מוטקה > בלוגים > עניינים של יום יום > מה אתם הייתם מחליטים?

מה אתם הייתם מחליטים?

הצגה מוסרית: מה צריך להחליט טייס קרב שמוזעק למשימה: מטוס נוסעים נחטף בידי טרוריסטים, שרוצים להפילו על איצטדיון מלא אנשים, שבאו למשחק. מה יעשה? וגם שאלת הדיבורים והצעקות באוטובוס ציבורי. כאן, בישראל.
מה אתם הייתם מחליטים?

 

תארו לעצמכם, שאתם טייסי קרב בחיל האוויר ואתם צריכים לקבל החלטה חד פעמית וחד משמעית: קבלתם הודעה בקשר, שטרוריסטים השתלטו על מטוס אזרחי ובו 164 אזרחים. הטרוריסטים מפנים את המטוס אל איצטדיון, שבו אמור להיערך משחק כדורגל. הקהל - 70 אלף איש, והמטוס עלול להרוג את כולם. מה הייתם מחליטים? להפיל את המטוס עם כל נוסעיו או לשמור על חייהם של הנוסעים ולגרום למותם של האנשים באיצטדיון.

אבישי מרידור, טייס בחיל באויר, טייס בהצגה
במחזה "טרור" בתיאטרון הקאמרי, הטייס החליט להפיל את המטוס האזרחי וגרם למותם של כל הנוסעים. הוא הציל את כל האזרחים באיצטדיון.
בקאמרי פגשנו פנים מוכרות - השחקנית עידית טפרסון הוותיקה היתה השופטת במחזה ואת הטייס שיחק אבישי מרידור (בנו של שר האוצר לשעבר, דן מרידור, ובעצמו היה טייס בחיל האוויר), כשהתובעת היא עדי גילת (בתו של העתונאי מוטי גילת). צוות של שחקנים מצויינים במחזה שאין בו דרמה של פעולה. הכל מתרחש באולם בית המשפט ובכל זאת ההצגה היתה מעניינת מאד ומותחת מאד. הסיבה, מלבד המשחק המצוין, אולי העובדה שהקהל, אנחנו, היינו חבר המושבעים. אנחנו נדרשנו לקבוע את פסק הדין - האם הטייס אשם, שהחליט להרוג 164 אזרחים כדי להציל 70 אלף אזרחים אחרים, או, אולי, הוא אשם ברצח. ואמנם כשנחת בשדה התעופה - נעצר מיד וישב בכלא שבעה חודשים עד שהתקיים המשפט (שלנו).

עדי גילת (ויקיפדיה). תובעת מצויינת

השחקנית שרה פון שוורצה - בת להורים הולנדים נוצרים, שהתגיירו ועלו לארץ כשהיתה תינוקת - קראה את המחזה המקורי והתרגשה עד דמעות. היא תרגמה את הסיפור ונהייתה הבמאית של המחזה המותח אך חסר התנועה הזה.
בהצגה, שבה השתתפתי השבוע, קבעו שני שלישים מן המושבעים - הקהל באולם - שהטייס זכאי. שליש מצאו שהוא אשם. אני הצבעתי בשתי ידיים על חפותו, למרות שהפיל מטוס אזרחי כדי להציל הרבה יותר אזרחים אחרים. הוא עשה זאת בניגוד לחוקה הגרמנית. לדעתי, כל חוק צריך לקיים, אבל טייס קרב צריך לשקול את העובדות ואת מצפונו. מה יחליטו קהלים אחרים בהצגה - אינני יודע.

צרחנים באוטובוס

לנסוע באוטובוס זה לא תענוג גדול. משום מה, אוטובוסים נוטים לאחר. לפעמים, לאחר מאד. נהגי אוטובוסים נוהגים לברוח לנוסעים שלהם. הם מגיעים לתחנה, מסתכלים אם מחכים להם ולפעמים ממהרים ולא עוצרים. לעתים קרובות יותר - דוהרים למרות שהם רואים מישהו רץ במלוא כוחו אל האוטובוס.
הפעם רציתי לעסוק דווקא באלה שכבר הצליחו לתפוס מושב בתוך האוטו הדוהר. אלה שממהרים בשקט אל מחוז חפצם, ולפעמים שומרים את הנהג שומע רדיו. לא נעים, אבל לא נורא.
אני נוהג לשבת סמוך למושב הנהג כדי לראות את הדרך ושומע שהקולות הללו אינם גבוהים. אבל יש תופעה חוזרת ומציקה: בני נוער. בעיקר, בני נוער.
קבוצות קבוצות של בני עשרה עולים ביחד, נכנסים בהמולה ומחפשים מקומות לשבת ביחד. הם יושבים סמוך זה לזה וצועקים כאילו שמיעתם השתבשה. לעתים רחוקות מי מן הנוסעים מעיר להם ואז הרעש נחלש לזמן מה ואחר כך - אולי חוזר.
שמעתי כבר גם שהנהג מעיר לצורחים אלה, המפריעים את השקט המנומנם של שאר הנוסעים. העיר שכן לידי: "הנוער רועש באוטובוס כאילו הם לבד".

תגובות  1  אהבו 

170

רבים עדיין זוכרים את פרשת המטוס הלובי שהופל בשמי סיני בפברואר 73...גם טייסים נשפטים במדים למרות ההררכיה...  צעקות באוטובוס - לא נעים אבל החינוך בבית, האוזניים שלא מתפקדות היטב והחשש "שמא/...

רבים עדיין זוכרים את פרשת המטוס הלובי שהופל בשמי סיני בפברואר 73...גם טייסים נשפטים במדים למרות ההררכיה...  צעקות באוטובוס - לא נעים אבל החינוך בבית, האוזניים שלא מתפקדות היטב והחשש "שמא/ע לא שומעים אותי" גורמים לו לאדם שירים קולו... בקופת חולים אצל רופא, בבנק, אצל עו''ד ובקהל אבלים - רוב האנשים מנמיכים קול...

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

בנק הוא לא ידיד
בזמן האחרון כמה מהבנקים הגדולים צמצמו את כוח האדם שלהם. רוצים עוד רווחים. בעתונים הכלכליים מצאתי שרווחי...
לקריאת הפוסט
לילה ללא שינה
על עטיפת הספר כתוב "ברוך דרור הוא שחקן, נשוי ואב לשניים ומתגורר בתל אביב". זה רומן הביכורים שלו והופיע ב-2020...
לקריאת הפוסט
זיקני ציון
היום, במלאות כששים וחמש שנה אני נזכר כי בשנת 1956 היינו מלאי מרץ כשסיימנו את בית הספר התיכון "אהל שם" ברמת גן,...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה