חזרה למגזין אוכל

מפתיע וטעים: 5 מתכונים שונים עם קוסקוס

מה הסוד לקוסקוס המושלם ואילו מנות מעניינות אפשר להכין ממנו? 5 מתכוני שף שונים שכל אחד יכול להכין בבית מקוסקוס - מהאותנטי המסורתי ועד לקינוח מתוק
מאת לין לוי 30/04/20
מפתיע וטעים: 5 מתכונים שונים עם קוסקוס
אפשר להכין ממנו המון מטעמים. קוסקוס (צילום: shutterstock)

 

בישראל קוסקוס נחשב למנה פופולרית שאפילו ילדים אוהבים. הוא מזוהה הכי הרבה עם המטבח המרוקאי, למרות שגם שאר עדות המגרב אוכלים אותו ביום-יום. המנה הזו כל כך ישראלית, שגם השפים הכי מפורסמים שילבו אותה במסעדות ובמעדניות שלהם, והמחיר כמובן בהתאם, למרות שמדובר על מנה שמקורה במטבח הביתי.

מנת קוסקוס מורכבת תמיד מסולת המוגשת לצד או מתחת לתוספת. התוספת הזו הולכת תמיד עם רוטב שייספג אל תוך הסולת, ויהפוך את המנה הפשוטה למעדן. המרוקאים אוכלים קוסקוס עם מרק ירקות צהוב והסולת עצמה עבה יחסית. הטוניסאים עושים מרק אדום והקוסקוס אצלם דק ואוורירי יותר. בלוב ובאלג׳יר גם כן אוכלים קוסקוס, אבל מה שלא כולם יודעים הוא שגם בסיציליה ובאיטליה התפריט העממי כולל את המנה הטעימה הזו.

 

מה עוד אפשר לשלב עם קוסקוס?

 

מגוון הגרסאות של המרקים שמוגשים עם קוסקוס הוא אינסופי. המרק הזה יכול להיות מלא בירקות או עם דגים חריפים, עם סרדינים ועם תבשיל פירות יבשים מתקתק. אפשר לשלב קוסקוס גם בסלט, כי הוא מעשיר מאוד כל שילוב של ירקות והופך את הסלט לארוחה מלאה. קוסקוס מתאים גם לליווי תבשילים בשריים עם עוף או עם קציצות, ולמעשה יכול לשמש תחליף נהדר לאורז.

 

הסוד לקוסקוס מוצלח

 

הסוד של הכנת הקוסקוס הוא בסבלנות ובהרבה עבודת ידיים. כדי שהסולת תצא אוורירית כמו עננים יש להרטיב אותה ולעבד אותה עם הידיים, כלומר ממש למעוך ולערבב ולמעוך ולערבב היטב, ואז להעביר דרך מסננת מיוחדת לקוסקוס. על כל הפעולות הללו יש לחזור מספר פעמים, עד שנוצרים פירורים קטנטנים אחידים, ללא גושים.

אם לא בא לכם על ההתעסקות הארוכה עם הסולת אפשר להשתמש בקוסקוס מוכן הנמכר בשקיות, ואותו צריך רק לאדות בסיר אידוי והוא מוכן להגשה, יחד עם תוספת של מרק.

לפניכם כמה רעיונות לתוספות לקוסקוס, באדיבות השף והיועץ הקולינרי מנה שטרום. בכל המתכונים הקוסקוס הוא מהסוג המוכן בשקית, כדי להקל על מי שלא מיומן בהכנת הסולת מאפס. אם אתם כן ״שוחים״ במלאכה, החליפו את הקוסקוס החצי-מוכן בקוסקוס מעשה ידיכם.

 

סלט קוסקוס

 

צילום: Shutterstock

 

מצרכים (ל-6 מנות):

1/2 שקית קוסקוס מוכן

1/4 כוס שמן זית איכותי

6 שיני שום חצויות

פלפל אדום חריף (אפשר גם לא חריף), פרוס לטבעות

1/2 ק"ג עגבניות שרי חצויות

300 גרם רבעי ארטישוק איטלקי

300 גרם גרגירי חומוס מושרים ומבושלים (או גרגירי חומוס מוקפא)

עלי אורגנו טריים מ-2 גבעולים

1/2 כוס יין לבן יבש

מלח ופלפל

 

ההכנה:

1. מכינים את הקוסקוס לפי הוראות ההכנה שעל גבי האריזה.

2. מחממים במחבת גדולה שמן זית ומוסיפים את שיני השום והפלפל החריף.

3. לפני ששיני השום משחימות, מוסיפים את עגבניות השרי ומקפיצים אותן קלות.

4. מוסיפים את רבעי הארטישוק, גרגירי החומוס, עלי האורגנו והיין הלבן.

5. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

6. ממשיכים לבשל על אש גבוהה כשלוש דקות.

7. מוסיפים למחבת את הקוסקוס, מערבבים ומגישים.

 

קוסקוס עם תבשיל סרדינים

 

צילום: Shutterstock

 

מצרכים (ל-6 מנות):

1 שקית קוסקוס

שמן זית איכותי

2 פלפלים אדומים, חתוכים לקוביות קטנות

3 שיני שום קצוצות

1/4 כוס יין לבן

1/2 כוס צלפים

1 כף פטרוזיליה קצוצה

כ-18 סרדינים טריים מפולטים

מעט קמח לקימוח

מלח ופלפל

 

ההכנה:

1. מכינים את הקוסקוס לפי הוראות ההכנה שעל גבי האריזה.

2. מחממים במחבת שמן זית, מוסיפים את הפלפלים ומטגנים קלות.

3. מוסיפים את שיני השום ומערבבים.

4. מוסיפים את היין ומבשלים עד שמתקבל ציר מרוכז.

5. מסירים מהאש ומעבירים לקערה.

6. מוסיפים את הצלפים, הפטרוזיליה והקוסקוס המוכן. מערבבים.

7. מקמחים את פילה הסרדינים ומטגנים קלות משני הצדדים.

8. מרפדים קערות אישיות שמתאימות לאפייה בתנור עם הסרדינים, וממלאים אותן בתבשיל קוסקוס.

9. מכניסים את הקערות הממולאות לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך חמש דקות.

10. הופכים את הקערות על צלחות הגשה ומגישים.

 

קוסקוס עם דגים, זעפרן ואניס

 

צילום: Shutterstock

 

מצרכים (ל-6 מנות):

1 שקית קוסקוס

1/4 כוס שמן זית

2 בצלים אדומים חתוכים לפלחים

3 שומר חתוכים לפלחים

3 גזרים קלופים ופרוסים

1 כוס יין לבן

כ-8 שערות זעפרן

3 כוכבי אניס

5 גרגירי פלפל אנגלי

מלח ופלפל

1 ק"ג דגים טריים ומפולטים (מכל סוג שאוהבים)

 

ההכנה:

1. מכינים את הקוסקוס לפי הוראות ההכנה שעל גבי האריזה.

2. מחממים בסיר גדול שמן זית, מוסיפים את הבצלים, השומר והגזרים ומטגנים קלות.

3. מוסיפים את היין ומבשלים עד שנוצר רוטב מרוכז.

4. מוסיפים מים עד לכיסוי הירקות.

5. מוסיפים את הזעפרן, האניס, הפלפל האנגלי, המלח והפלפל. מרתיחים ומבשלים רבע שעה על אש נמוכה.

6. מוסיפים את הדגים כשהם חתוכים לרצועות רחבות. מבשלים כשלוש דקות נוספות.

7. ניתן להגיש את הקוסקוס בנפרד לצד התבשיל או לסדר תלולית קוסקוס במרכז קערה, ולצקת את התבשיל מסביב.

 

קוסקוס עם עוף וחצילים

 

צילום: לין לוי

 

מצרכים (ל-6 מנות):

1 שקית קוסקוס

שמן זית איכותי

1 ק"ג פרגיות חתוכות לקוביות

5 שיני שום קצוצות

עלי אורגנו טריים מחמישה גבעולים

1 כוס רוטב עגבניות מוכן

2 חצילים חתוכים לקוביות

1/4 כוס זיתי קלמטה מגולענים וקצוצים

 

ההכנה:

1. מכינים את הקוסקוס לפי הוראות היצרן שעל האריזה.

2. מחממים במחבת גדולה שמן זית, מוסיפים את הפרגיות ומטגנים היטב עד להשחמה.

3. מוסיפים את השום ועלי האורגנו, מערבבים היטב ומוסיפים את רוטב העגבניות.

4. את קוביות החצילים ניתן לקלות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות עד השחמה, או לטגן במחבת.

5. מוסיפים את החצילים והזיתים לתבשיל. במידת הצורך ניתן להוסיף מים ולהגיע לסמיכות הרצויה.

6. מגישים את הקוסקוס לצד המנה או במרכז הקערה.

 

קוסקוס מתוק

 

מצרכים (ל-6 מנות):

400 מ"ל מיץ תפוזים (עדיף סחוט טרי)

2 כפות סוכר

1 שקית קוסקוס

250 גרם שקדים שלמים מולבנים

250 גרם פיסטוק קלוף

300 גרם דובדבנים (רצוי מזן אמרנה)

 

ההכנה:

1. מחממים את מיץ התפוזים וממיסים בתוכו את הסוכר.

2. מצננים ושופכים פנימה את שקית הקוסקוס, מערבבים ונותנים לנוזלים להיספג.

3. קולים קלות את השקדים והפיסטוקים ומוסיפים לקוסקוס.

4. מוסיפים את הדובדבנים, מערבבים ומגישים.

 

לא סתם קציצה: 4 מתכוני קובה

5 תבשילי קדירה נהדרים

מהונגריה באהבה: מתכוני גולאש מושלמים

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

0  תגובות  אהבו

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

חג שבועות עם טוויסט: 4 מתכונים
חג שבועות הוא אחד החגים הטעימים בלוח השנה העברי. כולנו נכין עוגת גבינה חגיגית ופשטידות, פסטות וכנראה גם...
לקריאת הכתבה
חמוצים ושאר ירקות כבושים: המדריך המלא
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
לקריאת הכתבה
מהקיגל ועד הקוץ' מוץ': 3 מתכונים נוסטלגיים
האוכל שאנחנו אוכלים הוא חלק מהזהות שלנו. הוא מבטא את המוצא שלנו ומספר את הסיפור של המקום שבו נולדנו....
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה