חזרה להחיים הטובים

סוד אריכות הימים: טיפוס על הפסגות הגבוהות

קייזו מיורה היפני שבר את השיא העולמי כאיש המבוגר ביותר שגלש מהמון-בלאן בגיל 99 וטיפס על הקילימנג'רו בגיל 77. הבן שלו, יוצ'ירו, שבר את שיא הגיל לטיפוס על האוורסט כשעשה זאת בגיל 70 וחצי. לא פלא שהשניים הפכו לסמל ביפן המחזיקה בשיאי הקשישות בעולם, ואולי הם מסמנים את מה שצופן העתיד לגימלאים
מערכת מוטק'ה 03/04/08
סוד אריכות הימים: טיפוס על הפסגות הגבוהות
כשהשמש שוקעת על העיר הגדולה בעולם, טוקיו, קייזו מיורה, שרירי למרות שכבר חצה את ה-100, לובש את הטרנינג שלו ומתחיל באימון הכושר שלו לפני שהוא אוכל את ארוחת הערב, המורכבת מאצות ומביצים. רק כאב גל מזכיר לו כי נולד ב-1904. אבל האיש שהפך דמות חיקוי ביפן המאפירה אינו נותן לכאב הזה להפריע לו, ממש כשם שעשה כשהחליט להיות האיש המבוגר ביותר שיגלוש מפסגת המון-בלאן בגיל 99. לאחר מכן הוא כבר בחוץ, יוצא להליכה המהירה שלו, במסלול של 2 מייל. "אני מרגיש מצויין עדיין," אומר מיורה ? מי שהפך ב-1981 לאיש המבוגר ביותר בהיסטוריה המתועדת שטיפס לפסגת הקילימנג'רו, הגבוה בהרי אפריקה ועכשיו מתכונן למסע לאלפים האיטלקיים בשנה הבאה. "אין בי שום דבר מיוחד, אבל הבן שלי ? הוא מדהים באמת". כך אמרה בראיון מיורה שנה וחצי לפני פטירתו, בגיל 102. מאז גם הבן שלו, יוצ'ירו מיורה (72), שבר שיא למבוגרים כאשר הפך במאי 2003 לאיש המבוגר ביותר שהגיע לפסגת האוורסט, (אז היה בן 70 ו-7 חודשים) לאחר שני חודשי טיפוס מפרך. החודש מתכוון לתקוף את הפסגה מכיוון אחר, סין, ולהגיע לשיא חדש - הקומולנגמה (8,848 מ'). האב והבן מיורה הם דוגמאות חיות לחברה היפנית המעמידה יותר ויותר סופר-סניורים שמגיעים לגילאים מופלגים. בארץ שבה תוחלת החיים הממוצעת היא 81.9 שנים, המבוגרים המקומיים מחזיקים לא רק בשיא תוחלת החיים, אלא גם בשיא הבריאות לאנשים מבוגרים. לפי דוח ארגון הבריאות העולמי, היפני הממוצע נהנה כיום מממוצע של 75 שנות בריאות טובה, פחות או יותר ? ב-6 שנים יותר מאשר הממוצע הקיים בארצות הברית וב-3 שנים יותר מאשר הצרפתים (הטוענים לבריאות טובה בגלל היין).


"היפנים היותר מבוגרים בריאים בצורה יוצאת דופן," אומר יוצ'ירו, "ומסוגלים לבצע תרגילים ודברים בגילם שהצעירים אינם יכולים לבצע. אנשים בני 65 מסוגלים לטפס על הרים, לנסוע לסין ולטעת עצים, או שהם נוסעים לחו"ל ומלמדים יפנית. כנראה שהכל נעוץ בתזונה שלנו ובתרגילים שאנחנו מבצעים... מדובר בהפקת המירב מחיים ארוכים ככל האפשר". המספר הגדול במיוחד של סניורס ביפן פירושו שהם מסוגלים ליהנות מגיל הזהב שלהם, תוך גילוי שמחה והרפתקנות שבעבר היו משוייכים רק לצעירים, או לגיל העמידה לכל היותר. השנה חצתה קבוצה של 11 גימלאים יפנים ? שממוצע הגיל שלהם 63 ובראשם בחור בן 78 ? את מדבר טאקלימקן בסין, לאורך דרך המשי. במשך 73 יום הם עברו 750 מייל בעקבותיו של מגלה הארצות השוודי בן המאה ה-10 סוון הדין, כשהם מתמודדים עם טמפרטורה שהגיעה ל15 מעלות מתחת לאפס. מינורו סאיטו (70) יצא לפני שנים אחדות לשיט בכוונה להפוך לאיש המבוגר ביותר שיקיף את העולם בלי תחנות ביניים. במאי 2002 טמאי וואטאנבי הפכה לאשה המבוגרת ביותר שהגיעה לפסגת האוורסט, בגיל 63. בדצמבר 2003 שני יפנים בשנות ה-70 שלהם, 22 יפנים בשנות ה-60 ו-44 בשנות ה-50 טיפסו על הרי ההימאליה, עד לגובה של 8,000 מ'. פרסומת טלוויזיה יפנית הפכה את מינורו נוזואה (68), חקלאי אלמוני, לכוכב מדיה כשהוא מבצע גלגולים על מכשיר המתח שלו. כחצי מיליו(!) גימלאים נאספו ב-2004 בגונמה למעין אולימפיאדת סניורס שבה התחרו באמנויות לחימה לצד כדורגל, שחייה ומרתון. היפנים מדווחים גם על עלייה חדה במספר המתנדבים הגימלאים המבקשים לשרת מעבר לים, כשבין היתר הם מסייעים לפתח מערכת ביוב חדשה בבוליביה וטכניקות חקלאיות מודרניות בקמבודיה. כשכל אחד מחמישה יפנים כבר חצה את גיל 65, גם הצריכה של הגיל המבוגר קופצת בהתאם ומייצרת ביקוש לשירותים ומוצרים מותאמי-גיל. למעשה, הביקוש הזה הוא שהוציא את יפן מ-13 שנות תרדמה כלכלית יחסית. אבל לצד הטוב שבהזדקנות עד גיל מבוגר מאוד, יש בכך גם משום בעיה לחברה ? הביטוח הרפואי והוצאות הפנסיה על הגימלאים ביפן גדלו בצורה חריפה בשנים האחרונות, והיום כבר ברור כי הם עלולים להפוך לפצצה כלכלית בעתיד. ההערכות הן כי עד 2017 27% מהאוכלוסיה היפנית יהיו בני 65 ומעלה, כשמספר זה יזנק עד 35.7% בשנת 2050! עם זאת, למרות יוקר המחיה ביפן, עלות ההוצאות הרפואיות על הגימלאי היפני נמוכה מזו הנדרשת לגימלאי האמריקני ? 6,500 דולר לשנה לעומת 7,055 דולר בארה"ב. "הגימלאים היפנים לא רק חיים יותר, אלא גם בריאותם טובה לאין שיעור מזו של עמיתיהם בארצות המערב," אומר קואיצ'י אנדו, אחד המנהלים לענייני גימלאים במשרד הבריאות היפני. "הם מודעים יותר ויותר לנושא הכושר ומתעמלים, בעוד הדור הצעיר מעדיף לשבת שעות מול המחשב."
מה סוד אריכות הימים של היפנים?
מחקרים שונים מלמדים כי יש סיבות רבות לבריאותם של היפנים המבוגרים, כשהתשובה המסורתית מתייחסת לתזונה עשירה בדגים ודלה בבשר אדום, לצד צריכה של אורז מלא. סקר לאומי שנערך בשנת 2000 הראה כי כמעט 64% מהסניורס היפנים אינם אוכלים יותר מדי וכמחציתם מתאמנים בקביעות, בעוד 64% דואגים לישון היטב. בנוסף, מסבירים מומחי גריאטריה, היפנים המבוגרים שרדו את תלאות וקשיי מלחמת יפן-רוסיה (1904-5) ושתי מלחמות העולם, מה שהפך אותם לחסינים ועמידים יותר. הם נותרו חסינים גם לאחר שיפן הפכה למדינה השנייה בין המדינות העשירות בתבל (אחרי ארה"ב). באזורים הכפריים היפנים המבוגרים מעבדים את שדותיהם וגינותיהם במשך שעות מדי יום. הסניורס האורבניים דואגים לחיים פעילים מאוד בערים הגדולות, שבהן קל יותר להגיע ממקום למקום ברגל מאשר במכונית. למרות היותה מעצמת היי-טק, ברוב תחנות הרכבת התחתית של יפן אין דרגנועים. "בניגוד לארה"ב, הסניורס ביפן אינם חייבים לחפש מכוני כושר כדי להתאמן ? החיים היומיומיים שלהם הופכים אותם ליותר רזים ויותר בריאים," אומר פרופ' מאקוטו סוזוקי, מאוניברסיטת אוקינאווה, "זהו מודל מנצח". השילוב הזה משפיע גם על חייהם של הזקנים מאוד. בדוח אמריקאי מ-2002 נמצא כי בארה"ב, שבה אוכלוסיה של 283 מיליון איש עם 50,000 בני 100 ויותר, רק 13% מאלה חיו באופן עצמאי. לעומת זאת, ביפן, שבה 128 מיליון תושבים, היו 23,000 בני 100+, אבל אחוז העצמאים ביניהם היה גבוה משמעותית - 35%.


מערכת בריאות ממלכתית יעילה מאפשרת טיפול רפואי איכותי מאוד במחיר נמוך לכל אזרח. אלא שעם השנים העומס על כתפי המשפחות, המטפלות בקשישים בבית, הלך וגדל, והוא ממשיך לגדול ככל שהזקנים חיים יותר. בה בעת, מערכת הפנסיה היפנית הגיעה לנקודת השבירה שלה, עם גרעון של 7.7 מיליארד דולר. הדבר חייב את הממשלה היפנית לנקוט בצעד לא פופולרי כאשר העובדים ומעסיקיהם חוייבו להפריש יותר למערכת הממלכתית. העובדה שאחוז הילודה ביפן נמוך מאוד רק מוסיפה לשינוי הדמוגרפי הזה, כמובן. בתוך שנים אחדות עלול המשק היפני למצוא עצמו ללא די ידיים עובדות שיוכלו לממן גם את אחזקת זקני השבט. להערכת מומחים שונים, זו עתידה להפוך לבעיה הקריטית ביותר של המשק היפני בתוך שנים מספר. מסיבה זו משרד הבריאות היפני קפץ על המציאה ששמה האב והבן מיורה, כדי לגייס אותם לקמפיין לאומי של תוכנית בריאות ממלכתית אשר בה המבוגרים ייהנו מתוכנית אימוני כושר מסובסדת במרכזי קשישים. "אנו מקווים להפוך את היפנים המבוגרים לחזקים יותר, כך שיוכלו לתפקד באופן עצמאי ולדאוג לעצמם במטרה להקטין את הלחץ מעל כתפי המדינה", אומר פקיד מימשל. קייזו מיורה, חובב טבע, לא בילה כמעט עד מותו לילה אחד בבית החולים. לאחר שטיפס מאות הרים וגלש על באלפי אתרי סקי, הוא נפל ב-2004 במהלך אימון וספג חבטות. למרות שהתאלמן מאשתו עוד ב-1993, הוא המשיך לדאוג לעצמו. כשלצווארו צווארון, מיורה מתעקש להמשיך בתרגילי ההתעמלות שלו כל יום, שכבר זכו להתפרסם בשני ספרים. אבל נראה שבגיל מסויים גם תרגילים אלה כבר אינם יעילים. מיורה לא הגדיר את עצמו מעולם כפריק של בריאות. "מדובר יותר ברצון לחיות את החיים עם תשוקה" ? הוא נהג לומר. "אני לא חושב על גילי," אמר, "משום שהגיל אינו קשור לכל זה. אתם יודעים למה זה קשור? ? ברצון להגיע לפיסגה!" עכשיו מצטרף לדיבוק הזה הבן, ואיתו גם הנכד, גוטה (39) שהולך בדרכי הדורות הקודמים. אם להסתמך על הסטטיסטיקה, ודאי זו היפנית - הוא עוד עלול לטפס על האוורסט בגיל 120...
לכתבה על יוצ'ירו מיורה -
לחצו

עוד כתבות על גמלאים מעניינים

נעצר זוג הפנסיונרים ששיגע את אמריקה



מסע הפנסיה סביב העולם



מתנה ליום ההולדת ה-101 - רישיון נהיגה



הפנסיונרים ששיגעו את אמריקה



כוכבים בגיל השלישי: כובשים את העולם מחדש



שבוע של שבירת שיאי קשישות בעולם



ברברה סטרייסנד בת 65: שוברת את כל השיאים

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה