חזרה לחדשות היום

"ישראל לא ערוכה להזדקנות האוכלוסייה"

מספר הקשישים בישראל צפוי לגדול עד פי 4 בשנים הקרובות, אך קיים מחסור רציני במיטות כלליות ובמיטות לאשפוז סיעודי. מנכ"ל משרד הבריאות: "יש צורך בהיערכות מיידית"
אלה הר-נוי, כמוני 31/01/17
המדינה לא ערוכה לקצב גידול האוכלוסייה הקשישה. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

מערכת הבריאות בישראל מצליחה להביא לגידול מתמיד בתוחלת החיים של האוכלוסייה, אך הארכת החיים מביאה עמה עלויות משמעותיות למערכת, וקושי שעמו מתמודדים כיום בתי החולים, שברובם אינם ערוכים מבחינה סיעודית לגידול הצפוי באוכלוסייה הקשישה. לקראת הכנס הראשון בנושא הערכות מערכת הבריאות להזדקנות האוכלוסייה בישראל, שנערך היום (שלישי) ביוזמת משרד הבריאות ובשיתוף המוסד לביטוח לאומי, ריכזנו עבורכם 9 נתונים חדשים ומעניינים על תוחלת החיים ועל זקנה בישראל, וגם על המצב הקשה שבו נתונים בתי החולים:

 

 

1. תוחלת החיים של האוכלוסייה בישראל עלתה בשנתיים בעשר השנים האחרונות: אצל גברים היא עומדת היום על 80.1 (לעומת 78.2 בשנת 2005), ואצל נשים תוחלת החיים הממוצעת עומדת על 84.1 (לעומת 82.2 בשנת 2005). למעשה, כל יום תוחלת החיים שלנו גדלה בכ-5 שעות.

 

 

2. מספר בני ה-75 בישראל עולה בשנים האחרונות ב-5,000-10,000 לשנה, וקצב הגידול של בני 75 ומעלה צפוי לעלות משמעותית בשנים הקרובות: תוך 25 שנים אוכלוסיית בני גיל זה בישראל תכפיל את עצמה מ-410 אלף בשנת 2015, ל-811 אלף בשנת 2039.

 

 

3. נשים עדיין חיות יותר: תוחלת החיים של גברים בישראל שהגיעו לגיל 80 עומדת כיום על 89 שנים, ואצל נשים על 90 שנים.

 

 

לנשים תוחלת חיים ממוצעת של 90 שנה. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

 

4. הוצאות הביטוח גבוהות יותר: ההוצאה על מבוטח מעל גיל 75 עומדת על 23,000 שקלים לשנה, לעומת 5,500 שקלים למבוטח ממוצע. אדם בן 65 ומעלה מבקר במרפאות 22 פעמים בשנה בממוצע, לעומת 8 פעמים בלבד לאדם צעיר יותר. עלות צריכת התרופות של אדם מעל גיל 65 היא 1,700 שקלים לשנה, לעומת 650 שקלים בלבד לאדם צעיר יותר.

 

 

5. קיימת תחלואה עודפת משמעותית בקרב האוכלוסייה המבוגרת בישראל. כך לדוגמה, 34% מבני 65-74 סובלים מהשמנה, לעומת 24% בכלל האוכלוסייה ו-30% מבני 65 ומעלה סובלים מסוכרת, לעומת 10% בכלל האוכלוסייה.

 

 

6. שיעור המיטות הכלליות בישראל הוא אחד הנמוכים ביותר ב.OECD- קצב גידול האוכלוסייה והזדקנותה מחייבים פתיחה של למעלה מ-250 מיטות בשנה, רק כדי לשמור על השיעור הנוכחי - שגם הוא כאמור נמוך. תוספת המיטות לשנים 2017-2022 תביא לשמירה על שיעור המיטות המתוקנן הקיים היום. על מנת להבטיח שיהיו מספיק מיטות אשפוז לשנים 2022-2030 יש להתחיל כבר עכשיו בתכנון תוספת מיטות נוספת. להמחשה, המשמעות של תוספת 250 מיטות בשנה היא כי לקראת 2023-2030 צריכים לבנות שני בתי חולים חדשים, בגודל של בית החולים "תל השומר".

 

 

המשפחה של החולים הסיעודיים נדרשת לשאת בנטל, ללא סיוע מהמדינה. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

 

7. בישראל מתחיל להיווצר מחסור גם במיטות לאשפוז סיעודי. על מנת לעמוד בביקושים הצפויים יש לבנות כ-1,000 מיטות אשפוז חדשות בשנה.

 

 

8. המטפלים העיקריים בחולים סיעודיים - בני המשפחה - נדרשים לשאת בנטל הכבד ללא כל סיוע מהמדינה. למעלה משליש מהם נאלצו לעזוב את מקום העבודה שלהם, והם בקבוצת סיכון גדולה לדיכאון, ממנו יסבלו כ-70% מתוכם.

 

 

9. כמות המטפלים שהם עובדים זרים: כיום יש בישראל כ-50,000 עובדים זרים העוסקים בסיעוד. המספר צפוי להכפיל את עצמו בתוך כ-20 שנים.

 

 

"קצב הגידול במספר הקשישים צפוי לגדול פי 3 ו-4 בשנים הקרובות. אוכלוסיית ישראל מזדקנת ואנחנו עוד מעט נרגיש את זה", אומר מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב. "על מנת להיערך כראוי ולהיות מוכנים, יש צורך בפעילות מיידית. בנייה של מיטות אשפוז נמשכת שנים. הכשרה של גריאטר לוקחת 12 שנים לפחות. אנחנו נוקטים במגוון רחב של צעדים, אך נדרשת השקעה גדולה עוד יותר".

 

 [#middleBanner] 

לקריאת הכתבה באתר כמוני

 

לכתבות נוספות בנושאי בריאות באתר כמוני

 

הבטחתם חיים ארוכים ובריאים: רייכר מתרגז

הקשישים יקבלו תוספת זקנה - הטבותיהם ישללו

יוזמה חדשה: שעת עזרה יומית לקשישים בודדים

מתברר שבכל זאת טוב להזדקן בישראל

יותר מבוגרים, יותר בודדים

 

ומה דעתכם? הצטרפו לפרלמנט של מוטק'ה

 

תגובות  1  אהבו 

04/03/17
השאלה היא אם הזדקנות האוכלוסיה ערוכה לישראל; זקנים יכולים להיות עובדים סיעודיים טובים מאד כי הם מבינים טוב יותר את המטופל, זאת אומרת שלא תחסר תעסוקה
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

"לאלימות אין גיל, גם נשים זקנות סובלות מאלימות"

אחת מכל ארבע נשים סובלת מאלימות בבית - פיזית, מילולית, נפשית או כלכלית. רק השנה נרצחו 19 נשים על ידי בני זוגן,...

לקריאת הכתבה
אילו חנויות מזון פתוחות בשעות מיוחדות למבוגרים בלבד?

בעקבות משבר הקורונה רשתות מזון גדולות ברחבי העולם, דוגמת אוסטרליה וארה"ב, כבר הודיעו זה מכבר שיפתחו את...

לקריאת הכתבה
נשארים בבית: הנחיות חדשות במאבק בקורונה

אם המצב לא היה קשה מספיק עד כה, משרד הבריאות מודיע היום (ג') על הגבלות חדשות ומרחיקות לכת, במטרה להילחם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה