חזרה למגזין אוכל

פסטו ריחן וצנוברים

הבזיליקום לא רק ריחני, הוא גם צמח מרפא רב שימושים. אפשר לתבל איתו מגוון מאכלים, והכי כדאי להכין ממנו רוטב פסטו טעים. קבלו מתכון
עדי כץ 12/03/14
פסטו ריחן וצנוברים

צילומים: Shutterstock 

 

את ריחו של הריחן אי אפשר לפספס. הוא עוצמתי ומשכר, ובניגוד לניחוחם ולטעמם של כמה עלים אחרים, כמו הכוסברה השנויה במחלוקת, הוא חביב כמעט על כולם. אבל הריחן, או הבזיליקום בשמו הלועזי, הוא לא רק ריח טוב. הוא גם צמח מרפא רב שימושים, מהרגעת מתחים ועד מניעת עששת, ואפילו קדושה נקשרה בו.

הריחן שייך למשפחת השפתניים וכולל כ-60 מינים, בהם ריחן ענק, סגול, קדוש, יווני, לימוני ועוד. מוצאו של הצמח בהודו ובדרום מזרח אפריקה, והוא משמש כבר מאות שנים למאכל, לצורכי פולחן וכצמח מרפא נגד ברונכיט, חום, שפעת, כאבי אוזניים, מלריה, הכשות נחשים, כאבי בטן ועוד.


מקור שמו הלועזי של הצמח בנוהג מימי הביניים לגדל אותו בגינות של בזיליקות, מבני התפילה הנוצריים. סברה אחרת טוענת שמקור שמו במילה היוונית "מלך", ובצרפתית הוא מכונה "העשב המלכותי". טקסים ואמונות רבות נקשרו בריחן בתרבויות שונות. באיטליה הוא נחשב סמל לאהבה, וביוון העתיקה הוא נקשר דווקא לשטן. באפריקה האמינו שהוא מגן מפני עקרבים, ואצל ההינדים הוא מסמל את האל וישנו.


על פי המסורת הנוצרית צמחו שיחי ריחן סביב קברו של ישו כשקם לתחייה, ובכנסייה היוונית-אורתודוקסית משמש הצמח להכנת מים קדושים. אמונה נוצרית נוספת גרסה שבכוחו לפתוח את שערי גן עדן, ובאירופה נהגו לשים ענף ריחן בידו של המת, להבטחת המסע לעולם הבא. גם ליהדות חדר הצמח הארומתי, לפחות אצל יהודי תימן, שהשתמשו בו לברכת הבשמים בטקס ההבדלה במוצאי שבת.

 

כמו שאר ירוקי העלים, הריחן מכיל כלורופיל, שידוע כמנקה מרעלים. בנוסף, יש בצמח נוגדי חמצון, חלבונים, ויטמין A בכמות גדולה, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין C, ויטמין K, חומצה פולית, מינרלים כמו סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן ואשלגן וגם חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6.


כצמח מרפא אפשר להשתמש בעלי ריחן חלוטים במים רותחים. זה טוב נגד שיעול, כאבי חניכיים, איזון לחץ הדם ושינה טובה. גם השמן האתרי המופק ממנו ידוע כבעל תכונות אנטי בקטריאליות, אנטיספטיות ואנטי פטרייתיות. הארומה החזקה של הצמח הפכה אותו למרכיב גם בתערובות צמחי מרפא לאמבטיה, לבישום האוויר ולהרחקת חיידקים.

 

חומוס כמו שצריך

עוגיות ללא גלוטן

 

לקהילת אוכל: לחצו 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

אוזני המן אלפחורס כבר טעמתם?

אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...

לקריאת הכתבה
חורף חם: חגיגת דגנים וקטניות

הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...

לקריאת הכתבה
מיוחד לימים הקרים: 3 תבשילי בשר

כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה