בראשית פרק כ"א.

בראשית פרק כ"א.
כא,א וַיהוָה פָּקַד אֶת-שָׂרָה, כַּאֲשֶׁר אָמָר; וַיַּעַשׂ יְהוָה לְשָׂרָה, כַּאֲשֶׁר דִּבֵּר. כא,ב וַתַּהַר וַתֵּלֶד שָׂרָה לְאַבְרָהָם בֵּן, לִזְקֻנָיו, לַמּוֹעֵד, אֲשֶׁר-דִּבֶּר אֹתוֹ אֱלֹהִים. כא,ג וַיִּקְרָא אַבְרָהָם אֶת-שֶׁם-בְּנוֹ הַנּוֹלַד-לוֹ, אֲשֶׁר-יָלְדָה-לּוֹ שָׂרָה--יִצְחָק. כא,ד וַיָּמָל אַבְרָהָם אֶת-יִצְחָק בְּנוֹ, בֶּן-שְׁמֹנַת יָמִים, כַּאֲשֶׁר צִוָּה אֹתוֹ, אֱלֹהִים. כא,ה וְאַבְרָהָם, בֶּן-מְאַת שָׁנָה, בְּהִוָּלֶד לוֹ, אֵת יִצְחָק בְּנוֹ. כא,ו וַתֹּאמֶר שָׂרָה--צְחֹק, עָשָׂה לִי אֱלֹהִים: כָּל-הַשֹּׁמֵעַ, יִצְחַק-לִי. כא,ז וַתֹּאמֶר, מִי מִלֵּל לְאַבְרָהָם, הֵינִיקָה בָנִים, שָׂרָה: כִּי-יָלַדְתִּי בֵן, לִזְקֻנָיו. כא,ח וַיִּגְדַּל הַיֶּלֶד, וַיִּגָּמַל; וַיַּעַשׂ אַבְרָהָם מִשְׁתֶּה גָדוֹל, בְּיוֹם הִגָּמֵל אֶת-יִצְחָק. כא,ט וַתֵּרֶא שָׂרָה אֶת-בֶּן-הָגָר הַמִּצְרִית, אֲשֶׁר-יָלְדָה לְאַבְרָהָם--מְצַחֵק. כא,י וַתֹּאמֶר, לְאַבְרָהָם, גָּרֵשׁ הָאָמָה הַזֹּאת, וְאֶת-בְּנָהּ: כִּי לֹא יִירַשׁ בֶּן-הָאָמָה הַזֹּאת, עִם-בְּנִי עִם-יִצְחָק. כא,יא וַיֵּרַע הַדָּבָר מְאֹד, בְּעֵינֵי אַבְרָהָם, עַל, אוֹדֹת בְּנוֹ. כא,יב וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל-אַבְרָהָם, אַל-יֵרַע בְּעֵינֶיךָ עַל-הַנַּעַר וְעַל-אֲמָתֶךָ--כֹּל אֲשֶׁר תֹּאמַר אֵלֶיךָ שָׂרָה, שְׁמַע בְּקֹלָהּ: כִּי בְיִצְחָק, יִקָּרֵא לְךָ זָרַע. כא,יג וְגַם אֶת-בֶּן-הָאָמָה, לְגוֹי אֲשִׂימֶנּוּ: כִּי זַרְעֲךָ, הוּא. כא,יד וַיַּשְׁכֵּם אַבְרָהָם בַּבֹּקֶר וַיִּקַּח-לֶחֶם וְחֵמַת מַיִם וַיִּתֵּן אֶל-הָגָר שָׂם עַל-שִׁכְמָהּ, וְאֶת-הַיֶּלֶד--וַיְשַׁלְּחֶהָ; וַתֵּלֶךְ וַתֵּתַע, בְּמִדְבַּר בְּאֵר שָׁבַע. כא,טו וַיִּכְלוּ הַמַּיִם, מִן-הַחֵמֶת; וַתַּשְׁלֵךְ אֶת-הַיֶּלֶד, תַּחַת אַחַד הַשִּׂיחִם. כא,טז וַתֵּלֶךְ וַתֵּשֶׁב לָהּ מִנֶּגֶד, הַרְחֵק כִּמְטַחֲוֵי קֶשֶׁת, כִּי אָמְרָה, אַל-אֶרְאֶה בְּמוֹת הַיָּלֶד; וַתֵּשֶׁב מִנֶּגֶד, וַתִּשָּׂא אֶת-קֹלָהּ וַתֵּבְךְּ. כא,יז וַיִּשְׁמַע אֱלֹהִים, אֶת-קוֹל הַנַּעַר, וַיִּקְרָא מַלְאַךְ אֱלֹהִים אֶל-הָגָר מִן-הַשָּׁמַיִם, וַיֹּאמֶר לָהּ מַה-לָּךְ הָגָר; אַל-תִּירְאִי, כִּי-שָׁמַע אֱלֹהִים אֶל-קוֹל הַנַּעַר בַּאֲשֶׁר הוּא-שָׁם. כא,יח קוּמִי שְׂאִי אֶת-הַנַּעַר, וְהַחֲזִיקִי אֶת-יָדֵךְ בּוֹ: כִּי-לְגוֹי גָּדוֹל, אֲשִׂימֶנּוּ. כא,יט וַיִּפְקַח אֱלֹהִים אֶת-עֵינֶיהָ, וַתֵּרֶא בְּאֵר מָיִם; וַתֵּלֶךְ וַתְּמַלֵּא אֶת-הַחֵמֶת, מַיִם, וַתַּשְׁקְ, אֶת-הַנָּעַר. כא,כ וַיְהִי אֱלֹהִים אֶת-הַנַּעַר, וַיִּגְדָּל; וַיֵּשֶׁב, בַּמִּדְבָּר, וַיְהִי, רֹבֶה קַשָּׁת. כא,כא וַיֵּשֶׁב, בְּמִדְבַּר פָּארָן; וַתִּקַּח-לוֹ אִמּוֹ אִשָּׁה, מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם.
כא,כב וַיְהִי, בָּעֵת הַהִוא, וַיֹּאמֶר אֲבִימֶלֶךְ וּפִיכֹל שַׂר-צְבָאוֹ, אֶל-אַבְרָהָם לֵאמֹר: אֱלֹהִים עִמְּךָ, בְּכֹל אֲשֶׁר-אַתָּה עֹשֶׂה. כא,כג וְעַתָּה, הִשָּׁבְעָה לִּי בֵאלֹהִים הֵנָּה, אִם-תִּשְׁקֹר לִי, וּלְנִינִי וּלְנֶכְדִּי; כַּחֶסֶד אֲשֶׁר-עָשִׂיתִי עִמְּךָ, תַּעֲשֶׂה עִמָּדִי, וְעִם-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר-גַּרְתָּה בָּהּ. כא,כד וַיֹּאמֶר, אַבְרָהָם, אָנֹכִי, אִשָּׁבֵעַ. כא,כה וְהוֹכִחַ אַבְרָהָם, אֶת-אֲבִימֶלֶךְ, עַל-אֹדוֹת בְּאֵר הַמַּיִם, אֲשֶׁר גָּזְלוּ עַבְדֵי אֲבִימֶלֶךְ. כא,כו וַיֹּאמֶר אֲבִימֶלֶךְ--לֹא יָדַעְתִּי, מִי עָשָׂה אֶת-הַדָּבָר הַזֶּה; וְגַם-אַתָּה לֹא-הִגַּדְתָּ לִּי, וְגַם אָנֹכִי לֹא שָׁמַעְתִּי--בִּלְתִּי הַיּוֹם. כא,כז וַיִּקַּח אַבְרָהָם צֹאן וּבָקָר, וַיִּתֵּן לַאֲבִימֶלֶךְ; וַיִּכְרְתוּ שְׁנֵיהֶם, בְּרִית. כא,כח וַיַּצֵּב אַבְרָהָם, אֶת-שֶׁבַע כִּבְשֹׂת הַצֹּאן--לְבַדְּהֶן. כא,כט וַיֹּאמֶר אֲבִימֶלֶךְ, אֶל-אַבְרָהָם: מָה הֵנָּה, שֶׁבַע כְּבָשֹׂת הָאֵלֶּה, אֲשֶׁר הִצַּבְתָּ, לְבַדָּנָה. כא,ל וַיֹּאמֶר--כִּי אֶת-שֶׁבַע כְּבָשֹׂת, תִּקַּח מִיָּדִי: בַּעֲבוּר תִּהְיֶה-לִּי לְעֵדָה, כִּי חָפַרְתִּי אֶת-הַבְּאֵר הַזֹּאת. כא,לא עַל-כֵּן, קָרָא לַמָּקוֹם הַהוּא--בְּאֵר שָׁבַע: כִּי שָׁם נִשְׁבְּעוּ, שְׁנֵיהֶם. כא,לב וַיִּכְרְתוּ בְרִית, בִּבְאֵר שָׁבַע; וַיָּקָם אֲבִימֶלֶךְ, וּפִיכֹל שַׂר-צְבָאוֹ, וַיָּשֻׁבוּ, אֶל-אֶרֶץ פְּלִשְׁתִּים. כא,לג וַיִּטַּע אֶשֶׁל, בִּבְאֵר שָׁבַע; וַיִּקְרָא-שָׁם--בְּשֵׁם יְהוָה, אֵל עוֹלָם. כא,לד וַיָּגָר אַבְרָהָם בְּאֶרֶץ פְּלִשְׁתִּים, יָמִים רַבִּים.
שרה כאמור מגיעה לסוף הריונה ויולדת בן זכר. וצוחקת לעצמה על שבגיל הבלות נולד לה תינוק. אברהם ושרה קוראים לילד יצחק.
אברהם מל את בנו בהגיעו לגיל 8 ימים כמצוות יהוה אלוהיו. והילד גדל.תוך ששרה מניקה אותו עד שנגמל. אז עושה אברהם משתה גדול לבני ובאי ביתו. וכולם שמחים. פרט לשרה.
שרה רואה מהצד, שישמאל בנו הגדול של אברהם והגר, "מצחק" (משחק , מצחיק) . והדבר חורה לה מאוד.
שרה מבקשת מאברהם שיסלק את הגר שכבר עלתה לה על העצבים ואת ישמעאל בנה מהתחום שלהם., מביתם. בטענה שאין לישמעאל כל זכות לרשת את רכושו של אברהם. ולא יתכן ששניהם ירשו אותו במשותף, כי כזכור לכם, הרי שרה היא היבמה של אברהם ובעצם היא בעלת רכושו. וזכות ראשונים בירושה הוא ליצחק בנה. וכאן היא מזכירה זאת לאברהם . כי עדיף לסגור את העניין כשישמעאל צעיר יחסית וכושר ההתנגדות שלו קטן.
אברהם שהדבר מכאיב לו, פונה לאלוהיו בבקשת עצה. ואלוהים אומר לו "תשמע בקולה של שרה. הכל יהיה בסדר. גם ישמעאל בנך יהפוך לעם גדול שהרבה נשיאים יצאו ממנו.
אברהם קם בבוקר. לוקח לחם צידה לדרך ומים ושולח את הגר וישמעאל לדרכם. ל"מדבר באר שבע", תוך שהוא סומך על אלוהיו שיקרה להם נס כפי שאלוהים הבטיח. הרי תמיד הוא מקיים.
כידוע הכוונה לנגב, אך באותה התקופה, היה הנגב פורה מאוד כי הטמפרטורות בעולם היו בערך כמחצית ממה שהן היום. המרעה בנגב היה רב מאוד והרועים הגיעו גם עד קדש ברנע בדרום.
הגר וישמעאל מסתובבים בנגב , כנראה מספר ימים, הצידה נגמרה, כך גם המים.
הגר שמה את ישמעאל הצמא מתחת לשיח ומתרחקת שלא תראה חלילה במותו מצמא ובוכה על מר גורלה.
אלוהים שומע את בכיה של הגר. ושולח מלאך ואומר לה שתחזיק בידו של בנה כי הוא יהיה לגוי גדול. לאחר מכן רואה הגר באר לידה וממנו היא משקה את בנה. ואלוהים נשאר עם הנער עד לבגרותו ועד לקיום הבטחותיו.
הנער גדל והופך לצייד, הוא ואימו חיים במדבר פארן ,ואימו לוקחת לבנה נערה מצרית.
יש לציין שהגבול המצרי באותה התקופה היה באיזור קו אשקלון ניצנה ודרומה משם. כך שמצריים לא הייתה רק באיזור הנילוס והפירמידות, אלא כאן ליד, צמוד לארץ כנען.
לאחר זמן, אבימלך מלך גרר הפלישתית נוסע עם פיכול שר צבאו דרומה ופוגשים באברהם.
הם רוצים לכרות ברית עם אברהם, אך הוא מוכחי אותם על כך שרועי הצאן שלו "גונבים לו את הבארות. אבימלך מתיתמם ואומר שלא ידוע לו על כך. מאידל אברהם מכין 7 כבשים ושם אות בצד.
אבימלך רואה ותם ושאל בשביל מה אלו. אז אברהם אומר שהכבשים ההלו יהיו עדות שהבאר שחפר היא שלו.
אבימלך כורת ברית עם אברהם וכנראה מעלים את הכבשים כקורבן. ואבימלך ממשיך בדרכו.
אברהם ממשיך להתגורר בארץ פלישתים ונוטע עץ בבאר שבע. (נטיעת עץ היא סימן לבעלות על הקרקע עד היום.)
בכבוד רב
שלום הלוי
"בית הלויים" יהדות "חילונית" באהבה על פי תורת ישראל..
לשלום הלוי,
סופשבוע טוב.תודה שהבאת לנו דברי תורה.
קראתי את הספר היפה של חוה עציון הלוי"אתנה שפחתי בחיקך"על נושא של פרק זה.ספר מרתק.רומן.
...לשלום הלוי,
סופשבוע טוב.תודה שהבאת לנו דברי תורה.
קראתי את הספר היפה של חוה עציון הלוי"אתנה שפחתי בחיקך"על נושא של פרק זה.ספר מרתק.רומן.
שחור על גבי לבן = שחור משחור
כל המחלוקת הינה כתובה כאן
פרושה וגלויה מול עינינו
ירושה ונחלה = נדל''ן
איכה כל זה מיתפרש כבר אלפיי=שנים לדם
קנ...
שחור על גבי לבן = שחור משחור
כל המחלוקת הינה כתובה כאן
פרושה וגלויה מול עינינו
ירושה ונחלה = נדל''ן
איכה כל זה מיתפרש כבר אלפיי=שנים לדם
קנאה וצרות - עין וצדק אין
עם
המלך 
ניחא אברהם אבינו...איכה יצא לאל = שם ! מאד מיתקשה להיתפעל ... מהאל
מאידך זיל גמור - מה למדנו מהסיפור -כלום ושום - דבר - כאז כן היום
שלום לכם בית הלוויים,קצת אקטואליה:אנחנו השבת פרשת בלק ,בן ציפור שביקש מבלעם הרשע לקלל את ישראל ויצא לו שיר הלל.שאו ברכה.
לעליה היקרה.
קשה מאוד לבקר בעיניים של תקופתנו כיום, אירועים שארעו לפני אלפי שנים,
מבלי להבין אותם תחילה כראוי.
אני בטוח שאם הייתי שואל אותך שאלות הקשו...
לעליה היקרה.
קשה מאוד לבקר בעיניים של תקופתנו כיום, אירועים שארעו לפני אלפי שנים,
מבלי להבין אותם תחילה כראוי.
אני בטוח שאם הייתי שואל אותך שאלות הקשורות להבנת הקע של האירועים, אזי גם לא הייתי מקבל תשובות נכונות.
לכן, אנסה להאיר לך מספר דברים שדיברתי עליהם בפרקים הקודמים.
1 . מסורת - מדובר במסורת של העם העברי ובמסורת של משפחה פטריאכלית בה תפקיד האב הוא לייצר פרנסה ולהוביל את המשפחה על ברכי מסורת העם מזה שנים רבות.
2 . לאישה במשפחה הפטריאכלית, מעמד חשוב ביותר. מאחר והיא המזוזה השניה המחזיקה ומאחדת את המשפחה. (מזוזה - אחד משני צידי פתח הבית)
3. מסורת העם העברי קובעת כמו היום במשפחות בני העם "הערבי-עברי", שהאשה הראשונה היא ,"מלכת הבית" ועל פי ישק כל דבר. כלומר, לאישה הראשונה יש סמכויות בכל הקשור לניהול הבית, גם אם לבעל יש נשים נוספות. הבעל לא יכול להכניס לביתו אף אישה ללא רשותה של בעלת הבית. מה עוד שהאישה השניה ואילך, תמיד תהיינה שפחותיה של האישה הראשונה.
4 . מעמדה של האישה במשפחה הפטריאכלית הוא כה גדול, כך שחובת הבעל לפרנסה כל חייה, ולא כל חייו. באם הבעל נפטר, יכושו עומד לטובת פרנסת אלמנתו ע"י ילדיו, גם מנשים אחרות.
5. בהמשך לסעיף 4, במקרה של מות הבעל, ואין לאישה ילדים, האישה יורשת את רכוש הבעל , אותו תעביר לייבם שהוא אחד מאחיו או לייבם אחר שיבחר ע"י המשפחה. והעיקר שהאישה תהה מסודרת כלכלית וחלילה שלא תצא מחיק משפחת בעלה , אליה היא קשורה כל חייה. ע"י הבטחת הנישואין שלו לפרנסה כל חייה.
6 . בתחילת הסיפור על משפחת אברהם, סופר שאחיו הרן מת. לכל דבר הכתוב בתורה, יש סיבה.
הסיבה שנושא האח המת הוזכר, מאחר ואת רכושו לקחה שרי אישתו. ואילו בנותיו מאישה אחרת עברו לאחריות אחיו נחור. לוט בנו היחיד של הרן הצטרף למשפחת אברהם.
7 . אברם הוא בעצם היבם של שרי , ורכושו הוא רכוש אחיו המת שעתיד לחזור לידי בנה של שרי. לכשיוולד.
8 . מאחר והגר הייתה אשתו השניה של אברהם ושיפחתה של שרי, היא אמורה לחיות במעמד זה עם כל הקפריזות של שרה ואפילומועמדת לגרוש , רק אם שרה תחפוץ בכך. שאכן היה מאוחר יותר.
9 . בכל משפחה "עבריה", הבן הבכור הוא היורש !!! ועל פי התורה, גם אם אימו "שנואה".
מאידך, תמיד קיימת תחרות בין הבן הבכור שמזלו שפר עליו להיותר הבכור, כי הוא היורש, לבן אחיו השני ו/או ליתר אחיו. ובטח מוכרים לך מלחמות ירושה אחרים כגון: יעקב ועשו , בו יעקב מנצל את רעבונו של אחיו עשו והוא קונה ממנו את הזכות לירושה בעד תבשיל של נזיד עדשים. בספר שמואל ומלכים יש מלחמות ירושה בין בניו של דוד המלך שלא הסכימו לקבל את שלמה כממשיכו של אביו מאחר והיה "בן זיקונים". לא בכור.
10. אברהם מקבל את "צו הגרוש" של שרה שאינה מוכנה לתת את רכושה הפרטי אלא רק לבנה יצחק. בכדי לחסוך מלחמות ירושה וקרע במשפחה. בין ישמעאל הבוגר בן ה-14-15 לבין יצחק שזה עתה נולד. זה היה יוצר מצב מסוכן מאוד אילולא הגר ובנה היו נשארים.
11. לאחר "סילוקו" של ישמעאל, נותר יצחק כ"בן בכור" וכך נראה גם ע"י ששת (6) אחיו שנולדו לאישתו השלישית של אברהם "קטורה". לה נישא אברהם לאחר מות שרה .
כמו שאמרתי. צריך לרדת לפרטים הקטנים והאובייקטביים של הנפשות הפועלות לפני שחורצים דין ומצביעים על אנשים בצורה כזאת או אחרת.
בכבוד רב
שלום הלוי .
לניסו היקר.
אני עובר על "תורת ישראל" ומביא בכל פעם פרק ומבאר אותו היטב, כפי שאני רואה זאת "ככתבה ולשונה".
סיפור של "פרשת השבוע", הוא חלוקה גסה של &...
לניסו היקר.
אני עובר על "תורת ישראל" ומביא בכל פעם פרק ומבאר אותו היטב, כפי שאני רואה זאת "ככתבה ולשונה".
סיפור של "פרשת השבוע", הוא חלוקה גסה של "תורת ישראל" לקבוצות פרקים , כך שקריאת התורה תסתיים תוך 52-56 שבועות לפי העניין והשנה.
עד כמה שידוע לי, אין ולו רב אחד המסביר את פרשת השבוע, אלא מספר סיפורים. זאת בעוד שבזמן קריאת "פרשת השבוכ בבית הכנסת, החזן קורא בתורה, אך רוב המתפללים עסוקים בדיבורים או בדברים אחרי כך שאיש כמעט אינו שם ליבו למילים או למשמעויות של "פרשת השבוע".
יודע אני, שבעולם הדתי והחרדי, מלמדים את "תורת ישראל" בשני צורות.
א. בבתי הספר עד כיתה ד' או ה' בצורת סיפורי המקרא לילדים.
ב. בישיבות והכוללים עם פרשנות הלכתית בלבד. חל איסור חמור להבין את "תורת ישראל" ככתבה ולשונה ושלא על פי ההלכה ותרגום אונקלוס.
כל הפכנו בעצם מ"עם הספר" ל"עם הסיפורים".
בכבוד רב
שלום הלוי.
"בית הלויים".
אין סתירה בין דעתי כפי שפרשתי בתגובתי לבין ההסבר הממצה והמלומד שפרשת כאן
חוקים שאינם מוסריים בעליל הינם חוקים עקרים וחלולים שאינם מביאים ברכה
גם כיום רוב החוקים נחקקים לטוב...
אין סתירה בין דעתי כפי שפרשתי בתגובתי לבין ההסבר הממצה והמלומד שפרשת כאן
חוקים שאינם מוסריים בעליל הינם חוקים עקרים וחלולים שאינם מביאים ברכה
גם כיום רוב החוקים נחקקים לטובת ולמען המחוקק