חזרה למגזין אוכל

שיהיה לכם לירק ולא לזנב

הדלעת, השעועית והכרישה יכולים לגוון ולרענן את שולחן החג שלכם, בטעמים נפלאים ובברכות מיוחדות. מתכונים טבעוניים לשולחן ראש השנה
מאת עדי כץ 30/08/18
שיהיה לכם לירק ולא לזנב
שולחן חגיגי, טבעוני ומפתיע. צילום: Shutterstock

 

 

טעמתם פעם קרא, רוביא או כרתי? תתפלאו, כנראה שכן: אלו שמותיהם בארמית של דלעת, שעועית וכרישה. לצד התפוח, הרימון וראש הדג, שכולנו יודעים לשייך אותם לסעודת ראש השנה, גם שלושת אלה וגם הסלק, הגזר, הפול, החבושים, התמרים, הדבלים והשומשום, הם מסימני החג.

 

איך הוכתרו כסימני החג? בעיקר בגלל שמותיהם. הסלק, למשל, נועד לוודא שיסתלקו אויבינו. הקרא (דלעת כאמור), מבטיח שייקרע רוע גזר דיננו והכרתי (כרישה), שייכרתו מבקשי רעתנו. אכילת הרוביא, המזוהה עם שעועית לוביה, מטרתה שירבו זכויותינו. אכילת גזר, היא ערובה לכך שתיגזר עלינו שנה טובה.

 

גם אם אתם לא מאמינים בסימנים, את הפירות, הירקות, הקטניות והזרעים האלו כדאי לאכול מטעמי בריאות ושמירה על המשקל, בראש השנה ולאורך כל השנה. הדלעת, למשל, מלאה בערכים תזונתיים משובחים ומעוטה בקלוריות. יש בה כמות יפה של ויטמין A, כמות מכובדת של אשלגן וגם מינרלים אחרים כמו זרחן, סידן ומגנזיום.

 

גם סלק העלים או המנגולד, הנפוץ במטבח הים תיכוני וממלא את תפקיד הסלק בסעודת ראש השנה, הוא ירק שכדאי לעשות בו שימוש. מלבד ויטמינים K, A ו-C, הוא עשיר במינרלים, בהם הרבה סידן, שיועיל למניעת אוסטיאופורוזיס.  

 

הכרישה, הנקראת גם פראסה, היא קרובת משפחה של הבצל והשום ובריאותית כמותם ועשירה בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים שנמצאו מורידי כולסטרול ומאזני רמת סוכר בדם. הפול והשעועית, בני משפחת הקטניות, יהיו גם הם תוספת ברוכה לארוחת החג, עם פחמימות מורכבות, הרבה חלבון, ברזל, סידן וסיבים תזונתיים ומעט קלוריות.   

 

ולסיום השומשום, שנאכל בראש השנה כדי ש"נפרה ונרבה כשומשומין", הוא גם כן מאכל בריאות. מקור מעולה לסידן, סיבים תזונתיים וחומצות שומן חיוניות וחף מכולסטרול.

 

אז גם אם ראש השנה בשבילכם הוא בעיקר גפילטע פיש, אל תשכחו את הסימנים הבריאים.

 

שלושה מתכונים המשלבים את סימני החג:

 

 

מרק כרישה וגזר צלויים

 

 

 

 

המרכיבים:

 

3 גזרים, מקולפים

4 כרישות, החלק הלבן בלבד

1 בצל גדול, מקולף 

2 ראשי שום, מופרדים לשיניים (לא לקלוף)

1 כף שמן זית איכותי

3 כפות גדושות שמרי בירה (אופציונאלי)

צרור פטרוזיליה

6 כוסות מים

3/4 כוס יין לבן

1 כף חומץ בלסמי

מלח ופלפל לפי הטעם

 

ההכנה:

 

1. חותכים את הגזר, הכרישה והבצל לחתיכות גדולות ומערבבים עם שמן הזית.

2. מניחים בתבנית אפייה על גבי נייר אפייה.

3. מערבבים את שיני השום עם השמן שנותר בקערה ומניחים בפינת תבנית האפייה (על מנת שאפשר יהיה להוציא אותם בקלות מהתנור).

4. צולים את הירקות בחום של כ-180 מעלות טורבו, למשך כ-40 דקות, עד שמשחימים (שימו לב - השום משחים מהר מאוד, יש להוציא אותו בזמן על מנת שלא יישרף).

5. מקלפים את שיני השום האפויות.

6. בסיר מתאים שמים את הירקות, את שיני השום ואת שאר החומרים, למעט החומץ הבלסמי.

7. מבשלים את המרק עד שהירקות מתרככים.

8. טוחנים את המרק באמצעות בלנדר מוט, במידת הצורך מוסיפים עוד מים.

9. מתבלים במלח, פלפל וחומץ בלסמי.

10. מבשלים למשך 5 דקות נוספות.

11. טועמים ומתקנים תיבול.

 

 

דלעת צלויה עם אפונת שלג

 

 

המרכיבים:

 

1/2 ק"ג דלעת, קלופה

1 חבילה אפונת שלג טרייה

1/2 כוס אגוזי מלך

1 כף שמן זית

1 כף סילאן ללא תוספת סוכר

חומרים לרוטב: 1/2 כפית שמן זית, 1 כף חומץ בלסמי, 1 כף סילאן ללא תוספת סוכר

 

 

ההכנה:

 

1. חותכים את הדלעת לפרוסות.

2. מערבבים שמן זית ובלסמי ומורחים על הדלעת משני הצדדים.

3. צולים בתנור למשך כ-1/2 שעה בחום של 170 מעלות, עד שהדלעת מתרככת (הופכים במהלך הצלייה), מצננים.

4. מרתיחים סיר עם המים וחולטים את אפונת השלג למשך 30 שניות.

5. מעבירים מיד לקערה עם מי קרח.

6. בצלחת הגשה מסדרים את פרוסות הדלעת, אפונת השלג והאגוזים.

7. לפני ההגשה מפזרים מעט שומשום לקישוט ויוצקים מעל את הרוטב. 

 

 

פאדג׳ תמרים ושקדים טבעוני

 

 

 

 

המרכיבים:

 

12 תמרי מג׳הול מגולענים

3/4 כוס חמאת שקדים טבעית בכבישה קרה

1/4 כוס שמן קוקוס לא מזוכך

1/2 כפית קינמון

 

לציפוי:

 

3 תמרים מגולענים חתוכים לקוביות

1 כף שומשום מלא

2 כפות קוקוס טחון

 

ההכנה:

 

1. במעבד מזון טוחנים את כל החומרים.

2. מניחים את המסה בתבנית מלבנית (אני השתמשתי בתבנית אינגליש קייק שלא מילאתי לכל אורכה על מנת לשמור על גובה של כ 1.5 ס״מ).

3. מהדקים היטב, מפזרים מעל את חומרי הציפוי ומהדקים אותם מעט פנימה על ידי לחיצות קלות.

4. מצננים במקפיא למשך כ-45 דקות.

5. חותכים לקוביות ושומרים במקרר או בהקפאה.  

 

 

* המתכונים והצילומים באדיבות אורית חן, מאמנת אישית לאורח חיים בריא

 

 [#middleBanner] 

לא הייתם צריכים: כללי נימוס לארוחת החג

איך לעצב את שולחן החג

שמח במטבח: האביזרים שישדרגו כל מנה

בישול בריא: כל אחד יכול 

מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי

היכנסו לחידון חגי תשרי של מוטק'ה

ומה לובשים לארוחת החג?

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

הצטרפו לקהילת הטבעונים של מוטק'ה!

 

 

0  תגובות 0 אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

הרבה יותר מקובה: מתכונים מהמטבח הכורדי
כשמדברים על אוכל כורדי, הדבר הראשון שעולה לראש הוא קובה – אותה קציצה טעימה ומפורסמת שאפשר להכין בגרסאות...
לקריאת הכתבה
עונת המלפפונים
  עונת המלפפונים נחשבת בשיא הקיץ, אבל גם עכשיו אפשר למצוא מלפפונים עסיסיים וטעימים, מלאי מיץ וגרעינים....
לקריאת הכתבה
מה אוכלים בסוכה? טאפאס!
חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה