"שביל הלוחמים" - ממצודת ביריה למצודת צפת
מסלול "שביל הלוחמים" חוצה את מערבו של יער ביריה, ומעניק למטיילים בו הזדמנות להכיר מקרוב את זירת ההתרחשות של שתי פרשיות בעברה של ארץ ישראל: האחת קשורה במאבק של היישוב העברי על מצודת ביריה; השנייה קשורה בכיבוש צפת בימי מלחמת העצמאות. מסלול הטיול עובר ביערות נטועים, בין מעיינות, קברי צדיקים, בבוסתנים נטושים ומסתיים במבואות סמטאותיה הציוריות של צפת העתיקה
טיולי קק"ל
06/09/07

כיצד מגיעים?
למצודת ביריה ניתן להגיע בכביש המסתעף ליער ביריה מול הכניסה הצפונית (הראשית) לצפת. דרך גישה נוספת, לבאים מכיוון בקעת החולה: כ-100 מטר צפונה מצומת מחניים (כביש מס' 90, בין סימני ק"מ 443-444) עולה מערבה כביש סלול (חלק מדרך הנוף של יער ביריה), שהופך בשלב מסוים לדרך עפר. הדרך חולפת על פני היישוב עמוקה ועולה למצודה.
המסלול
השביל יוצא מרחבת החניה שממערב למצודת ביריה ומגיע לכביש היער, המוביל לעמוקה. כדאי לבקר במצודה. ביריה מסמלת את מאבקו של העם היהודי על אדמתו. קרן קימת לישראל, בשיתוף עם המועצה לשימור מבנים ואתרים והאגודה לשחזור ושיקום מצודת ביריה, הפכו את המקום לאתר מרתק, המציג את תולדות המקום. מעבר לכביש יש "קרוסלה" ירוקה שהיא בגדר מעבר להולכי רגל. נעבור בקרוסלה ומעתה נרד בשביל לאורך הגיא המיוער של נחל נועזים. במעלה הנחל צומח עץ תאנה ולידו בור קטן שקירותיו מדופנים באבן. זהו עין נועזים, מעיין דל שנובע רק לאחר חורפים גשומים במיוחד. מכאן ואילך נצעד בדרכי עפר רחבות יחסית. עיקרון ההתמצאות פשוט: תמיד נבחר בדרך שיורדת. בסופו של דבר נפגש נחל נועזים עם הגיא הרחב של נחל שכווי. מסביב - עצי זית. בנחל עוברת דרך עפר ואנו נפנה בה שמאלה. סמוך לצומת נותרו שרידיהם של כבשני סיד. מימין - יער נטוע; משמאל - עצי זית. הדרך יורדת עד שהיא מגיעה להסתעפות שבילים. מימין נראה את הכביש המוליך לעין זיתים (מס' 886). אנו נפנה שמאלה ונעפיל במדרון מתון, בין עצי זית, לעבר קו החשמל. כשהשביל מגיע לשיא גובהו, נסטה מעט מהשביל לגבעה שממערב (מימין). זוהי גבעה 746, המעניקה תצפית נפלאה על הסביבה: הר אדיר, הר חירם, הר מירון, צפת וכל המרחב שביניהם. למרגלותינו, מדרום, נמצאים שרידי בתי האבן הישנים של המושבה עין זיתים, לשם מועדות פנינו. עין זיתים הוא אחד המקומות בהם נאספו אנשי הגליל למבצע "גידם" (מרץ 1946) ועלו להקים את ביריה ב'. מסלול הטיול ממשיך בשביל צר העובר במקביל לכביש העולה לצפת (מס' 89). השביל חוצה גרם "מדרגות", עשוי מחביות קבורות בקרקע. המדרגות עולות לקברו של רבי כרוספדאי התנא - מבנה קבר בנוי על מערה. לאלה שמעוניינים לסיים כאן את הטיול כדאי שלפני היציאה למסלול הטיול יקפיצו רכב אחד לרחבת החניה הגדולה שבצד קברו של רבי יהודה אלעאי. אנו כאמור ממליצים להמשיך במסלול "שביל הלוחמים". השביל ממשיך ומגיע למבנה גדול ונטוש בן קומתיים. באגפו הדרומי של המבנה, מתחת לקמרון מקושת, נובע המעיין עין זיתים (עין זיתון). מסביב עצי בוסתן לרוב. לאחר בילוי במקום, נחצה כאן בזהירות רבה(!) את הכביש הראשי המוביל לצפת ונרד בדרך העוברת במקביל לנחל ביריה. בערוץ הנחל נותרו עצי בוסתן רבים, "המזמינים" לבלות בקרבתם. בצומת הדרכים הראשון נפנה שמאלה ונתחיל בהעפלה לצפת. תחילה מלווה את הדרך הגדר המקיפה את הפארק העירוני "עין התכלת", שקק"ל אף סייעה בהקמתו. הדרך, העוברת בשטח מיוער, פורשת שוב את נופי הגליל היפים, עוברת דרך אזור תעשייה קטנטן ונטוש ומגיעה לפאתי צפת העתיקה. זו הדרך שבה עלו לוחמי הפלמ"ח ב-16 באפריל 1948 לצפת הנצורה, לאחר שהבריטים פינו את כוחותיהם מהעיר, כחודש לפני הפינוי הרשמי. הם הגיעו בשעה חמש בבוקר כשהם שרים את שיר הפלמ"ח, כדי שישמעו יהודי צפת ויידעו שהם לא לבדם במערכה. הדרך מגיעה לרחוב האר"י. בקיר הנצחה, מול בית מס' 58 (סמוך לבית החרושת לנרות) נמצאת כתובת המספרת על האירוע. מכאן נעלה בסמטה הצרה לרחוב בר-יוחאי, בו נפנה ימינה לכיכר המגינים. כ-70 מטרים לפני בית חב"ד נעלה שמאלה בגרם מדרגות חדש, העולה לעיריית צפת (רחוב ירושלים). מול עיריית צפת עולה משעול מדורג היישר אל המצודה. במקום שרידים של מבצר צלבני, שהחל להיבנות בשנת 1240. ב-1266 כבש הסולטן הממלוכי בייברס את המבצר והפך את צפת לעיר מרכזית בגליל.

בית המאירי
זהו מקום קסום בשיפולי הרובע היהודי העתיק בצפת, מקום בו מסתיימות כל הסמטאות ומתחיל מסע אל העבר. הבית הוא בית אבן עתיק בן שלוש קומות. בית היסטורי משוחזר, שיסודותיו בני 500 שנה, הטומן בחיקו את סיפור חייהם של היהודים בצפת במאתיים השנים האחרונות. עולמה של הקהילה היהודית על פלגיה ועדותיה עובר דרך סיפורם המרתק של זקני צפת, חפצי לבוש וריהוט, כלי בית, מלאכה וקודש. המוזיאון הוא מפעל חייו של איש אחד, בן צפת - יחזקאל המאירי (1934 - 1989), שהקים בצפת בית ייחודי לעברה ולאנשיה. בבית המאירי תשעה חללי תצוגה. הביקור במוזיאון אינו שגרתי. החוויה וההתרגשות הולכות ומתעצמות במעבר מחדר לחדר, מקומה לקומה, מאולם קמור בלב האדמה לחצר פתוחה הצופה אל הר מירון. שיאו של הביקור המיוחד הוא במפגש עם "זקני צפת", ובעיקר כשהם מגולמים על ידי מדריכים-שחקנים. בן רגע עומדת סצנה מתוך תיאטרון טבעי ומשתתפים בה כולם - השחקנים והקהל גם יחד. סיפורי הזקנים, המתובלים בהומור רב, מובילים את המבקרים למחוזות נוסטלגיים מופלאים ומרגשים, כשהגבול בין ההווה לעבר מיטשטש. הרגשות המציפים את המבקרים כנים ומדבקים, ומצליחים לרגש גם את המדריכים בכל פעם מחדש, מה שהופך כל ביקור ליחיד במינו.
אתרים נוספים מומלצים לביקור בצפת העתיקה
: בתי כנסת ברובע היהודי: אבוהב, יוסף קארו, הארי האשכנזי ובית כנסת יוסי בנאה, העתיק בבתי הכנסת הספרדיים בצפת. מערת קבורה: עשרות כוכים חצובים בסלע שעל פי המסורת היהודית השתכן בה שם, בנו של נוח המקראי. המערה נמצאת על יד הגשר מעל רחוב ירושלים בעיר. בית העלמין העתיק: כאן קבורים הארי הקדוש, רבי יוסף קארו, ר' שלמה אלקבץ, ר' משה קורדובו, ר' משה בן יוסף טרני ועוד. רובע האמנים: גלריות ותערוכות של אמנים, ציירים ופסלים. מחלבת המאירי לייצור גבינה: ביקור במחלבה הידועה בעיר, שנוסדה על ידי בני משפחת המאירי כבר בשנת 1840 ומתמחה בייצור גבינת צאן צפתית. הסראייה: בית המושל הטורקי ובית הממשל הבריטי בתקופת המנדט. במקום מרכז מבקרים שמציג חזיון אורקולי.
לאוהבי פיקניקים
: מומלץ לבקר בשני חניוני פיקניקים גדולים שהכשירה קק"ל עבור המטיילים: חניון עין זיתים - על כביש 886. שולחנות פיקניק, ברזי מים ומתקני משחק לילדים. מותאמים גם לאוכלוסיית המוגבלים בתנועה. חניון הבעש"ט - ממערב לעיר צפת, בלב יער שהוקדש לזכרו של ה"בעל שם טוב", הידוע כרבי ישראל בן אליעזר, מייסדה של תנועת החסידות. לאחר ביקור בעיר, או לפניו, אפשר ליהנות מהטבע, מהיער ומהנופים שהדרך המקיפה את היער חושפת בפני המטייל. שולחנות הפיקניק מצויים בצל העצים. בחניון יש מתקני משחק לילדים. אל החניון מגיעים מכביש 89 (מירון-צפת), כ-200 מטרים לפני צומת עין זיתים (למי שבא ממירון) פונים דרומה ונוסעים בדרך עפר כ-300 מטרים. החניון שוכן בהצטלבות דרכי היער.
פרטים
מתאים ל: מיטיבי לכת. עונה מומלצת: כל השנה. אורך המסלול: 9 ק"מ (השביל יוצא ממצודת ביריה למצודת צפת). הערה: נקודת סיום אפשרית למסלול המקוצר: חניון עין זיתים. המסלול מסומן בשלטי קק"ל בחיצים בצבע סגול. משך הסיור: 3 שעות במסלול המקוצר ממצודת ביריה לעין זיתים. ניתן לסיים את הטיול בצד הקבר של רבי יהודה אלעאי (הרכב יכול להמתין למטיילים ברחבת החניה הגדולה שבצד הקבר). במסלול הארוך 7-6 שעות. חניוני נופש: חניון מחניים, חניון עין מקלד, חניון מרגוע נחל דלתון, חניון עין זיתים, חניון הבעש"ט ליד צפת. התאמה למוגבלים בתנועה: חניון עין זיתים - שולחנות, ברזי מים ושבילי גישה מותאמים לנכים. מפת עזר: מפת טיולים וסימון שבילים מס' 2 - גליל עליון. טלפונים: מוקד מידע במצודת ביריה: בימים א'-ה' בשעות 9:00-15:00 (כניסה ללא תשלום). לקבוצות בתיאום מראש ובתשלום סמלי. בשעות הערב ובימי שישי. טל': 6922433 -04
אטרקציות
: חוות "בת יער" - בין מצודת ביריה למצפה עמוקה. גן הרפתקאות על חבלים לילדים. החווה מציעה טיולי רכיבה על סוסים, טיולי ג'יפים, באולינג יער ושירותי הסעדה טל': 04-6921788. מוזיאון "בית המאירי" בצפת - שכונת המקובלים, העיר העתיקה (מעל מקווה האר"י) - הכניסה בתשלום! שעות פתיחה: בימים א'-ה' מ-08:30 עד 14:30. בימי ו' ובערבי חג עד 13:30. לקבוצות ניתן לתאם ביקורים בכל מועד מבוקש. לקבוצות מתואמות יש מבחר הדרכות ייחודיות לכל הגילאים, במוזיאון וברובע העתיק. טלפונים: 04-6971307, 6921939 -04 אתרים נוספים בסביבה: טיילת הר כנען, מירון, ראש פינה, מצוקי דלתון.

כתיבה
: חוה בראון
צילומים
: באדיבות "בית המאירי" וארכיון הצילומים של קק"ל
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים
עציצים למתחילים: הצמחים שלא תצליחו להרוג
צמחים, כמו ילדים וכל אורגניזם חי אחר, זקוקים לטיפול מסור כדי שיגדלו. נעים לגור בבית עם עציצים, הם גם יפים...
טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות