חזרה למגזין אוכל

מתכון: רולדת תמרים

התמרים בריאים, מתוקים וטעימים כל השנה, אבל ט"ו בשבט הוא הזדמנות לאכול מהם עוד יותר. קבלו מתכון
עדי כץ 04/02/15
מתכון: רולדת תמרים
(צילומים: Shutterstock)

 

חלק ממנהגי החגים, נושאים עימם ניחוח של גלות. כזה הוא מנהג אכילת הפירות המיובשים בט"ו בשבט, זכר לתקופה שבה ללא אמצעי קירור, הדרך היחידה להביא את פירות ארץ ישראל ליהודי התפוצות היתה לייבש אותם קודם. ראשונים לאמץ אל החג את מנהג אכילת פירות שבעת המינים, אגב, היו קהילות אשכנז, ומשם הוא נפוץ לכל קהילות ישראל.


אחד האהובים והבריאותיים בקבוצה המתרחבת הנקראת אצלנו כיום "פירות מיובשים", הוא התמר, פריו של עץ שהיה ונשאר נכס רב תועלת לשוכני המדבר. מהעלים, הענפים והגזעים של עץ התמר מקימים סוכות וחושות (שוותיקי סיני זוכרים בגעגוע), סנסני התמר משמשים לטאטוא ולקליעת סלים ומחצלות, וישנם הפירות כמובן. מתוקים, רכים וטעימים במיוחד ומשמשים זה דורות גם להכנת יין תמרים ודבש תמרים (סילאן).

 

 

פרי התמר נאכל מיובש, לח או טרי, בהתאם לזן. בארץ גדלים כמה זני תמרים, רובם הוברחו בשעתו ארצה מעיראק. המג'הול הוא הפופולרי ביותר, אך יש גם זנים עם שמות כמו דקל נור, אמרי, חיאני, חלאווי ואחרים, וגם הברהי הצהוב, הנאכל טרי אחרי שהוקפא.

  

תמר או שניים, מכל זן שהוא, עם מרקם הטופי והטעם המתוק העז, יכול לספק את התשוקה למתוקים, כולל בונוס של בריאות. התמרים דלים בשומן ובקלוריות, אך עשירים בסיבים תזונתיים התורמים לשובע, מעודדים את מערכת העיכול ומונעים התפתחות תאים סרטניים במעי הגס.

 

 רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 

הם מכילים גם נוגדי חמצון חזקים מסוג פוליפנולים, המונעים מחלות ומעכבים תהליכי הזדקנות, והם עשירים במינרלים כמו מגנזיום, התורם לבריאות כלי הדם, העצבים והשרירים, אשלגן העוזר בהורדת לחץ הדם, סידן התורם לבריאות העצם, אבץ, ברזל, נחושת וויטמינים מקבוצת B.

 


בנוסף, מחקר שנערך בטכניון ובבית החולים רמב"ם מצא שתמרים מסוג מג'הול וחלאווי מפחיתים את הסיכוי לטרשת עורקים, אלצהיימר וסרטן בשל תכולת הפוליפנולים הגבוהה שבהם. במחקר נמצא עוד שאכילת מאה גרם תמרים ביום במשך חודש לא העלתה את רמת הסוכר בדמם של הנבדקים, ואף הורידה את רמת שומני הדם. כלומר, גם חולי סוכרת יכולים ליהנות מהפרי המתוק. הסוכרים שבו הם טבעיים, עם שילוב מיוחד בין גלוקוז לפרוקטוז, ולמרות המתיקות הרבה, המדד הגליקמי שלו בינוני-נמוך, כלומר הוא לא מעלה במהירות את רמת הסוכר ואז מנחית אותה, בניגוד למוצרים המכילים סוכר לבן ומעובד.


בשל תכולת הפחמימות הגבוהה בתמרים הם יכולים לשמש כחטיף אנרגיה מעולה לפני פעילות גופנית. הם ממריצים ולא מכבידים על הקיבה בזמן הפעילות, ועדיפים מכל היבט על חטיפי אנרגיה מעובדים.

 

 

וחוץ מלאכול תמרים שלמים, רצוי עם אגוז מלך תחוב בתוכם, אפשר גם לעשות מהם שלל קינוחים, מאפים, עוגות ועוגיות, כמו אלה.

 

רולדת/עוגיות תמרים

 

המרכיבים:
4 כוסות קמח (2 קמח כוסמין ו-2 קמח לבן)
כפית אבקת אפייה
1/2 פחית קרם קוקוס
1/2 כוס שמן קנולה
1/2 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי (לפני הסחיטה לגרד את הקליפה לתערובת)
קורט מלח
1/4 כוס סוכר חום דמררה
שקיק סוכר וניל

למלית:
קופסת ממרח תמרים ( 450 גרם)
10 תמרים (מג'הול) קצוצים בסכין
100 גרם אגוזי מלך קצוצים
קינמון
שקיק סוכר וניל


אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את קרם הקוקוס, השמן והמיץ עם הסוכר, המלח וסוכר הווניל לתערובת אחידה, במג'ימיקס או בערבוב ידני.
מנפים פנימה את הקמח ואת אבקת האפייה ומערבבים עד לאיחוד. כדאי להימנע מערבוב יתר. מחלקים את הבצק לשלושה כדורים, משטחים מעט ומצננים במקרר שעה לפחות.
מחממים את התנור ל-170 מעלות ובינתיים משטחים את כדורי הבצק לשלושה מלבנים. מורחים עליהם ממרח תמרים, מפזרים אגוזים ומעט קינמון וזורים סוכר וניל.
מגלגלים לרולדות, מניחים בתבנית על נייר אפייה, עם התפר כלפי מעלה, ואופים כחצי שעה עד הזהבה. מצננים לגמרי ואז פורסים בסכין משוננת. אפשר לפזר מלמעלה אבקת סוכר. מאכסנים בקופסה סגורה.
אפשר לפרוס את הרולדות לעוגיות לפני האפייה, אפשר גם ברולר פיצה או זיגזג ואז לאפות כ-20 דקות בלבד.

 

עוד על אוכל ומתכונים:

כל מטבח והכיסונים שלו

איזה פרח תרצו לאכול?

קינוח תותים מהיר

מרק סיני מהיר וטעים

עוגיות טחינה נימוחות

 

יש לכם שאלה על בישול? רוצים לשתף מתכון מנצח? לקהילת אוכל: לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

אוזני המן אלפחורס כבר טעמתם?

אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...

לקריאת הכתבה
חורף חם: חגיגת דגנים וקטניות

הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...

לקריאת הכתבה
מיוחד לימים הקרים: 3 תבשילי בשר

כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה