החאג'

החאג'

אף אחד לא ידע את שמו כולם הכירו אותו בשם חאג'. בוא גר בלב הכפר סומייל באחת החושות שהיו בסביבה הבתולית. .ליד החושה בנה חאג' תנור אפיה עשוי בטון ששרת את תושבי הסביבה ערבים ויהודים.
הכפר סומייל שכן בלב תלאביב והשתרע על פני מאות דונמים. כפר שהחיים בו התנהלו כפ שחיו אבותיהם ואבות אבותיהם. כפר ציורי שנשאר מאחור ולא נתן לקידמה לפלוש לתחומו. שדות ,מטעים וחושות. עגלות חמורים ומחרשות מופעלות בידי אדם.
פרדס תפוזים הפריד בין צפון תל אביב לכפר סומייל. . רק משפחה יהודית אחת גרה בכפר סומייל, משפחה שבנתה לה בית אבן שהיה חריג בסביבת הפחונים והחושות.
בכל יום שישי נהגה אימי להכין לחמים על מגש גדול ולשלוח אותי למאפיה של חאג'. ילד בגיל 7 צעדתי כמה מאות מטרים כשהמגש עם הלחמים על ראשי, חולף על פני הפרדס , מסתכל ימינה ושמאלה לבדוק אם לא אורב שם ליסטים שינסה לשדוד את מטבע החצי גרוש שאמי נתנה לי עבור החאג'. . אני זוכר את הכניסה שלי למאפיה של חאג'.הייתי היהודי היחידי בין הערבים שהביאו מגשים עמוסי תבשילים. את עיני משך מגש קטן ועליו היה מונח קיפוד שקרביו הוצאו ממנו . גם המגש הזה נכנס לתנור. ואז התעורר בי קונפליקט שלא ידעתי כיצד להתגבר עליו. קיפוד שבשרו טרפה נמצא ליד מגש הלחמים שאימי אפתה ושעליו הפרישה חלה והאם הקיפוד הטרף לא מטמא את הלחם ? הדילמה שעמדה בפני האם לספר לאמי על הקיפוד או להתעלם מכך?
זו הייתה מטלה כבדה על ילד בגיל 7 שצריך להחליט ולמעשה לפסוק לעצמו האם הלחם טמא.
כמי שגדל במשפחה דתית הייתה זו החלטה קשה להתעלם מהקיפוד שהרי לא אמור הייתי לראות אותו. הסקרנות של ילד היא שהשאירה אותי בתוך המבנה לראות כיצד פועלת המאפיה.
פעמים רבות ביקרתי במאפיה של חאג'. בכל פעם שמעתי את ההתלחשויות על הל הילד היהודי שמגיע עם המגש וכמה לחמים מגיע לחג' כמעשר בנוסף למטבע של חצי גרוש שננתי לו. אלא שהחאג' ויתר הנוכחים לא ידעו כי אני מבין טוב את שפתם. אני זוכר שבאחד הפעמים זרק החאג' הערה אל חברו וקיבל ממני תשובה בערבית . היא לא הייתה מחמיאה.את זה ראיתי על פרצופו. הוא לא תאר לעצמו שילד יגיב כך כלפיו וביחוד שחשב שהילד לא מבין את שפתו.
הימים חלפו והזמנים השתנו. כפר סומייל נעלם ובמקומו צץ לו רחוב אבן גבירול ..
מה קרה לחאג' ולאנשי הכפר? הם נעלמו כאשר פרצה מלחמת הקוממיות.

תגובות  3  אהבו 

449
שלום יעקב,
סיפור מעניין מזמנים עברו ,
היו זמנים ,
כפר סומייל היה במקום שהיום קיים רחוב אבן גבירול .הבית היהודי היחידי שהיה בסומייל בפינת ארלוזוזוב אבן גבירול.. היו שלושה כפרים ערביים בסביבה. ג'מאסין שהיה במקום שקיים היום רח...
כפר סומייל היה במקום שהיום קיים רחוב אבן גבירול .הבית היהודי היחידי שהיה בסומייל בפינת ארלוזוזוב אבן גבירול.. היו שלושה כפרים ערביים בסביבה. ג'מאסין שהיה במקום שקיים היום רחוב פינקס ליד רח' לבון. הכפר שייך מונס מעבר לירקון שכיום קיים עליו הפלנטריום(מצפה הכוכבים.)
גדלתי באזור והכרתי כל פינה
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

אני כבר בן שבע עשרה וזה קרה היום וגם לפני 70 שנה
השבוע חגגתי ימי הולדת 17 לשלושה נכדים ביום שבת לנכדה והיום לנכד ונכדה תאומים. הסתכלתי עליהם גבוהים ויפים הנכד עבר את הגובה שלי באותו גיל 181 סמ המישפט "אני בן 17 " עורר בי זיכרונות הסתכלתי...
לקריאת הפוסט
מי הוא האיש שמצליח לרגש רבים ולגרום לנו לריגוש
המילים היוצאות מפיו הן נבואה וציווי לעולם להכיר בזכותנו להתקיים בארץ אבותינו. זה מה שעשה ביקור במישרפות של אושויץ ובירקנאו. שם ראה את הזוועות ואת תאור שיירות היהודים שנאספו מכל קצוות תבל והובלו...
לקריאת הפוסט
הנה קרב יום העצמאות ה70 לקום המדינה ולא נישכח את הנופלים
אמהות שאיבדו את בניהן במילחמות ישראל שילמו מחיר יקר והיו אמהות ששיכלו שניים מילדיהן. יוסי גמזו הטיב לתאר את השכול בשיר שכתב לכבודה של כלת פרס ישראל אם הבנים. ניזכור את הבנים שנפלו על הגנת...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה