תנו לאצבעות ללכת במקומכם

פעילויות יומיומיות כמו קשירת שרוכי נעליים, צחצוח שיניים או אחיזה בספל קפה עלולות להפוך מאתגרות בגיל המבוגר. מחלות שונות, וגם תהליך ההזדקנות, פוגמים בתפקוד הידיים והאצבעות ועלולים להפוך אדם עצמאי לתלותי.
המוטוריקה היא כושר התנועה שלנו, והיא דורשת תיאום בין מערכות שונות בגוף. אנחנו נולדים עם היכולת הזאת, ועם השנים היא מידרדרת. "המוטוריקה נפגעת קודם כל בגלל מחלות שונות", אומרת רונית דורות, מרפאה בעיסוק לגיל השלישי, המתמקדת בליווי פגועי אירוע מוח ובני משפחותיהם במהלך השיקום. "דלקות מפרקים, למשל, גורמות לנוקשות ומגבילות את תפקוד האצבעות, פרקינסון שגורם לרעד ולעוויתות, אירוע מוחי שפוגע בקשר בין המוח לאיברים. מחלות כמו סוכרת ודמנציה, פוגעות ברמת התחושתיות באצבעות וגם זה פוגע בתפקוד.
"במקביל, הירידה ביכולת לבצע פעולות של מוטוריקה עדינה קשורה לתופעות של הגיל, כמו ירידה בתפקוד החושים. הראייה שנחלשת למשל, מקשה לבצע משימות עדינות כמו השחלת חוט במחט, ירידה בחוש המגע שחשוב למוטוריקה העדינה. גם הירידה בטווחי התנועה ובחוזק השרירים תורמת לבעיה".
פוגע בעצמאות שלנו
חשוב לשמר את המצב ולנסות לשפר. רונית דורות
הפגיעה במוטוריקה העדינה פוגמת ביכולת שלנו לנהל את משק הבית, לחיות חיים עצמאיים וגם ליהנות מהם. אי אפשר לפתוח את קופסת התרופות, לשחק קלפים או להכין אוכל.
לדברי דורות, חשוב לנסות לעצור את ההידרדרות כדי לשמר את התפקוד התקין, החיוני כל כך לעצמאות. "אם אנחנו לא יכולים להתלבש לבד, להתקלח, לאכול או לקחת תרופות בעצמנו, אנחנו הופכים לסיעודיים", היא אומרת. "לכן חשוב לטפל בירידה הזאת ולו כדי לשמר את המצב הקיים ולמנוע הידרדרות נוספת".
לרוב ניתן לשפר את המצב, אך לא ניתן להחזיר את השעון לאחור. "אחרי אירוע מוחי התפקודים יכולים להשתקם ולהשתפר, אבל יש גם מצבים שלא", אומרת דורות. במטופלים עם דלקות מפרקים, אני יכולה בעזרת הטיפול רק לשמר את המצב הקיים. יש אנשים עם ירידה תפקודית בעקבות מחלה חריפה כמו דלקת ריאות, שאם נעבוד על המוטוריקה העדינה, יש תפקודים שנוכל כן להחזיר".
את המוטוריקה מחלקים לגסה ועדינה. הגסה היא היכולת להזיז שרירים גדולים או קבוצות שרירים והעדינה היא היכולת להפעיל שרירים קטנים, כמו אלה של כפות הידיים והאצבעות. "כדי לשמר את המוטוריקה העדינה, צריך גם מוטוריקה גסה טובה", מבהירה דורות.
דורות משלבת הפעלה של מוטוריקה עדינה עם העשרה קוגניטיבית בטיפולים שלה. "אנחנו משחקים דומינו, למשל, משחק שדורש גם מוטוריקה עדינה וגם חשיבה, או משחקי קלפים שגם כן עונים על שתי המטרות. כשאני עובדת על תלייה של אטבי כביסה, אני מבקשת לסדר אותם ברצף צבעים שנתתי מראש, כסוג של משחק זיכרון".
במקביל היא עובדת עם מטופליה על פעולות היומיום. "אנחנו מתאמנים בלהסתרק, לרכוס בגד, לקלף ירקות וחשוב לי שהטיפולים ייעשו בבית המטופל, כדי לתרגל את האתגרים שיש בתוך הבית, בסביבה הטבעית ועם האבזרים הנתונים".
עשר דרכים לשיפור המוטוריקה
משפרים את התפקוד המוטורי והקוגניטיבי. צילום: shutterstock
איך אפשר לעבוד על מיומנויות המוטוריקה העדינה לבד בבית? לדברי דורות, אימון על כל פעולה שמשתפת את כף היד והאצבעות ומערבת "תפיסת פינצטה", יכולה להועיל, במקביל לשמירה על תפקוד תקין של הגוף כולו ומערכות השרירים הגדולות.
* להתאמן על לחיצה ופתיחה של אטבי כביסה
* לשים חולצה על השולחן ולהתאמן ברכיסה ופתיחה של הכפתורים
* לשחק קלפים
* להתאמן באיסוף מטבעות מהשולחן אל היד
* לעסוק בתחביבים כמו ציור, צביעה, השחלת חרוזים וכד'
* לעסוק בפיסול בחמר או פלסטלינה שמועיל לשימור התחושה בידיים
* להרבות בכתיבה בעט או עיפרון, הקלדה במחשב פחות עוזרת
* ללוש ולרדד בצק לאפייה
* לקצוץ ירקות לבישול
* לקפל כביסה קטנה כמו מגבות קטנות, תחתונים וגרביים
שבעה טיפים לשיפור הזיכרון
משחק הזיכרון: משחקונים לשיפור הקוגניציה
מה עושים עם תחושת כאב בעצבים?
בלילה שבין חמישי לשישי האחרון כולנו הופתענו מהתראות שבישרו לנו על תקיפה באיראן, ומאז אנחנו מתמודדים עם...
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...