חזרה למגזין אוכל

תחילת עונת התפוזים: 3 מתכונים מפתיעים

זה שהחורף עדיין לא ממש איתנו לא אומר שאי אפשר ליהנות מהפרי הכי חורפי, ישראלי ועסיסי שיש. מי גילה לראשונה את התפוז ומתי, איך הוא יכול לסייע בהורדת לחץ דם וכולסטרול, וכמובן: מתכונים משגעים
מאת לין לוי 14/11/19
תחילת עונת התפוזים: 3 מתכונים מפתיעים
גם דג סלמון אפשר להכין עם תפוזים (צילום: shutterstock)

 

תפוז, פרי ההדר שמגדלים הכי הרבה ברחבי העולם, קנה את שמו העולמי בזכות ויטמין C, וזאת למרות שיש פירות וירקות שמכילים הרבה יותר ויטמין C ממנו. הוא נחשב לאחד הפירות היותר ישראלים שיש אבל מקורו בכלל בדרום-מזרח אסיה, ודווקא ברזיל נחשבת למגדלת התפוזים הגדולה בעולם.

אז אמנם החורף ממאן לבוא אבל עונת התפוזים החלה, ולנו יש כמה עובדות מעניינות לספר על הפרי הכתום והמתוק, וגם כמה מתכונים שאפשר להכין איתו בכיף.

נתחיל מההתחלה: את עצי התפוז הראשונים גילו לפני 2500 שנה בדרום-מזרח אסיה, והיו אלה הסינים שתרבתו אותו. בזכות האימפריה הרומית התפוז הגיע גם לרומא וגם לצפון אפריקה. בוסתני התפוז הראשונים בעולם החדש נשתלו על ידי קולומבוס בהאיטי, ובמאה ה-18 תפוזים הצילו את הימאים הבריטיים שסבלו ממחלת צפדינה שנגרמת כתוצאה ממחסור בוויטמין C. היום, שני שליש מיבול התפוזים האמריקאי מספקת מדינת פלורידה, ו-90% מהיבול הזה נשלח למפעלים שמכינים מיץ תפוזים מסחרי. בארץ מגדלים שלושה זנים של תפוזים: מתוקים, דמיים ותבוריים, כשכל זן מכיל שלושה עד חמישה תתי-זן.

 

לא רק ויטמין C

 

חשוב שתדעו: מיץ תפוזים מכיל כמות גדולה של ויטמין C ושל רכיבים חיוניים נוספים (שמיד נמנה), אבל כדי ליהנות מכל העושר הזה יש לשתות אותו מיד אחרי הסחיטה. הסיבה לכך היא שהרכיבים החיוניים שבתפוז, ובמיוחד ויטמין C, מתפרקים כתוצאה מחשיפה לאור, לחמצן ולטמפרטורה גבוהה.

דבר נוסף שכדאי לדעת הוא שתפוז מכיל 49 מיליגרם ויטמין C ל־100 גרם - כמות שמספקת כ־60% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין C לאדם מבוגר. יחד עם זאת, תפוז עדיין לא נחשב לשיאן הוויטמין החשוב, מכיוון שקיווי למשל מכיל 93 מיליגרם של ויטמין c ב-100 גרם פרי, וגויאבה מכילה 228 מיליגרם ויטמין C ל־100 גרם!

רכיבים חיוניים נוספים שיש בתפוז הם הספרידין, שמסייע בהורדת לחץ הדם והכולסטרול. אבל שימו לב: ההספרידין נמצא דווקא בקליפה ובציפה הלבנה של התפוז, ולא בחלק המתוק והטעים שלו. בנוסף, תפוז מפחית את הסיכוי לחלות במחלות כרוניות, בסרטן ובמחלות לב, וגם מחזק את המערכת החיסונית של הגוף ומקל על ההתמודדות עם וירוסים וזיהומים ויראליים. שתיית מיץ תפוזים מונעת מחלות כליות, והסיבים שיש בתפוז מסייעים לשמירה על בריאות מערכת העיכול. האינדקס הגליקמי הנמוך שלו הופך את התפוז לפרי שביכולתו להגן עלינו מפני השמנת יתר.

 

ועכשיו – למתכונים:

 

עוגת תפוזים ופיסטוקים

 

צילום: דור משה

 

מצרכים (עבור תבנית קוגלהוף בקוטר 24 ס"מ):

לעוגה:

200 גרם חמאה מומסת, פושרת

3 ביצים (גודל L)

280 גרם קמח לבן (2 כוסות)

150 גרם פיסטוק

2 כפיות אבקת אפייה

כפית אבקת סודה לשתייה

250 גרם סוכר (1.25 כוסות)

200 מ"ל שמנת חמוצה (מיכל אחד)

כפית תמצית וניל

גרידה מתפוז אחד

125 מ"ל מיץ תפוזים (1/2 כוס)

לסירופ:

125 מ"ל מיץ תפוזים (1/2 כוס)

45 גרם סוכר לבן (3 כפות)

 

ההכנה:

1. מחממים תנור לחום של 180מעלות.

2. משמנים את תבנית האפייה בשכבה דקה ואחידה של חמאה ולאחר מכן מפדרים אותה בקמח, כך שכל התבנית מקומחת. מנערים מהתבנית את שאריות הקמח.

3. טורפים את החמאה המומסת והסוכר. מוסיפים את הביצים, מיץ התפוזים, גרידת התפוזים, תמצית הווניל והשמנת החמוצה וטורפים היטב.

4. בקערה נפרדת מערבבים את הפיסטוקים הטחונים, הקמח, המלח, אבקת האפייה וסודה לשתייה. מאחדים בין התערובות ומקפלים רק עד לאיחוד.

5. יוצקים את הבלילה לתבנית ואופים במשך 35 דקות, או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש עם פירורים לחים. נותנים לעוגה להצטנן במשך כמה דקות ומחלצים אותה מהתבנית.

6. מכינים את הסירופ: מבשלים את מיץ התפוזים והסוכר עד לרתיחה תוך כדי ערבוב. מברישים את העוגה בסירופ. מחכים לפחות שעה לפני ההגשה.

 

המתכון באדיבות דור משה, בעלים של הבלוג ״פאי בריבוע״

 

מרמלדת תפוזים והדרים

 

צילום: Shuterstock

 

מצרכים:

4 תפוזים

מיץ מתפוז אחד

30 גרם רסק תפוחים ללא סוכר

30 גרם גלוקוז

15 גרם פקטין

500 גרם סוכר

10 מ״ל מיץ לימון

 

ההכנה:

1. מכינים רסק תפוזים: חותכים לתפוז את החלק העליון, חורצים אותו ומרתיחים יחד עם הקליפה. חוזרים על הפעולה שלוש פעמים וכל פעם מחליפים את המים. 

2. טוחנים את התפוזים לעיסה ומוסיפים מיץ תפוזים.

3. מניחים בסיר את רסק התפוחים, 150 גרם מרסק פרי שהתקבל וגלוקוז. מערבבים עד שכל הרכיבים מאוחדים.

4. מוסיפים 40 גרם סוכר מעורבב עם פקטין.

5. מביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב ומתחילים להוסיף את יתרת הסוכר ב-3 מנות. לפני הוספת כל מנה של סוכר, על המסה לרתוח.

6. ברתיחה האחרונה מוסיפים מיץ לימון.

7. יוצקים לתבנית מנוילנת בניילון נצמד ושומרים במקרר.

 

המתכון מתוך ספר המתכונים של ״יועזר בר יין״

 

סלמון ברוטב סויה ותפוזים

 

צילום: גליה אבירם

 

מצרכים:

4  נתחי סלמון ללא העור במשקל של 200 גרם כל אחד

200 מ"ל רוטב סויה

200 גרם סוכר חום

400 מ"ל מיץ תפוזים

100 מ"ל יין לבן

 

ההכנה:

1. בסיר קטן מערבבים את רוטב הסויה, הסוכר והיין הלבן. מחממים את הסוכר עד שהוא נמס לגמרי. מקררים את התערבות ומערבבים היטב ביחד עם מיץ התפוזים.

2. מניחים את נתחי הסלמון בקופסה או במגש עם דופן גבוהה ושופכים מעל את רוטב התפוזים. משרים את הסלמון ל- 12-4 שעות.

3. מחממים את התנור ל-250 מעלות.

4. מסדרים את נתחי הסלמון על מגש אפייה עם שוליים גבוהים ושופכים מעט מהמשרה עד ל-1/4 מגובה הסלמון.

5. אופים כ-15-10 דקות (חשוב לשים לב שהרוטב לא נשרף)

6. כדי למנוע התייבשות הדג, מוסיפים תוך כדי אפייה עוד קצת מנוזל ההשריה.

 

המתכון באדיבות רשת קפה ביגה

 

שימושים מפתיעים בקליפות פרי הדר

חלום אקזוטי ומתכון פאי פירות

20 מזונות שלא כדאי לשמור במקרר

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה  

0  תגובות  אהבו

התמונה של תגונה גבי רבהון 14/11/19
גבי.. מהיכן שמוריד לחץ דם? לא ידוע על מחקר המוכיח זאת. (להבדיל למשל מרימונים.) לגבי המתכון לדג סלמון, רוטב סויה, מעלה לחץ דם בוודאות! נ.ב: התפוז היה הפרי העממי הזול ביותר. כעת יקר. תפוזים...
גבי.. מהיכן שמוריד לחץ דם? לא ידוע על מחקר המוכיח זאת. (להבדיל למשל מרימונים.) לגבי המתכון לדג סלמון, רוטב סויה, מעלה לחץ דם בוודאות! נ.ב: התפוז היה הפרי העממי הזול ביותר. כעת יקר. תפוזים לכוס מיץ. כ 10ש"ח. .. .. מתכון הריבה מורכב. אפשר לבצע עם תפוזים שעמדו במים רתוחים, הוצאת. הגרעינים ובישול עם כמות זהה של סוכר. ( אפשר גם להפחית, אך להקפיד שלא יצא נוזלי בבישול חסר ) הוספת תפוח עוזרת אך אפשר לשים רבעים . אפשר להוסיך את הגרעינים בתוך רשת כג'לטין טבעי. חשוב מועד הפסקת הבישול, שלא יצא נוזלי או ההפך שיהפוך סוכריה. (למלא בצנצנת שמולאה במים רותחים שנשפכו. למלא עד הסוף בהקפדה ולמקרר.) בתאבון.
התמונה של תגונה ורדה _314_ 14/11/19
מה מונח בצלחת מתחת לסלמון? - במתכון אין התייחסות לשום מוצקים ברוטב.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

קציצות לקיץ: 4 מתכוני קציצות קלילים

כשחושבים על קציצות, חושבים לרוב על קציצות עוף או בקר שוחות ברוטב ומוגשות לצד אורז, מה שיוצר ארוחה כבדה...

לקריאת הכתבה
המזרח הרחוק אצלכם בצלחת: מתכוני סלטים אסייתיים

כשמתחיל להתחמם, הכי כיף לאכול מאכלים קלילים, כאלה שלא יכבידו על הגוף והנשמה. סלטים אסייתיים הם אופציה טובה...

לקריאת הכתבה
חג שבועות עם טוויסט: 4 מתכונים

חג שבועות הוא אחד החגים הטעימים בלוח השנה העברי. כולנו נכין עוגת גבינה חגיגית ופשטידות, פסטות וכנראה גם...

לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה