימושיים וריחניים וגם מגנים על הגינה מפני מזיקים, ולכן מומלץ לשתול אותם בין שורות הירקות. כדי לזכות בתנובה רציפה לאורך כל השנה, מומלץ לשתול תחילה רק חלק מהגינה ולהמשיך במדורג.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
השקיה
השיטה החסכונית והאקולוגית ביותר להשקיה, היא שיטת הטפטפות. הטפטפות צמודות לצינורות העוברים על פני הקרקע בין הצמחים ומספקות בהדרגה את הכמות המדויקת שהצמח זקוק לה. ההשקיה בטפטוף מצמצמת אידוי מים וחלחול יתר לאדמה ומקטינה את כמות העשבים הצומחים סביב. ההשקעה הכספית במערכת טפטפות אינה קטנה, אך משתלמת בטווח הארוך.
הדליה
שתילים משתרעים או מטפסים, כמו עגבנייה או אפונה, תופסים מקום רב על הקרקע וזקוקים להדליה, כלומר הפניית הצמיחה כלפי מעלה. לשם כך יש לנעוץ שורת עמודים ולמתוח ביניהם חוטים או להניח רשתות וללפף על החוטים או על הרשת את ענפי הצמח כדי שיצמחו כלפי מעלה. ההדליה חוסכת מקום ומאפשרת גישה לכל חלק הצמח כדי לגזום, לטפל ולקטוף את פירותיו בצורה נוחה.
ואם אין לי גינה
גם בעיר, למרות שאפשר להזמין תוצרת אורגנית הביתה, כדאי להתנסות בחדוות היצירה שיש בחקלאות. אפשרות אחת הפתוחה בפני עירוניים היא גינות ירק קהילתיות, המצויות כיום ביישובים רבים, כולל תל אביב. אפשרות נוספת היא להקים ערוגות ירק בחלקת האדמה הקטנה שסביב בניין הדירות שלכם, בהסכמת השכנים, כמובן, ואולי אף בהשתתפותם, ואפשר גם לגדל ירקות ותבלינים במכלים על החלון, על הגג או במרפסת.
תחילה יש להחליט על מקום נגיש וחשוף לאור שמש ולוודא שיש מקור מים באזור שממנו ניתן יהיה להשקות. מכלים לשתילה ניתן להשיג בגדלים שונים, לפי המקום שיש לכם. על בסיס המכל מומלץ לפזר אבני טוף, לשיפור הניקוז, ומעליהן לפזר תערובת שתילה. לתוצאות אופטימליות כדאי לבחור בתערובת שתילה על בסיס כבול, פרלייט, שהוא סלע נקבובי המספק אוורור ואחיזת מים, והומוס תולעים, דשן טבעי אורגני. את ההשקייה ניתן לבצע בדרך המסורתית, על ידי מזלף, או לחבר מערכת השקיה.
עוד על גינון:
יש לכם שאלות? רוצים להתייעץ? לפורום גינון: לחצו |


ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...